Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκέντρωση στο Αλιβέρι

Σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα στον Πειραιά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στον Πειραιά αύριο Τετάρτη.

- Στις 12.30 το μεσημέρι θα παραβρεθεί στη Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΠ του ΚΚΕ για την παρουσίαση των υποψηφίων σε Α' και Β' Πειραιά, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (Καραΐσκου 11).

- Στις 4μ.μ. θα περιοδεύσει στο απογευματινό ΤΕΕ Περάματος (Λ. Δημοκρατίας και Μ. Κιουρί).

- Στις 6μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου (Ελ. Βενιζέλου 200). Ενώ στις 8μ.μ. στον ίδιο χώρο θα έχει συνάντηση με τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της πόλης.

Ζωντανή επικοινωνία με τους νέους

Εκδηλώσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις νεολαίας βρίσκονται στην «ατζέντα» της ΚΝΕ στο πλαίσιο της επικοινωνίας της με τους νέους μπροστά στις εκλογές, που αποτελεί συνέχεια και κορύφωση της μόνιμης και σταθερής επαφής της Οργάνωσης με τη νέα γενιά, στους χώρους όπου δουλεύει, μορφώνεται και γενικότερα δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής δραστηριότητας, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στην καφετερία «Thursday's».
  • Αύριο, Τετάρτη

- Στη 1 το μεσημέρι, ο Απόστολος Σάντας θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση του Τομέα ΦΜΣ της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στην Πανεπιστημιούπολη, με θέμα: «Η προσφορά του ΚΚΕ στην Εθνική Αντίσταση».

- Εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Κακουλίδης.

- Εκδήλωση στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας (κτίριο Σαρακάκη), στις 2.00 μ.μ., με θέμα: «Ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας».

- Εκδήλωση στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Εκδήλωση της Οργάνωσης ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο μικρό αμφιθέατρο των ΤΕΙ, το μεσημέρι στις 12, με ομιλητές τον Σταύρο Βουλασίκη και την Νένα Νικοπολιτίδου.

- Συγκέντρωση στη Λιβαδειά, στις 8 μ.μ., στην καφετέρια «Στροφόμετρο».

  • Την Παρασκευή 24/1:

- Στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση νεολαίας στην καφετέρια «Thursday's».

- Στη Λαμία, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση νεολαίας στην αίθουσα του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στην Πάτρα ο Θέμης Γκιώνης

Την Πέμπτη στο ΤΕΙ Πειραιά

Στην Πάτρα θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, που θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε νεολαιίστικη συγκέντρωση για τις εκλογές, που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ. Η συζήτηση θα γίνει στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, κι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν τη νεολαία της Πάτρας να λάβει μαζικά μέρος και να εκφράσει τον προβληματισμό της.

Την Πέμπτη 22/1, ο Θέμης Γκιώνης θα μιλήσει σε συγκέντρωση νέων στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά, στις 12.30 το μεσημέρι.

Συμπορεύονται με το ΚΚΕ

Πρώην στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λιβαδειά συμμετείχαν σε σύσκεψη απ' όπου αναδείχτηκε πλατιά εκλογική επιτροπή

Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι κομμουνιστές σε όλη τη χώρα να διαμορφωθεί ένα ρεύμα συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ απλών ανθρώπων, εργαζομένων, που θα συμβάλουν στην προώθηση των στόχων του, πολύ περισσότερο μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών, αλλά και επαναπροσέγγισης με πρώην μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αποδίδει ήδη καρπούς. Υπενθυμίζουμε πως στο «Ρ» έχουν δημοσιευτεί εκκλήσεις για εκλογική, και όχι μόνο, στήριξη του ΚΚΕ, οι οποίες υπογράφονται από εκατοντάδες αγωνιστές που οι αρνητικές εξελίξεις των αρχών της δεκαετίας του '90 ή άλλα προβλήματα τούς ώθησαν μακριά από το ΚΚΕ, εκτός της οργανωμένης δύναμής του. Τρεις τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι διακηρύξεις πρώην μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και πρόσφατα της Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Στη Λιβαδειά

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας προχτές, Κυριακή 18 του Γενάρη, στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον κινηματογράφο της Λιβαδειάς «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», στην οποία συμμετείχαν πολλά πρώην στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Λιβαδειά. Την πρωτοβουλία για την πρόσκληση στη σύσκεψη είχαν ορισμένα πρώην μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη. Επισημάνθηκε η ανάγκη συστράτευσης όλων στον αγώνα που διεξάγει το ΚΚΕ, μπροστά στην εκλογική μάχη της 7ης του Μάρτη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις θέσεις του ΚΚΕ. Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, όπως ο γιατρός Πέτρος Αρκουμάνης, ο Θανάσης Γουργιώτης, ο συνδικαλιστής Χρήστος Καρβούνης, ο δικηγόρος και νομαρχιακός σύμβουλος Λουκάς Λιάκος, ο Παναγιώτης Αρβανίτης, ο Γραμματέας της ΝΕ, Γιάννης Παναγής, ενώ τη σύσκεψη συντόνιζε η Ρούλα Τζάνου, Γραμματέας της ΚΟ Λιβαδειάς.

Στο τέλος της σύσκεψης δημιουργήθηκε πλατιά Εκλογική Επιτροπή του ΚΚΕ για τη Λιβαδειά από τους παραβρισκόμενους και ορίστηκε συντονιστική Γραμματεία για την καλύτερη οργάνωση της προεκλογικής δράσης του ΚΚΕ.

Στη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής συμμετέχουν: Πέτρος Αρκουμάνης, γιατρός, Λουκάς Λιάκος, δικηγόρος, Δημήτρης Τσιφής, φυσικοθεραπευτής, Θανάσης Γουργιώτης, επαγγελματίας, Ελένη Καντά, καθηγήτρια, Χρήστος Καρβούνης, οικοδόμος, Μαρία Κοντογιάννη, οικιακά, Νώντας Κοτσικώνας, δικηγόρος, Χρυσούλα Κιούση, οικιακά, Γιάννης Παναγής, Γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, Ρούλα Τζάνου, γεωπόνος, Τασία Κοντογιάννη, καθηγήτρια.

Οπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκλογικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Στις 8 του Μάρτη περισσότερες γυναίκες να έχουν στηρίξει ΚΚΕ

Σύσκεψη νέων γυναικών της ΤΟ Φιλοσοφικής της ΚΝΕ

Απλή και μεστή ήταν η κουβέντα που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στη μουσική σκηνή «Συρμός», όπου η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργάνωσε σύσκεψη για νέες γυναίκες ενόψει των επικείμενων εκλογών. Στο επίκεντρο της συζήτησης, που έγινε με την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μπήκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες, οι προοδευτικές κατακτήσεις που αφαιρούνται και η ανάγκη να στηρίξουν μαζικά οι νέες γυναίκες το ΚΚΕ τόσο στις εκλογές, όσο και γενικότερα με τη συμβολή τους στο ταξικό κίνημα.

«Στις 8 του Μάρτη (Μέρα της Γυναίκας), οι γυναίκες να έχουν ψηφίσει πολύ πιο σωστά, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, να έχουν στηρίξει το ΚΚΕ», ήταν η κατάληξη της πλούσιας συζήτησης, που ανέδειξε την υποκρισία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ονομάζουν «ευπαθή» ομάδα τις γυναίκες και να συμφωνούν σε μέτρα που πλήττουν πρώτα και κύρια αυτές (ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση θέσεων εργασίας, ιδιωτικοποίηση παιδικών σταθμών, μείωση δαπανών Πρόνοιας κτλ.). Παράλληλα, φάνηκε ότι στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική, άρα ούτε και μέτρα πραγματικής βελτίωσης της θέσης των γυναικών. Επομένως, οι γυναίκες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ούτε από το ΣΥΝ, που αποζητάει δήθεν τον «εξανθρωπισμό» του συστήματος. Το συμφέρον τους επιβάλλει να ενταχθούν στο λαϊκό μέτωπο με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού, να στηρίξουν με την ψήφο και τον αγώνα τους το ΚΚΕ.

Η θέση της γυναίκας στη σοσιαλιστική κοινωνία, πλευρές της ιστορίας του φεμινιστικού κινήματος, η ιστορική απαρχή της εκμετάλλευσης της γυναίκας, το πρόβλημα της πορνείας και της σωματεμπορίας γυναικών, η υποκρισία των ποσοστώσεων στα ψηφοδέλτια, ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν επίσης από τη συζήτηση.

«Στις 27, 28 και 29 του Γενάρη προγραμματίζουμε ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τις εκλογές στη σχολή και εκεί θα έχουμε ένα ξεχωριστό περίπτερο για τις νέες γυναίκες», μας είπε η Ελένη Χαραλάμπους, γραμματέας της ΤΟ, αναφερόμενη στις σκέψεις της Οργάνωσης να δώσει συνέχεια στην επαφή της με νέες γυναίκες. Εχει σημασία, μάλιστα, ότι με εξορμήσεις στη σχολή και προσωπικό κάλεσμα, τα μέλη της Οργάνωσης, προετοιμάζοντας τη σύσκεψη, απευθύνθηκαν στο σύνολο της κομματικής και συνδικαλιστικής επιρροής της Οργάνωσης και μέσα από αυτή τη διαδικασία διεύρυναν την επικοινωνία τους με τη νεολαία του χώρου τους και κέρδισαν ψήφους για το ΚΚΕ στις 7 του Μάρτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Σε τρεις ενότητες βασικών προβλημάτων κρίνονται όλα τα κόμματα που επαγγέλλονται την αλλαγή, την ανανέωση. Στα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας, που διαμορφώνει ένα βάρβαρο πλαίσιο, στα ζητήματα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και στα ζητήματα της δημοκρατίας, που το νέο αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο ήρθε να προωθήσει ακόμα περισσότερο την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τις τρεις αυτές ενότητες παρουσίασε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, τονίζοντας ότι «η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, με το απαραίτητο προεκλογικό μακιγιάζ, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ένα πράγμα δείχνει καθαρά και απερίφραστα: Οτι ο δικομματισμός δε φοβάται τόσο τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όσο τη λαϊκή ψήφο εναντίον του».

Παράλληλα με την κριτική του στα άλλα κόμματα το ΚΚΕ, σημείωσε, διαθέτει ένα πρόγραμμα αντίστασης και αντεπίθεσης που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αποσπούν κατακτήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή που πρέπει να έρθει στο επίπεδο της εξουσίας. Παλεύουμε, σημείωσε, η Αλέκα Παπαρήγα και για τα δυο μαζί.

«Η αντεπίθεση ανοίγει και το δρόμο της προοπτικής. Στις 8 του Μάρτη όλα τα προβλήματα θα είναι παρόντα και ταυτόχρονα θα έχουμε νέους βραχνάδες μπροστά μας. Αν θέλουμε ο λαός, το λαϊκό κίνημα, να είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιδράσει σ' αυτά τα μέτρα, πρέπει τα δύο κόμματα να έχουν μαζικές απώλειες αντί για κέρδη που προσδοκούν. Να είναι αδύνατη και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταδικαστούν απερίφραστα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ξέρει να δίνει μάχη με το δικομματισμό, ξέρει να δίνει μάχη με τις δυσκολίες, ξέρει να δίνει μάχη κόντρα στο ρεύμα και γι' αυτό ζητάει την ενίσχυσή του».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Νομίζω ότι η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, με το απαραίτητο προεκλογικό μακιγιάζ τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ένα πράγμα δείχνει καθαρά και απερίφραστα: Οτι ο δικομματισμός δε φοβάται τόσο τη λαϊκή δυσαρέσκεια, όσο τη λαϊκή ψήφο εναντίον του.

Αντίθετα, και τα δύο κόμματα προσπαθούν να μετατρέψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε δική τους προίκα. Λ.χ. το ΠΑΣΟΚ με το χαρτί "Γεώργιος Παπανδρέου" προχωράει σε μια σκληρή απατηλή και ψεύτικη αυτοκριτική, για να καθησυχάσει τη λαϊκή αγανάκτηση και για να σπείρει φρούδες ελπίδες για το τι θα ακολουθήσει μετά τις 7 του Μάρτη.

Η ΝΔ καπηλεύεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, φροντίζοντας να απαλύνει τις ευθύνες της, γιατί ως αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργούσε πιεστικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτή η συντηρητική πολιτική να προχωρά όλο και πιο γρήγορα. Το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, εθελοντικά προχώρησε σε συντηρητική πολιτική.


Η απάντηση, επομένως, των λαϊκών στρωμάτων, του εργαζόμενου λαού, των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων πρέπει να είναι η μαζική και απερίφραστη καταδίκη και των δύο κομμάτων. Να διαψεύσουν τα ποσοστά και τις προσδοκίες τους. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο.

Μόνο τότε και με την ψήφο, γι' αυτή τη φάση που είμαστε τώρα, την προεκλογική, μπορεί να πούμε ότι ο λαός τιμώρησε και τιμωρεί για τα βάσανα τα οποία ζει. Ολα τα άλλα, η ψήφιση είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, σημαίνει επιβράβευση της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα και μάλιστα θα αξιοποιηθεί η εντολή να συνεχιστεί.

Εμείς καλούμε τα λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν το ΚΚΕ, να το ενισχύσουν. Και ακριβώς θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα ποιοτικό στοιχείο στην εκλογική μάχη, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την αποδυνάμωση του δικομματισμού.

Θα χρησιμοποιήσω ένα επιχείρημα, για να αποδείξω όσο γίνεται, γιατί πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Θα χρησιμοποιήσω το ίδιο το επιχείρημα που χρόνια τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιούν ως όπλο αντίθετης επίθεσης και σε ορισμένες περιπτώσεις συκοφάντησης του ΚΚΕ.

Ποιο επιχείρημα έχουμε ακούσει επανειλημμένα από επίσημα στόματα μέσα και έξω από τη Βουλή; Οτι το ΚΚΕ δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις κοσμογονικές αλλαγές, είναι απομονωμένο και ζει "στον κόσμο του". Αυτό το επιχείρημα δε δίνει κατά μέτωπο μάχη με τις θέσεις και τις αντιπροτάσεις του ΚΚΕ, είναι ένα τσιτάτο για να ξεμπερδεύουμε. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί απάντηση σ' αυτό και να ενισχυθεί το ΚΚΕ».

Δε μας συγχωρούν ότι είπαμε ΟΧΙ!

