Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ» για «παράπλευρες απώλειες» ναυτεργατών!

Το αποκαλυπτικό έγγραφο έφεραν στο φως τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Το έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας
Το έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας
Αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας, που ενημερώνει πως το ΝΑΤΟ «έχει εκδώσει προειδοποίηση» ότι είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος για παράπλευρη απώλεια ή απευθείας χτύπημα σε εμπορικά πλοία που πλέουν στο ΒΔ τμήμα του Εύξεινου Πόντου, αλλά και ότι θα αυξηθεί η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Κόλπο της Οδησσού, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Το έγγραφο στάλθηκε χτες από τη Διεύθυνση Ποντοπόρων Πλοίων του υπουργείου με αποδέκτες το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Ενωση Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, την ΠΝΟ και την Ενωση Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ).

Τα στοιχεία που περιέχει έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, ταυτόχρονα με το γεγονός πως απειλείται ευθέως η ζωή των ναυτεργατών στα πλοία που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, όσο συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με την Ελλάδα να αποτελεί ορμητήριο των τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όλα «κρέμονται από μία κλωστή» για να ξεσπάσει γενικευμένη πολεμική σύγκρουση με θύματα συνολικά τους λαούς.

Στο έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κατόπιν πληροφοριών που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας από φίλια πηγή, το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει σχετική προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο παράπλευρης απώλειας (Very High Risk of Collateral Damage) ή απευθείας κτυπήματος σε εμπορικά πλοία στο ΒΔ τμήμα του Εύξεινου Πόντου».

Συνεχίζει διευκρινίζοντας: «Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο του ΝΑΤΟ, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά μήκος της ουκρανικής ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στον Κόλπο της Οδησσού, αυξάνεται».

Προσθέτει: «Επίσης, αναφέρεται (στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΝΑΤΟ) ότι ο κίνδυνος εμπλοκής των δορυφορικών συστημάτων (GPS), της πλαστογράφησης του AIS (AIS spoofing), της παρεμβολής στις επικοινωνίες, των ηλεκτρονικών παρεμβολών και των κυβερνοεπιθέσεων στην περιοχή θεωρείται υψηλός. Η ενημέρωση (του ιστότοπου) καταλήγει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η παρενόχληση και η εκτροπή της ναυσιπλοΐας στην εν λόγω περιοχή».

Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ακόμα σχετικά με την ενημέρωση από τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ πως για την περιοχή «έχει εκδοθεί αριθμός προειδοποιήσεων από την αρμόδια για την περιοχή (NAVAREAΙΙΙ) Υδρογραφική Υπηρεσία της Ισπανίας (...) που αφορά μεταξύ πολλών άλλων και προειδοποιήσεις για περιοχές απαγόρευσης ναυσιπλοΐας λόγω κινδύνου νάρκης (Navigation prohibited mine danger)».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στο σχετικό δελτίο που εξέδωσαν δίνοντας στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του εγγράφου του ΥΝΑ, τονίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα πληρώματα αλλά και για γενικευμένη ανάφλεξη και επισημαίνουν: «Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό των πλοίων και τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών. Να μην πληρώσουν οι ναυτεργάτες τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τις ζωές τους».

Καλούν τους ναυτεργάτες «σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε διαρκή επαφή με τα σωματεία μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Ρωσίας - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα

Επικίνδυνα χαρακτηριστικά ανοιχτής συμμετοχής στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία παίρνει πλέον η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κόντρα στη Ρωσία, καθώς μέρα με τη μέρα έχουμε όλο και χειρότερες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντάς τες στην αντιπαράθεση με το ρωσικό στράτευμα, καθώς από μόνη της η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ακριβώς τέτοιες πληροφορίες είναι που έχουν βοηθήσει την ουκρανική Αμυνα να αντέξει όλες αυτές τις μέρες την ισχύ της ρωσικής επίθεσης.

Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, και βασικά δείχνει ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να παίξει με τη φωτιά, με κίνδυνο να κάψει τον λαό, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Περιττό δε να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως μέσα υψηλής αξίας - «High Value Assets») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι αντίμετρα λαμβάνει κάθε φορά με βάση τα δικά της «πρωτόκολλα αντίδρασης», αναλόγως του πού κινείται κάθε φορά το υπό παρακολούθηση αεροσκάφος.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), συνεχίζουν να σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών να φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, σε αντίστοιχες αποστολές συλλογής εικόνας και πληροφοριών. Μια τέτοια αποστολή έγινε και χτες, με τον κωδικό FORTE10.

Κινητικότητα υπάρχει και στο θαλάσσιο πεδίο. Καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και το αμερικανικό «Χάρι Τρούμαν» με τις αρμάδες συνοδείας τους πλέουν δυτικά της Πελοποννήσου στα όρια με το FIR Ιταλίας, στον Μεσσηνιακό Κόλπο βρίσκεται το ταχύ μεταγωγικό των Αμερικανών «Trenton» για μεταφορά υλικού υποστήριξης όποτε κληθεί. Επίσης, πολεμικό πλοίο των Αμερικανών ναυλοχεί στη βάση τους στη Σούδα.

Και παρέμβαση στο Σαχέλ

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετείχε προχτές, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ (πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών), όπου αφού αναπαρήγαγε τα γνωστά προσχήματα για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΕΕ και Γάλλων, για την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να έχει κάποια παρέμβαση στην εν λόγω ζώνη διεκδικώντας κομμάτι από την καπιταλιστική λεία, υπενθύμισε την ίδρυση πρεσβείας στο Ντακάρ, με τον εκεί Ελληνα πρέσβη να έχει οριστεί και «ειδικός απεσταλμένος» της Ελλάδας για το Σαχέλ, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε «συντονιστικές συναντήσεις». Θύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali).

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τελευταίες ετοιμασίες για το παζάρι της Κυριακής

Σε «πνεύμα» «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, μπροστά και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ετοιμάζονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για το επόμενο επεισόδιο του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς χτες σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, έλεγε πως «το γεγονός ότι με την Τουρκία έχουμε διαφωνίες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε». «Από την άλλη», συνέχιζε, πάνω και στην πρεμούρα τους για διασφάλιση της συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, «είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κοινές προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αναζητήσουμε θετικούς τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, πολλώ δε μάλλον σε ένα πνεύμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς παντού, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ». Κάνοντας δε το μαύρο-άσπρο για το ρόλο ΝΑΤΟ και ΕΕ το περιέγραφε, δε, ως «ένα πνεύμα απερίφραστης καταδίκης κάθε απόπειρας αναθεωρητισμού, αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, κατάφωρης παραβίασης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας χωρών», την ώρα που ήδη, ενόψει της συνάντησης, η τουρκική ηγεσία έχει «απλώσει» ξανά στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έως την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα στη Θράκη, διεκδικήσεις που θρέφονται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, στο «διαγκωνισμό» με την ελληνική αστική τάξη και «ξορκίζοντας» το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου και ευρύτερα, λόγω του ρόλου που παίζει και στο Ουκρανικό, ο Οικονόμου επέμενε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική της έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας πολύ σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Αυτό προκύπτει μέσα από τις ισχυρές διμερείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει», συμφωνίες που βυθίζουν, βέβαια, τον λαό μας σε μια δίνη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Προσέθετε, εξάλλου, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το πλαίσιο των κινήσεων της τουρκικής ηγεσίας, ότι «οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς την κατεύθυνση ταύτισης με το πνεύμα της Διεθνούς Κοινότητας περί καταδίκης απερίφραστης κάθε μορφής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού, θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση», αποσιωπώντας βέβαια ότι είναι ακριβώς στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» που τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών κόβονται και ράβονται στο κρεβάτι του Προκρούστη και φουντώνει ο αναθεωρητισμός, ανάλογα με τους υπολογισμούς και τους συσχετισμούς του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει και θα αναδείξει τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Βασίλη Κάγιο, πρόεδρο της Δημοκρατικής Ενωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», τον Ευάγγελο Ντούλες, πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Γιώργο Τζομάκα, αντιπρόεδρο της «Ομόνοιας». Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία της «Ομόνοιας» και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ και ανέπτυξαν τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ιδιαίτερα ανέδειξαν τα αιτήματα για τη χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το περιουσιακό, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, χωρίς διακρίσεις από τους άλλους εργαζόμενους, την καταβολή του επιδόματος για τους υπερήλικες.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας και θα τα αναδείξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, με παρεμβάσεις στη Βουλή και τα αρμόδια υπουργεία.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη στήριξη των αιτημάτων για την αναγνώριση της μειονότητας χωρίς ποσοστώσεις και περιορισμούς, τη χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία, την κατοχύρωση της περιουσίας των ομογενών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο όνομα της προώθησης των «στρατηγικών επενδύσεων». Αναφέρθηκε, επίσης, στη θέση του ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και ιδιαίτερα του άρθρου 7, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη της άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος της καταβολής της εθνικής σύνταξης χωρίς διακρίσεις και περικοπές, όπως και της καταβολής του επιδόματος για τους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μνημόνια διαρκείας πληρώνουν οι λαοί την κούρσα εξοπλισμών και τα κέρδη των ομίλων

