Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η χιονοστιβάδα των εξοπλισμών και το πυροτέχνημα

Σαν να ήρθε από το πουθενά εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κάνει εξαγγελίες από τη Θράκη για μείωση των εξοπλισμών και απευθύνει σχετική πρόταση προς την Τουρκία. Είναι, όμως, συνυπεύθυνος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, για όλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Αποφάσεις που έχουν δέσει τον ελληνικό λαό πισθάγκωνα με χρέη πολλών τρισεκατομμυρίων δραχμών, υποθηκεύοντας το μέλλον του και αυτό όχι για τις ανάγκες της Εθνικής Αμυνας, αλλά για την κάλυψη των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Οι εξαγγελίες αυτές είναι, στην ουσία, ένα λογιστικό τέχνασμα που παίρνει χαρακτήρα προεκλογικού πυροτεχνήματος, γιατί ήδη με τις δαπάνες που έχουν δρομολογηθεί, η Ελλάδα έχει, αναλογικά, το μεγαλύτερο χρέος για εξοπλισμούς μεταξύ των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ηδη για την εξόφληση των αγορών και παραγγελιών που έχουν γίνει στα πλαίσια των δύο πενταετών εξοπλιστικών προγραμμάτων (1996 - 2000 και 2001 - 2004) η Ελλάδα χρωστάει περί τα 45 δισ. ευρώ (15 τρισ. δραχμές), χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι που θα πρέπει να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι, προκειμένου να φανούν στον προϋπολογισμό μειωμένες οι δαπάνες για εξοπλισμούς, να «μετακυλίσει» την εξόφληση των χρεών για ορισμένα οπλικά συστήματα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, οι τακτικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εμφανίζονται με ύψος 4.181,89 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το 2003. Εάν, ωστόσο, συνυπολογιστούν οι στρατιωτικές δαπάνες των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών κ.ά. τότε το συνολικό ύψος των φανερών στρατιωτικών δαπανών για το 2004 ανέρχεται σε 6.858,54 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 9,55% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Η αποκάλυψη του ύψους του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2004, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «τουλάχιστον 25 μονάδεςτου δημόσιου χρέους οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες, αμυντικές δαπάνες της χώρας μας».

Συνεπώς, με δεδομένο το ύψος του δημόσιου χρέους που τον Σεπτέμβρη του 2003 έφθανε τα 178,80 δισ. ευρώ, το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την παραδοχή του υπουργού Οικονομίας, φτάνει τα 44,70 δισ. ευρώ (ή 15.232 δισ. δρχ.). Αυτό σημαίνει ότι κάθε Ελληνας - και αυτοί που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια - χρωστάει σήμερα περί το 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Και αυτό είναι μόνο το «αρχικό κεφάλαιο», το οποίο αύριο θα διογκωθεί κατά πολύ μέχρι την εξόφλησή του.

Σημειώνουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των οπλικών συστημάτων, που ήδη έχουν επιλεγεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, και μάλιστα τα πιο ακριβοπληρωμένα, αποτελούν τμήμα προγραμμάτων του ΝΑΤΟ που κατανέμεται στις χώρες - μέλη, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «νέου επιχειρησιακού περιβάλλοντος». Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να δένεται πιο ασφυκτικά στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Οι δαπάνες αυτές και τα όπλα που αγοράζονται την εμπλέκουν ακόμα πιο ενεργά στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης».


Κ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