«Γιατί μας θεωρούν σαν ένα κόμμα που ζει "στον κόσμο του" και δεν παρακολουθούμε τις κοσμογονικές εξελίξεις;

Γιατί ακριβώς, παρακολουθώντας αυτές τις αρνητικές και τραγικές κοσμογονικές εξελίξεις όπως λένε, στο τέλος της δεκαετίας του '80 αποφασίσαμε να σταθούμε όρθιοι με όποιο κόστος προσωρινό είχε αυτό. Να σταθούμε όρθιοι γιατί ακριβώς συνειδητοποιούσαμε ότι θα περνούσαμε πραγματικά, όπως και δυστυχώς δικαιωθήκαμε, σε μια νέα σελίδα καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τη χειρότερη επίθεση που θα δεχόταν ο λαός, τα λαϊκά κινήματα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δε δώσαμε αριστερό άλλοθι

«Αυτό δε μας το συγχώρησαν και δεν το συγχωρούν. Δε μας συγχωρούν ότι εμείς κόντρα στο ρεύμα, υψώσαμε ένα κατηγορηματικό και έμπρακτο "όχι" σε εξελίξεις τύπου Συνθήκης του Μάαστριχτ και κατοπινές συνθήκες, ΟΝΕ, ευρώ, ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, αλλαγή της δομής του ΝΑΤΟ. Σε αυτά, δηλαδή, που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι σύγχρονα, εμείς υψώσαμε ένα κατηγορηματικό "όχι" και ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να δώσουμε κουράγιο στο λαό να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί στο ξεθεμελίωμα των κατακτήσεών του.

Δε μας συγχωρεί π.χ. το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι δεν του ζητήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ούτε μία φορά να συνεργαστεί μαζί μας. Οτι δε δεχτήκαμε να συνεργαστούμε στο λεγόμενο κοινωνικό επίπεδο, για να βγάλουμε λάδι το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και να πέσουμε στην παγίδα του διαχωρισμού του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ κυβερνητικό και ΠΑΣΟΚ κοινωνικό. Δεν καταθέσαμε τα όπλα στις προτάσεις συνεργασίας μαζί του στις τοπικές εκλογές, Δημοτικές και Νομαρχιακές. Και, βεβαίως, καλέσαμε το λαό να ψηφίσει "όχι" και στα δύο κόμματα στο δεύτερο γύρο.

Δε μας συγχωρούν, κυρίως, και βασικά το γεγονός ότι εμείς διατυπώνουμε θετικές προτάσεις για τους εργαζόμενους, γι' αυτό που εμείς θεωρούμε ανάπτυξη του τόπου, παίρνοντας σαν βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οταν π.χ. εμείς προτείνουμε, διεκδικούμε 1.110 ευρώ κατώτατο μισθό για τους εργατοϋπαλλήλους το κάνουμε, παίρνοντας υπόψη ότι τα κέρδη μεγαλώνουν, γίνονται θεόρατα, ενώ από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια και ταυτόχρονα έχουν ένα υψηλό κόστος ζωής και αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες, παίρνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες του ανθρώπου - και αυτό είναι το προοδευτικό στοιχείο - εξελίσσονται και πρέπει να εξελίσσονται και δεν μπορεί να μένουν ούτε καν στάσιμες από χρόνο σε χρόνο.

Ετσι λοιπόν εμείς, με τις δυνάμεις που είχαμε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να μη δώσουμε αριστερό άλλοθι στο δικομματισμό και την πολιτική των μονόδρομων».

Τρεις ενότητες προβλημάτων - κριτήρια για όλους

«Ακριβώς, λοιπόν, θα θέλουμε να δείξουμε σήμερα τρεις ενότητες βασικών προβλημάτων, οι οποίες κρίνουν αν ένα κόμμα επαγγέλλεται την αλλαγή την ειρηνική, την επαναστατική και την ανανέωση, ή όχι.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ολα αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε μια νέα εργατική νομοθεσία, η οποία όχι μόνο αρπάζει κυριολεκτικά και μηδενίζει λαϊκές κατακτήσεις, αλλά διαμορφώνει ένα νέο βάρβαρο πλαίσιο που ξεκινά από τη νομιμοποίηση της μερικής απασχόλησης, της προσωρινής μερικής απασχόλησης. Καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση, σε μεγάλο βαθμό, του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όχι απλά την περικύκλωση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά τη διείσδυσή τους σε όλους τους πυλώνες της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις, που αρχίζουν από τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας μέχρι τις ακτές και μάλιστα αυτό το πλαίσιο είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Υπάρχει, λοιπόν, μια αντεργατική αντιασφαλιστική νομοθεσία, μια νομοθεσία που παραδίδει ακόμα περισσότερο από πριν, σημαντικούς τομείς στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εχει διαμορφωθεί ένα νομικό καθεστώς, συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά αυτό δε μας λέει εμάς τίποτα, το οποίο επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ. Δε θα ήθελα να κάνω ανάλυση όλης αυτής της κατάστασης, απλώς να υπογραμμίσω ότι είναι άλλο πράγμα να εκχωρώ δικαιώματα σε διεθνείς φιλολαϊκούς οργανισμούς προς όφελος όλων και άλλο πράγμα να εκχωρώ δικαιώματα σε βάρος του λαού και σε βάρος άλλων λαών, σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Θα σταθώ σε δυο τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία βγαίνουν και στην επικαιρότητα, με αφορμή και την περιοδεία του υποψήφιου νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Υπάρχει π.χ. η Συμφωνία της Μαδρίτης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Ντιμιρέλ, η οποία αναγνωρίζει στην ουσία διεκδικήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας, γιατί αυτό δεν αφορά τον τουρκικό λαό, στο Αιγαίο. Υπάρχει η Συμφωνία του Ελσίνκι που κάνει το ίδιο και που παραπέμπει στο Δικαστήριο της Χάγης και διεκδικήσεις που αφορούν στα σύνορα. Αναφέρω αυτά τα δύο.

Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι για εμάς να συμμετέχει η Ελλάδα υποχρεωτικά σε ξένα στρατεύματα κατοχής ή σε τρομοστρατεύματα εναντίον των άλλων λαών. Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - βεβαίως δεν είναι καινούριο, αυτό υπήρχε πάρα πολλά χρόνια - είναι η λειτουργία της βάσης της Σούδας και είδαμε πώς λειτούργησε στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι να εντάσσεις στο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, να μειώνεις τις Ενοπλες Δυνάμεις, όχι γιατί έχεις εκσυγχρονίσει την πολιτική σου για την άμυνα της χώρας, αλλά γιατί στη θέση των στρατευμένων παιδιών του λαού θέλεις να βάλεις μισθοφόρους. Ο κατάλογος των εκχωρήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν τελειώνει.

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εχουν ψηφιστεί νέοι τρομοκρατικοί, αντιδημοκρατικοί νόμοι, π.χ. σήμερα δικαιολογείται η παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων και στο εσωτερικό της Ελλάδας, όταν θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Δηλαδή, στην ουσία, έχει διαμορφωθεί μια νομική και πολιτική βάση να παρεμποδίζονται οι απεργοί, να παρεμποδίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις ακόμα και με τη χρησιμοποίηση του στρατού.

Εμείς, λοιπόν, αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν να κατατίθενται στην προεκλογική περίοδο προτάσεις για αλλαγή, για ανανέωση, για εκσυγχρονισμό, προτάσεις υπέρ του λαού, χωρίς να αμφισβητείται αυτό το νομικό και πολιτικό καθεστώς που υπάρχει; Είναι δυνατό, δηλαδή, να υπάρχει συνέπεια σε μια θετική πολιτική, όταν έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο;

Και δεύτερον, είναι δυνατόν να υπόσχεται κανείς φιλολαϊκή πολιτική, όταν είναι αποφασισμένος και το έχει δηλώσει, να δρομολογήσει τα νέα μέτρα, τα οποία επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αποδεχτεί και έχουν συνεισφέρει όλες οι κυβέρνησης των κρατών -μελών;

Παραδείγματος χάριν, είναι γνωστό, ότι το όριο συνταξιοδότησης συζητιέται να πάει στα 67,5 και μέχρι ακόμη και τα 71 χρόνια. Και ξέρετε πώς περνάνε αυτά; Τα περνάνε στην πράξη και μετά λένε στη ζωή γίνεται αυτό ας το νομιμοποιήσουμε κιόλας.

Παραδείγματος χάριν, έρχονται καινούρια μέτρα για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, δηλαδή να επεκταθεί το ποσοστό της μερικής, προσωρινής απασχόλησης.

Χτες ο κ. Παπανδρέου - και βεβαίως σε αυτό δεν του απάντησε ο κ. Καραμανλής, είναι αδύνατον, δεν μπορεί να του απαντήσει - είπε το εξής πράγμα: Θα αξιοποιήσει τις προσωπικές του φιλίες, για να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Πέρα από το ότι οι επενδύσεις δε γίνονται χάριν προσωπικών φιλιών, δεν είναι και καθόλου τυχαίο ότι οι προσωπικοί του φίλοι είναι οι επιχειρηματίες.

Οπως την ίδια ώρα, δίπλα στο Ζάππειο, έχουν μαζευτεί όλα τα μέσα ενημέρωσης, για να παρακολουθήσουν το γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής στους επιχειρηματίες. Εξετάσεις στους επιχειρηματίες δίνουν.

Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν βάλει τους εξής όρους - που σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου τους έχει αποδεχτεί, άλλωστε τους αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ ως τώρα:

- Πρώτον, ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη.

- Δεύτερον, έχουν ζητήσει περισσότερες απαλλαγές σε φόρους και σε εργοδοτικές εισφορές όσον αφορά στη σύνταξη και τα νοσήλια.

- Τρίτον, έχουν ζητήσει να μην υπάρχουν αντιδράσεις στην Ελλάδα, για το περιβάλλον.

- Και τέταρτον, έχουν ζητήσει μέτρα για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δε μας απάντησε, όμως, ο κ. Παπανδρέου, γιατί έφυγαν οι επιχειρήσεις π.χ. από τη Θράκη, και πήγαν σε άλλες χώρες; Αναζητώντας υπερκέρδη...

Ενα, λοιπόν, τέτοιο δούναι και λαβείν θα έχουμε. Αλλοι επιχειρηματίες θα έρχονται στην Ελλάδα για ακόμη περισσότερη ληστεία και άλλοι θα φεύγουν, για να ληστεύουν τους γειτονικούς λαούς. Εμείς αυτή την αλλαγή, αυτή την ανανέωση και αυτόν τον εκσυγχρονισμό τους τον χαρίζουμε».

Με κριτήριο τι ωφελεί τους εργαζόμενους

«Για μας κριτήριο είναι τι πλήττει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, τι ωφελεί τους εργαζόμενους. Δυο καρπούζια στη μια μασχάλη δεν μπορεί να σταθούν. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, εμείς προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους πάλης που απαντάνε στο σήμερα, δεν είναι στον αέρα, αλλά που οπωσδήποτε ταυτόχρονα πλήττουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Παραδείγματος χάριν, είπα προηγουμένως 1.100 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Βεβαίως, πλήττει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Μα, δε γίνεται διαφορετικά. Δεύτερον, δε δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λεπτό, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και των νοσηλίων. Γιατί ήδη έχει εξαγγελθεί με ένα μαλακό, εκσυγχρονιστικό τρόπο ότι θα αυξηθούν τα νοσήλια. Χαιρόμαστε πολύ, θα γίνουν αλλαγές στη βελτίωση των νοσοκομείων και θα τα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Και η Νέα Δημοκρατία δηλώνει αναπροσαρμογή και το ΠΑΣΟΚ. Τι είναι αυτές οι αναπροσαρμογές; Είναι προς τα κάτω; Θα το έλεγαν. Είναι λοιπόν προς τα πάνω. Εμείς ζητάμε π.χ. όχι απλώς δημόσια Παιδεία, αλλά και δωρεάν Παιδεία και Υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο κ. Παπανδρέου π.χ. είπε χτες ότι θα δώσει καλές κοινωνικές υπηρεσίες αντιγραφειοκρατικές - λέει - στο λαό. Κοιτάξτε να δείτε, βεβαίως μπορεί μέσω των νέων τεχνολογιών, αυτά τα υπόσχεται και η Νέα Δημοκρατίαμ, να απλουστευτούν μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες που μας τρώνε χρόνο. Καλό είναι αυτό. Αλλά το πιάτο δε γεμίζει με τη λιγότερη γραφειοκρατία.

Εγώ μένω σε αυτά. Δεν μπορεί να γίνουν άλλοθι για τους χαμηλούς μισθούς και τα χαμηλά μεροκάματα, για τις ελεύθερες απολύσεις ή για τη χρησιμοποίηση του επιδόματος ανεργίας από την εργοδοσία για τζάμπα δουλιά. Εμείς π.χ. όταν λέμε δημόσια Υγεία και Παιδεία, εννοούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συμβόλαια και διεισδύσεις των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων. Ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ τους δεν μπορεί να γίνει.

Εμείς π.χ. δεν μπορούμε να δεχτούμε τη βάση της Σούδας στην Ελλάδα. Θα μου πείτε είναι εύκολο να ξεριζωθεί, όπως έλεγαν και κάποιοι αριστεροί κάποτε, σαν ραπανάκι; Οχι, αλλά ο λαός πρέπει να παλέψει γι' αυτό και τουλάχιστον δεν πρέπει να τη νομιμοποιήσει.

Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη μισθοφορικού στρατού, ούτε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωστρατό, ούτε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διάφορες αποστολές με διάφορα προσχήματα, είτε επιμελητεία, είτε πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Λέγεται ότι τέλη Ιούνη θα αποφασιστεί η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στο Ιράκ στο όνομα των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων, όχι των ελληνοαμερικανικών δεσμεύσεων, αλλά των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων. Εμείς δε θα το δεχτούμε.

Επομένως, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διαθέτει ένα πρόγραμμα αντίστασης και αντεπίθεσης, που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αποσπούν κατακτήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις για πραγματική αλλαγή, που αυτή η αλλαγή πρέπει να έρθει στο επίπεδο της εξουσίας. Και για τα δυο μαζί παλεύουμε.

Δεν είμαστε χωρίς προοπτική, εγκλωβισμένοι μόνο στο άμεσο, αλλά δε μιλάμε μόνο για την προοπτική, παραιτούμενοι από την πάλη του άμεσου. Και απ' αυτή την άποψη, εμείς, διεκδικούμε τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη κατ' αρχήν στα δυο κόμματα και να ενισχύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αυτή τη δύναμη που στάθηκε ορθή, να ενισχύσουν την αντεπίθεσή τους.