Παρέμβαση στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, μαίνεται. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ προκήρυξαν μία γιγαντιαία κούρσα εξοπλισμών, οξύνοντας τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, που θα τον πληρώσει ο λαός, μέσα και από τα ευρωομόλογα που θρέφουν την πολεμική βιομηχανία και τους ενεργειακούς ομίλους.

Οι λαοί ήδη φορτώνονται το κόστος της όξυνσης των ανταγωνισμών και πληρώνουν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης - Ανθεκτικότητας, που προικίζει με δισ. τους "πράσινους - ψηφιακούς" ομίλους και ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Παρά την προσπάθεια της έκθεσης να το "φτιασιδώσει", το Ευρωεξάμηνο, μαζί με τις συστάσεις ανά χώρα και την ενισχυμένη εποπτεία, είναι το μνημόνιο διαρκείας που καθορίζει σκληρά προαπαιτούμενα σε βάρος των λαών, τα οποία σπεύδουν να υλοποιήσουν στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, χρειάζεται να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από ΝΑΤΟ - ΕΕ. Διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, εξασφάλιση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατάργηση ειδικών φόρων σε καύσιμα - Ενέργεια, κόντρα στα σχέδια της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους».

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μέτρα πολεμικής προπαρασκευής, «δελτίο θυέλλης» για τους λαούς

Με «δελτίο θυέλλης» για τους λαούς μοιάζει η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει εκτάκτως από χτες στο Παρίσι, συζητώντας - στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία - την «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, τη «μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεών» της «ιδίως όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα» και, τέλος, την «οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης».

Η θεματολογία, όπως και τα προσχέδια των αποφάσεων που έβλεπαν μέχρι χτες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, παραπέμπουν επί της ουσίας σε πολεμική προπαρασκευή, με επιτάχυνση της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, προσπάθεια να «καλυφθούν τα νώτα» της, τουλάχιστον όσον αφορά την Ενέργεια, και κατάρτιση επί της ουσίας πολεμικών προϋπολογισμών, «εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές» που να «αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ένα από τα κείμενα της Συνόδου που επικαλούνταν τα διεθνή δίκτυα.

Την ίδια ώρα, με επίκεντρο ακριβώς τα σχέδια αυτά, στον «αφρό» έρχονταν για μια ακόμα φορά οι μεγάλες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, αυτήν τη φορά με αφορμή και τους ρυθμούς και τα μέσα ενεργειακής «απεξάρτησης» από τη Ρωσία, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης του σχεδίου αυτού, και ενώ στο τραπέζι της Συνόδου βρίσκονται τα σχέδια για την έκδοση και νέου ευρωομολόγου - μαμούθ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες σε Ενέργεια και Αμυνα, με τον λογαριασμό του να φτάνει και πάλι «πάραυτα» στους λαούς, που θα πληρώσουν και έτσι, μαζί με την ενεργειακή φτώχεια και τους τεράστιους κινδύνους, τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμενόταν να συζητήσουν και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας και να δηλώσουν «έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα σε περαιτέρω κυρώσεις, αν χρειαστεί», ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κάποιες χώρες θα έθεταν το θέμα επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και το μέτρο αυτό θεωρείται προς το παρόν απίθανο να εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο, ήταν βασικό θέμα συζήτησης χτες, με υπόβαθρο το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία φέτος και πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική Ενέργεια πριν το 2030. Η Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης των προμηθειών Ενέργειας, αυξημένων εισαγωγών LNG, «εξοικονόμησης Ενέργειας» και επιτάχυνσης των «επενδύσεων» σε ΑΠΕ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές Ενέργειας, αλλά και στις αυξανόμενες τιμές των σιτηρών, εξετάζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας «κοινών εργαλείων» ή «κοινών κεφαλαίων» για την αντιμετώπισή τους. Πάντως οι αποφάσεις, όπως όλα έδειχναν, παραπέμπονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τέλη Μάρτη.

Στο θέμα της άμυνας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επρόκειτο χτες να αναλάβουν «δέσμευση» για «σημαντική» αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ψάχνοντας και το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» χρηματοδότησής τους.

Παραπέρα, οι Ευρωενωσιακοί ηγέτες θα συζητούσαν την «κατάσταση επί του πεδίου» στην Ουκρανία, το ζήτημα των εκατομμυρίων μεταναστών και την πρόταση «fast track» ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ενδεχόμενο πάντως το οποίο απομάκρυναν με τις δηλώσεις τους πριν τη Σύνοδο (βλ. και σελ. 6 - 7).

Σήμερα οι «27» αναμένεται να συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για την «αυτονομία» σε πρώτες ύλες, Υγεία, ημιαγωγούς (μικροτσίπ), ψηφιακή αγορά και τεχνολογίες.

Η Ευρώπη θα αλλάξει ακόμα περισσότερο λόγω του πολέμου

Δίνοντας το στίγμα των όσων συζητούνται, ο Εμ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας - η οποία προεδρεύει στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο - είπε χτες ότι «η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα λόγω του πολέμου», σημειώνοντας πως αυτός θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας». Παρέπεμψε ακόμα για οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την Ενέργεια «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τέλη Μάρτη, ενώ προανήγγειλε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Αμυνα τους επόμενους μήνες. Εσπευσε δε να σημειώσει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τα πράγματα που έχουμε πράγματι αποφασίσει στο παρελθόν», ενώ υπαινίχθηκε ότι με 27 κράτη - μέλη της ΕΕ είναι ήδη δύσκολο να ληφθούν ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ για θέματα όπως η εξωτερική, οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική.

Στον αντίποδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, επικαλούμενος και τη συνάντησή του με τον Μακρόν, είπε ότι «Ιταλία και Γαλλία είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες» στο ζήτημα του ομολόγου», ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή» και ότι «πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στη Ρωσία».

Στην «πρώτη γραμμή» των επικίνδυνων σχεδιασμών η κυβέρνηση

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει σχετικά με «τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης» ότι «η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 14 ημέρες αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη "ενηλικίωση" της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα, και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο», με την ελληνική αστική τάξη να διεκδικεί ρόλο «σημαιοφόρου», αποσκοπώντας σε κάποια λάφυρα από την καπιταλιστική λεία.

Επιδιώκοντας εξάλλου τον «δημοσιονομικό χώρο» για να υπηρετήσει ακριβώς αυτά τα σχέδια με επιπλέον εξοπλισμούς για τις ανάγκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση «να εξαιρέσουμε ένα μέρος - ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες - από τους υπολογισμούς του ελλείμματος».

