Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκληρή διπλωματική αναμέτρηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Associated Press

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχουν αποδυθεί τα δύο «στρατόπεδα» του Συμβουλίου Ασφαλείας, που, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, βρίσκονται πλέον στην ευθεία της τελικής ρήξης. ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία υποστηρίζουν την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης ψηφίσματος που κατέθεσε, εκ μέρους όλων, ο Βρετανός πρέσβης και η οποία υποστηρίζει ότι το Ιράκ, που έχει ήδη βρεθεί «σε ρήξη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δεν εκμεταλλεύτηκε την τελευταία ευκαιρία που του δόθηκε με την απόφαση 1441. Γαλλία - Γερμανία και Ρωσία υποστηρίζουν σθεναρά το μνημόνιο που παρουσίασαν και δε φιλοδοξούν να εγκριθεί ως νέα απόφαση, στο οποίο παραθέτουν σειρά μέτρων εντατικοποίησης των επιθεωρήσεων και παράτασής τους για τέσσερις μήνες.

«Για να αποτραπεί ο πόλεμος, χρειάζεται ο πλήρης άμεσος αφοπλισμός του Σαντάμ Χουσεΐν» ξαναδήλωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι ελπίζει σε μια νέα απόφαση «που είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη για να αναληφθεί δράση». Ο Πρόεδρος Μπους, που έκανε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, του οποίου η χώρα έχει υποστηρίξει την αμερικανική θέση, προειδοποίησε, πάλι, την ιρακινή ηγεσία ότι «όποιος σκοτώσει αθώους ή πλήξει υποδομές ζωτικής σημασίας, θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου». Επιπλέον, δεν παρέλειψε να «ξαναπετάξει το γάντι» στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οφείλει να υπερασπίσει τα λόγια του».

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις Μπους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνιζε ότι «υπάρχει μια ελάχιστη ελπίδα ειρηνικής επίλυσης, αλλά αν αυτό δε γίνει, μια συμμαχία εθελοντών θα τον αφοπλίσει». Ως «ύστατη πιθανότητα ειρηνικής επίλυσης» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξορίας του Σαντάμ Χουσεΐν η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, αν και παραδέχτηκε ως «μάλλον απίθανη μια τέτοια εξέλιξη».

Δύσκολες ώρες για Μπλερ

Την ίδια στιγμή, ο στενότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός περνούσε δύσκολες στιγμές στη Βουλή των Λόρδων, όπου σήμερα θα ακολουθήσει κρίσιμη ψηφοφορία για την υιοθέτηση ή όχι της θέσης που έχει υπερασπίσει η βρετανική κυβέρνηση. Ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να πείσει, κυρίως, τους βουλευτές του κόμματός του, αν και αναλυτές εκτιμούσαν ότι τουλάχιστον 80 μέλη του Κοινοβουλίου δεν προτίθενται να του «κάνουν τη χάρη».

«Δεν επιθυμώ τον πόλεμο, αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη η απραξία» επανέλαβε ο Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι το ιρακινό καθεστώς «έχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί 100%, τίποτε λιγότερο για να αποφευχθεί η σύρραξη». Υπογράμμισε ότι «δε βιάζεται να πάει σε πόλεμο», γι' αυτό και επιλέχθηκε ο ΟΗΕ και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει διεθνής συναίνεση. «Αλλωστε, επί 12 χρόνια, ο Σαντάμ Χουσεΐν περιφρονεί τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο Μπλερ, ο οποίος εκτός από τη δύσκολη συζήτηση του Κοινοβουλίου, επρόκειτο, χτες, να συναντήσει τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, και τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δήλωνε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για στρατιωτική δράση» και κάλεσε τον ΟΗΕ «να αποδείξει ότι εννοεί τα λόγια του, ειδάλλως θα τεθεί σε αμφισβήτηση», ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι «να αντιμετωπιστεί το θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, πάντως, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει νέα απόφαση, «η Βρετανία έχει περιθώρια ελιγμών» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, αλλά ούτε και του Κοινοβουλίου.

Ανεπιφύλακτα υπέρ της αμερικανο-βρετανικής πρότασης τάχθηκε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις. Ο Τζον Χάουαρντ μίλησε για «κρίσιμη δοκιμασία για τον ΟΗΕ» και εκτίμησε ότι «δεν είναι λογικό να καταψηφιστεί αυτή η πρόταση, αφού όλοι ενέκριναν την 1441».

Δυναμικά και οι «διαφωνούντες»

«Ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι διεθνής απαίτηση και θα επιτευχθεί μόνο με την πλήρη ιρακινή συνεργασία», υποστηρίζουν στο μνημόνιο που κατέθεσαν Γαλλία - Γερμανία και Ρωσία. Στο μνημόνιο αναφέρεται σειρά μέτρων ενίσχυσης των επιθεωρήσεων, προσδιορίζεται ως όριό τους η 1η Ιουλίου, τονίζεται ότι «οι επιθεωρήσεις δε θα συνεχιστούν επ' αόριστον» και χαρακτηρίζεται η βία ως «ύστατη επιλογή».

Της κατάθεσης του μνημονίου προηγήθηκε η συνάντηση Σρέντερ - Σιράκ, όπου και οι δύο εκτίμησαν ότι «επί της παρούσης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης», δεσμεύτηκαν να «κάνουν τα πάντα για ειρηνική επίλυση» και κατέληξαν ότι «δεν υπάρχει λόγος υιοθέτησης νέας απόφασης». Ο Σρέντερ αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, εκτιμούσε ότι η νέα αμερικανο-βρετανική πρόταση «είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα της κατάστασης στο Ιράκ».