Η αντεπίθεση ανοίγει και το δρόμο της προοπτικής. Και εμείς μιλάμε πάρα πολύ συγκεκριμένα. Στις 8 του Μάρτη όλα τα προβλήματα θα είναι παρόντα και ταυτόχρονα θα έχουμε νέους βραχνάδες μπροστά μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, ο λαός, το λαϊκό κίνημα, να είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιδράσει σε αυτά τα νέα μέτρα, τότε δεν έχουμε άλλη λύση παρά κυριολεκτικά τα δυο κόμματα να έχουν μαζικές απώλειες αντί για τα κέρδη που προσδοκούν.

Κυβέρνηση θα υπάρχει. Το λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον από μια κυβέρνηση που αισθάνεται αδύναμη. Από μια αξιωματική αντιπολίτευση που επίσης αισθάνεται αδύναμη, σχετικά αδύναμη για τις σημερινές συνθήκες. Μια κυβέρνηση και μια αξιωματική αντιπολίτευση αναβαπτισμένες στη λαϊκή ψήφο θα είναι άγριοι επί της ουσίας όχι έτσι τώρα χαμογελαστοί όπως είναι στα μπαλκόνια.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ξέρει να δίνει μάχη με το δικομματισμό, ξέρει να δίνει μάχη με τις δυσκολίες, ξέρει να δίνει μάχη κόντρα στο ρεύμα και γι' αυτό ζητάει την ενίσχυσή του».

«Κακό χαρτί» της κυβέρνησης το Κυπριακό

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή απ' ό,τι φαίνεται στα εθνικά πάμε σε μία διαπραγμάτευση με βάση το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, την άποψη τη δική σας για το θέμα αυτό.

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η κυβέρνηση πάει στην προεκλογική μάχη με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου προβάλλοντας σαν ένα από τα ισχυρά χαρτιά το Κυπριακό. Εμείς αυτό που ξέρουμε πολύ καλά είναι, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και διαμεσολαβητής των εντολών των Ηνωμένων Πολιτειών, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ασκήσουν πίεση στην κυπριακή ηγεσία. Ενώ το καθήκον τους ήταν να ασκήσουν πίεση εκεί που έπρεπε.

Κοιτάξτε τώρα, χειροκροτούν, διότι ο κ. Μπους λέει, ανέλαβε να γίνει διαμεσολαβητής. Μα τέλειωσε το Κυπριακό, πάει η δίκαιη λύση του Κυπριακού από τη στιγμή που διαμεσολαβητής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι οποίες, γιατί διαμεσολαβούν; Διότι θέλουν να κλείσει το Κυπριακό, προκειμένου να πετύχουν με το χαρτί της Κύπρου την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κάτω, λοιπόν, απ' αυτό το σκηνικό, όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου, τα κόμματα της Κύπρου ζητούν αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων που έχει το Σχέδιο Ανάν, τι θα λέει η αμερικάνικη πλευρά; Δεν το δέχεται αυτό η Τουρκία!...

Αρα πρέπει και μάλιστα αν γίνουν αλλαγές, να γίνουν και υπέρ της Τουρκίας. Αυτό είναι το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου αυτό το ξέρει πάρα πολύ καλά, ότι όπου υπάρχει αμερικανική κινητικότητα, εκεί δεν πρόκειται να βγει κάτι καλό. Και βιάζονται μάλιστα να το κλείσουν άρον - άρον το Κυπριακό, να κλείσει και όπως κλείσει, δεν έχει σημασία, όταν η ίδια η κυπριακή ηγεσία λέει, ότι εν πάση περιπτώσει ακόμα και σε συνθήκες προεκλογικής περιόδου της Ελλάδας, τα πράγματα δε θα είναι και τόσο ευοίωνα όσον αφορά τη συμβολή της Ελλάδας.

Το Κυπριακό, λοιπόν, δεν είναι το πετυχημένο χαρτί της κυβέρνησης, είναι το κακό χαρτί της ανάμεσα στα πολλά άλλα κακά χαρτιά που έχει.

Ποιος ενισχύει το δικομματισμό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπως είπατε κι εσείς, ήδη έχουμε ένα δικομματισμό που δεν αποκλείεται να γίνει και διπολισμός. Ολα αυτά τα χρόνια τα ποσοστά της Αριστεράς συρρικνώνονται, θα παραφράσω λίγο μια τηλεοπτική σειρά που παίζεται σε επανάληψη τώρα, η σειρά «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» και θέλω ένα σχόλιο: Τι ψυχή θα παραδώσει η Αριστερά;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Λοιπόν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε νομίζω να σηκώσει στην πλάτη του και να έχει ευθύνη για το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει. Οσοι πονάνε για την υπόθεση του δικομματισμού, δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από να τον πολεμήσουν, με τη γλώσσα, με τη γραφίδα, με οποιονδήποτε τρόπο, αντί να κάνουν την ερώτηση γιατί είναι ισχυρός ο δικομματισμός.

Ο δικομματισμός είναι ισχυρός, διότι έγιναν σοβαρές αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης, γιατί αδυνάτισε το λαϊκό κίνημα και αυτό έδωσε στο δικομματισμό δύναμη, γιατί κυριάρχησε η μοιρολατρία και η απαισιοδοξία και γιατί, αν θέλετε, και μέσα σε χώρους αγωνιστών και προοδευτικών ανθρώπων πέρασαν δυστυχώς οι ιδέες περί κοσμογονικών αλλαγών στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε!

Να πού οδήγησε, λοιπόν, αυτή η ιδέα της προσαρμογής στις κοσμογονικές αλλαγές, δηλαδή της συναίνεσης και της υποταγής στη δύναμη του κεφαλαίου. Οδήγησε το δικομματισμό να έχει έναν αέρα.

Δεν άλλαξαν οι γνώμες των ανθρώπων για τη ζωή τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στη δική τους δύναμη και να πάνε κόντρα στο ρεύμα και κόντρα στη μόδα. Εμείς ξέρουμε γιατί ο δικομματισμός είναι ισχυρός. Πιστεύετε ότι οι μηχανισμοί βίας, τρομοκρατίας και ρουσφετολογίας δεν υπάρχουν;

Για κάντε μια βόλτα στα εργοστάσια να δούμε, τι προπαγανδίζουν, τι προπαγανδίζει η σκληρή εργοδοσία, τι προπαγανδίζει; Και είναι λάθος να πολιτικοποιείται ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των καναπέδων. Αυτός που θα κάτσει στην τηλεόραση, προηγούμενα έχει δεχτεί τη βία και την τρομοκρατία στις εργοδοσίες, τη βία και την τρομοκρατία των μηχανισμών που υπάρχουν στο δημόσιο.

Και τέλος, χρόνια οι εργαζόμενοι ακούνε, «η ταξική πάλη τέλειωσε», «ο σοσιαλισμός τέλειωσε», «η ιδεολογία τέλειωσε», τα πάντα τέλειωσαν. Μόδα είναι το Μάαστριχτ, μόδα είναι η ΟΝΕ, μόδα είναι το ευρώ, ένας κόσμος μπερδεύτηκε. Επομένως το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να βοηθήσει να φύγει η σύγχυση από τα μυαλά πολλών ανθρώπων, που εγώ θα έλεγα δικαιολογημένα υπάρχει, όταν από παντού δέχονται καταιγιστικά πυρά.

Να γιατί το ΚΚΕ θεωρείται απομονωμένο και «στον κόσμο του». Διότι ακριβώς θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους να δουν την πραγματικότητα, ανεξάρτητα αν έχουν διαφωνίες ή συμφωνίες με το ΚΚΕ. Εμείς δεν απαιτούμε από τον καθένα να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας. Απαιτούμε όμως να συμφωνήσει στο εξής πράγμα, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχει ο μονόδρομος του κεφαλαίου και υπάρχει και ο μονόδρομος που συμφέρει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες.

Και αυτό που προσπαθούμε να συνειδητοποιήσει ο λαός ευρύτερα, όχι ότι δεν το καταλαβαίνει και το καταλαβαίνουμε μόνο εμείς οι κομμουνιστές, αλλά να μεγαλώσει αυτή η μάζα, να καταλάβουν το εξής πράγμα: Οτι αλλαγή, ανανέωση και εκσυγχρονισμός πατώντας σε δυο βάρκες δεν υπάρχει.

Δηλαδή, και με το Μάαστριχτ και με το λαό, και με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με το λαό, και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και με το λαό, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το λαό. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Θα πας με τη μια βάρκα, έστω και αν έχεις φουρτούνες μπροστά σου.

Αυτή η λογική των μονόδρομων και των συναινέσεων έχει τελειώσει. Αλλαγές θα έχουμε, εκσυγχρονισμούς θα έχουμε, ανανεώσεις θα έχουμε, μόνο που αυτά θα είναι προς όφελος της πλουτοκρατίας, προς όφελος των ιμπεριαλιστών. Αυτές εμείς τις απορρίπτουμε.

Το κύριο είναι ο ομαδικός απεγκλωβισμός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο κ. Θεοδωράκης έκανε μια πολιτική δήλωση στην οποία τοποθετήθηκε πολιτικά και έκανε και κάποια σχόλια. Εχει το Κομμουνιστικό Κόμμα να κάνει κάποια σχόλια επί της δηλώσεως του κ. Θεοδωράκη;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς προεκλογικά σχολιάζουμε πριν από όλα τις θέσεις των κομμάτων. Και αυτό πρέπει να γίνεται ή τουλάχιστον αυτό κάνουμε εμείς.

Αυτή η παρατήρηση που θα είχα να κάνω είναι ότι τις τελευταίες μέρες, δίπλα στο θριαμβευτικό κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αρχίζει και διαμορφώνεται και ένα άλλο κλίμα απαισιοδοξίας, μοιρολατρίας: Θα μας κολλήσουν στον τοίχο, τι θα κάνουμε;

Εμείς δεν αισθανόμαστε έτσι. Βεβαίως η μάχη είναι σκληρή. Εμείς πολύ έγκαιρα είχαμε πει «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι». Τη μάχη πρέπει να τη δώσει κανείς θαρρετά και καθαρά κατά του δικομματισμού.

Δεύτερον, ας σκεφθούμε: Ο δικομματισμός κρατήθηκε, κρατιέται και θα δούμε πώς εδραιώνεται στις επόμενες εκλογές, μόνο γιατί τα δυο κόμματα αυτά, τα δυο αστικά πια κόμματα, έχουν τη δύναμη να χειραγωγούν; `Η γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν κυρίως αυτούς τους δύο;

Ο δικομματισμός αντέχει όσο αντέχει διότι πάντα καταφέρνει και χρησιμοποιεί πάρα πολλά άλλοθι και εφεδρείες. Πριν απ' όλα αυτό το κλίμα μοιρολατρίας που πέρασε μέσα στον κόσμο, καλλιεργήθηκε από πολλές πλευρές. Και ο δικομματισμός ενισχύθηκε. Και να πω, έμμεσα καλλιεργήθηκε και απ' αυτές τις λογικές που λένε «να μην πάμε κόντρα στο ρεύμα», «να προσαρμοστούμε στις αλλαγές», «να ψηφίσουμε το Μάαστριχτ», με την κλάψα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, «γιατί στην Ελλάδα δεν γίνεται κεντροαριστερά;», κ.ά.

Αυτό δεν είναι έμμεση βοήθεια στον δικομματισμό; Στον έναν πόλο του, που το αξιοποιεί και ο άλλος αντικειμενικά. Αυτό είναι λοιπόν το ζήτημα. Ας τα σκεφθούμε όλα αυτά, ας βγουν συμπεράσματα απ' αυτά τα ζητήματα. Οταν, π.χ., στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ ένα χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές, περνώντας την αντίληψη ότι είναι καλύτερο το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία, μετά σκεφτόμαστε τη λεηλασία της ψήφου των αριστερών;

Ξέρετε, ο καθένας δεν κρίνεται μόνο στην προεκλογική περίοδο. Κρίνεται από την άλλη μέρα από τις εκλογές. Η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να είναι απόλυτο σημείο κρίσης. Πολύ περισσότερο που η προεκλογική περίοδος έχει πολύ μακιγιάζ και πάρα πολλές υποσχέσεις. Αυτή λοιπόν είναι η απάντησή μας.

Η συνεπής πάλη κατά του δικομματισμού είναι απαραίτητη σήμερα και εμείς καλούμε το λαό να τιμωρήσει τα δυο κόμματα. Αυτό είναι το κυριότερο. Ομαδικός απεγκλωβισμός. Ολα τα άλλα τώρα είναι αποπροσανατολισμός.

Θα σας το πω καθαρά. Οπως το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε τον Γιώργο Παπανδρέου για να αλλάξει το κλίμα, δεν μπορεί και εμείς να χρησιμοποιούμε τα ίδια τρικ να κάνουμε μετάθεση στόχου και αντιμετάθεση στόχου. Ο στόχος είναι τα δύο αυτά κόμματα. Αυτή είναι η δική μας θέση. Ολα τα άλλα τα κλαψουρίσματα, οι μοιρολατρίες είναι βούτυρο στο ψωμί των δυο κομμάτων.

Τώρα σκεφθήκανε την Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, η οποία κάνει ό,τι μπορεί να αξιοποιήσει το αντι-ΠΑΣΟΚ σύνδρομο για να πάρει αριστερές και προοδευτικές ψήφους. Ε, λοιπόν, εμείς δε θα ενδώσουμε σε αυτή την κλάψα για την Αριστερά, εμείς θα παλέψουμε για τον μαζικό απεγκλωβισμό και έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτή η κλάψα για την Αριστερά έχει αντικειμενικά στοιχεία, ότι τα ποσοστά της Αριστεράς καθεύδουν. Κάποτε ήταν πολύ περισσότερα, ευημερούσαν.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ε, αυτό είναι κλάψα. Διότι όλοι αυτοί που κλαίνε πρέπει να βγουν και να πούνε, καταψηφίζω το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, όχι γιατί είναι μεγάλα κόμματα. Δεν είναι αυτό το κριτήριο. Μακάρι να είχαμε ανάμεσα στα δυο μεγάλα ένα κόμμα ριζοσπαστικό και προοδευτικό. Αυτό που θα κάναμε εμείς θα ήταν να του ζητήσουμε συμμαχία.

Διότι και τα δυο κόμματα υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Διότι και τα δυο κόμματα υπηρετούν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ετσι, για να μιλήσω γενικευμένα. Υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα. Και τα δυο κόμματα θέλουν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα με διάφορους τρόπους. Οχι λοιπόν ότι νοιάζονται για την Αριστερά!