Εστίασε ακόμα στις «επιπτώσεις των εξελίξεων - των γεωπολιτικών εξελίξεων - στην αγορά Ενέργειας», αποσιωπώντας ότι οι πολεμικές ανατιμήσεις αθροίζονται στις ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», και παραπέμποντας στην επιστολή με τα μέτρα - κοροϊδία που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας «ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά».

Το γεγονός ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτά επιβεβαίωσε ξανά χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, παραπέμποντας σε «στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας», για «κάλυψη σημαντικού μέρους - όχι όλου προφανώς - των ενεργειακών ανατιμήσεων».

Την ώρα μάλιστα που οι κυβερνήσεις όλης της ΕΕ ετοιμάζονται να χρηματοδοτήσουν με εκατοντάδες δισ. - που θα πληρώσουν οι λαοί - την πολεμική προπαρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριπτε τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, λέγοντας με θράσος ότι «η φορολογία αυτή καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά στην Υγεία, στην Παιδεία, στην ασφάλεια των πολιτών κ.α.»!

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με κατηγορίες για «προβοκάτσιες», βιολογικά και χημικά όπλα

Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αττάλεια
Από τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αττάλεια
Κλιμακώνεται σε πολλά επίπεδα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, δυο βδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή. Μαζί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη συνεχή επιδείνωση της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός λαός, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ένας «πόλεμος» με αλληλοκατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και προβοκάτσιες, απειλές και «προειδοποιήσεις» για «βιολογικούς» και πυρηνικούς κινδύνους.

Ολα τα παραπάνω ενδέχεται να αξιοποιηθούν και ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στον πόλεμο, καθώς ήδη ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη και να στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, ενώ χιλιάδες ξένοι μαχητές, «εθελοντές», «πρώην στρατιωτικοί» και μισθοφόροι βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.

Ακαρπες οι χτεσινές συνομιλίες Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια

Σε αυτό το φόντο και ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες γύρω από το Κίεβο και σε Χάρκοβο, Μαριούπολη κ.α., άκαρπη ήταν χτες η πρώτη συνάντηση σε υψηλόβαθμο επίπεδο, μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Ντμ. Κουλέμπα και Σ. Λαβρόφ, στην Αττάλεια, με διαμεσολαβητή τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου. Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος ούτε σε ζητήματα σχετικά με τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για εκκένωση αμάχων και μεταφορά βοήθειας.

Αμερικανικά τεθωρακισμένα σε χθεσινές ασκήσεις στη Ρουμανία

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικά τεθωρακισμένα σε χθεσινές ασκήσεις στη Ρουμανία
«Συζητήσαμε για μια 24ωρη εκεχειρία, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος», δήλωσε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως «η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους», αλλά «δεν υποσχέθηκε τίποτα για την απομάκρυνση αμάχων». Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται πως εμποδίζουν την διάνοιξη «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Η Μόσχα ανακοίνωσε χτες βράδυ πως θα ανοίγει καθημερινά στις 10 το πρωί «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για Ουκρανούς προς τη Ρωσία, κάτι που δεν χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Η ουκρανική κυβέρνηση αλλά και οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει - και εμποδίσει - ανοιχτά τις προηγούμενες μέρες μια τέτοια προοπτική, ισχυριζόμενοι ότι δεν γίνεται οι άμαχοι να διαφεύγουν προς τα εδάφη του εισβολέα.

Τις προηγούμενες μέρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, και άλλοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εξετάσει το καθεστώς «ουδετερότητας» αλλά με «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Ρωσία, τη Δύση και άλλα κράτη. Επίσης ανέφεραν ότι εξετάζεται μια «λύση» για το Ντονμπάς.

«Η Ουκρανία απαιτεί η Τουρκία να είναι εγγυητής (ασφαλείας), παρέδωσε αυτό το αίτημα σήμερα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν αν το θέλουν οι δυο πλευρές.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε αργότερα πως το Κίεβο θα σκεφτόταν μια λύση με εγγυήσεις ασφαλείας από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και από τα γειτονικά κράτη, εφόσον ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον.

Εντείνεται το δράμα του λαού στη Μαριούπολη

Copyright 2022 The Associated

Εντείνεται το δράμα του λαού στη Μαριούπολη
Από τη μεριά της, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες να μην επιδιώκει ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι ως προϋπόθεση για να σταματήσει η εισβολή. Χτες ο Λαβρόφ δεν απέκλεισε στο μέλλον μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, όταν «θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Αλλά για αυτό χρειάζεται να γίνει μια προπαρασκευαστική εργασία».

«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσο-ουκρανικό διαπραγματευτικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αμεση εκεχειρία στην Ουκρανία αξίωσαν από τη Ρωσία ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, σε χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Μακρόν και Σολτς επέμειναν ότι οποιαδήποτε λύση σε αυτήν την κρίση θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την Ουκρανία και διμερή ζητήματα είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση. Επίσης συζητήθηκαν οι «κοινές ανησυχίες» για τη ρωσική εισβολή.

Ο δε Φιλανδός Πρόεδρος, Σ. Νιινίστο, θα έχει σήμερα τηλεφωνική επαφή με τον Βλ. Πούτιν, ενώ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος και στέλεχος πολλών ρωσικών ενεργειακών κολοσσών, Γκ. Σρέντερ, επισκέφτηκε χτες τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση για όπλα και μισθοφόρους

Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας, δημιουργεί κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια, επισήμανε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους».

«Αυτές οι χώρες δημιουργούν έναν κολοσσιαίο κίνδυνο, και για τις ίδιες», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους - αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας».

«Πού θα πάνε αυτά τα χιλιάδες φορητά συστήματα πυραύλων εδάφους - αέρος, αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην ΕΕ», επισήμανε.

Πολωνία και Βαλτική στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Οι ΗΠΑ και η Πολωνία είναι ενωμένες και έτοιμες να βοηθήσουν την Ουκρανία και τον λαό της. Τελεία», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο, Α. Ντούντα, χωρίς να αναφερθεί στο περιστατικό με τα αεροσκάφη Mig-29, τα οποία η Πολωνία «πρόσφερε» στις ΗΠΑ να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία από τη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - που πραγματοποιεί επίσκεψη σε Πολωνία και Ρουμανία - ανακοίνωσε ότι έχει γίνει παράδοση συστημάτων «Patriot» στην Πολωνία, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας, η οποία έχει θέσει μεταξύ άλλων ως όρο, να μην αναπτυχθεί αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περισσότερο θα μπορούσε να περιμένει η Ουκρανία, η Χάρις είπε: «Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν πρόκειται να σταματήσει στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη».

Σχετικά με την απόρριψη της πολωνικής πρότασης, οι ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία μέσω αεροπορικής βάσης στη Γερμανία, ο Ντούντα είπε ότι η Πολωνία ήθελε να καταδείξει με αυτή την κίνηση ότι είναι μεν έτοιμη να προμηθεύσει τα μαχητικά στην Ουκρανία, αλλά στα πλαίσια κοινής απόφασης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ η περιοχή της Βαλτικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, με τον ρωσικό στόλο να πραγματοποιεί άσκηση πριν λίγες μέρες στον θύλακα Καλίνινγκραντ, με χρήση πυραυλικών συστημάτων «Bastion», ενώ δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εισήλθαν στη Βαλτική Θάλασσα.