Την πλήρη υποστήριξή του στο γαλλο-γερμανο-ρωσικό μνημόνιο εξέφρασε το Πεκίνο, επιμένοντας στις διπλωματικές προσπάθειες και στη μη αναγκαιότητα νέας απόφασης. Η ανακοίνωση έγινε μόλις λίγες ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ στην Κίνα, που προφανώς, σε ένα πρώτο επίπεδο, δεν απέφερε τα αναμενόμενα για την Ουάσιγκτον.

ΚΟΥΒΕΪΤ
Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες, το πλήρωμα ενός στρατιωτικού μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου UH-60 Blackhawk, έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια νυχτερινών ασκήσεων. Η συντριβή σημειώθηκε κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο Νιου Τζέρσεϊ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Κουβέιτ, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκείς ασκήσεις, ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Οπως ανακοινώθηκε, διεξάγονται έρευνες για τα ακριβή αίτια της συντριβής.

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρεις διαφορετικές επιδρομές πραγματοποίησαν χτες αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, με διαφορά λίγων ωρών, τόσο στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» όσο και στη νότια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν αντιπυραυλικές συστοιχίες εδάφους - εδάφους, κοντά στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, και κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Λίγο αργότερα, νέα επιδρομή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Βασόρας, με στόχο αντιπυραυλικές συστοιχίες εδάφους - αέρος. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «τα συμμαχικά αεροσκάφη απειλήθηκαν και βρίσκονταν στο βεληνεκές των συστοιχιών».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στη Βουλή αύριο η απόφαση για την εμπλοκή

Από εκδήλωση κατά του πολέμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Associated Press

Από εκδήλωση κατά του πολέμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε «επί της αρχής» τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προβλέπει, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, τη στάθμευση και διέλευση από το τουρκικό έδαφος 62.000 στρατιωτών, 255 μαχητικών αεροσκαφών και 65 ελικοπτέρων, των ΗΠΑ, αλλά, ταυτόχρονα, και την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό - χωρίς να δίνει αριθμητικά στοιχεία γι' αυτήν την «ανάπτυξη», η αναφορά στην οποία αποτελεί μάλλον το πρελούδιο ενδεχόμενης εισβολής στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, έλεγε πάντως χτες πως οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά «συνεχίζονταν» ακόμη όσον αφορά στον οικονομικό άξονα της συμφωνίας, με τους δύο άλλους, τον πολιτικό και τον στρατιωτικό, να έχουν οριστικοποιηθεί. Ψηφοφορία στη Βουλή δεν αναμένεται πριν από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το να πειστούν οι βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, όμως, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, δε θα είναι καθόλου εύκολο. Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του κόμματος, είπε χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως υπηρετεί «τα συμφέροντα της χώρας», ήταν αρκετά προσεκτικός στο να πιέσει για την έγκρισή της, που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία διάσπασης του κόμματός του. «Πιστεύω ότι θα πάρετε την τελική σας απόφαση και θα προχωρήσετε χωρίς να υπάρξει η ανάγκη για κομματική απόφαση», δήλωσε, αν και η τήρηση της κομματικής πειθαρχίας είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Πολύ περισσότερο που οι «ανταρσίες» εντός των κόλπων του Λευκού κόμματος συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά από φθινοπωριάτικη βροχή. Η ελευθερία του ως βουλευτή, είπε ο Ερτουγρούλ Γιαλτζίνμπαγιρ, του υπαγορεύει να καταψηφίσει τη συμφωνία, και κατά την άποψή του «θα ενδυναμωθεί η δημοκρατία» στην Τουρκία με αυτήν του την πράξη. Ποιος είναι ο Γιαλτζίνμπαγιρ; Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός... Και η «έγκλησή του στην πειθαρχία», όπως έγινε στην περίπτωση του βουλευτή Γκοξάλ Κουτζούκαλι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η περίπτωσή του αποτελεί «προειδοποίηση και για τους υπόλοιπους βουλευτές», δε θα είναι τόσο εύκολη. Πέραν αυτού, και άλλοι βουλευτές, όπως ο Εμίν Σιρίν, δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ο ίδιος ομολογεί όμως ότι η σχετική ψηφοφορία θα αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση... και, γι' αυτό, μάλλον θα έχει θετικό για τον Ερντογάν αποτέλεσμα».

Πόλεμος κατά (όλων) των Κούρδων;

Αξιοπρόσεκτη είναι η τοποθέτηση που έκανε στο χτεσινό φύλλο της θεωρούμενης ως σοβαρής τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ ο σχολιογράφος Χικμέτ Τζετίνκαγια, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι υπήρξαν ιστορικές συμφωνίες για να αναδιαρθρωθούν οι διεθνείς ισορροπίες, όπως ότι «οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν την άνοδο του Χίτλερ μετά τις Βερσαλίες ως αντίβαρο στο σοβιετικό σοσιαλισμό... και η Βρετανία το 1922 υπέγραψε συμφωνία συμμαχίας με το Ιράκ για να εξισορροπηθεί η απειλή του Ιράν, ενώ ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ακόμα αγέννητος». Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βαγδάτη σερ Πέρσι Κοξ είχε δηλώσει στον Σαουδάραβα σεΐχη Ιμπν-Σαούντ μέσα σε μια σκηνή το 1922: «Εγώ χαράζω τα σύνορα ανάμεσα στο Κουβέιτ, στο Ιράκ και στη Σαουδική Αραβία». Πράγμα που έκανε.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρεται σ' αυτά τα ιστορικά παραδείγματα για να επισημάνει την «απειλή» που θέτει για την Τουρκία η «συμμαχία» του Μασούντ Μπαρζάνι και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Ιράκ με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν της Τουρκίας για τη δημιουργία «κουρδικού κράτους».