Εκτός αν θέλω ένα ΚΚΕ το οποίο, π.χ., να κάνει μια ψιλοκριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία! Ενα ΚΚΕ που θα κάνει μεν κριτική αλλά στις κρίσιμες ώρες θα στηρίζει πότε τον έναν και πότε τον άλλον, πότε τον έναν εναντίον του άλλου. Οχι. Εναν τέτοιο πλουραλισμό τον θέλει το σύστημα γιατί θέλει και εφεδρείες. Αλλωστε, ο δικομματισμός θέλει να εξελιχθεί σε διπολισμό.

Λοιπόν, τέτοιο ΚΚΕ που θα μπορούν να το βάλουν στο χέρι με πρόσχημα την κινδυνολογία ότι το ΚΚΕ δε θα πάρει πάρα πολλές ψήφους, δε θα το βρουν. Εμείς διεκδικούμε κόντρα στο ρεύμα και ψήφους και βουλευτές, όχι απλά για να εμπλουτίσουμε με περισσότερους βουλευτές τη Βουλή, που και αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεν το υποτιμούμε καθόλου, αλλά γιατί θέλουμε πάνω απ' όλα να μεταγγιστεί περισσότερο ζωογόνο αίμα και δυναμικό μέσα στο κίνημα, και στην πολιτική οικοδόμηση εκείνων των συμμαχιών που δε θα μπορούν τα δυο κόμματα να τη βάλουν στο χέρι.

Είναι μάχη κατά της συντηρητικής πολιτικής

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, χθες χαρακτηρίσατε τον πρόεδρο του Συνασπισμού ανειλικρινή σε σχέση με το κάλεσμα που απηύθυνε για ενότητα και εκλογική συνεργασία της Αριστεράς. Είπατε, μάλιστα, ότι κάποιοι από το κόμμα του στις 8 του Μάρτη θα κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ. Εχετε κάτι στο μυαλό σας;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζουμε ότι έχουμε επαρκώς απαντήσει σ' αυτά τα ζητήματα. Και δεν υπάρχει μόνον η προεκλογική περίοδος, υπάρχει ολόκληρη η περίοδος στην οποία μπορεί να κριθεί.

Πρέπει να καταλάβουμε το εξής πράγμα. Η μάχη δεν δίνεται σε δύο διαφορετικά ταμπλό: Ενα ταμπλό είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ένα άλλο ταμπλό είναι τα μικρά κόμματα. Εμείς τουλάχιστον τη μάχη τη δίνουμε κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για καθαρά ταξικούς-πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους, ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα απέναντι στους δύο μεγάλους. Δεν έχουμε τέτοιους μικρομεγαλισμούς.

Η μάχη, λοιπόν, είναι εναντίον της συντηρητικής πολιτικής, της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθήθηκε, της αντεργατικής και ζητούμε ενίσχυση για να μπορούμε να έχουμε περισσότερα όπλα σ' αυτή τη μάχη και θεωρούμε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, μπορεί να γίνει και πιο ισχυρό το λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι η θέση μας.

Δεν υπάρχει το μεγάλο και το μικρό γήπεδο, όπου η μάχη γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους και η μάχη δίνεται ανάμεσα στον τρίτο και τον τέταρτο. Αυτή η μάχη είναι ψευδεπίγραφη.

Γι' αυτό λέω ότι όσοι αυτή τη στιγμή μεταθέτουν το ζήτημα, στην ουσία βοηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουν.

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Το 35ωρο, το Κυπριακό, ο δικομματισμός και ζητήματα συνεργασιών απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τις σχετικές ενότητες:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, επειδή ακούμε το τελευταίο διάστημα έτσι μία ρητορεία προεκλογική κι αυτή για το 35ωρο, θέλω να σας ρωτήσω επί της ουσίας, τι έχετε να πείτε για την κατάργηση του 40ωρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην καθημερινότητα του πολίτη, που αυτό είναι το βασικό κατά τη γνώμη μου;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Μην σας κάνει εντύπωση. Μπορεί από πολλές μεριές να ακούγεται το ίδιο σύνθημα και ο καθένας να εννοεί άλλο. Βεβαίως, είναι ώριμο σήμερα το 35ωρο, παίρνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, παίρνοντας υπόψη αν θέλετε και την ανεργία, ορισμένες πλευρές μπορούν να συνδεθούν με το ζήτημα, όχι όμως απόλυτα.

Και απ' αυτή την άποψη εμείς παλεύουμε για γνήσιο 35ωρο, δυστυχώς αναγκαζόμαστε να βάζουμε και επίθετα δίπλα στα αιτήματά μας, 5 μέρες δουλιάς, 7ωρο, καθολικό, ώστε να μην γίνει όπλο το 35ωρο εναντίον των μικρομεσαίων και με μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων και όχι με τη λογική τη συνολική διευθέτηση χρόνου και στο πλαίσιο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Διότι το 35ωρο που εφάρμοσε η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Γαλλία, όπως το 35ωρο που εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις στη Γερμανία, στην ουσία συνοδεύτηκε με μείωση των αποδοχών. Εμείς ζητάμε όχι απλώς να μην υπάρχει μείωση, αλλά πρέπει να προσαρμοστούν και να αυξηθούν οι αποδοχές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την κερδοφορία. Και τελικά εντάχθηκε μέσα στο σύστημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Κι αυτό το νόθο 35ωρο δεν το θέλουμε.


Λοιπόν, θυμηθείτε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε και το νόθο 35ωρο θα κάνει, αν γίνει κυβέρνηση. Και η Νέα Δημοκρατία το ίδιο. Και η απάντηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να είναι το νόθο 35ωρο της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά το γνήσιο. Διότι, κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορούμε στο λαϊκό κίνημα να υιοθετήσουμε τη γραμμή «ΜΑΖΙΝΟ». Ξέρετε τι είναι η γραμμή «ΜΑΖΙΝΟ». Δηλαδή, στο όνομα του ρεαλισμού να προβάλλουμε τα ελάχιστα αιτήματα για να πετύχουμε κάτι. Πρέπει να προβάλλεις τα αιτήματα που έχει ανάγκη σήμερα ο εργαζόμενος, ούτε το μάξιμουμ, ούτε το μίνιμουμ, αυτά που σήμερα έχει ανάγκη ο εργαζόμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με το 35ωρο, ενδιαφέρει κάθε εργαζόμενο. Ωστόσο, υπάρχει μία σοβαρή άποψη που λέει ότι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και με την καθιέρωση του 35ωρου θα επιταθεί αυτό το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, άρα θα είναι και μπούμερανγκ για τους εργαζόμενους.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτή η λογική, ξέρετε τι λέει; Οτι κάθε βήμα βελτίωσης στη ζωή των εργαζομένων, που είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, υπονομεύει, λέει, την ανταγωνιστικότητα. Εγώ θα το βάλω στην πραγματική του διάσταση. Υπονομεύει την κερδοφορία. Εμείς δε θέλουμε μια ελληνική ανταγωνιστική οικονομία, η οποία συνθλίβει το δικαίωμα των εργαζομένων. Αυτός είναι ο ανταγωνισμός.

Αυτή την ανταγωνιστική ελληνική οικονομία, εμείς την πολεμάμε, γιατί ζούμε στον κόσμο μας. Στον κόσμο όμως που βασίζεται στα συμφέροντα των εργαζομένων. Και εδώ να πούμε το εξής: Υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης, είναι αλήθεια. Υπάρχει η ανάπτυξη εκείνη που μπορεί να έχει και μεγάλους ρυθμούς κατά περιπτώσεις, αλλά και στην πορεία θα έχει και κρίσεις, που συμφέρει τα κέρδη, που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και υπάρχει και η ανάπτυξη που συμφέρει τους εργαζόμενους.

Εμείς είμαστε με εκείνον τον άλλο δρόμο. Είμαστε δηλαδή στο δικό μας κόσμο, που νομίζουμε ότι αυτός δεν είναι δικός μας κόσμος, γιατί αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τι να κάνουμε δηλαδή; Στον κόσμο που ζει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, στον κόσμο του ΣΕΒ, των εφοπλιστών.

ΠΑΣΟΚ
«Νέο ξεκίνημα» με ίδια ρότα

Με την πάταξη της γραφειοκρατίας και στηριζόμενος στο «έργο» των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου - Σημίτη, θα «αλλάξει» την Ελλάδα ο υποψήφιος πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Περιοδεύοντας το Σαββατοκύριακο στη Θράκη επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια με τους προκατόχους του στο ΠΑΣΟΚ, αντιλαϊκή ρότα. Ταυτόχρονα, με εύηχα λογοπαίγνια υποσχέθηκε και «ανανέωση», και «επαναθεμελίωση», και «νέο ξεκίνημα», και «συμμετοχή» και πολλά άλλα, προσπαθώντας να υφαρπάξει για άλλη μια φορά τη λαϊκή ψήφο.

Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «η δημοκρατική παράταξη ξαναγεννιέται, ανανεώνεται, ανοίγει νέους δρόμους», «νέο ξεκίνημα για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», τόνισε ότι «βασιζόμαστε, στο μεγάλο έργο, σε γερά πόδια, σε στέρεες βάσεις, το μεγάλο έργο που όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Μεγάλο έργο που έχει γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, τη σημερινή κυβέρνηση, που όλοι μαζί φτιάξαμε, του Κώστα Σημίτη».

Μετά, για να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και χορτάτο το σκύλο, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί κιόλας από την εφαρμοζόμενη πολιτική, που και ο ίδιος «έφτιαξε», υποσχόμενος ότι «κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα αλλάζοντας τον ίδιο μας τον εαυτό. Μια ανανέωση, μια επαναθεμελίωση του ίδιου του κινήματος... Ολοι καλούνται, να υπογράψουμε μαζί αυτό το Συμβόλαιο του νέου ξεκινήματος».

Ειδικά την Κυριακή, μιλώντας με αγρότες και ανέργους, που του ανέπτυξαν σειρά προβλημάτων που τους ταλανίζουν εδώ και χρόνια, απότοκα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ως λύση τους παρουσίασε τη «συμμετοχική δημοκρατία», ίσως αυτή που βίωσαν από τα ΜΑΤ οι προβληματισμένοι αγρότες στο Κιάτο. Οπως ως λύση παρουσίασε την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, που μάλλον ως διά μαγείας θα δημιουργήσει σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα ίδια με τον Γ. Παπανδρέου υποστήριξε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, παρουσιάζοντας προφανώς τη θέση όλης της κυβέρνησης, που πασχίζει και το παρελθόν της να εξωραΐσει και φρούδες ελπίδες για το μέλλον να μεταλαμπαδεύσει στα λαϊκά στρώματα. Τα ίδια αναμένεται να πει και σήμερα ο Γ. Παπανδρέου καθώς το πρωί ξεκινά περιοδεία στο Λαύριο Αττικής, άλλη μια περιοχή που καταδικάστηκε στην ανεργία ίσως - κατά το ΠΑΣΟΚ - λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Στο μεταξύ επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2005, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την τότε Βουλή. Ο υπουργός Τύπου απαντώντας χτες σε δημοσιογραφική ερώτηση, παρέπεμψε για απάντηση στην «ίδια τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». Αν και φρόντισε να υποστηρίξει ότι «η τακτική μας, η πολιτική μας, η αντίληψη αυτής της παράταξης γενικά για την πολιτική διαπνέεται πάντα από ένα βαθύ σεβασμό στους θεσμούς».

Εδωσε όρκους πίστης στο μεγάλο κεφάλαιο και τον ξένο παράγοντα

Ανακοίνωση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ για την περιοδεία του Γ. Παπανδρέου στην περιοχή

Με ανακοίνωσή της, αναφορικά με την περιοδεία του Γ. Παπανδρέου στον Εβρο, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής «να βγάλει τα συμπεράσματά του για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και του νέου αρχηγού του και να τους αντιμετωπίσει όπως ακριβώς τους αξίζει», αλλά να καταδικάσει και την ηγεσία και την πολιτική της ΝΔ, με την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ουσιαστικές διαφορές. «Στις 7 του Μάρτη ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ, ψήφο στο ΚΚΕ» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του Κόμματος.

«Ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στη Θράκη δεν παρέλειψε να δώσει νέους όρκους πίστης και υποσχέσεις στον ξένο παράγοντα και στο μεγάλο κεφάλαιο, αναθέτοντας την ανάπτυξη της περιοχής στις ξένες επενδύσεις. Και όλα αυτά με την αμέριστη βοήθεια των μεγάλων συγκροτημάτων των ΜΜΕ», τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Μίλησε για την ανάπτυξη της Θράκης και σκόπιμα αποσιώπησε το γεγονός ότι η Θράκη εξακολουθεί να είναι από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας μας, αλλά και της ΕΕ. Οτι έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ότι καθημερινά η Παιδεία και η Υγεία υποβαθμίζονται. Οτι οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται. Οτι βασικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής (π.χ., καπνός, βαμβάκι κλπ.) χτυπιούνται από την ΕΕ και τους κοινοτικούς κανονισμούς. Οτι οι ΕΒΕ συνθλίβονται».

«Τόλμησε να μιλήσει για ειρήνη και ειρηνική συνεργασία», σημειώνει η ανακοίνωση, «αυτός που ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθημερινά δέχεται τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων. Που μαζί με τον κ. Σημίτη και όλη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στον πόλεμο και στην κατοχή στο Ιράκ με χιλιάδες θύματα».

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών με την Τουρκία, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ αναφέρει ότι «αυτός και η κυβέρνησή του είναι που προωθεί ενεργά το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη δεκαετία, στα πλαίσια του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και της συγκρότησης του Ευρωστρατού».

«Τόλμησε να πει ότι έχουν καταργηθεί οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος της μειονότητας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όταν είναι γνωστή η αρνητική κατάσταση στο χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, στην απόδοση της Ιθαγένειας, στην ανάδειξη του Μουφτή, στη διαχείριση των βακουφιών κλπ. Οταν είναι γνωστό ότι η θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Θράκης, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, καταγωγή, έχει επιδεινωθεί και ταυτόχρονα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν ενταθεί περισσότερο οι ταξικοί διαχωρισμοί και οι ανισότητες».

