Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν οι πιο όμορφες μαθητικές γιορτές

Τον μήνα Απρίλη σε πάνω από 100 πόλεις, χωριά και γειτονιές της χώρας μας θα στηθούν οι πιο όμορφες μαθητικές γιορτές και θα απλώσουν το σύνθημα: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ».

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ειδικά φέτος και μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού μας για το έγκλημα στα Τέμπη, είναι το ραντεβού των χιλιάδων μαθητών που:

  • Δάκρυσαν, οργίστηκαν, αναρωτήθηκαν «γιατί;», βλέποντας τις εικόνες του τρένου στα Τέμπη
  • έβαλαν την τσάντα τους για να σχηματιστεί ένα σύνθημα οργής, θλίψης, αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε σχολικό προαύλιο
  • κατέβηκαν στον δρόμο σε μαθητικές πορείες και απεργιακές συγκεντρώσεις κόντρα στην τρομοκρατία και την καταστολή
  • προβληματίζονται και συζητάνε για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα
  • πηγαίνουν Β' και Γ' Λυκείου σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ψηφίζουν στις ερχόμενες εκλογές και «ψάχνονται» για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν.

Ολες οι Οργανώσεις, οι Μαθητικές ΟΒ, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουν βάλει ήδη μπροστά τις μηχανές και με σχέδιο, πείσμα και αισιοδοξία, με τα καλέσματα και τα προγράμματα των Μαθητικών Φεστιβάλ στο χέρι, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία τους, για να φτάσει παντού το σύνθημα και το μήνυμά τους.

Ολοι μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να γίνουν γνωστά τα Μαθητικά Φεστιβάλ σε ακόμα περισσότερους, στολίζοντας τα σχολεία και τις γειτονιές τους με τις αφίσες ή μοιράζοντας τις ανακοινώσεις ώστε από χέρι σε χέρι να φτάσουν σε χιλιάδες μαθητές. Αλλοι μπορούν να βάλουν τη δική τους πινελιά εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των Μαθητικών Φεστιβάλ με το μεράκι τους για τραγούδι, χορό, καλλιτεχνική δημιουργία!

Κάρτες οικονομικής ενίσχυσης


«Χορηγός» τους; Το δίκιο τους, οι αγώνες τους, το μεράκι και η δίψα τους για συζήτηση, συλλογικότητα, δημιουργία, έκφραση, άθληση, διασκέδαση!

Μαζί με αυτά και προκειμένου να είναι όμορφα, καλαίσθητα και αναβαθμισμένα, η ΚΝΕ διακινεί κάρτες οικονομικής ενίσχυσής τους.

Οι κάρτες έχουν βγει σε τρία σχέδια:

  • Η πρώτη είναι αφιερωμένη στους μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη, με σύνθημα «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ... Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ».
  • Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στους αγώνες του λαού της Γαλλίας, με σύνθημα: «Οταν στον δρόμο μιλάει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός».
  • Η τρίτη με τα λόγια του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα «Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη», οδηγός για να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης των πολλών για τα κέρδη των λίγων, τον καπιταλισμό, που και με το πρόσφατο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αποδείχθηκε πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα πια στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πρέπει να ανατραπεί!

Πλήθος εκδηλώσεων αυτό το Σαββατοκύριακο

Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις όλης της χώρας. Συγκεκριμένα:

Στην Αττική
  • Το Σάββατο 8/4:

Στη Λαμπρινή, στην πλατεία Αγίου Ανδρέα, καλούν οι Μαθητικές ΟΒ Γκράβας και Γαλατσίου, στις 19.00.

Στα Ανω Πατήσια, στον ΗΣΑΠ, πλατεία Αγίας Βαρβάρας, στις 18.30.

Στο Μπραχάμι, στην πλατεία Βελουχιώτη, στις 19.00.

Στο Παγκράτι, στην πλατεία Βαρνάβα, στις 18.30.

Στου Ζωγράφου, στην πλατεία Τερζάκη, στις 19.30.

Στο Κερατσίνι, στην πλατεία Ζαρντέν, στις 19.00.

  • Την Κυριακή 9/4:

Στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 19.00.

Στην Καλλιθέα, στο Πάρκο Ιλισού, στις 19.00.

Στο Μαρούσι, στο Πάρκο Πίνδου, στις 19.00.

Στο Θησείο, στον ΗΣΑΠ, στις 18.00.

Στα Σεπόλια, στο Βουστάσιο, στις 19.00.

Στη Θεσσαλονίκη
  • Την Παρασκευή 7/4: Στην Τούμπα, στο Πάρκο Αγίου Θεράποντα, στις 19.00.
  • Το Σάββατο 8/4:

Στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Ηλιούπολης, στις 19.00.

Στον Εύοσμο, στην πλατεία Ευόσμου, στις 19.00.

Στου Χαριλάου, στην πλατεία Χαριλάου, στις 19.00.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • Την Παρασκευή 7/4:

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 19.00.