Αποψη που δεν αντανακλά απλώς την παράνοια κάποιων κύκλων στην Αγκυρα, αλλά ενδεχομένως την πρόθεση πολιτικοστρατιωτικών κύκλων να «καταστρέψουν» τον ιρακινό κουρδικό θύλακο πριν «απειληθεί» η τουρκική εδαφική ακεραιότητα...

Οξύνονται οι «κόντρες»

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Μη φιλική ενέργεια» θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ η άσκηση βέτο από τη Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποίησε, χθες, με νόημα ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι, Χάουαρντ Λιντς, δίνοντας συνέχεια στις λεκτικές επιθέσεις και απειλές που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον, τις τελευταίες βδομάδες, εναντίον των «διαφωνούντων» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς παράλογη» τη γαλλο-γερμανο-ρωσική πρόταση παράτασης των επιθεωρήσεων, τονίζοντας ειρωνικά ότι «δεν μπορούν οι επιθεωρητές να οσφραίνονται τα όπλα μαζικής καταστροφής και να κάνουν τους ντετέκτιβ».

Την ίδια στιγμή, το διπλωματικό παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνεται. Πιθανώς ενδεικτικές των πιέσεων, που ασκούνται από τα δύο «ισχυρά στρατόπεδα» του Συμβουλίου προς τα μη μόνιμα μέλη, είναι οι ανακοινώσεις της Χιλιανής και της Μεξικανικής Προεδρίας ότι «εξετάζουν ακόμη το θέμα και δεν έχουν αποφασίσει». Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, αναχωρούσε από τη Μόσχα, δηλώνοντας ανοιχτά ότι απέτυχε να αλλάξει τη ρωσική άποψη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αμερικανικές προετοιμασίες στα Βαλκάνια

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν προσωπικό και πολεμικό εξοπλισμό σε αεροδρόμια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, δύο μεταγωγικά αεροπλάνα «C-130» μετέφεραν μηχανήματα και προμήθειες στη βάση Σαράφοβο (400χμ. ανατολικά της Σόφιας), που έχει παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στις αμερικανικές δυνάμεις και θα αποτελέσει κέντρο λογιστικής υποστήριξης στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία κατέφθασαν χτες περίπου 400 άντρες και γυναίκες του αμερικανικού στρατού. Οι περισσότεροι από τους 400 στρατιώτες θα στεγαστούν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κοστάντας (250 χιλιόμετρα ανατολικά του Βουκουρεστίου), το οποίο όπως δήλωσε και Αμερικανός διπλωμάτης στο Βουκουρέστι θα χρησιμοποιηθεί ως βάση κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν βάσεις και αεροδιαδρόμους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ η Βουλγαρία στηρίζει τις αμερικανικές θέσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού τυγχάνει να είναι μη μόνιμο μέλος αυτή την περίοδο.

Τέλος, την ίδια ώρα η ουγγρική Βουλή αποφάσισε να επιτρέψει στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αλλά και αεροδιαδρόμους προκειμένου να μεταφέρουν όπλα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της «υποστήριξης» της χώρας που αποφάσισε το ΝΑΤΟ.

Νέα στοιχεία από τη Βαγδάτη στους επιθεωρητές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύο επιπλέον πολυσέλιδες επιστολές με σημαντικά στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο παρέδωσε στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το βιολογικό, πυραυλικό και χημικό οπλοστάσιο της Βαγδάτης, Χανς Μπλιξ, ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ. Ο Χανς Μπλιξ, λακωνικά, γνωστοποίησε ότι στις επιστολές εμπεριέχονται στοιχεία για την καταστροφή ποσότητας όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και για ορισμένα άλλα όπλα, όπως μια βόμβα R 400, που βρέθηκε ανέπαφη σε ένα από τα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι καταστροφές των όπλων.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών μίλησε για «πολύ θετική εξέλιξη». Ο Μπλιξ, επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα της καταστροφής των πυραύλων «αλ Σαμούντ», που θα πρέπει να καταστραφούν την 1η Μάρτη. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι αναμένει την ιρακινή απάντηση. Από τη Βαγδάτη, ο Ιρακινός αξιωματούχος για τον αφοπλισμό, Αμέρ αλ Σαάντι, τόνισε ότι «το θέμα εξετάζεται» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν ισχύουν όσα φέρεται να δήλωσε στον δημοσιογράφο Νταν Ράδερ, του CBS, ο Σαντάμ Χουσεΐν, περί «μη καταστροφής των πυραύλων».

Επίσης, ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών στη Βαγδάτη, Χίρο Ουέκι, ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη του παρέδωσε νέες λίστες με ονόματα Ιρακινών επιστημόνων. Από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των ερευνών του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου, στις 7 Μάρτη, μαζί με τον Μπλιξ.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, για το Ιράκ, Τόρμπεν Ντούε, προειδοποιούσε, χτες, ότι μια στρατιωτική επίθεση θα προκαλέσει «τεράστια ανθρωπιστική κρίση». Ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν κάνει σχεδιασμό για την παροχή τροφής σε 4,9 εκατομμύρια Ιρακινούς, μόλις, για 6 μήνες, αλλά διευκρίνισε ότι η κατάρρευση του συστήματος παροχής τροφίμων με το δελτίο, που ισχύει σήμερα, δε θα μπορέσει να αντικατασταθεί.

ΙΤΑΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πανευρωπαϊκές δράσεις κατά πολεμικών προετοιμασιών

ΠΙΖΑ-ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.--

Συνέχισαν χτες, αλλά και τη Δευτέρα, οι Ιταλοί ακτιβιστές τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τα «τρένα του θανάτου» από το να μεταφέρουν πολεμικό υλικό των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση «Καμπ Ντάρμπι», κοντά στην Πίζα, στα δυτικά της χώρας.