«Τόλμησε να πει», σημειώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, «ότι έχει ανοίξει η αγκαλιά μας στον πρόσφυγα, τη στιγμή που οι χιλιάδες παλιννοστούντες Πόντιοι στην περιοχή μας ζουν καθημερινά το δράμα της φτώχειας, της ανεργίας, της άγριας εκμετάλλευσης και της ανασφάλιστης δουλιάς, της έλλειψης στέγης, των άθλιων συνθηκών ζωής στους οικισμούς. Σκόπιμα δε μας μίλησε πώς και γιατί οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

«Στις 7 του Μάρτη», καταλήγει η ανακοίνωση, «ψήφο στο ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. Για ανάταση των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για να φυσήξει άνεμος αισιοδοξίας, να έρθουν στο προσκήνιο οι κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική. Να δυναμώσει το λαϊκό αντίβαρο».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη απέδειξε ότι ο «διάδοχος» του Κ. Σημίτη θα συνεχίσει να βάλλει κατά των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της χώρας

Γεια σας. Είμαι ο νέος Μεσσίας...

Eurokinissi

Γεια σας. Είμαι ο νέος Μεσσίας...
Δε χρειάστηκαν περισσότερα από 20 λεπτά της ώρας και μια συζήτηση με τους κατοίκους του Νέου Εράσμιου στην Ξάνθη, για να γκρεμιστούν σαν «χάρτινος πύργος», οι βαρυσήμαντες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, όταν έφτανε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ότι η «Θράκη έχει δείξει το δρόμο της αλλαγής, της ανάπτυξης και της ευημερίας»... Οι δήθεν φιλολαϊκές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του υπουργού Εξωτερικών για δυο ολόκληρες μέρες που περιόδευσε στη Θράκη, στηρίχτηκαν στους τηλεοπτικούς φακούς, την «επικοινωνιακή» τακτική και την έλλειψη αντιλόγου.

«Οι αγροτικές συντάξεις είναι πολύ μικρές». «Τα εργοστάσια κλείνουν. Φεύγουν και πάνε στη Βουλγαρία. Αυτά να προσέξετε». «Ο αγροτικός τομέας φθίνει και γεμίζει το μύλο της ανεργίας». «Δεν έχουμε αρδευτικά έργα στον κάμπο». Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ενός μόνο νομού της Θράκης στον υπουργό Εξωτερικών. Προβλήματα, τα οποία, σε συνδυασμό με την κραυγή αγωνίας της άνεργης κοινωνιολόγου επί σειρά δέκα ετών, η οποία ανέφερε στον Γ. Παπανδρέου ότι «έχει προκηρυχτεί μόνο ένας διαγωνισμός, όλα αυτά τα χρόνια για την ειδικότητά της», αλλά και την πικρία του εκπροσώπου της μειονότητας, ο οποίος δειλά δειλά και με πόνο ψέλλισε προς τον υπουργό: «Δικαιώματα έχουμε, αλλά τα παιδιά μας είναι άνεργα», συνθέτουν την εικόνα της «ευημερίας» της Θράκης.

Στη διάρκεια του μοναδικού ανοιχτού διαλόγου που έκανε ο Γ. Παπανδρέου με το λαό - αν εξαιρέσει κανείς το διάλογο με τη νεολαία που έγινε το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ στην Κομοτηνή και δεν επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τον υπουργό - κατά τη διήμερη επίσκεψή τους στους τρεις νομούς της Θράκης, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα του ακριτικού γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις αρχικές του εξαγγελίες περί «διαλόγου με το λαό», στην πρώτη επίσημη προεκλογική του εξόρμηση περιορίστηκε σε δεκάδες μονολόγους περί «νέας εποχής», «ανανέωσης», «αλλαγής», διανθισμένες με αναφορές στα «επιτεύγματα» των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη και ασκώντας «ψευτοκριτική» στα ...λάθη του κυβερνώντος κόμματος.

Προκαλεί, δημαγωγεί και εμπαίζει

Οταν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα της χώρας, επιχείρησε να διασκεδάσει τη δυσαρέσκειά τους, να σπείρει «φρούδες ελπίδες» και σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει με τα «οράματά» του. Η συγκεκριμένη περιοδεία απέδειξε, όμως, ξεκάθαρα ότι ο Γ. Παπανδρέου, αν αναλάβει την εξουσία θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Ενα ζευγάρι αγροτών συνταξιούχων παίρνει σήμερα 140.000 δραχμές. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια σωστή σύνταξη,ενώ παράλληλα πλέον έχουν και μια σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θεωρώ, λοιπόν ότι είναι μια καλή σύνταξη, μια ικανοποιητική σύνταξη». Αυτό ισχυρίστηκε προχτές ο Γ. Παπανδρέου, εντελώς ανερυθρίαστα, εντελώς προκλητικά, για να απαντήσει στο αίτημα των κατοίκων του Ν. Εράσμιου για καλύτερες αγροτικές συντάξεις. Ξεχνώντας μάλιστα και τις εξαγγελίες του περί νέας εποχής είπε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγροτικές συντάξεις ξεκίνησαν επί Γ. Παπανδρέου»...

Οταν ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με τους φόβους του αγροτικού κόσμου για το μέλλον, έσπευσε να τους καθησυχάσει υποστηρίζοντας: «Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, πετύχαμε ένα συμβιβασμό υπέρ των μεσαίων και μικρών αγροτών. Πλέον οι αγρότες δε θα παίρνουν επιδότηση πάνω στον όγκο της παραγωγής και σαν αποτέλεσμα δεν έχουν πλέον το άγχος για την τιμή του προϊόντος, της αγοράς και των μικρών επιδοτήσεων, δε θα έχουν φόβο για το εισόδημά τους, γιατί εμείς πετύχαμε να επιδοτήσουμε το εισόδημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, στην επιχείρηση παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου, «βάφτισε» επιτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την εισήγηση που η ίδια έκανε πέρσι τον Ιούνη στη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ και τελικά ψηφίστηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μια νέα, ακόμα χειρότερη, «Κοινή Αγροτική Πολιτική», που στην ουσία μειώνει τις επιδοτήσεις, τις αποσυνδέει από την παραγωγή, στο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με μελλοντικό στόχο την εξαφάνισή τους... Στο όνομα της διεύρυνσης, τα ποσά που μοιράζονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τη γεωργία των «15» θα μοιράζονται ουσιαστικά για τη γεωργία των «25». Ούτε λίγο, ούτε πολύ μοίρασε στους αγρότες της Θράκης και κατ' επέκταση όλης της χώρας «προνοιακά επιδόματα», επιδόματα που σταδιακά θα οδηγήσουν τους αγρότες στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής.

Συντηρώντας, όμως, το κλίμα των εντυπώσεων και επιχειρώντας να κερδίσει ένα ακόμα χειροκρότημα, ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο ακροατήριο είπε: «Το να είσαι στον αγροτικό τομέα δεν είναι ντροπή είναι περηφάνια». Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει αγροτικός τομέας για να ...ντρέπεται, αφού στις 27 Γενάρη του 2003 εισηγήθηκε και ψήφισε ως πρόεδρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο όνομα του ΠΟΕ, τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην παραγωγή κατά 55%, των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 45% και των εισαγωγικών δασμών από τρίτες χώρες κατά 36%.

Οι αγρότες και το ...Ιντερνετ

«Στη νέα εποχή, πρέπει το κράτος να συνεργαστεί στενά με τους αγρότες και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, για να πείσει για τις νέες δυνατότητες που θα έχουν οι αγρότες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες σε όφελος των εισοδημάτων τους...

«Ο αγρότης μέσω Ιντερνετ μπορεί να βλέπει τον καιρό. Μπορεί να ενημερώνεται για τις τιμές των προϊόντων και ποια απ' αυτά έχουν ζήτηση»... Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο αγρότης μέσω αυτών των πληροφοριών μπορεί να καθορίζει και την παραγωγή του!!!

Μετά τις ...προτάσεις για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, ο Γ. Παπανδρέου, θέλησε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Ν. Εράσμιου και σε επέκταση όλους των κατοίκους της Θράκης και για το πρόβλημα της ανεργίας. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το μεγάλο κεφάλαιο, αφού «απόλαυσε» πλήθος παροχών εγκαταλείπει την περιοχή για πιο ...προσοδοφόρες χώρες! Ανθρωποι κάθε ηλικίας χάνουν τη δουλιά τους. Οι δρόμοι και τα μεγάλα έργα που έγιναν στη Θράκη, «βοήθησαν» μόνο τους κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αφού το κύμα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο!

Τα εργοστάσια έκλεισαν, η ανεργία αυξήθηκε, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών «ανακάλυψε» τη θετική πτυχή του ζητήματος: «Στην Ελλάδα έρχονταν οι επιχειρηματίες, επειδή είχαμε φτηνό εργατικό δυναμικό. Τώρα που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν τα μεροκάματα και το εισόδημα, οι επιχειρήσεις έφυγαν. Αλλά εμείς θα φέρουμε νέες επενδύσεις που θα στηρίζονται στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού, αφού το νέο εργατικό δυναμικό στη νέα εποχή θα έχει γνώσεις και εξειδίκευση»!

Με τους συγκεκριμένους του ισχυρισμούς, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να στηρίξει και να μην «κάψει» τις δεσμεύσεις που είχε πάρει το προηγούμενο Σάββατο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους φορείς της πόλης. «Δεσμεύομαι», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών «αναλαμβάνω την ευθύνη της πρωτοβουλίας να ηγηθώ μιας αποφασιστικής προσπάθειας στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, να έρθουν στη χώρα μας ξένες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν δυναμικότερη ανάπτυξη και θα προσφέρουν δραστικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας. Θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα διευρύνουν την τεχνογνωσία μας». Για να γίνει ακόμα πιο πειστικός, μάλιστα ανέφερε: «Θα διαθέσω όλο το κύρος, όχι μόνο της χώρας, αλλά και το προσωπικό μου, για να πείσω για τα πλεονεκτήματα της χώρας μας σε κάθε γωνιά της Γης απ' όπου μπορεί να προσφερθεί η πρόταση για επένδυση».

Ο Γ. Παπανδρέου, βέβαια, δεν αποκάλυψε κάτω από ποιους όρους θα έρθουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Προφανώς, γιατί αν έρθουν, είναι σίγουρο ότι θα έχουν εξασφαλίσει από τον Γ. Παπανδρέου - παρά τους δικούς του ισχυρισμούς - ακόμη πιο φθηνή εργατική δύναμη, περισσότερες απαλλαγές σε φόρους και σε εργοδοτικές εισφορές καθώς και μέτρα για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ασύδοτη δράση τους.

Υποσχέσεις πήρε και η μουσουλμανική μειονότητα

Από την περιοδεία στη Θράκη, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές και οι επισκέψεις στη μουσουλμανική μειονότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Φιλλύρα, τον Εχίνο, τη Σμίνθη, τον Ιασμο και άλλα χωριά, στα οποία διαμένουν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, για να στείλει το μήνυμα ότι «οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν»...

Μπορεί, βέβαια, να μην υπάρχουν «οι μπάρες» και οι αποκλεισμοί προηγούμενων χρόνων, αλλά η κατάσταση στα συγκεκριμένα χωριά παραμένει τραγική. Χαμόσπιτα, χωμάτινοι δρόμοι, άνθρωποι καταδικασμένοι να μείνουν αμόρφωτοι, φτώχεια, φόβος για το αύριο, τα έβλεπες σε κάθε γωνιά, σε κάθε επαφή μ' αυτούς τους ανθρώπους.

Ο δήμαρχος της Φιλλύρας Χασάν Χακί, υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός, για τον εμπαιγμό που υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα, στο σύντομο χαιρετισμό του: «Παρ' όλο που εδώ και 20 χρόνια ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, ο Δήμος Φιλλύρας δεν έτυχε ανάλογων κινήσεων. Δεν έχουμε Γυμνάσιο, Λύκειο, νηπιαγωγείο, κλειστό γυμναστήριο, ΚΑΠΗ και πολλά άλλα. Οι κάτοικοι του δήμου μας ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την καπνοπαραγωγή. Πέρσι, έπεσαν οι τιμές του καπνού, με αποτέλεσμα να πέσει και το εισόδημά μας κάτω από το 50%».

Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε υποσχέσεις και για το θέμα του καπνού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «έχει δώσει μάχη, για να μπορεί να διατηρηθεί αυτή η παραγωγή σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας». Χωρίς να αναφέρει ότι μέχρι το 2013 μόνο το 1/3 της σημερινής παραγωγής του καπνού θα επιτρέπεται από την ΕΕ.

Παρέλειψε το χρέος...

Συγχρόνως, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη Θράκη δε δίστασε να μοιράσει απλόχερα τις «περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες» που δεσμεύτηκε να κάνει, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση για την «κοινωνική πολιτική της χώρας». Οταν η Ελλάδα, ήδη, χρωστάει 18 τρισ. δραχμές από παραγγελίες στρατιωτικού υλικού προηγούμενων χρόνων και όταν είναι δέσμια της ΝΑΤΟικής εξοπλιστικής πολιτικής που στο άμεσο μέλλον μπορεί να απαιτήσει νέες εξοπλιστικές δαπάνες για την κάλυψη των επιθετικών σχεδιασμών της, ο Γ. Παπανδρέου ...δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει χρήματα για την Υγεία και την Παιδεία του ελληνικού λαού, την αντιμετώπιση της ανεργίας...

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ορισμένοι, θέτουν το ερώτημα: Γιατί να ψηφίσουμε το ΚΚΕ; Μήπως πρόκειται να γίνει κυβέρνηση στις εκλογές;

ΤΟ ΚΚΕ, ΔΕ ΘΕΩΡΕΙ ότι η σημερινή πραγματικότητα θ' αλλάξει σε όφελος του λαού με εκλογικές αναμετρήσεις, όπου κάθε αναμέτρηση θα αυξάνει το ποσοστό του ώσπου να κερδίσει εκλογικά την πλειοψηφία.