Στο Αργοστόλι, στην Περιφέρεια, στις 20.00.

Στη Λαμία, στο Καράβι, στις 19.00.

  • Το Σάββατο 8/4:

Στην Καστοριά, στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, στις 16.30 (έναρξη των εκδηλώσεων με τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5).

Στις Σέρρες, στη νομαρχία, στις 19.00.

Στην Τρίπολη, στην πλατεία Πέτρινου, στις 19.00.

Στη Χαλκίδα, στο Κόκκινο Σπίτι, στις 19.00.

Στο Αίγιο, στα Ψηλαλώνια, στις 19.00.

Στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, στις 19.00.

Στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στις 19.00.

Στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, στις 19.00.

  • Την Κυριακή 9/4: Στα Σέρβια Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία, στις 18.30.
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου»

Με πλούσια θεματολογία, βγαλμένη από όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, και γεμάτο με ενδιαφέρουσες προτάσεις, κυκλοφορεί το «κόκκινο Αερόστατο», το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στις σελίδες του, τον δικό τους χώρο έχουν οι ίδιοι οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», με τις πλούσιες δραστηριότητες που ξετυλίγουν πανελλαδικά και μέσα από τις οποίες δίνουν το δικό τους «παρών» στις δράσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, για τον πρόσφατο σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με συμμετοχή σε πολιτικές δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, με την παρουσία τους στο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Το «κόκκινο Αερόστατο» τρύπωσε στις προπονήσεις της Εθνικής ομάδας στίβου λίγο πριν προσθέσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στη συλλογή της, μίλησε με τον Ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου και τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, και παρουσιάζει μία απολαυστική συνέντευξη.

Ξεχωριστή θέση έχουν στο περιοδικό τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα οποία άλλωστε επιφυλάσσουν με τη σειρά τους μία ξεχωριστή θέση και για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» στις εκδηλώσεις τους.

Ξεφυλλίζοντας το νέο τεύχος συναντάμε αφιερώματα στη βιομηχανική φωτογραφία, στην Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το ChatGPT, ένα διαφορετικό ταξίδι στην Ευρώπη μέσα από τις διαδηλώσεις εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών για τα κοινά προβλήματα, καθώς και ένα αφιέρωμα με τίτλο «Ερωτας όπως... τι». Η αγαπημένη στήλη «Ημερολόγιο ενός απορημένου» καταγράφει με μια άλλη ματιά τους προβληματισμούς πάνω σε ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, και καλεί τους αναγνώστες να καταγράψουν και οι ίδιοι τις σκέψεις τους.

Οι μικροί αναγνώστες θα γνωριστούν με τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, θα διασκεδάσουν με τις σπαζοκεφαλιές και με το πρωτότυπο παιχνίδι «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι», θα πάρουν ιδέες για χειροτεχνίες.


Στο νέο τεύχος περιλαμβάνονται τέλος δύο πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, για δραστηριότητες μέσα στη σχολική τάξη γύρω από ζητήματα που αναδεικνύονται μετά το έγκλημα στα Τέμπη και μπροστά στην Πρωτομαγιά, προσαρμοσμένες στις μικρές ηλικίες.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ξεκινούν οι πιο όμορφες μαθητικές γιορτές, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!
  • Κινητοποίηση ενάντια στην απαράδεκτη δίωξη μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
  • Συνέχεια των κινητοποιήσεων για ασφαλή σχολεία στον Βύρωνα και αλλού
  • Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής: Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αυτοί είμαστε! #ΤΩΡΑ ΚΚΕ»

«Αυτοί είμαστε! #ΤΩΡΑ ΚΚΕ» λέει η ΚΝΕ με το 1ο προεκλογικό σποτάκι που κυκλοφορεί στο YouTube (διαθέσιμο στο κανάλι της ΚΝΕ και στο «902.gr») και «συστήνεται» μέσα από εικόνες αγωνιστικής ανάτασης, συνοδεία του τραγουδιού «Είμαι απ' τα παιδιά» των «Κοινών Θνητών», σημειώνοντας:

«Η μόνη κερδισμένη ψήφος για τον λαό και τη νέα γενιά είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που εκφράζει τη συνέπεια λόγων - έργων, που δεν θα οδηγήσει στην απογοήτευση, που ο λαός και η νεολαία θα τη βρουν δίπλα τους σε κάθε αγώνα, που ασκεί πίεση για "ανάσες" ανακούφισης, που φωτίζει και ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μαχητική και ασυμβίβαστη, ταιριαστή με τους αγώνες της νέας γενιάς, με την αγωνιστική στάση ζωής και τη θέλησή μας να ζήσουμε καλύτερα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αντισυστημική, ανατρεπτική και ξεκάθαρη. Σπάει τις νόρμες και δεν μπορούν να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ. Δεν θα βγει στο "παζάρι" για κυβερνητικές "καρέκλες", δεν θα βγει κάτι άλλο από αυτό που ψήφισες, θα τη βρει η νέα γενιά στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, για να διαμορφωθεί ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα βάζει εμπόδια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει τον δρόμο της ανατροπής.