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας αυστηροποίησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιορίζοντας τα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και τις ειρηνικές συναθροίσεις. Επιπλέον στρατός έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

Εως τις 20 Απρίλη η αστυνομία θα μπορεί να άρει την πρόσβαση σε ένα δίκτυο ενημέρωσης για έως 72 ώρες για «παραπληροφόρηση», «προπαγάνδα πολέμου» και «υποκίνηση μίσους», δηλαδή θα λογοκρίνεται οποιαδήποτε άποψη δεν ταυτίζεται πλήρως με την ευρωατλαντική προπαγάνδα. «Περιορίζεται η δυνατότητα να πει κανείς ο "Πούτιν είναι σπουδαίος" σε δημόσιες συναθροίσεις και να διασπείρει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Την ώρα που χιλιάδες ξένοι μαχητές - μισθοφόροι «ενθαρρύνονται» από ορισμένες κυβερνήσεις να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Εσθονίας απαγόρευσε σε όσους ζουν στη χώρα, ή σε Εσθονούς του εξωτερικού να ενταχθούν ή να βοηθήσουν τον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό, διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο ή φυλάκιση πέντε ετών, αφαίρεση κατοικίας ή υπηκοότητας. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 340.000 άνθρωποι ή το 1/4 του πληθυσμού της Εσθονίας είναι εθνοτικά Ρώσοι.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ επιτέθηκε χτες στην Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, για παλιότερους ισχυρισμούς της ότι η Ρωσία δεν θα μείνει στην Ουκρανία και σειρά έχουν ενδεχομένως η Μολδαβία, οι χώρες της Βαλτικής κ.λπ.

Μέλη του Κογκρέσου πιέζουν για μαχητικά αεροσκάφη

Ενδεικτική διεργασιών και αντιθέσεων στις ΗΠΑ ως προς τους τρόπους με τους οποίους κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία, είναι και η έντονη συζήτηση στο Κογκρέσο, με Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να επιμένουν πως πρέπει να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά και να επιβληθεί από το ΝΑΤΟ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε απευθείας εμπλοκές ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν θα προστατεύσει από όπλα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), Σκοτ Μπέριερ.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν «έναν συνδυασμό κυρίως πυραύλων, πυροβολικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. Υπάρχουν μερικά κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας που πέφτουν από αεροσκάφη, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μικρός», είπε απαντώντας σε γερουσιαστή.

Απορρίπτεται το αίτημα για «ταχείες διαδικασίες» ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Το αίτημα που υπέβαλε το Κίεβο την προηγούμενη βδομάδα για «ταχείες διαδικασίες» ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα δεκτό, όπως φάνηκε και στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες. Αίτημα για ένταξη στην ΕΕ κατέθεσαν λίγο μετά η Μολδαβία και η Γεωργία.

«Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το ουκρανικό αίτημα ο Εμ. Μακρόν, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε, ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε μια ταχεία διαδικασία για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Δεν γνωρίζω πότε, σε λίγα χρόνια πιθανώς, η ΕΕ θα επεκταθεί στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ίσως και σε άλλες χώρες», είπε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλ. Μπον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι για αύριο».

Βιολογικός και πυρηνικός «πόλεμος»

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται και η αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης για τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Χτες πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι από το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Αμυνας κλιμάκωσαν τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν μέσω του Πενταγώνου ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έχουν σχετικές αποδείξεις.

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα Αμερικανών αντιπροσώπων».

Επικαλέσθηκε επίσης ένα «αμερικανικό σχέδιο για μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυχτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορονοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει υιοθετήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας και ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις καταγγελίες της Ρωσίας μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Τώρα που η Ρωσία έκανε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα κατά τα φαινόμενα ενστερνίζεται την προπαγάνδα, πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», δήλωσε η εκπρόσωπος, Τζεν Ψάκι.

Αμέσως μετά τη «σκυτάλη» πήρε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ετοιμάζουν προβοκάτσιες με χημικά όπλα αλλά και σε πυρηνικό εργοστάσιο με στόχο να επιρρίψουν στη συνέχεια την ευθύνη στη Ρωσία.

Προχτές, η Μόσχα ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), για σχέδια της Ουκρανίας να οργανώσει ενδεχόμενες προβοκάτσιες σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο, αλλά και με χημικά όπλα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ισχυρίστηκε ότι στις 9 Μάρτη «Ουκρανοί εθνικιστές παρέδωσαν περίπου 80 τόνους αμμωνίας στον οικισμό Ζολότσεφ, βορειοδυτικά του Χάρκοβο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ντόπιοι που έφυγαν από τον οικισμό είπαν ότι οι εθνικιστές τους εκπαίδευαν πώς να ενεργούν σε επίθεση με χημικά όπλα. «Αυτό αποδεικνύει ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές προετοιμάζουν μια πρόκληση που περιλαμβάνει δηλητηριώδεις ουσίες για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για φερόμενη χρήση χημικών όπλων», είπε.

Εξάλλου παραμένει ο κίνδυνος για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και χθες ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) βρέθηκε στην Αττάλεια όπου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε πως Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση του ανενεργού πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, ενώ στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, τα επίπεδα της ραδιενέργειας βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

«Φόβοι» και για τους αγωγούς φυσικού αερίου

Επίσης το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας φέρεται να προειδοποιεί για ουκρανικά χτυπήματα σε αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της και εγγυήθηκε την ασφάλειά τους.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης OGTSU προειδοποίησε πως η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Προς το παρόν δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε η ροή του φυσικού αερίου.

Νωρίτερα χθες ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%.

Φουντώνει η αντιπαράθεση για το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου

Στο μεταξύ, εντείνεται η αντιπαράθεση γύρω από τον βομβαρδισμού ενός μαιευτηρίου και νοσοκομείου παίδων την Τετάρτη στη Μαριούπολη, με αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες, κι ενώ η Δύση καταδικάζει σύσσωμη τη Ρωσία.

Χθες έγινε γνωστό ότι από την επίθεση υπήρξαν τρεις νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Η Ρωσία έκανε λόγο για προβοκάτσια, με τον Σ. Λαβρόφ να ισχυρίζεται πως «αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, οι νοσηλεύτριες και το προσωπικό είχαν εκδιωχθεί». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία για «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια» και ισχυρίστηκε πως την Τετάρτη δεν πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα επιδεινώνεται το δράμα του λαού στη Μαριούπολη, όπου 400.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς τροφή, νερό, ρεύμα, θέρμανση. Και χθες, ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω μαχών και βομβαρδισμών.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε χθες η ουκρανική κυβέρνηση.

Εκτός από την Μαριούπολη η απομάκρυνση των αμάχων δεν επετεύχθη στις πόλεις Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Χθες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, που χτυπιέται από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ ρωσικά άρματα μάχης σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και χθες έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού βρίσκονται ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Από την πρωτεύουσα υπολογίζεται ότι έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 3,5 εκατ. κατοίκους, ενώ όλο το Κίεβο έχει οχυρωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ουκρανίας, τουλάχιστον 71 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Μέχρι χτες περισσότεροι από 2,3 εκατ. είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους και τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Στην Τουρκία σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ

«Πυρετός» διπλωματικών επαφών

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Τουρκία φτάνει σήμερα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, ενώ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, όσο και με τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες Μπάιντεν - Ερντογάν, εστιάζοντας στην Ουκρανία, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις. Η Αγκυρα έσπευσε να σημειώσει την ανάγκη να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις που η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει σε τουρκικές στρατιωτικές βιομηχανίες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τις προσδοκίες για το τουρκικό αίτημα αγοράς κι άλλων αμερικανικών «F-16», στο οποίο εκφράζονται ενστάσεις (εντός αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και στο Κογκρέσο κ.τ.λ.), εξαιτίας και της αμερικανικής δυσαρέσκειας για την αγορά του ρωσικού συστήματος «S-400».

Στον «μαραθώνιο» επαφών, ακολουθεί τη Δευτέρα 14/3 - μια μέρα μετά την επίσκεψη εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού - η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, με τα σχετικά δημοσιεύματα να μπλέκουν και αυτήν την επίσκεψη με την «αξία που έχει η Τουρκία» για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για τη συμβολή της Τουρκίας στις προσπάθειες «ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο». Η «Σαμπάχ» χτες φιλοξενούσε νέα εκτενή δημοσιεύματα με αναλύσεις για την «Τουρκία, ως καλύτερη λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».