Τη Δευτέρα οι διαδηλωτές κατάφεραν ξανά να ακινητοποιήσουν δύο τρένα, ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης ομάδα διαδηλωτών αλυσοδέθηκε στις γραμμές του τρένου στο σταθμό Κασίνα κοντά στην Πίζα. Τελικά μετά τη βίαιη επέμβαση των καραμπινιέρων οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν. Πάντως, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και αργότερα αφού αγωνιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο της βάσης «Καμπ Ντάρμπι» και προσπάθησαν να παρεμποδίσουν φορτηγά με όπλα από το να εισέλθουν στη βάση. Εξάλλου, οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει την Τετάρτη «εθνική μέρα διαμαρτυρίας» κατά των πολεμικών προετοιμασιών και έχουν καλέσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές για να παρακωλύσει τη μεταφορά του πολεμικού υλικού. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στα λιμάνια αλλά και στα αεροδρόμια της χώρας.

Παράλληλα, πληθαίνουν κάθε μέρα οι δράσεις που έχουν ως «στόχο» αμερικανικές βάσεις ή αμερικανικά συμφέροντα σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, μερικές δεκάδες Ολλανδοί ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν χτες τα ξημερώματα στις πύλες ενός κέντρου λογιστικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού, λίγο έξω από το Ρότερνταμ, που οργανώνει τη μεταφορά προσωπικού και υλικού από την Ευρώπη στην περιοχή του Κόλπου. Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από τις πύλες και μάλιστα 9 από αυτούς συνελήφθησαν. Πάντως, οι οργανωτές της διαδήλωσης δήλωσαν ότι προγραμματίζουν και άλλες δράσεις στη Χάγη, στο Αμστερνταμ και αλλού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση της Ολλανδίας στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία την ίδια στιγμή ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρίας «Esso» στο Λέδερχεντ, νότια του Λονδίνου, και τα απέκλεισαν. Οι ακτιβιστές κατηγόρησαν την «Esso» και την πατρική της εταιρία «Exxon-Mobil» (που εδρεύει στο Τέξας), ότι στηρίζει αυτό τον πόλεμο. Εξάλλου, διαδηλώσεις κατά του πολέμου πραγματοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά και στη Γερμανία, με πιο χαρακτηριστική τη διαδήλωση περίπου 4.000 μαθητών στους δρόμους της Στουτγκάρδης.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 «Στους δρόμους της λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, τον ζωγράφο Χέρμαντ Μπλάτουτ και τον εκδότη Λουκά Λουκάκη, σε μια συζήτηση για το λεύκωμα ζωγραφικής και ποίησης «Το δέρμα του ήλιου».
  • Στις 17.00 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Παντελή Μπότση, γιατρό εντατικής μονάδας του νοσοκομείου ΚΑΤ, για τις εντατικές μονάδες.
  • Στις 19.00 «Στα μονοπάτια του πολιτισμού». Με τους ήχους του Πετρολούκα Χαλκιά από το κέντρο «ΠΑΛΛΑΣ».
  • Στις 22.00 «Εντός, εκτός και επί των γεγονότων». Ο Γ. Ευσταθίου συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα: «Ακρίβεια, ανατιμήσεις και η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων».
Φταίνε οι ... Αραβες!!

Δηλώσεις του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών

Ευθύνη στους ...Αραβες έριξε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», στον δημοσιογράφο Λ. Κομίνη, ενώ σημείωσε πως «η Ελλάδα σκέφτεται πάνω απ' όλα την Ευρώπη και δεν είναι καλό στην πρώτη διαίρεση που συναντάει να μπαίνει και να γίνεται κομμάτι της».

«Δε νομίζω ότι οι Αραβες πιέζουν, όσο θα έπρεπε, τον Χουσεΐν, δε νομίζω ότι η παρέμβασή τους είναι αυτή που θα έπρεπε», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δίνοντας έτσι το μέτρο της σοβαρότητας που έχουν οι κυβερνητικές αιτιάσεις για τους αίτιους της σοβαρής ιρακινής κρίσης.

Ο Α. Λοβέρδος, που βρίσκεται ήδη στην περιοχή, έχοντας ως βασικό στόχο «τα διμερή οικονομικά θέματα», όπως δήλωσε, σημείωσε πως «τώρα που όλοι λένε ότι η Μέση Ανατολή θα είναι εστία - είναι εστία - πολέμων και αναταραχής, εμείς λέμε ότι είναι μια περιοχή για να κάνεις επενδύσεις, για να κάνεις εμπόριο». Συμπλήρωσε, επίσης, πως ένας δεύτερος λόγος που βρίσκεται σ' αυτήν την περιοχή είναι τα ανθρωπιστικά θέματα που θα προκύψουν σε ενδεχόμενο πολέμου.

Τόνισε πως «η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο άξονας μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων, σκηνών, κουβερτών, τροφής, οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λειτουργία των καταυλισμών. Κοιτάμε να οργανώσουμε τον ανθρωπιστικό μας μηχανισμό, να είμαστε έτοιμοι και αυτό το κάνουμε και ως Προεδρία».


Πιεζόμενος ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ να απαντήσει γιατί η Ευρώπη, αφού θέλει να είναι ουδέτερη, δεν ακούει και το Ιράκ, ο Α. Λοβέρδος απάντησε πως ...«από την πρεσβεία μας στο Ιράκ έχουμε όλη την πληροφόρηση για τις εξελίξεις»!!!

Σαν απόδειξη ότι «εμείς» δεν έχουμε πρόβλημα να ενοχλήσουμε τους Αμερικανούς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε τα ...αμερικανικά δημοσιεύματα ενάντια στον Λαλιώτη για τη συμμετοχή του στην αντιπολεμική πορεία. Προφανώς, ο υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης «ξέχασε» τα συγχαρητήρια του Μπους στον Σημίτη, χτεσινά και αυτά, για τον τρόπο που χειρίζεται την ιρακινή κρίση.