Μόνο αυτός είναι ο δρόμος για να εκφράσει στις εκλογές η νέα γενιά την οργή της για όσα ζει, να κάνει τη φωνή της να ακουστεί δυνατά και να συνεχίσει τον αγώνα της από καλύτερη θέση».

ΜΕΝΙΔΙ
Διαμαρτυρία για ασφαλή σχολεία

Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών αύριο στις 7 μ.μ. προχωρούν σωματεία και φορείς της περιοχής, καλώντας σε αγώνα για ζωή με δικαιώματα, για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και για μέτρα προστασίας στις μεταφορές.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία και οι φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Ενωση Γονέων Αχαρνών, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής), Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών (μέλος ΟΓΕ), Σύνδεσμος Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Συζήτηση για τη σχολική στέγη στην Εύβοια

Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση για τη σχολική στέγη και τα προβλήματα των σχολείων διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10, Χαλκίδα), απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΟΛΟΥ
Συναυλία για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη

Συναυλία το περασμένο Σάββατο και στον Πειραιά, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της πόλης

Συναυλία για το έγκλημα στα Τέμπη διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Βόλου το περασμένο Σάββατο έξω από τον ΟΣΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Νικολούλης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού, τόνισε ότι «οι φοιτητές μαζί με τον υπόλοιπο λαό δεν επιτρέψαμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε όλα τα "Τέμπη" που προδιαγράφονται καθημερινά, όπως η επικίνδυνη πτώση παραθύρου πάνω σε έδρανα κατά τη διάρκεια μαθήματος στο ΠΤΔΕ πριν μόλις 5 μέρες», ενώ κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη, «στέλνοντας ακόμη ένα μαχητικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που τσακίζει τις σπουδές μας».

Στη συνέχεια, εκ μέρους των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης μίλησε ο Δημήτρης Μαριετάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων», ενώ ακολούθησε πλήθος φοιτητικών μουσικών σχημάτων.

Η βραδιά έκλεισε από την Πολιτιστική Ομάδα ΠΤΕΑ με απαγγελία διαλόγων, σε μορφή πεζού κειμένου, μιας νεαρής επιβάτιδας της αμαξοστοιχίας «Ιntercity 62» με την μητέρα της λίγο πριν τη σύγκρουση. Οπως είχαν ήδη ανακοινώσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την κατασκευή πλακέτας προς τιμήν της Δήμητρας, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συναυλία από μαθητές στον Πειραιά

Βόλος
Βόλος
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Και μ' αυτήν τους τη δράση οι μαθητές του Πειραιά έδειξαν ότι η νέα γενιά δεν ξεχνά αλλά αγωνίζεται για να διεκδικήσει μέτρα ασφαλείας, για να μην υπάρξουν άλλα «Τέμπη», όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στα σχολεία τους, στη ζωή τους.

Η Μυρτώ Μάτση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχολεία του Πειραιά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι επικίνδυνα. Στη συνέχεια μίλησαν η Αναστασία Δελαγραμμάτικα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Κορυδαλλού, η Μάγδα Δρούγκα, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και καθηγήτρια στο 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, και η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Επειτα τον «λόγο» πήραν τα τραγούδια, από μαθητικά συγκροτήματα του Πειραιά, του Κερατσινίου και της Νίκαιας.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες πρωτοβουλίες
  • Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων της Φλώρινας οργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη, με τίτλο «'Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους», σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο Νέο Πάρκο.
  • Με σύνθημα «ΟΧΙ άλλες κοιλάδες των Τεμπών», μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σχολείων της Καλαμαριάς θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση - κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Δημαρχείου), με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων και τη στήριξη συλλόγων και φορέων της Καλαμαριάς.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην απαράδεκτη δίωξη φοιτητή - μέλους του ΔΣ

Απαιτεί να παρθεί πίσω η κλήση σε πειθαρχική ακρόαση για τις κινητοποιήσεις της 24ωρης απεργίας στις 8 Μάρτη

Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη στην Πάτρα
Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη στην Πάτρα
Σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πάτρας, απαιτώντας να μην προχωρήσει η απαράδεκτη κλήση σε πειθαρχική ακρόαση φοιτητή, μέλους του ΔΣ. Επιπλέον, καλεί στις 9.30 π.μ. στην Πρυτανεία και στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, απαιτώντας να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη και τονίζοντας ότι η τρομοκρατία, η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσουν.