Η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, των κομμάτων της πλουτοκρατίας και όλων των στηριγμάτων της, θα είναι αποτέλεσμα σκληρών και μεγάλων ταξικών αγώνων, πολιτικών αγώνων του μετώπου των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που θα βαδίσουν στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, Πρόκειται για πάλη πολύμορφη, για πολλές μάχες. Μέσα σ' αυτές τις μάχες είναι και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Τις οποίες ο λαός πρέπει να αξιοποιεί σε όφελός του, για να δυναμώνει τη δική του δράση, για να παρεμβαίνει ολοένα και πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις. Πρέπει λοιπόν να κατευθύνει την ψήφο του έτσι που να αποδυναμώνονται πολιτικά τα κόμματα που υπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, εφαρμόζοντας αντιλαϊκή πολιτική. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΕΤΣΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ η επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ ενισχύεται η δύναμη των εργαζομένων για την υπεράσπιση και την προώθηση των δικών τους συμφερόντων.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, θα σημάνει από την επομένη των εκλογών δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων ακόμη πιο αποφασιστικών αγώνων που θα βάζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, θα ενισχύουν τις διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Θα σημάνει ενίσχυση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των αγώνων των φτωχών αγροτών, των ΕΒΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, της κοινής τους δράσης ενάντια στο νέο κύμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Θα σημάνει πιο δυνατή η φωνή των λαϊκών στρωμάτων μέσα και έξω από τη Βουλή.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ του ΚΚΕ Θα χτυπηθεί η λογική, του «δε γίνεται τίποτα»! Αν δε φύγουν λαϊκές δυνάμεις από το δικομματισμό, τότε θα επιβάλλεται ακόμη χειρότερη πολιτική σε βάρος τους με την έγκρισή τους. Οσο συνεχίζουν τα κόμματά της πλουτοκρατίας να ενισχύονται με τη λαϊκή ψήφο, τόσο θα εφαρμόζεται πολιτική προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρέπει να τσακιστεί ώσπου να ανατραπεί, η πολιτική που ενισχύει αυτούς που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους για να γίνει αυτός ο πλούτος λαϊκή ιδιοκτησία. Και σ' αυτές τις εκλογές η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ένα μεγάλο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, που θα φέρει πιο κοντά το δικό του αύριο.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ θα κάνει αυτό το βήμα που πρέπει, τόσο λιγότερες θα γίνονται και οι δυσκολίες για να ανατραπεί η σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα. Που δεν μπορεί να αλλάξει με πολιτικές διαχείρισης. Το ΚΚΕ αρνείται αυτήν την πραγματικότητα, που φέρνει φτώχεια, ανεργία, ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων στρωμάτων, ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, περιστολή των λαϊκών ελευθεριών, πολέμους, ανασφάλεια για το αύριο. Το ΚΚΕ είπε στο λαό την αλήθεια για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα δεινά που φέρνει στο λαό αυτή η συμμετοχή όπως και στο ΝΑΤΟ. Και η ζωή το δικαίωσε.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ θα σημάνει επίσης και ενίσχυση των διεργασιών και των δυνάμεων, που θα συναποφασίσουν να χτίσουν το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στην υπηρεσία τους αμέσως μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων

«Αμέσως μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων» θα πραγματοποιείται η επάνοδος στην υπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων που θέτουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Η τροπολογία αφορά και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται σε παραίτηση προκειμένου να καταθέσουν υποψηφιότητα. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν ισχύει ο περιορισμός της επαναφοράς στην υπηρεσία των δημόσιων υπαλλήλων τουλάχιστον ένα έτος μετά την υποψηφιότητα τους.

Σύμφωνα με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοθέτημα ορίζεται πως δύνανται να ψηφίσουν με την προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων όσοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους. Τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται στην εφορευτική επιτροπή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ρυθμίσεις σε θέματα εκλογικής διαδικασίας

Οι εκλογείς που δικαιολογημένα δε θα ψηφίσουν, η μετακίνηση των ετεροδημοτών και των δικαστικών αντιπροσώπων, οι μέρες και ώρες χρήσης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα κόμματα και γενικά θέματα εκλογικής διαδικασίας, ρυθμίζονται με μια σειρά εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε ορισμένες εκλογικές περιφέρεις και με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, αλλάζει ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται και κατά συνέπεια ο αριθμός των ψήφων προτίμησης.

Συγκεκριμένα, Στη Β' Αθηνών εκλέγονται 42 βουλευτές. Στην Α' Αθηνών, 17. Στην Α' Θεσσαλονίκης 16. Στο υπόλοιπο Αττικής, 12. Στην Αχαΐα, 9. Από 8 βουλευτές εκλέγουν οι εξής περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Β' Πειραιώς, Ηρακλείου. Από 7 βουλευτές εκλέγουν οι εξής Περιφέρειες: Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών. Από 6 οι περιφέρειες Ηλείας, Εύβοιας, Α' Πειραιά. Από 5 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου. Στις περιφέρειες Εβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Χανίων εκλέγονται από 4 βουλευτές. Από 3 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Αρτας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων. Στις περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς, Πρέβεζας, Χίου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, εκλέγονται από 2 βουλευτές. Τέλος, μονοεδρικές, εκλέγουν δηλαδή από έναν βουλευτή, είναι οι περιφέρειες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σάμου.

Στη Β' Αθηνών, βάζουμε μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης. Μέχρι και 4 στην Α' Αθηνών. Μέχρι και 3 στην Α' Θεσσαλονίκης. Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 6 μέχρι και 12 βουλευτές. Εναν σταυρό βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από έναν μέχρι και 5 βουλευτές.

Ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων

Θυμίζουμε ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν όμως ορισμένες κατηγορίες πολιτών που θα είναι δικαιολογημένοι αν δεν ψηφίσουν. Πρόκειται για εκλογείς που έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους ή την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, δικαιολογημένοι είναι: υπάλληλοι του δημοσίου, νοσοκομείων ή οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας οι οποίοι, εξαιτίας σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δε θα μπορέσουν να μεταβούν στο δήμο που ψηφίζουν. Εκλογείς που δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Ολοι οι παραπάνω ψηφοφόροι, εκτός από τους ηλικιωμένους, οφείλουν να εφοδιαστούν με τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν ότι δικαιολογημένα δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Σημειώνουμε ότι ψηφίζουν υποχρεωτικά οι εκλογείς που κατά την ημέρα των εκλογών, διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς από αυτές τις εκλογές, δε θα χορηγείται πλέον από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης.

Υπογραμμίζεται ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα, ενώ ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής υποχρεούται να τους εξυπηρετήσει με κάθε μέσο ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Οι στρατιωτικοί υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, το προσωπικό της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι κρατούμενοι ψηφίζουν στις φυλακές, σε εκλογικά τμήματα που συγκροτούνται εκεί και με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σε περίπτωση αποφυλάκισης πριν την ημέρα των εκλογών, κρατουμένων που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αυτοί ψηφίζουν κανονικά στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Για τη μετακίνηση με πλοίο των ετεροδημοτών και των δικαστικών αντιπροσώπων, προτείνεται να υπάρξει μείωση των ναύλων, κατά 30% και 20% αντίστοιχα. Εκπτωση προτείνεται να υπάρξει και σε όσους μετακινηθούν με αεροπλάνο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», τρένο ή λεωφορείο.

Απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και τακτικούς υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Για την αντιμετώπιση σοβαρών δυσκολιών, λόγω καιρικών ή άλλων ειδικών συνθηκών, που μπορεί να προκύψουν στις περιοχές των νομών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Χανίων, Σάμου και Λέσβου, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υποχρεούται να διαθέσει στις Νομαρχίες ελικόπτερα και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των κομμάτων επιτρέπεται μόνο μία μέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις τις παρακάτω ώρες: Από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ την προηγούμενη από τη συγκέντρωση μέρα. Από τις 11 ως τη 1 το μεσημέρι την ημέρα της συγκέντρωσης. Μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και 15 λεπτά μετά τη λήξη αυτής. Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε περίπτερα, τροχόσπιτα ή άλλες κατασκευές που θα τοποθετηθούν στους παραχωρούμενους από τους δήμους χώρους, ή σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα που γειτνιάζουν με νοσοκομεία και σχολεία. Η ίδια απαγόρευση ισχύει κατά την παραμονή και την ημέρα εκλογών.

Δήλωση του Μ. Θεοδωράκη

Με δήλωσή του, που δημοσιοποίησε την περασμένη Κυριακή, ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην εκλογική μάχη, σημείωσε τα εξής:

«Επειδή ορισμένοι κύκλοι άρχισαν να με εμπλέκουν στα διάφορα προεκλογικά τους σενάρια, αναγκάζομαι να διευκρινίσω

Πρώτον, ότι δεν προτίθεμαι να πολιτευτώ, και

Δεύτερον, ότι σκοπεύω να ψηφίσω Αριστερά. Βεβαίως θα ευχόμουν να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων της για ενιαία κάθοδο στις εκλογές. Ομως κι αν αυτό καταστεί αδύνατο, πιστεύω ότι η Αριστερά ανεξαρτήτως κομμάτων, θα πρέπει να βρεθεί ενισχυμένη στην προσεχή Βουλή για το καλό της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και κυρίως των συμφερόντων των εργαζομένων.

Εξάλλου τα πρόσφατα διεθνή γεγονότα με τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν αναγάγει τα προβλήματα της Εξάρτησης και της Ειρήνης σε κύρια προβλήματα των Λαών. Γεγονός που αποδεικνύουν οι πρωτοφανείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις χώρες του κόσμου όπως και στη δική μας. Και όμως, τα προβλήματα αυτά, τα τόσο καίρια και ζωτικά για το λαό μας, αποκρύπτονται επιμελώς από εκείνους που έχουν συμφέρον να τα αποκρύψουν.

Και καλά κάνουν, γιατί η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να υψώσει αντίθετη γνώμη είναι η Αριστερά. Η Αριστερά που με μια ενιαία μάλιστα παρουσία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης σε όσους θα ήθελαν να προσυπογράψουν με την ψήφο τους αυτή την αντίθεση.

Πιστεύω ακόμα ότι σ' αυτή τη στιγμή των τεχνητών πολώσεων μέσω της εικόνας και των κατευθυνομένων δημοσιευμάτων, τυχόν ενιαία παρουσία των κομμάτων της Αριστεράς θα έδινε βήμα και φωνή σε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους ορφανούς που ασφυκτιούν μπροστά σε εκλογικές πρακτικές που τους υποβιβάζουν, τους απωθούν και τους προσβάλλουν.

Τέλος, λυπάμαι ειλικρινά για όσους δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι στις προσεχείς εκλογές δε διακυβεύεται μόνο η ποσοτική παρουσία της Αριστεράς στη Βουλή αλλά ελλοχεύει η ίδια απαξίωση των ιδανικών της».

ΔΗΚΚΙ
Αύριο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Με θέμα τη «χάραξη της προεκλογικής τακτικής», συνεδριάζει αύριο το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Μια συνεδρίαση που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι προσπάθειες από το ΔΗΚΚΙ προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στ. Παπαθεμελή. Βέβαια την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι συγκεκριμένες διεργασίες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, με παρέμβασή του στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» της ΝΕΤ και με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Μπανιά, εκ μέρους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι «κάλεσε το ΔΗΚΚΙ για συνεργασία», δήλωσε: «Τα όσα λέγονται είναι ανακρίβειες» και συμπλήρωσε ότι «ποτέ ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δε ζήτησε από ο ΔΗΚΚΙ συνεργασία». Στη συνέχεια έκανε πάλι πρόταση στο ΚΚΕ και στο ΣΥΝ καλώντας «σε συνεργασία - εδώ και τώρα - για τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου».

ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
Με πλαίσιο συντηρητικό

Το συντηρητικό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το κόμμα της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο πρόεδρός του Στέλιος Παπαθεμελής μιλώντας την Κυριακή σε πολιτική συγκέντρωση στο «Βελίδειο» Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρόντος και εκπροσώπου της Εκκλησίας που βρέθηκε εκεί... για να ευλογήσει την εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Με σημαία του το «Μακεδονικό» και το αίτημα να μην απαλειφθεί το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους. Κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αποκαλύψουν πριν από τις εκλογές τις προθέσεις τους για τα παραπάνω «ανοιχτά» θέματα. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε πως είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις της στο πλαίσιο του εξευρωπαϊσμού της. Μάλιστα τόνισε πως απαιτείται «διασφάλιση της Θράκης ώστε να μην αποτελεί, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, ζήτημα συνδιοίκησης».

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Α. Λίνκολν «χωρίς τη βοήθεια του θεού δε θα πετύχουμε. Εχοντας τη βοήθεια του θεού είναι αδύνατον να αποτύχουμε» αλλά και με αναφορές στους μακεδονομάχους, το δημογραφικό πρόβλημα και τον κίνδυνο «να γίνουμε μειονότητα στη χώρα μας», ο Στ. Παπαθεμελής προσδιόρισε ουσιαστικά το συντηρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, και οριοθέτησε τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται.

Κυρίως όμως ξεκαθάρισε πως καμία διάθεση δεν έχει να αναδείξει τις αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά, αφού δεν αμφισβήτησε το πολιτικό - οικονομικό σύστημα, τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει ο Στέλιος Παπαθεμελής τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει ενόψει των εκλογών.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη μόνο στους επιχειρηματίες

Βαθιές υποκλίσεις και σαφείς δεσμεύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο αναλαμβάνει ο Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή πουλάει «κοινωνική ευαισθησία» και «προστασία» προς τα λαϊκά στρώματα.

Τα παχιά λόγια, οι περίτεχνες εξαγγελίες και οι φρούδες προσδοκίες περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο σε Ηλεία και Αρκαδία, αλλά χτες, μπροστά σε επιχειρηματίες, εμφάνισε το πραγματικό πρόσωπο της πολιτικής του. Στο διάλογο που διεξήχθη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν τέτοια η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ με το ακροατήριό του, ώστε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, δήλωσε: «Χαίρομαι που τα λέτε αυτά, αλλά μου κλέβετε το ψωμί. Εγώ τι θα λέω;»! Αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία, υποσχέθηκε «πιο γρήγορα βήματα μπροστά, πιο γρήγορα βήματα στην οικονομική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό «τον καθοριστικό ρόλο των επιχειρηματιών». Τόνισε ότι «το κύριο βάρος των επόμενων χρόνων πέφτει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», η οποία είναι το βασικό «εργαλείο» για την επίτευξη του στόχου, για τη «δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας». Αρκετές φορές συνέδεσε την επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας με τη στήριξη, που, όπως είπε, θα προσφέρει στους επιχειρηματίες. Μεταξύ των «βασικών δεσμεύσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που ανέλαβε ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αποφεύγοντας όμως να τους προσδιορίσει αριθμητικά, σταθερό φορολογικό σύστημα για μία τετραετία τουλάχιστον, μείωση προκαταβολής φόρων, επανίδρυση του κράτους, κ.ά.

Αμέσως μετά ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού της «Μόργκαν Στάνλεϊ», Στιβ Νιου Χάουζ, στον οποίο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «ανέπτυξε τους άξονες της νέας οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα μετά το 2004»...