Τα κριτήρια μιας επιτυχίας

Τα αποτελέσματα της Ατυπης συνάντησης των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ που συγκάλεσε στις 17 Φλεβάρη ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης (και με βάση το τελικό αποτέλεσμα βαφτίστηκε σε Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ), σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (εντός της ευρωζώνης ή και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού), άλλοι μίλησαν για «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας, άλλοι για «συμβιβασμό» και άλλοι για αποτυχία, κρίνοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά τα αποτελέσματα της Συνόδου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» της Κυριακής 23 Φλεβάρη, δε διστάζει να αυτοεπαινεθεί. Καθώς, ευλογώντας τα γένια του, δηλώνει με ύφος: «Η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής αντανακλά το κύρος της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας που ως Προεδρία πήρε την πρωτοβουλία»!

Και πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως για «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας και προσωπικά του Ελληνα πρωθυπουργού, μίλησαν και αρκετοί άλλοι (αξιωματούχοι της ΕΕ, αναλυτές, δημοσιογράφοι κλπ). Αν πρόκειται ή όχι για επιτυχία του Ελληνα πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Συμβουλίου, αυτό είναι κάτι που θέλει διερεύνηση. Η απάντηση στο ερώτημα αν ήταν ή όχι επιτυχία εξαρτάται από το σκοπό, για το τι επιδίωκε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κ. Σημίτης με τη σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα:

  • Αν η σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου είχε στόχο να ξεκαθαρίσουν οι ηγέτες της ΕΕ τη θέση τους απέναντι στις ΗΠΑ, ότι δηλαδή δε στηρίζουν τα φιλοπόλεμα σχέδια του πλανητάρχη Τζ. Μπους και απαιτούν να σταματήσουν τα πολεμικά σχέδια των Αμερικανών, τότε ήταν σίγουρα ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
  • Αν η σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, ότι δηλαδή δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους γουστάρει, γιατί «είμαστε και εμείς της ΕΕ εδώ» και πρέπει να μας ακούτε, τότε ΜΙΣΟΠΕΤΥΧΑΝ ή ΜΙΣΟΑΠΕΤΥΧΑΝ.
  • Αν η σύγκληση της Εκτακτης Συνόδου είχε στόχο να ανακόψει τα διευρυνόμενα ρήγματα στους κόλπους της ΕΕ (που εκδηλώθηκαν με την επιστολή των «8» και στη συνέχεια στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ), σε μια περίοδο που η ΕΕ φιλοδοξεί να γίνει αυτοκράτορας στη θέση του αυτοκράτορα (που σήμερα παίζουν οι ΗΠΑ), αυτό είναι ακόμη θολό. Είναι νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά είναι κάτι που ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ.

Αν σταθούμε στην επιφάνεια και τα συγχαρητήρια που απέσπασε ο πρωθυπουργός, θα παραπλανηθούμε. Ανεξάρτητα από την προσπάθεια των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος - καθώς επίσης τη στάση της ΝΔ και των επικεφαλής των συντηρητικών (Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών) και Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο να εμφανίσουν τα αποτελέσματα της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής σαν «επιτυχία» της Ελληνικής Προεδρίας - τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Η αλήθεια είναι μία. Και η αλήθεια αυτή κρύβεται τόσο πίσω από την ικανοποίηση που ένιωσε ο ίδιος ο πλανητάρχης και οι «σύμμαχοι» από τη Νέα Ευρώπη, όσο και οι ηγέτες της «Παλιάς Ευρώπης».

Αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ήταν ενάντια στα φιλοπόλεμα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, σίγουρα, τότε:

Πρώτον, ο Τζ. Μπους δε θα δήλωνε δημόσια «εκτιμώ την απόφαση της ΕΕ ότι ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλιστεί πλήρως, όπως και την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Τουρκία. Νομίζω ότι πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις»! Ούτε βέβαια που δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση της ΕΕ. Ολα συνηγορούν ότι ή απέτυχε ο Ελληνας πρωθυπουργός και ασκών την Προεδρία της ΕΕ ή δεν επιδίωκε με την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής να βάλει φρένο στα φιλοπόλεμα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (που διεκδικεί ρόλο αντιπροέδρου των ΗΠΑ) και ηγέτης των χωρών τής - κατά Ράμσφελντ - «Νέας Ευρώπης»,, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει καμιά βιασύνη να γίνει ο πόλεμος», ομολόγησε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ, παραβλέποντας το «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» που διατράνωσαν με τα συλλαλητήρια του περασμένου Σαββάτου δεκάδες εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλες τις χώρες και τις ηπείρους του πλανήτη.

Τρίτον, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που - κατά Ράμσφελντ ανήκει και ηγείται της «Παλιάς Ευρώπης» - φρόντισε να βάλει στη θέση τους όσους ερμήνευσαν το βέτο που πρόβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σαν «φιλειρηνική» και αντιαμερικανική ενέργεια. Με δήλωσή του στο περιοδικό «Τάιμς» (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα») ο Ζακ Σιράκ ξεκαθάρισε πως «η Γαλλία δεν είναι φιλειρηνική χώρα. Αυτή τη στιγμή εμείς διαθέτουμε περισσότερο στρατό στα Βαλκάνια, απ' ό,τι οι ΗΠΑ»!