Σε αυτήν τη βάση ξεχώρισε και η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου (η πρώτη από το 2003) Ι. Χέρτζογκ στην Τουρκία, την οποία ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, περιέγραψε ως «συναρπαστική στιγμή». Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς τόνισε ότι «η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία γεννήθηκε από τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και την ανάγκη για τη συνέχιση της σταθερότητας στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή. Με την απαραίτητη υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε νέες συνεργασίες».

Ο ίδιος ο Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το Χέρτζογκ συνέδεσε τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις με «μια ευκαιρία να αναζωογονήσουμε τη συνεργασία στο θέμα της Ενέργειας που είχε αρχίσει παλιότερα».

Παράλληλα, στην Τουρκία βρέθηκε χτες ακόμα μια φορά και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίγιεφ, που σε γεύμα εργασίας με τον Ερντογάν συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στην Ουκρανία.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες «εκκλήσεις» για διεύρυνση ΝΑΤΟ - ΕΕ

«Είναι επιτακτικό οι Βρυξέλλες, ως πρωτεύουσα και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να ξανασκεφτούν έναν νέο τρόπο για την επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια... Σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως στις άλλες περιόδους... Η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν ως σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Α. Κούρτι, καθώς με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντείνονται διεργασίες για ταχύτερη ισχυροποίηση της θέσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κούρτι ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και τους παράγοντες που ελέγχει και στα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε δε ότι «καθώς οι Ρώσοι επιδιώκουν νέες συγκρούσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά αλλά και ειδικά το Κόσοβο κινδυνεύουν (...) Παλιότερα ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόταν σε μας μια φορά τον μήνα. Τώρα το κάνει αρκετές φορές τη βδομάδα...».

Βαλκανικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν στο μεταξύ δηλώσεις που έκανε ο Κοσοβάρος υπουργός Αμυνας, Α. Μεχάζ, λίγες μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ζητώντας τη διαμόρφωση μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή, «ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και παραπέρα».

Προχτές, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Κούρτι ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Διαθεσμικής Ομάδας Εργασίας» με στόχο ειδικά την επιτάχυνση της ένταξης του Κοσόβου στην «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ανακοίνωσε τη σύσταση «Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου», αναφέροντας ότι «δεν τελούμε υπό στρατιωτική απειλή αλλά, όπως και όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρισκόμαστε σε συνθήκες καθημερινής οικονομικής απειλής». Μεταξύ άλλων είπε ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε ψυχολογικά για δραματικές περικοπές στα αποθέματα Ενέργειας και πετρελαίου».

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνεχίζεται η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με συνενοχή από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες το ράλι ακρίβειας στην Ενέργεια, με τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού να παραμένει «καρφωμένη» πάνω από τα 300 ευρώ/Mwh στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας, συγκεκριμένα στα 313 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο κύμα ακρίβειας που θα πλήξει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 133 ευρώ, αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 550% συγκριτικά με πέρυσι.

Σταθερά υψηλά κινείται το πετρέλαιο μπρεντ, στα 111,6 δολάρια το βαρέλι, με μικρή αύξηση 0,35% συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα, 20% πάνω τον τελευταίο μήνα και 61,65% σε σχέση με πέρυσι. Στα 108,74 δολάρια ήταν το αμερικανικό αργό, χωρίς μεγάλη διαφοροποίηση από την προηγούμενη μέρα (-0,30%) αλλά επίσης ανατιμημένο κατά 19,6% μέσα σε έναν μήνα και 65,6% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα παραμένουν σε εξωφρενικά επίπεδα, πάνω από 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης, στα 1,88 ευρώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης, στα 1,55 ευρώ το diesel κίνησης. Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στη νησιωτική Ελλάδα οι τιμές αυτές είναι πολύ υψηλότερες, μετατρέποντας σε είδος πολυτελείας τη μετακίνηση με το ΙΧ ή τη χρήση καλοριφέρ.

Φυσικά, η άνοδος των διεθνών τιμών Ενέργειας είναι ένα μόνο μέρος της συνολικής εικόνας που εξηγεί την εκτίναξη των τιμών στην εγχώρια αγορά, αφού οι Ελληνες εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της απολιγνιτοποίησης, αλλά και τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τελικής τιμής στο πρατήριο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΦΠΑ στα καύσιμα ανέρχεται στο 24%, ενώ ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Καυσίμων σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ/1.000 λίτρα, και αντίστοιχα στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει τα 280 ευρώ/1.000 λίτρα.


Eurokinissi

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φοροαφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος που συνδιαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και της από κοινού προώθησης των πολιτικών της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», οι δύο βασικοί θύτες της λεηλασίας συνεχίζουν το γνώριμο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών με στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. Πάντως, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, για «να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας», τονίζοντας ότι λειτούργησαν ως «στρατηγική εφεδρεία για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος».

Συνένοχοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια - ενεργειακή φτώχεια

Την κοροϊδία σε βάρος του λαού από τον ψευδεπίγραφο καβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις τεράστιες ανατιμήσεις στην Ενέργεια ανέδειξε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με την παρέμβασή του στη συζήτηση για την επικύρωση ενός ακόμα πακέτου διακρατικών συμφωνιών.

Οπως σημείωσε, η εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, που εντάθηκε από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, σχετίζεται άμεσα με την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων συμμετέχει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας για να πάρει μερίδιο από τη λεία σε βάρος των λαών.

Επεσήμανε πως η ακρίβεια στις τιμές της Ενέργειας οφείλεται στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και στην «πράσινη μετάβαση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες επιδοτήσεις στα αρπακτικά - εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και την επιβολή τέλους ρύπων για να γίνει πιο ακριβός ο λιγνίτης και να ευνοηθούν οι ΑΠΕ. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που επέβαλε πρώτη τέλη ρύπων στον λιγνίτη και όχι στην τσιμεντοβιομηχανία.

Για την απολιγνιτοποίηση ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2011, με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και επιτάχυναν αυτήν τη διαδικασία, και θύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τον Ιούνη του 2019 έκλεισε μονάδες στην Καρδιά, ενώ όλα τα κόμματα έχουν αποδεχτεί το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο για την «πράσινη μετάβαση» και την απολιγνιτοποίηση.

Η ενεργειακή φτώχεια του λαού διαρκεί εδώ και χρόνια, από τις συγκυβερνήσεις ακόμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που επέβαλε το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν μια σειρά από φόρους στα καύσιμα.

Οσο για τη συζήτηση για το ευρωομόλογο που εισάγει τώρα η ΕΕ, είναι για να χρηματοδοτήσει την Ενέργεια και τους εξοπλισμούς, δηλαδή τα δύο στοιχεία που οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με το ευρωομόλογο, συμπλήρωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η ΕΕ θέλει να στηρίξει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, στο πλαίσιο της απεξάρτησής τους από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και της αντικατάστασής του από το αμερικανικό LNG, που είναι μάλιστα και πιο ακριβό. Για τα μέτρα που ανακοινώνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μικροεπιδοτήσεις που πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΚΚΕ τα υποτιμά.

Η φιλολαϊκή διέξοδος, κατέληξε, είναι ο λαός να διεκδικήσει την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης, αύξηση των μισθών και αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων.