Στη δίωξη κατά του φοιτητή προχώρησε ο πρόεδρος του Τμήματος, με αφορμή την πραγματοποίηση μονοήμερης κατάληψης στη σχολή μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, για τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 8ης Μάρτη, προκειμένου να εκφραστεί η δικαιολογημένη οργή των φοιτητών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Οπως τονίζει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος, η απόφαση «κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο και τη Γραμματεία του Τμήματος ώστε να είναι ενήμεροι», ενώ την ίδια μέρα τελούσαν υπό κατάληψη και άλλες σχολές του Πανεπιστημίου με ανάλογες αποφάσεις.

Στις 8 Μάρτη, ορισμένοι φοιτητές βρίσκονταν στον χώρο του Τμήματος εφαρμόζοντας την απόφαση της ΓΣ. Την ίδια μέρα ορίστηκε συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος που «ο πρόεδρος επιχείρησε να τη διεξαγάγει διά ζώσης, μέσα σε κατειλημμένη σχολή, η οποία θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο ή την επόμενη μέρα», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος, υπογραμμίζοντας: «Συνειδητά επέλεξε να στρέψει τους καθηγητές ενάντια στους φοιτητές, και με αφορμή αυτό το γεγονός, να απαγγείλει ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του συμφοιτητή μας».

Καταδικάζοντας την ενέργεια του προέδρου, δηλώνει ότι στρέφεται «ενάντια στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών, στο κοινό αίσθημα δικαίου όλων των φοιτητών, όλης της κοινωνίας». Κάνει λόγο για απαράδεκτο γεγονός την ώρα που η χώρα βράζει από αγανάκτηση και οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη θρηνώντας 57 νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές δεν αποδέχονται την ποινικοποίηση.

«Την ώρα που με ταχύτητα στρέφονται ενάντια στις αποφάσεις των φοιτητών, δεν δείχνουν τα ίδια αντανακλαστικά για τα ιδρύματα που βουλιάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, για τους εκατοντάδες φοιτητές που αποκλείονται από τη δωρεάν σίτιση, που το κόστος στέγασης εκτοξεύεται, που η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι τεράστια», δηλώνει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας ότι η επαναφορά των πειθαρχικών και των «φοιτητοδικείων» ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

«Προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να βάλουν εμπόδιο στη συλλογική διεκδίκηση, χτυπάνε ακόμα και το δικαίωμά μας να συζητάμε και να κινητοποιούμαστε για τα προβλήματά μας. Οσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι μόρφωσης, χώροι που οι φοιτητές θα μπορούν να συζητούν ελεύθερα, που θα μπορούν να αποφασίζουν συλλογικά χωρίς τον φόβο επιβολής κυρώσεων από τα Τμήματα που σπουδάζουν. Με την κλήση σε πειθαρχικό δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον συγκεκριμένο φοιτητή. Στρέφονται ενάντια σε κάθε φοιτητή που κινητοποιείται, που αγανακτεί με το άδικο, που διαδήλωσε προκειμένου να μη μείνει αναπάντητο το έγκλημα στα Τέμπη», αναφέρει και καλεί τον πρόεδρο του Τμήματος να πρωτοστατήσει στην έρευνα για ασφαλείς μεταφορές, στην ανάδειξη των ευθυνών των ενόχων στα Τέμπη, όχι να καλεί σε απολογία έναν φοιτητή που κινητοποιήθηκε μαζί με άλλους για να αποδοθούν ευθύνες και να μην υπάρξουν άλλα παρόμοια θύματα στο μέλλον.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη κλήση σε απολογία φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πατρών ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας:

«Η προσπάθεια να μπει στο γύψο η πάλη του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, πιθανώς γιατί τα συνθήματά του ενοχλούν την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου ΑΕ που χτίζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, δεν θα περάσει. Ηδη, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι ερευνητών κ.λπ. έχουν πάρει θέση απαιτώντας να παρθεί πίσω η κλήση σε απολογία του εκπροσώπου των φοιτητών», σημειώνουν οι βουλευτές Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Δελής και Ν. Παπαναστάσης που υπογράφουν την Ερώτηση, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Είναι υπόλογη απέναντι στους φοιτητές και τον λαό μας για τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές».

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Συνέχεια των κινητοποιήσεων για ασφαλή σχολεία

Κάτω από την πίεση των φορέων ξεκινούν σήμερα οι δευτεροβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι στο 1ο και στο 6ο Δημοτικό

RIZOSPASTIS

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Βύρωνα, σήμερα στις 7 μ.μ. στην Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το δημαρχείο, και σε πολύμορφες δράσεις καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί της περιοχής, συνεχίζοντας τον αγώνα για ασφαλή σχολεία, μετά την αποκάλυψη ότι τα κτίρια του 1ου και του 6ου Δημοτικού Βύρωνα κατατάχθηκαν στην κατηγορία Α (υψηλή προτεραιότητα) στη βαθμονόμηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ωστόσο εδώ και 14 μήνες δεν έχει γίνει καν ο απαιτούμενος δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Η Ενωση Γονέων Βύρωνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και άλλοι φορείς και κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν χθες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο για το θέμα. Οπως καταγγέλλουν η Ενωση Γονέων και ο ΣΕΠΕ: «Ο δήμαρχος απουσίαζε (!) και ο αντιδήμαρχος, κος Κόκκαλης, μας ρώτησε αν έχουμε κλείσει ραντεβού... για να εισπράξει την αγανάκτηση των παρευρισκόμενων. Μετά από πολλές δικαιολογίες και προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, τελικά μας είπαν (...) "θα δούμε τι θα βγάλουν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα 1ο και 6ο Δημοτικά" (οι οποίοι όπως είπαν θα ξεκινήσουν σήμερα) "και βλέπουμε..."».