Αυτά περί «επιτυχίας» της κυβέρνησης Σημίτη και της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως αν υπάρχει κάποια ελπίδα να μπει φρένο στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών - είτε αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ και αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των αμερικανικών πολυεθνικών, είτε από την ΕΕ και αποσκοπούν στην προστασία και διεύρυνση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών - αυτή η ελπίδα βρίσκεται στο παγκόσμιο λαϊκό κίνημα. Μόνο με την ανάπτυξη και το συντονισμό της πάλης των λαών μπορεί να μπει φρένο στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Διευρύνεται το μέτωπο για την πανελλαδική απεργία

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τις αποφάσεις των συνδικάτων τους, ενισχύουν το απεργιακό κάλεσμα

Μεγάλη απήχηση βρίσκει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου από εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι προ των πυλών και ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ηδη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία και συντονιστικές επιτροπές έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 21 Μάρτη και έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και οργάνωση για την επιτυχία της. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργία και για να βγουν όλοι στους δρόμους και με οργανωμένο μαζικό ταξικό αγώνα να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και να απαιτήσουν το σταμάτημα του πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ, ήδη απλώνεται καθημερινά στους τόπους δουλιάς, συζητιέται στα σωματεία και σε γενικές συνελεύσεις. Οργανώνεται, παράλληλα, η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στα όσα αντεργατικά μέτρα πηγαίνουν για επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 21 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Μέτρα που αποσκοπούν στην παραπέρα προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.


Την αρχική απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 21 Μάρτη έχουν συνυπογράψει:

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας. Ακόμα στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Το μέτωπο πάλης διευρύνεται και από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών, που πήρε απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την ίδια μέρα, ειδικά στις επιχειρήσεις της COCA-COLA, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του 35ωρου.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η πρόταση - απαίτηση που διατύπωσαν 22 δευτεροβάθμιες οργανώσεις προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προκηρύξουν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα που θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου στο Ιράκ.

Τη σχετική έκκληση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Θεάματος και Ακροάματος και τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Γιαννιτσών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κιλκίς, Λασηθίου, Λευκάδας, Μεγάρων, Νάουσας, Σάμου. Επίσης, έχουν συνυπογράψει και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στους ΟΤΑ: Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Θριάσιου, Ταύρου, Καλλιθέας.

  • Την πραγματοποίηση Παμφωκιακής - Πανεργατικής Απεργίας στις 21 Μάρτη, τη μέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Επίσης, στη συνεδρίαση η διοίκηση ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και ΕΚ, πήρε απόφαση κήρυξης 24ωρης απεργίας τη μέρα έναρξης του πολέμου καλώντας και τη ΓΣΕΕ να πάρει παρόμοια απόφαση.

Επίσης και τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Καλαμάτας και Ναυπλίου με αποφάσεις τους ζητούν από τη ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με την κήρυξη του πολέμου καθώς και την εκπόνηση προγράμματος πολύμορφων κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Να μετατρέψουν την 21η Μάρτη σε «μέρα αγωνιστικής κινητοποίησης όλων των Σαμιωτών, Ικαριωτών και Φουρνιωτών» καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου τους μαζικούς φορείς του νησιού. Τα ξεχωριστά αιτήματα που θέτει το ΕΚ είναι: Να σταματήσει η εγκατάλειψη του νομού, να αντιμετωπιστούν άμεσα σοβαρά προβλήματα και να δοθούν κίνητρα που να οδηγούν στην ανάπτυξη του τόπου και στην αύξηση του εισοδήματος.

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού με θέμα: «Πόλεμος και Παιδεία», την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων.

Επίθεση κατά της ανθρωπότητας

Η απανθρωπιά και η τρομοκρατία στο μεγαλείο της! Καμία Δικαιοσύνη, καμία Λογική! Το συμφέρον και το κέρδος, οι πολυεθνικές και το κεφάλαιο επιτίθενται στον άνθρωπο, στη ζωή, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ αποτελεί μια ξεδιάντροπη επίθεση όχι μόνο εναντίον ενός ολόκληρου λαού αλλά και εναντίον ενός πολιτισμού χιλιάδων ετών. Αλήθεια, τι ξέρουμε για το Ιράκ; Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο προϊστορικός πολιτισμός του;

Στο Ιράκ έχουν βρεθεί όπλα και εργαλεία παλαιολιθικά 100.000 ετών. Σε αυτή τη χώρα πρωτάρχισε η λεγόμενη γεωργική επανάσταση την 8η χιλιετία π.Χ. Η Μεσοποταμία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού...

Στο Ιράκ γεννήθηκε ο πρώτος εξελιγμένος πολιτισμός την 4η χιλιετία π.Χ. από τους Σουμέριους. Εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις στον κόσμο, προπάντων στο Ν. Ιράκ, όπως η πρωτεύουσα των σουμερικών πόλεων Ουρούκ (η Ερέχ της Βίβλου), η Εριντού, η Ουρ (που αναφέρεται στη Βίβλο ως η πατρίδα του Αβραάμ), η Λάρσα, η Λαγκάς, η Ισίν, η Σιπάρ και η Νιπούρ.

Οι Σουμέριοι ανακάλυψαν τη χρήση του συμπαγούς τροχού από την 4η χιλιετία. Με τα μέτρα αυτής της εποχής, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ονομαστεί ως η μεγαλύτερη μηχανολογική ανακάλυψη όλων των περιόδων. Εξελιγμένη μεταλλουργία ήταν γνωστή στο Ιράκ από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τέχνη, επιστήμη και φιλολογία εμφανίζονται στον τόπο την ίδια περίοδο μαζί και με τα πρώτα επιστημονικά κείμενα. Χρυσά και αργυρά κοσμήματα και σπουδαία κεραμική προοδεύουν στη Μεσοποταμία από την 5η χιλιετία και από την 4η εμφανίζεται και εξελιγμένη γλυπτική. Την ίδια χιλιετία εμφανίζονται και οι πρώτοι ναοί ζωγραφισμένοι με τοιχογραφίες.