Ενταγμένες στο κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Εξάλλου, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα πακέτο διακρατικών συμφωνιών, κομμένο και ραμμένο στην προώθηση των στόχων της εγχώριας αστικής τάξης και στον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, που φτάνουν μέχρι και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, όπως τώρα στην Ουκρανία. Το νέο πακέτο των διακρατικών συμφωνιών συμπεριλαμβάνει την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ενέργειας» μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την «Κύρωση της Συμφωνίας - Πλαίσιο για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας» και ενεργειακή συμφωνία με την Ινδία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέδειξε ότι πρόκειται για συμφωνίες - κυρίως οι δύο πρώτες - οι οποίες εντάσσονται και υπηρετούν το γενικότερο σχέδιο της «πράσινης νέας συμφωνίας» (Green New Deal) και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που βεβαίως δεν έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την κερδοφόρα διέξοδο τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Για την πρώτη συμφωνία σημείωσε πως οι «άριστες» σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αναφέρονται στα κείμενα, φτάνουν μέχρι και στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, που έχει καταγραφεί σε συμφωνία με ΝΑΤΟικό υπόβαθρο και περιλαμβάνει μέχρι και ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, παρότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει απόσταση 3.000 χλμ. Οπως αναφέρεται εξάλλου στην εισηγητική έκθεση και στο προοίμιο της συμφωνίας, αφορά συνεργασία ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οσον αφορά τη συμφωνία για τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία, σημείωσε πως αφορά μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε 100 χώρες, που μετατρέπονται σε εν δυνάμει χρυσοφόρα πεδία για το κεφάλαιο, ενώ προβλέπονται επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030 για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

ΜΕ «ΚΑΤΑΛΥΤΗ» ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
«Προειδοποιήσεις», «ευκαιρίες» και εντεινόμενες διεργασίες σε μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς

Copyright 2022 The Associated

Μέσα από αλλεπάλληλες νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, αντίμετρα για την αντιμετώπισή τους από τη Μόσχα και «προειδοποιήσεις» του Κρεμλίνου για σοβαρές συνέπειες στις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως και μέσα από επιτάχυνση ανακατατάξεων και ξαναμοιράσματος της πίτας μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, κλιμακώνεται ο λεγόμενος «οικονομικός πόλεμος», στο πλαίσιο της συνολικότερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων σε όλο τον πλανήτη.

Ρωσία: Μέτρα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και «προειδοποιήσεις» για τις διεθνείς τιμές τροφίμων

Οι συντονισμένες δυτικές κυρώσεις και τα μέτρα αντιμετώπισής τους ήταν το βασικό θέμα της χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η χώρα «θα γίνει πιο ισχυρή και πιο ανεξάρτητη» όταν ξεπεράσει τις παράνομες - όπως τις χαρακτήρισε - κυρώσεις. Επανέλαβε δε ότι «αυτές οι κυρώσεις θα επιβάλλονταν ούτως ή άλλως» και δήλωσε ότι τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν «θα τα ξεπεράσουμε και τώρα όπως και άλλα χρόνια».

Σχολιάζοντας τις μεγάλες αυξήσεις τιμών στην Ενέργεια διεθνώς, ο Πούτιν - αφού επανάλαβε ότι η Μόσχα τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες - ανέφερε ότι υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις της Δύσης και όχι η Ρωσία.

Επεσήμανε δε τα παζάρια που «τρέχουν» οι ΗΠΑ με Ιράν αλλά και με Βενεζουέλα, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν κενά και ελλείψεις που προκαλούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην Ενέργεια. «Προσπαθούν πάση θυσία να καταλήξουν σε συμφωνία με αυτές τις χώρες στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κάποτε παράνομες κυρώσεις», ανέφερε. «Το ίδιο θα συμβεί και στις σχέσεις με τη χώρα μας. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό».

Ταυτόχρονα ο Πούτιν «προειδοποίησε» για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. «Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίωςθα αυξηθούν περαιτέρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, δίνοντας τον λόγο στον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας, Ντμ. Πατρούσεφ, ο οποίος είπε ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα δυτικά μονοπώλια που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία ή την αναστολή της δράσης τους σε αυτήν, ο Πούτιν προειδοποίησε: «Οσοι θέλουν να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής, πρέπει να σκεφτούν. Είναι απαραίτητο τότε να διορίζουμε εξωτερική διοίκηση στις μονάδες αυτές και να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις σε όσους θέλουν να τις δουλέψουν».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν, παίρνοντας τον λόγο για να αναλύσει την παραπάνω κατεύθυνση, μίλησε για μέτρα που θα αποσκοπούν στη «συνέχιση της παραγωγής» στις ξένες εταιρείες που κλείνουν «χωρίς λόγο», ενώ ισχυρίστηκε ότι θα διασφαλίζονται οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων τους.

Ο δε υπουργός Οικονομικών Α. Σιλουάνοφ είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία απαγόρευσε την εξαγωγή ορισμένων αγαθών και εξοπλισμού από τη χώρα. Στην απαγόρευση αυτή - που αφορά κυρίως προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν μέχρι τώρα από τη Δύση - περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προϊόντων που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, τα γεωργικά μηχανήματα και τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Σταθερές οι παραδόσεις ρωσικού αερίου, αναζήτηση «άλλων αγορών»

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και των οικονομικών πιέσεων έναντι της Ρωσίας, οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του «Nord Stream 1» και της Πολωνίας, και προς τη Σλοβακία μέσω της Ουκρανίας, παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ παραδέχτηκε ότι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο να διασφαλίσουν χρηματοδότηση για συμβόλαια Απρίλη, προκειμένου να πουλήσουν αργό και προϊόντα πετρελαίου. Παρ' όλα αυτά, φάνηκε αισιόδοξος ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. «Βρίσκουμε άλλους τρόπους, για παράδειγμα με κινεζικές εταιρείες - δεν είναι μια μέθοδος ευρείας χρήσης, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Νόβακ.

Επί του παρόντος οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν ακόμα αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 55.000 βαρέλια τη μέρα στα 11,1 εκατ. βαρέλια τη μέρα τον Μάρτη από τον Φλεβάρη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant».

Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι «εάν σταματήσουν οι δυτικές χώρες να αγοράζουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιό μας, τότε όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας, Αλεξάντερ Νόβακ, δεν θα προσπαθήσουμε να τις πείσουμε να συνεχίσουν να το αγοράζουν. Εάν η Ευρώπη θέλει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο με κάτι άλλο, ας το κάνει. Εμείς θα κάνουμε πωλήσεις σε άλλες αγορές που ήδη υπάρχουν».

Διεργασίες και μέσα στους κόλπους του ΟΠΕΚ

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις μετά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εντείνουν διεργασίες και μέσα στους κόλπους του ΟΠΕΚ. Χτες για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διαφοροποιήθηκαν από τις άλλες χώρες του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στέλνοντας αντιφατικά σήματα.

Αρχικά ο Εμιρατινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Γιουσέφ αλ Οτάιμπα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αύξησης της παραγωγής, τονίζοντας ότι ενθαρρύνει και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ να τηρήσουν ανάλογη στάση.

Η δήλωσή του προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων χωρών του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία), που έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Μάρτη να μην αλλάξει η πετρελαϊκή παραγωγή στις χώρες του οργανισμού. Πιο χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ Ισμαήλ, ο οποίος τόνισε ότι η παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση. Εκτίμησε ότι πρόσθετη αύξηση «θα μπορούσε να βλάψει την αγορά».

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, ο Εμιρατινός υπουργός Ενέργειας Σουάχιλ αλ Μαζρούι δήλωσε αργότερα ότι τα ΗΑΕ είναι «προσηλωμένα στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+».

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να επανεξεταστεί τέλη Μάρτη, οπότε έχει οριστεί η επόμενη σύνοδος υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ+.

Στο μεταξύ, για χτες ήταν προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), με αντικείμενο τη διερεύνηση του ενδεχομένου να προχωρήσουν από κοινού σε κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Πάντως, μετά τις σαφείς σχετικές ενστάσεις του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προχτές ήταν η σειρά και της Γαλλίδας υπουργού «Οικολογικής Μετάβασης», Μπαρμπαρά Πομπιλί, στη διάρκεια επίσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, να επισημάνει πως οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να επιβάλουν πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ, διότι εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επανέλαβε ωστόσο ότι η ΕΕ στοχεύει να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τις αγορές φυσικού αερίου από τη Μόσχα μέχρι τέλη του 2022.

