Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Μαζί» και ο καθένας χώρια

ΣΟΦΙΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται τα σκληρά παζάρια στους κόλπους χωρών της ΕΕ, καθώς η απειλή βαρύτατων αμερικανικών κυρώσεων σε ευρωπαϊκά μονοπώλια, έπειτα από την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δείχνει να προκαλεί αναταράξεις, παρά την επί του παρόντος «ομόφωνη απόφαση» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια για «ενιαία προσέγγιση» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, δήλωσε χτες το βράδυ στη Σόφια ότι η χώρα του δεν θα εμπλακεί σε «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ για το Ιράν, παρά την αποδοκιμασία που έχει εκφράσει για την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία. «Δεν θα διαλέξουμε το ένα στρατόπεδο έναντι του άλλου. Δεν θα γίνουμε σύμμαχοι του Ιράν κατά των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας από την άλλη ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιβάλει στα γαλλικά μονοπώλια να συνεχίσουν τις μπίζνες στο Ιράν. Αφορμή για αυτήν τη δήλωση έδωσε η είδηση πως η γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total» αποφάσισε να αποχωρήσει από την κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του τεράστιου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars του Ιράν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τής επιβάλουν κυρώσεις (η κρατική κινεζική εταιρεία προσδοκά να πάρει τη θέση της). Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε ότι η πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών της Δανίας, «Maersk», αποφάσισε να τιμήσει τα συμβόλαια πελατών της για το Ιράν έως τις 4 Νοέμβρη, διότι δεν επιθυμεί να υποστεί αμερικανικές κυρώσεις.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε πως εξετάζεται σχέδιο να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις σε ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν μπίζνες στο Ιράν, πρόσθεσε ωστόσο στη συνέχεια: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τροφοδοτούμε ψευδαισθήσεις, ότι με ολοκληρωμένο τρόπο θα αντισταθμιστεί ολόκληρη η ζημιά από τα αντίστοιχα μέτρα των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