Τη γλυπτική των Σουμερίων διαδέχεται η των Ασσυρίων και Βαβυλωνίων, μετά την άφιξη στη χώρα των πρώτων σημιτικών φυλών και των Ασσυρίων. Τα Μαθηματικά προοδεύουν από το τέλος της 3ης χιλιετίας με το εξαδικό σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα μαζί με το δεκαδικό των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο (διαίρεση έτους, ώρας, λεπτού και κύκλου). Οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν το Πυθαγόρειο θεώρημα 1.000 χρόνια πριν από τον Πυθαγόρα. Επίσης, γνώριζαν εφαρμοσμένη Χημεία και χρησιμοποιούσαν πολεμικά άρματα από την αρχή της 2ης χιλιετίας π.Χ. Σπουδαίοι γιατροί ήταν οι Χαλδαίοι ιερείς της Βαβυλώνας. Από πινακίδες σφηνοειδούς γραφής της 2ης χιλιετίας π.Χ. συμπεραίνεται πως ήταν επίσης γνωστές η ανατομία και η φαρμακολογία.

Το πρώτο παγκοσμίως ιστορικό κείμενο γράφτηκε εδώ το 2100 π.Χ. («Ο Κατάλογος των Βασιλέων»). Τα πρώτα λεξικά, συμπεριλαμβανομένων και ετυμολογικών καθώς και τα πρώτα βιβλία Γραμματικής, γράφτηκαν εκεί πάλι, από το 2000 π.Χ. Η Αστρονομία και η Αστρολογία επίσης, προόδευσαν πολύ νωρίς. Τα Ζιγκουράτ (βαθμιδωτοί πύργοι ανάλογοι του πύργου της Βαβέλ) που είχαν ύψος 70 έως 100 μ. δεν ήταν μόνο ναοί με περίφημες βιβλιοθήκες, αλλά επίσης και αστρονομικά παρατηρητήρια. Η φιλολογία γεννήθηκε στη Μεσοποταμία την 3η χιλιετία και το γνωστό διεθνώς επικό ποίημα «Γιλγαμές» χρονολογήθηκε στο 22ο αιώνα π.Χ. Οι γνωστοί νόμοι του βασιλιά της Βαβυλώνας Χαμουραμπί ήταν οι πρώτοι στον κόσμο, αλλά η νομοθεσία υπήρχε στη Μεσοποταμία πριν ακόμη από τους χρόνους του Χαμουραμπί, δηλαδή στην περίοδο του βασιλιά και ιδρυτή της δυναστείας Ur Nammu.

Το ίδιο σπουδαία, όπως ο πολιτισμός του προϊστορικού Ιράκ, είναι τα μνημεία και οι αρχαιότητές του. Εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την επίσκεψη σε αυτά, όπως γίνεται τώρα με το παράνομο, από πολλές πλευρές, εμπάργκο. Αλλωστε, υπάρχει και απόφαση του ΟΗΕ που ψηφίστηκε ομόφωνα, έπειτα από πρόταση της Ελλάδας προ 17 ετών, ότι ουδείς μπορεί να παρεμποδίζει επίσκεψη σε μνημεία που ανήκουν στην ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού και επομένως σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ ξεπερνά κάθε όριο απανθρωπιάς και βαρβαρότητας, καθώς απειλεί όχι μόνο έναν ολόκληρο λαό, αλλά και μια ιστορία και έναν πολιτισμό χιλιάδων ετών.


Μαρία ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ιστορικός - Αρχαιολόγος

Συνομιλία Μπους - Σημίτη

Λίγο πριν επιτεθεί στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια (!) για την... «ειρηνόφιλη» απόφαση των «15» στις Βρυξέλλες

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα κατέρρευσε χτες το προπαγανδιστικό οικοδόμημα που φιλοτεχνούσε όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, σχετικά με την απόφαση που έλαβε η ΕΕ για το Ιράκ. Αλλωστε το γεγονός ότι στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπους με τον Κ. Σημίτη, ο πρώτος έσπευσε να «συγχαρεί» (!) την Ελληνική Προεδρία για τη συγκεκριμένη απόφαση, αποδεικνύει ότι μόνο «παράθυρο ειρήνης» δεν ήταν αυτό που άνοιξαν οι «15» - όπως ισχυριζόταν η κυρίαρχη προπαγάνδα - με την έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών.

Το τηλεφώνημα του Μπους προς τον Σημίτη (λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του δεύτερου με τον Κ. Ανάν) ήταν διάρκειας 15 λεπτών και βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν το Ιράκ. Ο Μπους, συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ και για τη στάση που έχει τηρήσει στο θέμα, και για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την «επιτυχία», όπως χαρακτήρισε ο Μπους την απόφαση της Συνόδου...

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Μπους χαρακτήρισε «σημαντικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και εξέφρασε την επιθυμία του οι σχέσεις αυτές να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο... Γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση ανακοίνωση ότι «εγώ θα κάνω πόλεμο» και εσείς, αν δε θέλετε πρόβλημα στις σχέσεις σας με τις ΗΠΑ, θα «υπακούσετε»...

O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία Μπους -Σημίτη, τη χαρακτήρισε «θερμή ανταλλαγή απόψεων», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός Πρόεδρος «συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον ηγετικό ρόλο της χώρας του ως προεδρεύουσας της ΕΕ, που συμπεριλαμβάνει και το έργο που έχει επιτελέσει η ΕΕ στο ζήτημα του Ιράκ». Ο Φλέισερ ανέφερε ακόμα ότι οι δυο ηγέτες «επισήμαναν την ισχυρή τους υποστήριξη στο σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κατάστασης στην Κύπρο. Και οι δυο δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια διευθέτηση όπως αυτή παρουσιάζεται στο σχέδιο του ΓΓ».