Το Σαββατοκύριακο, όμως, κατά τη διάρκεια των ομιλιών του σε Πύργο και Τρίπολη, ο Κ. Καραμανλής φόρεσε τις φιλολαϊκές μάσκες, εμφανιζόμενος ως εγγυητής του εισοδήματος των αγροτών και της «αναβάθμισης της υπαίθρου». Παράλληλα, βέβαια, πυροδότησε την πόλωση και τα ψευτοδιλήμματα, χαρακτηρίζοντας τον Γ. Παπανδρέου «ανεύθυνο ξένο» απέναντι στο έργο της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ εμφανίστηκε ως καλύτερος γνώστης των προβλημάτων γιατί «εμείς δε θυμηθήκαμε τις τοπικές κοινωνίες μπροστά στην κάλπη».

Μιλώντας χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί «αντέξαμε στην επικοινωνιακή καταιγίδα» και τώρα η βάση του κόμματος έχει αναθαρρήσει, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι το μοναδικό κόμμα που κρύβει την πολιτική του, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η υπεροχή της ΝΔ οδήγησε την άρχουσα ομάδα στην ομολογία της αποτυχίας της. Ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να συμπεριφέρονται με ταπεινότητα και σεμνότητα και χωρίς ύβρεις κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει μια εικόνα ανανέωσης του κόμματος και στην κατεύθυνση αυτή ασκούνται πιέσεις στους «βαρόνους» για «εθελοντική» αποχώρηση. Ηδη χτες ο Π. Μολυβιάτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου, όπως ανέφερε, να τον διευκολύνει στους χειρισμούς του για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα των Μ. Εβερτ και Ι. Βαρβιτσιώτη, με τον πρώτο να εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει μέρος στη «μάχη του σταυρού» στην Α΄ Αθηνών. Από την πλευρά του ο Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι τα περί βαρόνων δεν τον αφορούν αφού επί 35 χρόνια η εκλογή του στηρίζεται στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χτες (στον «Αλφα») ότι μελετά όλες τις παραμέτρους για το αν θα κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές και θα ανακοινώσει στο τέλος του μήνα τις αποφάσεις του. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «ο Σαμαράς αποκλείεται» να γυρίσει. Σήμερα το πρωί περνά την πόρτα της Ρηγίλλης ο Γ. Πέτσος, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να επισημοποιηθεί η επιστροφή του Δ. Αβραμόπουλου.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Τα εκλογικά συστήματα

Τα εκλογικά συστήματα ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο ενίσχυσης και αναπαραγωγής του δικομματισμού. Από το 1974 μέχρι σήμερα όλα τα συστήματα, είτε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, είτε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι καλπονοθευτικά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ενίσχυση, κυρίως του πρώτου, αλλά και του δεύτερου κόμματος, εις βάρος των μικρότερων. Η πλήρης σύμπτωση απόψεων των δύο κομμάτων επί του θέματος αποδεικνύει και τη φροντίδα τους για τη διαιώνιση του δικομματικού συστήματος.

Τα εκλογικά συστήματα «ενισχυμένης αναλογικής» που εφαρμόστηκαν στις εκλογικές αναμετρήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη κυβερνήσεων που δεν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στο λαό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1975, η ΝΔ με το 41,84% των ψήφων εξέλεξε 171 βουλευτές, δηλαδή κατέλαβε το 57% των εδρών. Το 1981, το ΠΑΣΟΚ με το 48,7% των ψήφων πήρε το 57% των εδρών (172 βουλευτές). Το ίδιο αποτέλεσμα με μικρές αποκλίσεις είχαμε και στις εκλογές του 1985, του 1993 και του 1996. Στις εκλογές του 2000, το ΠΑΣΟΚ με 43,79% των ψήφων εξέλεξε 158 βουλευτές, δηλαδή το 53% των εδρών!

Αντιθέτως, τα ίδια καλπονοθευτικά συστήματα είχαν ως αποτέλεσμα τη συστηματικά κλοπή εδρών από το ΚΚΕ και τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Το βασικό επιχείρημα των δύο συνεταίρων του δικομματισμού για την υπεράσπιση των καλπονοθευτικών τους συστημάτων είναι ότι αυτά εξασφαλίζουν «σταθερές κυβερνήσεις». Ομως, τι είδους «σταθερότητα» διαθέτει μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη μειοψηφία του λαού και αποκτά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κλέβοντας τις έδρες των άλλων κομμάτων;

Τον περασμένο Ιούλη, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναγγέλλοντας την «πρωτοβουλία» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπερασπίστηκε τα συστήματα της «ενισχυμένης αναλογικής», τονίζοντας: «Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1974 έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής... το σύστημα αυτό εξασφάλισε κυβερνητική σταθερότητα».

Ο ίδιος θέτοντας τις βασικές παραμέτρους του εκλογικού συστήματος τόνισε ότι «το εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα». Δηλαδή, να διατηρεί την κλοπή.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, πιστή στη γραμμή «των σταθερών κυβερνήσεων», υποστήριξε τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος.

Η από κοινού υποστήριξη των καλπονοθευτικών συστημάτων είναι η μια απόδειξη της συνενοχής των συνεταίρων του δικομματισμού για τη βάναυση παραβίαση της ισοτιμίας της ψήφου των Ελλήνων πολιτών. Η άλλη απόδειξη είναι η παθιασμένη αντίθεσή τους στην απλή αναλογική, στο σύστημα, δηλαδή, που αποδίδει σε κάθε κόμμα τις έδρες που αναλογούν ακριβώς στο ποσοστό των ψήφων του.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη» ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην Υγεία και τις θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου συζητά για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία.
  • Στις 23.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» η Σοφία Αδαμίδου φιλοξενείται από το δημοφιλή ηθοποιό Κώστα Βουτσά στη θεατρική σκηνή του «ΜΙΝΩΑ». Μιλούν για τη νέα του επιθεώρηση «Σημίτικη κουζίνα... και ο λαός στην πείνα».
Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων παράγει τις απολύσεις

Με τους απεργούς ιπτάμενους συνοδούς και φροντιστές της «Ολυμπιακής» συναντήθηκε χτες η Λιάνα Κανέλλη

Να μην υποστείλουν τον πολυήμερο αγώνα τους και να καθορίσουν τη στάση τους στις επερχόμενες εκλογές, με κριτήριο τα πραγματικά τους συμφέροντα, καταδικάζοντας παράλληλα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που αναπόφευκτα «παράγει» προβλήματα και απολύσεις.

Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε στους εργαζόμενους η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κατά τη χτεσινή της συνάντηση με τους απεργούς ιπτάμενους συνοδούς - φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη - συζήτηση με τους απεργούς της ΟΑ στο αεροδρόμιο μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας (προηγήθηκε την προπερασμένη Κυριακή η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα), δηλωτικό της ιδιαίτερης σημασίας που δίνει το Κόμμα για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, δεδομένου ότι ο κλάδος των αεροσυνοδών - φροντιστών βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 28 Νοέμβρη 2003!

«Παλιότερα σας έβριζαν και σας κατασυκοφαντούσαν. Χτες απλώς σας ανέχονταν. Σήμερα σας ακούν. Αύριο, αν συνεχίζετε τον αγώνα σας, μπορείτε να κερδίσετε», τόνισε η Λ. Κανέλλη μιλώντας στους απεργούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στην ιστορία της «νέας τάξης πραγμάτων», έχουν καταγραφεί δύο μεγάλες απεργίες, οι οποίες έφεραν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για τις πολυήμερες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ επί Ρίγκαν και των ανθρακωρύχων της Αγγλίας επί Θάτσερ.

Γνωρίζετε πολύ καλά - ανέφερε η Λ. Κανέλλη - ότι η πολιτική που σας οδηγεί σε εξόντωση, είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που χαράχτηκε στο Μάαστριχτ. Και η πολιτική αυτή έχει ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και τους «αριστερούς» του ΣΥΝ. Από τη στιγμή που το γνωρίζετε αυτό, είναι περιττό να σας πει κάποιος ψηφίστε υπέρ του ενός ή του άλλου υποστηρικτή της ίδιας επί της ουσίας πολιτικής. Μιας πολιτικής που «γεννά» και σε καμιά περίπτωση δε λύνει τα προβλήματα των εργαζομένων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνδικάτου έκοψε την πίτα της την περασμένη Κυριακή, η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Αρκετοί από τους εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων ανέφεραν σε ομιλίες τους την αναγκαιότητα οι μετανάστες να στηρίξουν το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, καθώς, όπως τόνισαν, είναι το μόνο Κόμμα που παλεύει μαζί τους για τα δικαιώματά τους.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σειρά περιοδειών στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης που εντείνεται ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και εκδηλώσεων προς τιμήν των 85χρονων του ΚΚΕ, πραγματοποιούν οι ΚΟ της χώρας. Μεταξύ αυτών για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται οι παρακάτω περιοδείες:

-- Στην ΕΥΔΑΠ Αθηνάς, στις 9π.μ., από τους Ασημακοπούλου Βούλα και Γκολφινόπουλο Γιώργο.

-- Στην αγορά Νέας Σμύρνης, στις 6μ.μ., ο Παναγιώτης Πάλμος.

-- Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ ο Ηλίας Σιώρας.

-- Στον «Σκάι», στις 2 το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Ράμμος.

-- Στους εργαζόμενους του Δήμου Νέας Σμύρνης στις 5.30π.μ. ο Παναγιώτης Πάλμος.

-- Στα καταστήματα της Αχαρνών, στις 6μ.μ., η Βούλα Ασημακοπούλου.

-- Στη Γενική Τράπεζα, στις 11π.μ., οι Δημήτρης Τριανταφύλλου και Αντώνης Σκυλλάκος.

-- Στον «ΑΣΤΕΡΑ» Βουλιαγμένης, στις 12 το μεσημέρι, οι Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαγεωργίου.

-- Στα διοικητικά του ΙΚΑ Πειραιά, στις 9.30π.μ. και στο ΤΕΕ Ζανείου στις 5μ.μ., η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά.

-- Στο Α' ΚΑΠΗ Δραπετσώνας στις 10.30π.μ. ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά.

-- Στον ΟΑΕΔ Πειραιά, στις 4μ.μ., ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά.

-- Στο ΤΕΕ Σαλαμίνας, στις 4μ.μ., ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά.

-- Στο Νοσοκομείο Βέροιας, στις 11 το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη.

-- Στο Εργοτάξιο Δήμου Συκεών, στις 6π.μ., με τον Βασίλη Τζίκα.

-- Στις 7 π.μ. στο Ηλεκτρολογικό του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. στον ΟΤΕ Καλαμαριάς, με τον Κώστα Αβραμόπουλο.

-- Στις 9 π.μ. στον ΟΤΕ Βυζαντίου, με τον Κώστα Αβραμόπουλο.

-- Στις 10.30 π.μ. στο Καφενείο των Ψαράδων με τον Αχιλλέα Κωστόπουλο.

-- Στις 12.30 μ.μ. στην «TV 100» με τον Γιώργο Χουρμουζιάδη.

-- Στις 7μ.μ. σύσκεψη στο Καλοχώρι με τον Ανέστη Πετρίδη.

-- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση Πολιτικών Προσφύγων στο Ωραιόκαστρο με τον Νίκο Ζώκα.

-- Στις 8μ.μ. περιοδεία στο κέντρο της αγοράς Θεσσαλονίκης με την Σοφία Καλαντίδου.

ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παιχνίδι από κυβέρνηση και ΝΔ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ.Παπαρήγα, σχολιάζοντας την Κυριακή από το Περιστέρι τις προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση της στρατιωτικής θητείας και για μείωση των εξοπλισμών σημείωσε πως θέλουν να γαργαλίσουν τα αυτιά της νέας γενιάς μιλώντας για εξάμηνη στρατιωτική θητεία. Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου ξέχασε να πει στους νέους ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά έχουν αποφασίσει και έχουν συμβάλει στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού, όπου θα καλούνται οι νέοι να υπηρετούν ένα μισθοφορικό στρατό που άλλοτε θα πηγαίνει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, ενδεχομένως και στην Κούβα, να πολεμάνε και να έχουν τον πόλεμο και τη σφαγή λαών ως επάγγελμα.

Εμείς - τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - θεωρούμε ότι η οροφή της στρατιωτικής θητείας που πολύ σωστά είναι ένας χρόνος πρέπει να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και όσον αφορά τους εξοπλισμούς πρέπει να μειωθούν οι εξοπλισμοί που αφορούν τις νατοϊκές ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι εκείνοι οι εξοπλισμοί που αφορούν την άμυνα της χώρας. Τέτοιο παιχνίδι παίζεται από μια κυβέρνηση, από ένα κόμμα, αλλά εδώ έχει ευθύνη και η ΝΔ, που έχει συμφωνήσει στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και στην ΕΕ».

«Ανταπόκριση» από την τουρκική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιουλ «ανταποκρίθηκε» θετικά στις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για μείωση των αμυντικών δαπανών. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «κίνηση καλής θέλησης» τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου. Οπως είπε, στο πνεύμα αυτό κινείται ήδη η Τουρκία, θυμίζοντας ότι «έχει περικόψει τις αμυντικές της δαπάνες». Ο Α. Γκιουλ σημείωσε επίσης το «καλό κλίμα» που χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα και υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει για την αναβολή μιας σειράς ασκήσεων, όπως και για την αποναρκοθέτηση της μεθορίου.

Η θετική τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πάντως, δεν ενθουσίασε παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι σημείωναν ότι οι δηλώσεις περί μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, τουλάχιστον στην περίπτωση της Τουρκίας, δεν έχουν καμία αξία αν δε γίνουν από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Στις μυλόπετρες του δικομματισμού

Στις μυλόπετρες του κάλπικου δικομματικού καβγά, στα πλαίσια μιας γενικότερης επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, μπήκαν η στρατιωτική θητεία και οι εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς βέβαια να θίγεται ούτε στο ελάχιστο ο ΝΑΤΟικός - νεοταξικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο ουσιαστικός χαρακτήρας της μείωσης της στρατιωτικής θητείας που είναι ο ΝΑΤΟικός εκσυγχρονισμός.

Πυροτέχνημα Γ. Παπανδρέου

Το σκηνικό δημιουργήθηκε με το πυροτέχνημα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος από τη Θράκη που περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, προτείνει στην Τουρκία αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, και από την άλλη, ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Σπ. Σπηλιωτόπουλος που υποσχέθηκε σταδιακή μείωση από το 2005, στους 6 μήνες της στρατιωτικής θητείας και διεύρυνση του μισθοφορικού στρατού αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές. Στις δηλώσεις αυτές ήρθε να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα μείωση της στρατιωτικής θητείας στο μέλλον.