«Εμείς όμως δεν δεχόμαστε να "πάμε κι όπου βγει"», ανταπαντούν γονείς και εκπαιδευτικοί, «δεν κλείνουμε ραντεβού με τον σεισμό», καθώς οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στα δύο σχολεία έδειξαν «ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του β' ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα». Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά την πτώση σοβάδων στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο οι μαθητές θα κάνουν μάθημα μέσω Webex για 3 τουλάχιστον βδομάδες, καθώς επίσης ότι αυτήν τη στιγμή πάνω από 1.000 μαθητές και 200 εκπαιδευτικοί στην πόλη βρίσκονται σε ακατάλληλα σχολεία.

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο

RIZOSPASTIS

Από τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο
Γονείς και εκπαιδευτικοί απαιτούν άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματά τους και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να επιστρέψουν σε ασφαλή σχολεία μετά το Πάσχα. Διεκδικούν επίσης έκτακτη χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα σχολεία της πόλης, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση

Με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών συζήτησε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Η επικίνδυνη κατάσταση των κτιρίων της Σχολής Καλών Τεχνών που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στη Θέρμη, αλλά και τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, και τον Οδυσσέα Μαάιτα, υποψήφιο βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση με φοιτητές και καθηγητές της Σχολής αναδείχθηκε ο σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των κτιρίων με τις καθιζήσεις, τις διαβρώσεις, τις υγρασίες, τις πλημμύρες, που υφίστανται σχεδόν από την πρώτη ώρα λειτουργίας της σχολής, εδώ και σχεδόν 23 χρόνια και χρόνο με τον χρόνο εντείνονται. Τα 4 κτίρια της Σχολής είναι χτισμένα πάνω στο μπαζωμένο ρέμα της περιοχής. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν, δόθηκε εντολή, από την Κοσμητεία, οι φοιτητές να μπαίνουν στα κτίρια με υπεύθυνη δήλωση, δηλαδή ότι έχουν γνώση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν!

Στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε το 2021 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν προβλήματα καθιζήσεων εντός των κτιρίων που τα καθιστούν μη λειτουργικά, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Δύο χρόνια μετά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, βρισκόμαστε στο σημείο που εκπονείται γεωλογική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία των καθιζήσεων. Ακόμα, δηλαδή, πολύ μακριά από την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα αναδείχτηκαν μια σειρά ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, ενώ οι φοιτητές πολλές φορές καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά των υλικών, αλλά και για τη σίτισή τους, αφού δεν εξασφαλίζονται.

Τα ζητήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και κτιριακής ασφάλειας ανέδειξε και ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Δ. Ζουρούδης. Ενδεικτικό της οικονομικής ένδειας είναι το στοιχείο πως η ετήσια επιχορήγηση για τα αναλώσιμα υλικά των 10 εργαστηρίων ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ. Την ίδια ώρα εκβιάζονται να επιβάλουν δίδακτρα στο δωρεάν διατμηματικό μεταπτυχιακό, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης.

Ο Γιάννης Δελής δεσμεύτηκε για κοινοβουλευτική παρέμβαση σε σχέση με το επείγον κτιριακό πρόβλημα, όμως σημείωσε πως παράλληλα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από τους ίδιους τους φοιτητές και τους διδάσκοντες.

Σημείωσε ότι η υποστελέχωση συνδέεται με την υποχρηματοδότηση, η οποία αξιοποιείται ως μοχλός, ως εργαλείο πίεσης ώστε οι σχολές, τα τμήματα, τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δράση. «Αυτή η πολιτική είναι διαδοχική, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, διαχρονικά», είπε. Ενώ με αφορμή την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή των εργολάβων σε σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα κ.α., σημείωσε ότι «αυτό το κράτος υπάρχει και λειτουργεί έτσι ώστε να δημιουργεί πεδία επενδυτικά και κερδοφόρα στους ιδιώτες».