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Μεγάλη αντιπολεμική επιτυχία του πειραϊκού λαού

«O Πειραϊκός Λαός πέτυχε μια σημαντική Νίκη αυτές τις μέρες. Δεν επέτρεψε να πατήσουν στο Λιμάνι του οι φονιάδες του ΝΑΤΟ, κάνοντας μια σκάλα πριν πάνε να βομβαρδίζουνε τα παιδιά του Ιράκ. Πρόκειται για μια αισιόδοξη δραστηριοποίηση των οργανώσεων, των εκλεγμένων και των Δημοτών της Πόλης μας, που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, παρά τις διαφορές τους, συμβάλανε λίγο ή πολύ σ' αυτή την επιτυχία. Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, ακόμα και για τις αμέσως επόμενες μέρες, που οι φονιάδες των λαών, σε μια πρωτοφανή ιστορικά επίδειξη βαρβαρότητας, παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και κατακραυγή, ρυθμίζουν τα στόχαστρά τους».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» που, ανάμεσα στα άλλα και για να θυμούνται οι Πειραιώτες, επισημαίνει και τα παρακάτω:

Από αυτή την κινητοποίηση, ωστόσο, έλειπαν ορισμένοι είτε έδρασαν διαφορετικά... «Οι κ. Αγραπίδης και Μπεντενιώτης μαζί με την πλειοψηφία των συμβούλων τους, ευτυχώς όχι όλων, ψήφισαν ένα επαίσχυντο ψήφισμα. Πήραν ουσιαστικά θέση υποδοχής των φονιάδων στο Δημαρχείο Πειραιά... Ενώ, το εξώδικο που έστειλε ο άμεσος συνεργάτης του δημάρχου για να κατέβει το αντιπολεμικό πανό από τον Πύργο, θα τους στιγματίζει για χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται, καμία εφημερίδα, με την εξαίρεση του "Ριζοσπάστη", τοπική ή αθηναϊκή, δεν έγραψε ότι οι Πειραιώτες απέτρεψαν την επίσκεψη στο Δημαρχείο των πρεσβευτών της Αμερικής και Ολλανδίας και του Αμερικανού ναυάρχου. Κι ας μην έγραφαν ότι η Κίνησή μας πρωτοστάτησε σ' αυτό...


Από την άλλη, η "Ελευθεροτυπία", για να σπείρει διχόνοιες, παρουσίασε σαν έργο μιας παράταξης, την μεγάλης σημασίας για το αντιπολεμικό κίνημα σήμερα επιτυχία συνυπογραφής κειμένου, που αναφερόταν στους ανεπιθύμητους φονιάδες, από όλους τους Δημάρχους του Πειραιά (εκτός Αγραπίδη) και τη μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Παρατάξεων. Ενώ, περιορίστηκαν, αντί να προβάλουν την πραγματικότητα, να προβάλουν μια παράταξη που δε συγκέντρωσε παρά 100 άτομα στην ξεχωριστή της συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή.

Οι Πειραιώτες, ακόμα και αντίπαλοι πολιτικοί που βρήκαμε κοινό σημείο συνεννόησης και δράσης, συνεχίζουμε. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από αυτό το δρόμο. Κομμάτι και μεις των Λαών της Γης που τιμούν τον Πολιτισμό μας σήμερα και αντιστέκονται, θα τους σταματήσουμε. Οσο νωρίτερα, τόσο λιγότερο το αίμα ολωνών μας», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς -Αναγέννηση».

ΕΕΔΥΕ
Μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων για τον καθορισμό νέων πρωτοβουλιών εναντίον του πολέμου

Eurokinissi

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει η σύσκεψη που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και στην οποία καλεί εκπροσώπους συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, μαζικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να καθοριστούν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η σύσκεψη θα «φιλοξενηθεί» στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, οδός Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, επισημαίνει ότι μετά τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Φλεβάρη στα Προπύλαια και σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και σε συνεργασία με δεκάδες συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικών και κοινωνικών φορέων, είναι αναγκαίο να ενταθεί ο αγώνας του αντιπολεμικού κινήματος και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες ενάντια στον προαποφασισμένο πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

ΚΡΗΤΗ - ΣΟΥΔΑ
Πολεμικά έρχονται και πάνε...

Η κυβέρνηση διαθέτει και πετρελαιοφόρα για τον ανεφοδιασμό των αμερικάνικων πολεμικών...

Γαλλικό αεροπλανοφόρο σε στρατιωτική άσκηση στη Σούδα της Κρήτης

Eurokinissi

Γαλλικό αεροπλανοφόρο σε στρατιωτική άσκηση στη Σούδα της Κρήτης
Ανεβαίνει ο «πολεμικός πυρετός» στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου οι προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών για τον πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ κορυφώνονται.

Η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, που πλέον έχει αναβαθμιστεί σε νούμερο ένα βάση των Αμερικάνων για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και βάση ανεφοδιασμού και πληροφοριών για όλη τη Μεσόγειο, δέχεται καθημερινά δεκάδες πολεμικά πλοία, πυρηνοκίνητα υποβρύχια και αεροπλανοφόρα.

Ετσι, την Κυριακή, στη βάση της Σούδας, κατέπλευσαν δύο ακόμη πυρηνοκίνητα υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Boise» και το «Augusta», τα οποία, αφού ανεφοδιαστούν, θα αποπλεύσουν με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τετάρτη, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Βάσης, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Toledo» και μέσα στη βδομάδα αναμένεται να καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, «STANAFOR MED», αποτελούμενη από έξι φρεγάτες και 150 άνδρες η κάθε φρεγάτα.

Τα πλοία της Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου προέρχονται από Τουρκία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και συμπεριλαμβάνεται το ελληνικό «Ελλη». Ενώ, συμμετέχοντας μέχρι τα μπούνια στην προετοιμασία του πολέμου, η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών εφοδιασμού των Αμερικάνων, έχει (προσωρινώς;) διαθέσει και το πετρελαιοφόρο «Ζευς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