Στα παραπάνω παρενέβη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία με δήλωσή της επισημαίνει ότι η θητεία και οι εξοπλισμοί πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και όχι στις ΝΑΤΟικές ανάγκες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου, υπό τη μορφή προεκλογικού πυροτεχνήματος, απηύθυνε από τη Θράκη προς την Τουρκία την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, χαρακτηρίζοντάς την «επένδυση για την ειρήνη». «Κάνω, είπε, πρόταση και έκκληση από εδώ, από τη Θράκη, προς την κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας, να συμφωνήσουμε από κοινού και άμεσα μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, τη σταδιακή και ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών σε ετήσια βάση». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ότι «το μέρισμα, το πλεόνασμα αυτό ειρήνης, κάθε τι που θα εξοικονομήσουμε από τη σταδιακή μείωση του κόστους των εξοπλισμών, θα το επενδύσουμε στους νέους, στη νέα γενιά των παιδιών μας, των εγγονών μας. Θα το επενδύσουμε στην Παιδεία μας, στην απασχόλησή τους, στην επιχειρηματικότητά τους».

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια κόψαμε τις παραγγελίες περίπου στη μέση» και διευκρίνισε ότι «το πρώτο που θα μπορούσε να γίνει, είναι τα επόμενα χρόνια να αποσύρουμε τα παλιά μας οπλικά συστήματα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με αυτούς που έχει προγραμματίσει το επιτελείο». Σχετικά με τη μείωση της θητείας στους 6 από τους 12 μήνες, άφησε ανοιχτό το θέμα, σημειώνοντας ότι «προγραμματίζουμε ανάλογες μειώσεις μετά το 2005 και ανάλογα με την πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Πλάνετ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ο οποίος είπε ότι «η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι πολύ καλή, απλώς χρειάζεται μεθόδευση και λήψη και άλλων μέτρων», για να επισημάνει ωστόσο ότι η πρόταση «είναι περίπλοκη, γιατί στην πραγματικότητα εμείς έχουμε προσανατολισμένη την αρχική μας διάταξη μόνο προς την Τουρκία. Η Τουρκία είχε προβλήματα αλλού και προς άλλες χώρες και μπορεί αυτό να το χρησιμοποιήσει και η ελάττωση να μην είναι ισόρροπη». Ο ίδιος επισήμανε ότι τυχόν μετακίνηση των τουρκικών δυνάμεων μακριά από το Αιγαίο, προς το εσωτερικό της Τουρκίας, θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, γιατί θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να επανέλθουν ταχύτατα.

Η χιονοστιβάδα των εξοπλισμών και το πυροτέχνημα

Σαν να ήρθε από το πουθενά εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κάνει εξαγγελίες από τη Θράκη για μείωση των εξοπλισμών και απευθύνει σχετική πρόταση προς την Τουρκία. Είναι, όμως, συνυπεύθυνος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, για όλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Αποφάσεις που έχουν δέσει τον ελληνικό λαό πισθάγκωνα με χρέη πολλών τρισεκατομμυρίων δραχμών, υποθηκεύοντας το μέλλον του και αυτό όχι για τις ανάγκες της Εθνικής Αμυνας, αλλά για την κάλυψη των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Οι εξαγγελίες αυτές είναι, στην ουσία, ένα λογιστικό τέχνασμα που παίρνει χαρακτήρα προεκλογικού πυροτεχνήματος, γιατί ήδη με τις δαπάνες που έχουν δρομολογηθεί, η Ελλάδα έχει, αναλογικά, το μεγαλύτερο χρέος για εξοπλισμούς μεταξύ των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ηδη για την εξόφληση των αγορών και παραγγελιών που έχουν γίνει στα πλαίσια των δύο πενταετών εξοπλιστικών προγραμμάτων (1996 - 2000 και 2001 - 2004) η Ελλάδα χρωστάει περί τα 45 δισ. ευρώ (15 τρισ. δραχμές), χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι που θα πρέπει να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι, προκειμένου να φανούν στον προϋπολογισμό μειωμένες οι δαπάνες για εξοπλισμούς, να «μετακυλίσει» την εξόφληση των χρεών για ορισμένα οπλικά συστήματα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, οι τακτικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εμφανίζονται με ύψος 4.181,89 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το 2003. Εάν, ωστόσο, συνυπολογιστούν οι στρατιωτικές δαπάνες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών κ.ά. τότε το συνολικό ύψος των φανερών στρατιωτικών δαπανών για το 2004 ανέρχεται σε 6.858,54 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 9,55% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αποκάλυψη του ύψους του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2004, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «τουλάχιστον 25 μονάδεςτου δημόσιου χρέους οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες, αμυντικές δαπάνες της χώρας μας».

Συνεπώς, με δεδομένο το ύψος του δημόσιου χρέους που τον Σεπτέμβρη του 2003 έφθανε τα 178,80 δισ. ευρώ, το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργού Οικονομίας, φτάνει τα 44,70 δισ. ευρώ (ή 15.232 δισ. δρχ.). Αυτό σημαίνει ότι κάθε Ελληνας - και αυτοί που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια - χρωστάει σήμερα περί το 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Και αυτό είναι μόνο το «αρχικό κεφάλαιο», το οποίο αύριο θα διογκωθεί κατά πολύ μέχρι την εξόφλησή του.

Σημειώνουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων, που ήδη έχουν επιλεγεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, και μάλιστα τα πιο ακριβοπληρωμένα, αποτελούν τμήμα προγραμμάτων του ΝΑΤΟ που κατανέμεται στις χώρες - μέλη, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «νέου επιχειρησιακού περιβάλλοντος». Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να δένεται πιο ασφυκτικά στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Οι δαπάνες αυτές και τα όπλα που αγοράζονται την εμπλέκουν ακόμα πιο ενεργά στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης».


Κ.Ζ.

Νέες παρουσιάσεις

-- H Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ παρουσιάζει την πολιτική πρόταση του Κόμματος και το ψηφοδέλτιό του στο νομό, σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

-- Τα ψηφοδέλτια της Α΄ και Β΄ Περιφέρειας του Πειραιά θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι από την Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης. Στην παρουσίαση θα παραβρεθεί και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

-- Επίσης, το ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Δράμας θα ανακοινωθεί αύριο, Τετάρτη, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 6 μ.μ. στο καφέ Μάι Τάι (δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας).

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Λόγια του (τηλεοπτικού) αέρα...

Δείγματα της ...σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα των συνεργασιών ο Συνασπισμός έδωσε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος, που αρέσκεται να περιφέρει τέτοιες προτάσεις από κανάλι σε κανάλι. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» την περασμένη Κυριακή δήλωσε: «Γιατί όχι, λοιπόν, μια ενωτική ανοιχτή εκλογική συνεργασία όλης της Αριστεράς; Και το ερώτημα αυτό το απευθύνω και προς την ηγεσία του ΚΚΕ». Βεβαίως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ - που ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι των εντυπώσεων - απηύθυνε «ερώτημα» και όχι πρόταση, γνωρίζοντας πολύ καλά τις διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του από το ΚΚΕ και καθιστούν αδύνατο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γεγονός που φροντίζει συχνά να του το υπενθυμίζει ένα μεγάλο κομμάτι του Συνασπισμού, η ανανεωτική του τάση.

Ετσι, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήρθε μάλλον σε δύσκολη θέση όταν του επισημάνθηκε η διαπίστωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πως ο ΣΥΝ με απόφαση Συνεδρίου έχει αποκλείσει τη συνεργασία με το ΚΚΕ! Ελλείψει επιχειρημάτων μίλησε για «προφάσεις εν αμαρτίες» και έπιασε να λέει από την αρχή τα περί ενότητας. Κάπου εκεί μάλιστα έφτασε να πει πως «οι Ελληνες εργαζόμενοι θέλουν να μας δουν κοντά στα προβλήματα, να αγωνιζόμαστε για σωστές λύσεις και όχι πίσω από τα προβλήματα, να μοιράζουμε ευθύνες», ξεχνώντας πως το ΚΚΕ δεν έλειψε ποτέ απ' αυτόν τον αγώνα, ούτε ποτέ τον υπονόμευσε ή τον πρόδωσε, πράγμα που δεν ισχύει για τον Συνασπισμό.

Κατά τα άλλα, ερωτώμενος για τη μετατόπιση διαφόρων στελεχών του Συνασπισμού προς το ΠΑΣΟΚ, την απέδωσε σε «προσωπικές επιλογές για λόγους προσωπικής τακτοποίησης». Αποτινάσσοντας από την ηγεσία του ΣΥΝ κάθε ευθύνη συμπλήρωσε ότι «η ουσία, η κουλτούρα, η ψυχή, η μνήμη αυτής της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι η ενσωμάτωση, είναι η αντίσταση, είναι ο έλεγχος, είναι και το κόστος ζωής», προσπαθώντας συγχρόνως να ξορκίσει την πραγματικότητα που δυστυχώς τον διαψεύδει.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιχείρησε να απαντήσει στα όσα ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνεργασία. Αντί λοιπόν να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε «δε θέλω να σχολιάσω» και αντέταξε αφορισμούς και επίθεση σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας: «Δυστυχώς η κα Παπαρήγα κατασκευάζει διαχωριστικές γραμμές εντός της Αριστεράς, κάνοντας τα αυτονόητα του 1974 αφορισμούς μετά από τριάντα χρόνια»!

Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Πλατύ ψηφοδέλτιο μάχης

Πλατύ ψηφοδέλτιο μάχης με καταξιωμένους στην τοπική κοινωνία του νομού αγωνιστές του μαζικού λαϊκού κινήματος που εκφράζουν όλα τα λαϊκά - κοινωνικά στρώματα και τον πολιτισμό, τις γυναίκες και τη νεολαία, τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Ηλείας παρουσίασε χτες το απόγευμα η ΝΕ Ηλείας του Κόμματος. Η αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Ηλείας γέμισε από αγωνιστές, φίλους και παράγοντες του νομού που συμπαρατάσσονται στην εκλογική μάχη με το ΚΚΕ. Ανάμεσά τους και αρκετά πρώην μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που, για διάφορους λόγους, είχαν αποστασιοποιηθεί και τώρα στηρίζουν και συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ στη σκληρή εκλογική μάχη που δίνει κατά του δικομματισμού, για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική και προοπτική.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νομό Ηλείας, που παρουσίασε ο γραμματέας της ΝΕ, Αγγελος Μπούζης, συμμετέχουν συγκεκριμένα οι:

-- Βαγγελάτου Χρυσαυγή (Αβα) συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας.

-- Βαρούχας Ανδρέας ηθοποιός α' αντιπρόεδρος του ΣΕΗ.

-- Γιάνναρος Χρήστος, φοιτητής, τελειόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανολόγων Πανεπιστημίου Πάτρας.

-- Γιαννόπουλος Χρήστος αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Ηλείας.

-- Ηλιόπουλος Γιώργος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας.

-- Καραπάνος Γιώργος, ΕΒΕ, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ.

-- Κούτρας Κώστας δικηγόρος, πρόεδρος των «Δικηγόρων χωρίς Σύνορα».

-- Κουτρουμπή Ιωάννα, τραπεζοϋπάλληλος συνδικαλίστρια, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης του νομού.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικά - μαχητικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ και των ψηφοδελτίων του έγινε στην Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα την Κυριακή 18/1/04 και τη Δευτέρα 19/1/04 στην Κέρκυρα, ενώ έχει, ήδη, παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο στο Νομό της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ψηφοδέλτια τα οποία απαρτίζουν αγωνιστές που αναδείχτηκαν μέσα από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις και τους λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Πρέβεζα

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ για το Νομό Πρέβεζας είναι οι: Κώστας Κωτσαντής, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Κώστας Λάμπρου, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚ Πρέβεζας και Μπέτυ Τσούμα, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκαν οι Γ. Νόβας, επικεφαλής της ΝΑΣ και ο Γ. Ντούμος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας.

Αιτωλοακαρνανία

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία έγινε σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου με τη συμμετοχή του Γιάννη Ποσοτίδη, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή. Το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε ο Τ. Πατούλας, γραμματέας της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ απαρτίζεται από τους:1) Δούρο Χαράλαμπο, οικοδόμο συνδικαλιστή από τη Ναύπακτο. Ηταν μέλος της διοίκησης του ΕΚ Ναυπάκτου. 2) Ζησιμοπούλου Βασιλική, φιλόλογο που έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, πρόεδρος του Παραρτήματος Αγρινίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και γραμματέας του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Αγρινίου. 3) Καραμπούλια Παναγιώτη, δικηγόρο. Νομικός σύμβουλος των ΕΚ Αγρινίου και Ναυπακτίας - Δωρίδας. 4) Κόκκαλη Νίκο, υπάλληλο της ΕΑΣ Αγρινίου - Βάλτου. Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. 5) Μπούρα Χρήστο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. 6) Μωραΐτη Νίκο, πρόεδρο της ΟΑΣ Αιτ/νίας. 7) Ποσοτίδη Γιάννη, μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. 8) Τσάμη Αθηνά, σπουδάστρια 24 χρονών, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. 9) Τσόμπο Αιμίλιο, υπάλληλο του ΟΤΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Λευκάδα

Στη Λευκάδα τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασαν οι δύο υποψήφιοι βουλευτές στο Νομό της Λευκάδας, ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αγγελος Βρεττός, δικηγόρος.

Κέρκυρα

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Ν. Κέρκυρας συγκροτούν οι: Χαράλαμπος Χαραλάμπους, γιατρός, επικεφαλής της ΝΑΣΥ Κέρκυρας και μέλος του ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας και πρόεδρός της για πολλά χρόνια. Ρούσσινος Κώστας, καθηγητής Ιστορίας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγ. Γεωργίου Κέρκυρας. Λιτσαρδόπουλος Αλέκος, γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας και μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Σούφης Αντρέας, πρώην, δήμαρχος Γλυφάδας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκιμμαίων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι Ηλ. Κουφογιώργος, πρόεδρος του Σωματείου των Οικοδόμων, Γ. Κεντρωτής, πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, ο Π. Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Θ. Γουλής, γραμματέας Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Θεσπρωτία

Τέλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ είναι οι: Δώρης Δήμας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΕΛΠΙΔΑ και Τάκης Χρήστου, δημοτικός σύμβουλος Παραμυθιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