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Εξασφαλίστηκε έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες εξαερισμού των εργαστηρίων

Συνάντηση με τον αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα, είχαν την Παρασκευή εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού μαζί με τον πρόεδρο και καθηγητές του Τμήματος Χημείας, με αφορμή το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο εργαστήριο Φυσικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια μαθήματος έσπασε παράθυρο στο εργαστήριο (ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός), το οποίο ήταν ανοιχτό για να προστατευτούν οι φοιτητές από τις αναθυμιάσεις, γιατί στη συγκεκριμένη αίθουσα και άλλες 2 ακόμη δεν λειτουργούν οι επαγωγοί για τον εξαερισμό.

Το ζήτημα ανέδειξε από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωση ο Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού του ΑΠΘ, απαιτώντας μεταξύ άλλων έκτακτη χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των επαγωγών στις αίθουσες 224, 225 και 227.

Ο αντιπρύτανης δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στο τμήμα 30.000 ευρώ από τη χρηματοδότηση που υπάρχει για τις έκτακτες ανάγκες του ΑΠΘ, για την εγκατάσταση απαγωγών αλλά και για την πραγματοποίηση ελέγχου των παραθύρων σε όλο το Τμήμα Χημείας.

Από την πλευρά του Φοιτητικού Συλλόγου, οι φοιτητές σημείωσαν στη συνάντηση πως δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν, αλλά για ένα ακόμη περιστατικό το οποίο έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά «ατυχήματα» στις σχολές, που έρχονται ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των τμημάτων και των υποδομών που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως μέσα από τον Φοιτητικό μας Σύλλογο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τώρα ήρθε η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη τον 21ο αιώνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού του ΑΠΘ.

Το Γυμνάσιο - Λύκειο Αγ. Κηρύκου Ικαρίας εκπέμπει SOS

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Το δικαίωμα των μαθητών του Αγίου Κηρύκου σε ένα σύγχρονο σχολείο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή με θέμα τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση, η Μ. Κομνηνάκα μετέφερε την αγωνία της κοινωνίας και μαζικών φορέων της Ικαρίας, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τοπικής Διοίκησης και ειδικότερα της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τη διεκδίκηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων για επισκευές, σημειώνοντας πως μολονότι έχουν παρέλθει όλοι οι συμβατικοί χρόνοι εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών, η κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα είναι απογοητευτική και πρέπει να ελεγχθεί και να αποκατασταθεί, χωρίς άλλη αναβολή. Τόνισε ακόμα η βουλευτής του ΚΚΕ ότι η σημερινή κατάσταση αποτυπώνει την υποχρηματοδότηση, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση και συντήρηση σχολείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στα κονδύλια που κατευθύνονται σε δημόσια κτίρια και σχολεία για προσεισμικό έλεγχο και στην πρόσφατη σχετική διάταξη, ενώ για μία ακόμα φορά θύμισε ότι αρμόδιοι για τη σχολική στέγη, τη συντήρηση και επισκευή των κτιρίων είναι οι δήμοι.

Η Μ. Κομνηνάκα περιέγραψε εικόνες από το σχολείο, με σωληνώσεις που χάσκουν, πεσμένους σοβάδες και υγρασία, κολόνες όπου φαίνονται τα σίδερα. Υπογράμμισε ότι η κατάσταση «πραγματικά εκπέμπει SOS» και ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται η μετάθεση ευθυνών, γιατί ιδιαίτερα σε αυτόν τον νομό έχουμε θρηνήσει ήδη δύο μαθητές, στη Σάμο, από αντίστοιχη μετάθεση ευθυνών, όταν έβλεπαν τα μισογκρεμισμένα κτίρια να χάσκουν», επεσήμανε, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης στο κτιριακό συγκρότημα και για τυχόν τραυματισμό. «Είναι γνωστές οι συνθήκες, πρέπει να παρέμβετε άμεσα, να λυθούν τα προβλήματα, να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες ιδιαίτερα σε αυτές τις ακριτικές περιοχές», κατέληξε.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη εκπαιδευτικού

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ., προγραμματίζουν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος του συναδέλφου τους Σωτήρη Σωτηρίου.

Οπως καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προχώρησε σε νέα παράνομη δίωξη συνδικαλιστή, που διέπραξε το «έγκλημα» να ακολουθήσει την απόφαση του συνδικαλιστικού του οργάνου και να σεβαστεί τις συλλογικές αποφάσεις των μαθητικών οργάνων του σχολείου του.

Την πρώτη φορά ΔΔΕ και ΠΥΣΔΕ προχώρησαν στην περικοπή μισθού από τον εκπαιδευτικό, επειδή υλοποίησε την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία - αποχή από την τηλεκπαίδευση σε περίπτωση κατάληψης. Τότε, οι μαθητές του σχολείου του διαμαρτύρονταν για σοβαρά ζητήματα, που μάλιστα βρίσκονται υπό εισαγγελική διερεύνηση.

Τώρα, ο διευθυντής του σχολείου προχώρησε σε νέα αναφορά προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, γιατί ο εκπαιδευτικός δεν δέχτηκε να κάνει webex στις 2 και 3 Μάρτη, όταν οι μαθητές όλης της χώρας προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις για το έγκλημα στα Τέμπη.

«Τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα, όταν ξεχείλιζε η οργή και ο πόνος για τον θάνατο τόσων νέων ανθρώπων και ενώ ανάμεσα στους νεκρούς υπήρχαν παλιοί μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, ο διευθυντής προσπαθούσε να σπάσει την κατάληψη αξιοποιώντας τις εντολές του υπουργείου και να τιμωρήσει τον συνάδελφο που στεκόταν στο πλάι των μαθητών του», αναφέρει η Α' ΕΛΜΕ.

Και σημειώνει: «Η στάση του συναδέλφου συνδικαλιστή και κάθε εκπαιδευτικού που αγωνίζεται για ένα καλύτερο σχολείο για όλα τα παιδιά μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους, για αυτό και δείχνουν τέτοιο μένος εναντίον του.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Η απεργία - αποχή του συναδέλφου είναι νόμιμη και δεν επιφέρει καμία συνέπεια».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποίηση για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων

Με κεντρικό αίτημα να μπει τέλος στην ομηρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίησή όσων έχουν συμπληρώσει τη διετία, μία σειρά εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής προχωρούν αύριο Πέμπτη 6 Απρίλη σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

«Αυτό που συνέβαινε αυτονόητα τις προηγούμενες δεκαετίες με τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων μετά τη διετία με την άμεση υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων πρέπει να έχει γίνει εδώ και μήνες. Αυτό διεκδικούμε να γίνει εδώ και τώρα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την ευθύνη, πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, να κάνει πράξη το δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους. Να μονιμοποιήσει άμεσα όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα απαιτούμε να καταργηθεί και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε η ίδια, συνεχίζοντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που συνέδεσε τη μονιμοποίηση μετά τη δίχρονη δοκιμή των νεοδιόριστων με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης», σημειώνεται στο κάλεσμα εκπαιδευτικών σωματείων.

Σχολικές εκδρομές με μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών

Η ανάγκη για λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων για ασφαλείς σχολικές εκδρομές, σε μια περίοδο που πραγματοποιούνται μετακινήσεις χιλιάδων μαθητών με λεωφορεία, αναδείχθηκε επιτακτικά κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας.

Παρουσιάζοντας την Ερώτηση, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής μετέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για την ασφάλεια αυτών των μετακινήσεων, η οποία επιτείνεται μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν, συνέχισε, καθώς βρέθηκαν ακατάλληλα λεωφορεία, καθυστέρησαν ή ακόμα και ακυρώθηκαν εκδρομές επειδή λεωφορεία δεν πληρούσαν τους όρους ασφαλείας. Μετέφερε επίσης καταγγελίες από γονείς για αύξηση του κόστους των εκδρομών, καθώς καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκδρομή του σχολείου με ασφάλεια. Σ' αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τηρηθούν με ευλάβεια οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις σχετικές ΚΥΑ, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα, με ελέγχους σχολαστικούς και όχι τυπικούς, να μη γίνει μετακύλιση του κόστους των μέτρων ασφαλείας στους γονείς και να υπάρχουν κυρώσεις προς ιδιοκτήτες οχημάτων ή τουριστικά γραφεία, όταν αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη κρίνεται ένα όχημα ακατάλληλο ή ακυρώνεται η εκδρομή, αφού αποτελεί και κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι γονείς δεν μπορούν να ανεχθούν τη λογική «πάμε κι όπου βγει», πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ζωές των παιδιών τους, ούτε να γίνονται μπαλάκι για την ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους, όχι μόνο στις εκδρομές αλλά και στις καθημερινές μετακινήσεις από και προς το σχολείο, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη, στις εκδρομές που γίνονται και στο πλαίσιο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με υψηλό κόστος που αποκλείει μαθητές, να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και να χρηματοδοτούνται από το κράτος. «Είναι μία διαφοροποίηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται ανεκτή από το υπουργείο Παιδείας», τόνισε, ενώ παράλληλα έθεσε και το ζήτημα του παιδαγωγικού πλαισίου των σχολικών εκδρομών.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή παρέθεσε τα όσα ισχύουν για την οργάνωση, την πραγματοποίηση, την ευθύνη και τους ελέγχους στη διάρκεια σχολικών εκδρομών. Αναφέρθηκε στις Υπουργικές Αποφάσεις που ισχύουν για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και απαρίθμησε τους ελέγχους που έχουν γίνει από την τροχαία, υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν φτάσει καταγγελίες στο υπουργείο» ότι οι έλεγχοι γίνονται προσχηματικά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε»

Μέρα δράσης για να συνεχίσει να πληρώνεται η πρακτική άσκηση

«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε», δηλώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που προχώρησε χτες το μεσημέρι σε συμβολική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή ζητώντας πρακτική άσκηση με δικαιώματα - μισθό - Ασφάλιση. Θυμίζοντας ότι η αμοιβή κατά την πρακτική άσκηση ήταν κάτι που κατακτήθηκε μετά από κινητοποιήσεις, οι σπουδαστές διεκδικούν να μη μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής, μετά την ενημέρωση πως όσοι έκαναν τα χαρτιά τους την 1η Μάρτη δεν θα πληρωθούν λόγω της λήξης του προγράμματος.

«Να μπει τέλος στην ανασφάλεια»

Η παραπάνω κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μέρας δράσης του Συλλόγου, ο οποίος κάλεσε σε Γενικές Συνελεύσεις και ανάδειξη του ζητήματος. «Δεν σταματάμε τον αγώνα μας, δεν τσιμπάμε σε υποσχέσεις, μέχρι να καταφέρουμε να μπει τέλος στην ανασφάλεια, να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας (...) Η μέρα δράσης αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς αγωνιστικών προσπαθειών του Συλλόγου μας, αλλά και των σπουδαστών όλης της Αττικής. Οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συζητήσεις με εκατοντάδες σπουδαστές, οι δεκάδες ερωτήσεις και καταγγελίες που δέχεται ο Σύλλογός μας, είναι η δικιά μας δημοσκόπηση: Ενα μεγάλο ΟΧΙ στις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας να γίνουμε σκλάβοι - τζάμπα εργαζόμενοι στον 21ο αιώνα», τονίζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ.

Τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος είχε αποστείλει επιστολή στα κόμματα του Κοινοβουλίου κάνοντας γνωστά τα αιτήματά του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να μην αμείβονται σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των σπουδαστών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ κατά την πρακτική εργάζονται κανονικά. «Απαιτούμε το αυτονόητο: Να μη γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω. Να έχουμε δικαιώματα και αμοιβή ίδια με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου που εργαζόμαστε», σημειώνουν οι σπουδαστές και ζητούν:

- Να μη μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής που ξεκίνησε την πρακτική του από 01/03/2023 και έπειτα.

- Να πληρώνονται οι «πρακτικάριοι» σπουδαστές ανά μήνα και όχι εφάπαξ.

- Να καθιερωθεί άμεσα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ από το κράτος και την εργοδοσία.

- Να πληρώνονται οι σπουδαστές κανονικά στο 100% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ή του κατώτατου μισθού. Οπου υπάρχουν πιο ευνοϊκές κλαδικές, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να αμείβονται με βάση αυτές.

- Να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όχι για το 1% που προβλεπόταν έως τώρα και αφορούσε μόνο την περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία, να είναι μετρήσιμα για το Ταμείο Ανεργίας, να είναι συντάξιμα.

- Η εύρεση της πρακτικής άσκησης να μην είναι ατομική υπόθεση του σπουδαστή, αλλά ευθύνη των υπουργείων όπου υπάγονται τα διάφορα ΔΙΕΚ καθώς και των διευθύνσεών τους, με ουσιαστική εποπτεία.

- Να καταργηθούν οι άθλιες «ειδικές» συμβάσεις της πρακτικής άσκησης και να συνάπτουν οι σπουδαστές κανονικές συμβάσεις εργασίας.

Οπως σημειώνει ο ΣΥΣΔΙΕΚ, απάντηση στην επιστολή είχε μόνο από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση των πληρωμών των πρακτικών σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και να καθιερωθεί άμεσα η υποχρεωτικότητα στην πληρωμή τους ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.

«Τo συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με κωδικό ΟΠΣ 5131399, που αφορούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ λήγει 30/11/2023. Πιο συγκεκριμένα:

Για το οικονομικό έτος 2022 η δαπάνη ανέρχεται σε 58.643.320 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2023 η δαπάνη ανέρχεται σε 10.316.900 ευρώ. Το ποσό που προβλέπεται για το 2023 είναι το 1/6 από το 2022. Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής με το υπουργείο Παιδείας έγινε η ενημέρωση ότι σπουδαστές που θα ολοκληρώσουν την πρακτική τους τον Ιούλη θα είναι οι τελευταίοι που θα πληρωθούν. Ταυτόχρονα, σπουδαστές από διάφορα ΙΕΚ που έκαναν τα χαρτιά τους την 1η Μαρτίου - κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών τους στις διευθύνσεις των τμημάτων τους - οι διοικήσεις τούς ενημέρωναν ότι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα και δεν θα πληρωθούν.

Το ζήτημα αυτό, όπως είναι λογικό, προκαλεί έντονες ανησυχίες στην κοινότητα των σπουδαστών, όπως άλλωστε αυτές καταγράφονται και σε ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής στις 28/03/2023», σημειώνεται στην Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, μεταφέροντας τα αιτήματα των σπουδαστών και καλώντας το υπουργείο να τοποθετηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