Νέα πακέτα «βοήθειας» από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ

Στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 414 ψήφους υπέρ και 17 κατά το διακομματικό νομοσχέδιο για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία και επανεξέταση της θέσης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως και για την υποστήριξη της κυβέρνησης για επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους.

Η αμερικανική Βουλή ψήφισε και άλλο ένα νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται πακέτο 13,6 δισ. δολαρίων «βοήθειας για την Ουκρανία», υπερδιπλασιασμένο σε σχέση με το αρχικό πακέτο που συζητούνταν τις προηγούμενες βδομάδες.

Στην πραγματικότητα, το νέο πακέτο καταμερίζεται σε 4 δισ. «ανθρωπιστικής βοήθειας» για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και σε περίπου 10 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας και των εξοπλισμών των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και για την αποστολή πρόσθετων όπλων στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε 1,4 δισ. δολάρια έκτακτη χρηματοδότηση στην Ουκρανία, για την κάλυψη «επείγουσας ανάγκης ισοζυγίου πληρωμών». Οι ουκρανικές αρχές καλούνται να συνεργαστούν με το ΔΝΤ «για να σχεδιάσουν ένα κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Η δε επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε πως ο πληθωρισμός στην ΕΕ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κυρίως λόγω της έκρηξης της ακρίβειας στα καύσιμα και των επιπτώσεων - ντόμινο που επιφέρουν και σε άλλα είδη. Τόνισε επίσης ότι τα νέα δεδομένα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστούν ιδιαίτερα αβέβαιη κάθε πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, συνιστώντας «προσεκτικές κινήσεις» και «μεγάλη ευελιξία» κατά τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Τα ρεκόρ πληθωρισμού βέβαια έσπαγαν το ένα μετά το άλλο στην ΕΕ μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα.

Κίνα: Αναζήτηση «ευκαιριών» για επενδύσεις σε ρωσικά μονοπώλια

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του πρακτορείου «Bloomberg» μετέδωσε χτες ότι η Κίνα «συζητά» με κρατικές εταιρείες της χώρας, όπως η «China National Petroleum Corp.», η «China Petrochemical Corp.», η «Aluminum Corp. of China» και η «China Minmetals Corp.», για πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ρωσικές επιχειρήσεις, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας και των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μεταξύ των ρωσικών επιχειρήσεων που εξετάζονται για ενδεχόμενη αγορά μεριδίων συγκαταλέγονται ο ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» και η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου «Rusal».

Στόχος φαίνεται ότι είναι η ενίσχυση των κινεζικών εισαγωγών, με στόχο την ασφάλεια σε Ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, με παράλληλη αξιοποίηση της συγκυρίας για περαιτέρω ενίσχυση μεγάλων κινεζικών μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε χτες ότι η Κίνα αρνείται να εφοδιάσει ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ανταλλακτικά αεροσκαφών, μετά το εμπάργκο των δυτικών βιομηχανιών αεροναυπηγικής «Boeing» και «Airbus» σε βάρος της Ρωσίας.

Δηλώσεις για το θέμα φέρεται να έκανε στο «Interfax» ο Β. Κουντίνοφ, αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας συντήρησης αεροσκαφών «Rosaviatsia». Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία θα αναζητήσει ανταλλακτικά σε άλλες χώρες, όπως Τουρκία και Ινδία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βρετανο-αυστραλιανό μονοπώλιο εξόρυξης μεταλλευμάτων «Rio Tinto» έγινε το πρώτο του είδους που ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε σχέση με ρωσικές επιχειρήσεις. Κάθε σχέση με τη Ρωσία ανακοίνωσαν επίσης ότι σταματούν η «Goldman Sachs» και η «Western Union».

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αλματα με ρεκόρ δεκαετιών που βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια

Ολο και περισσότερο βυθίζεται το επίπεδο διαβίωσης του λαού

Για «αβεβαιότητα» και «πορεία βήμα βήμα» κάνει λόγο η ΕΚΤ, που εξετάζει σενάρια τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων

Ραγδαία επιτάχυνση, στο 7,2% σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο επίσημος πληθωρισμός για τον μήνα Φλεβάρη, με νέο άλμα μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Γενάρη του 2022 αλλά και νέο ρεκόρ από τα προ 27ετίας επίπεδα, του έτους 1996. Πρόκειται για τον δέκατο στη σειρά μήνα συνεχούς ανόδου και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, ενώ όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί μέσα στο 2022, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά, καθώς όσο οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - ΕΕ, και με δεδομένη την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, βυθίζοντας περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης για τον μήνα Φλεβάρη διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 7,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά 5,9%, μοσχάρι 4,3%, αρνί και κατσίκι 14,4%, πουλερικά 6,8%, παρασκευάσματα με βάση το κρέας 8,1%, νωπά ψάρια 3,6%, γαλακτοκομικά και αυγά 6%, έλαια και λίπη 16,8%, νωπά φρούτα 9,8%, λαχανικά 15,2, καφές 4,1%, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων 1,7%.
  • 25,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε ηλεκτρισμό 71,4%, φυσικό αέριο 78,5%, πετρέλαιο θέρμανσης 41,5%, ενοίκια κατοικιών 0,7%.
  • 12,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 23,2%, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 11,5%, ελαστικά 4,9%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 22,9%.
  • 4,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,7%, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 5,3%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 4,1%.
  • Τέλος, στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια καταγράφηκαν ανατιμήσεις 1,7%.

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα των ανατιμήσεων και βέβαια η μονιμοποίηση της ακρίβειας έχουν ήδη καταπιεί και τα πασχαλιάτικα επιδόματα που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Την ίδια ώρα, η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού μετά το α' τρίμηνο, όπως και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του Μάη, είναι το σινιάλο για νέο κύκλο περικοπών στις κρατικές δαπάνες και επάνοδο στο καθεστώς των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ως κυβέρνηση «έχτισαν» στις πλάτες του λαού και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

«Ευέλικτη» νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το 2022 αναμένεται στο 5,1% (από 3,2% στην προηγούμενη εκτίμηση, του Δεκέμβρη), για το 2023 στο 2,1% (από 1,8%) και για το 2024 στο 1,9% (από 1,8%). Στο δυσμενές σενάριο η ΕΚΤ ανεβάζει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 5,9% το 2022, ενώ στο ακραίο σενάριο εκτινάσσεται στο 7,1%.

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη σχετικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης περιορίζεται για το 2022 στο 3,7% (από 4,2%), για το 2023 στο 2,8% (από 2,9%) και το 2024 στο 1,6% (αμετάβλητο).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίασή του προχώρησε σε κάποια περιορισμένη αναπροσαρμογή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας και συμβιβασμού στην προσπάθεια μετάδοσης της λεγόμενης ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, μέσα σε συνθήκες ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που εκφράζεται με τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης των οικονομικών, αλλά και σε φάση έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν βέβαια διαφορετικό αντίκτυπο από χώρα σε χώρα.

Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει την ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία, ουσιαστικά για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη. Πρόκειται για το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης. Σε αυτό εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Αν και αυτό έχει ημερομηνία λήξης τα τέλη Μάρτη 2022, παρέχεται η δυνατότητα επανεπένδυσης ομολόγων για τη συνέχιση της φτηνής χρηματοδότησης, γεγονός βέβαια που συμβάλλει στην πυροδότηση του πληθωρισμού.

Παρουσιάζοντας την απόφαση του ΔΣ, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό, μέσω των υψηλότερων τιμών της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, της επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου και της αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Κρατάμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι και θα προχωράμε βήμα βήμα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τον λαό της Ουκρανίας

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, που βιώνει τη δίνη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και απαιτώντας παράλληλα απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, καθημερινά, πρωί - απόγευμα, στα γραφεία του (Ελ. Βενιζέλου 13) και ώρες 8 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Πλήθος εκδηλώσεων, συσκέψεων και εξορμήσεων σε σχολεία, σχολές και γειτονιές προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, στέλνοντας πλατιά στη νεολαία το μήνυμα: «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο αυτό, η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 19 Μάρτη στις 6.30 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Κουμουνδούρου 19). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αθήνα

Με θέμα «Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Ελα να ακούσεις, να ρωτήσεις, να πεις τη γνώμη σου» στην Αθήνα διοργανώνονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω εκδηλώσεις - συζητήσεις:

Αύριο, Σάββατο:

Στις 7 μ.μ. από τις Μαθητικές ΟΒ της ΤΟ Πειραιά και της ΤΟ Νότιων Συνοικιών της ΚΝΕ, στο «Τραβέρσο», το Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ (Φίλωνος 9), με ομιλήτρια την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις 7 μ.μ. από τις ΟΒ της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία, στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας), με ομιλητή τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 2 μ.μ. από τις ΤΟ του ΠΑΔΑ της ΚΝΕ, στην Πανεπιστημιούπολη 2, στην αίθουσα Β218, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. από τις ΤΟ Μαθητείας - Κατάρτισης της ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), με ομιλητή τον Αντώνη Κωσταδήμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε πανεπιστήμια

Σε εκδηλώσεις - συζητήσεις προχωρούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Αθήνας.

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στο ΕΜΠ στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο 5 (Νέα Κτίρια ΗΜΜΥ). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη ΝΟΠΕ στις 5 μ.μ., στην αίθουσα 3. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Φυσικομαθηματική στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο 24 του Μαθηματικού. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. στη Φοιτητική Εστία Αθηνών. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ, στην Αίθουσα Υ3. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις διοργανώνουν οι Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σήμερα, Παρασκευή, προγραμματίζεται σύσκεψη της εδαφικής ΟΒ Τούμπας στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, Γραμματέας του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., οι Οργανώσεις Βάσης Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ πραγματοποιούν σύσκεψη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την ίδια μέρα προγραμματίζεται περιοδεία στα επισιτιστικά καταστήματα Κλεάνθους και Παπάφη, με επικεφαλής τον Αστέρη Παναγιώτου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 13 Μάρτη, οι ΟΒ Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Χωροτακτών Μηχανικών του ΑΠΘ πραγματοποιούν σύσκεψη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στις 6 μ.μ. με ομιλητή τον Ανδρέα Κοράκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Αγρίνιο

Συζήτηση με μαθητές ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας οργανώνει η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ. στο δημοτικό πάρκο του Αγρινίου. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Νταβλούρος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνική δραστηριότητα και παιχνίδι.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Μαζικές αντιπολεμικές δράσεις τη Δευτέρα

Στην Αθήνα, αντιπολεμική συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι και συναυλία στο Σύνταγμα στη 1.30 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου στη 1.30 μ.μ.

Με αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μάρτη, μαθητές και φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν μήνυμα: Οχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή! Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί!

Στην Αθήνα, κάνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι και μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στο Σύνταγμα στη 1.30 μ.μ. με την Νατάσα Μποφίλιου, την Βιολέτα Ικαρη και άλλους καλλιτέχνες, φοιτητικά και μαθητικά συγκροτήματα, με σύνθημα: «Δεν φτάνει να αγαπάμε την ειρήνη και τον άνθρωπο... πρέπει να αγωνιζόμαστε για αυτόν!» (Γ. Ρίτσος). Καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τούρκικων Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ και ΑΣΠΑΙΤΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη 1.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μαθητές και φοιτητές συνεχίζουν την πολύμορφη δράση που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις συγκεντρώσεις την ερχόμενη Δευτέρα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παίρνουν τη σκυτάλη από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν την 1η Μάρτη, καλώντας να δυναμώσει ο αγώνας για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τα 5μελή και τα 15μελή τους, εδώ και μέρες δείχνουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο, σχηματίζουν αντιπολεμικά μηνύματα στα προαύλια, φτιάχνουν πανό και κολάζ, οργανώνουν καλλιτεχνικές δράσεις ενάντια στον πόλεμο. Εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές σήμερα Παρασκευή σε μέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο, μέσα σε κάθε σχολείο.

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
Είμαι με τους λαούς, πορεύομαι με τα ιδανικά μου

Απάντηση της ερμηνεύτριας στα άθλια σχόλια που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο για τη συμμετοχή της στην αντιπολεμική συναυλία της Δευτέρας

Αθλιες επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχτηκε η Νατάσσα Μποφίλιου, μετά τη δημοσίευση ότι θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στη συναυλία που οργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Γνωστές και μη γραφίδες την κατηγόρησαν ότι παίρνει θέση υπέρ του «σφαγέα Πούτιν», σε μια λογική ότι όποιος δεν συντάσσεται με το ευρωΝΑΤΟικό μπλοκ είναι με τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας και άλλοι την κατηγορούσαν για το αντίθετο ακριβώς, ότι «κλείνει τα μάτια» στις θηριωδίες της ουκρανικής κυβέρνησης και στις επιθέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο! Κι όλα αυτά γιατί παίρνει θέση με τη συμμετοχή της σε μια κινητοποίηση που λέει ξεκάθαρα: «Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας».

Η απάντηση της ίδιας της Νατάσσας Μποφίλιου απέναντι σε όλη αυτή τη συζήτηση που επεκτάθηκε στο διαδίκτυο, ήταν το ίδιο ξεκάθαρη:

«Καλέστηκα σε μία αντιπολεμική συναυλία από φοιτητικούς συλλόγους. Να πω 2 αντιπολεμικά τραγούδια.

Είπα ναι. Οπως λέω τόσα χρόνια σε δράσεις σαν αυτή.

Η θέση μου είναι ολιστική ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Για μένα αυτό είναι το αίτημα.

Καταδικάζω την άθλια εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Είμαι με τους Λαούς και τους πρόσφυγες που άλλη μια φορά στην ιστορία πληρώνουν το τίμημα για τα συμφέροντα των ισχυρών. Είμαι με την αλληλεγγύη.

Δεν επιθυμώ καμία εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας.

Μου είναι αδύνατο να στρέψω το βλέμμα από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και θα είμαι στη θέση που πρέπει με όποιο τρόπο μπορώ.

Στην επίσημη γραμμή που στοιχειοθετείται και θα με κάνει άλλη μια φορά βορά στην διαστρέβλωση των θέσεων, της αλήθειας μου και στη δημιουργία μιας προπαγάνδας που εξυπηρετεί τον μακαρθισμό φυλλάδων και προσώπων, γυρνώ την πλάτη. Πορεύομαι με τα ιδανικά μου.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ».

PODCAST ΤΗΣ ΚΝΕ
«Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία;»

Διαθέσιμο από σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ.

Πούτιν, Ζελένσκι, ΝΑΤΟ, Ντονμπάς, Συμφωνία του Μινσκ, «πορτοκαλί επανάσταση», «Τάγμα του Αζόφ» και πολλά ακόμα ακούμε αυτές τις μέρες... Αν δεν ξέρεις τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις, αν αναρωτιέσαι τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία, αν ανησύχησες ακούγοντας τον ανατριχιαστικό ήχο της σειρήνας του πολέμου και βλέποντας εικόνες με χαλάσματα, βομβαρδισμούς και πρόσφυγες, τότε δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις το Podcast της ΚΝΕ με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

Καλεσμένοι ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο από σήμερα Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 9 μ.μ., στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube, καθώς και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες που φιλοξενούν podcasts (Spotify, Google podcasts κ.λπ.).

«Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών»

Με πολύμορφο τρόπο, με οπτικό υλικό, πανό, συνθήματα κ.ά. οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στέλνουν μήνυμα στη νεολαία, τονίζοντας: «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών». Οι εικόνες στα αφισάκια, από τον σημερινό και προηγούμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αναδεικνύουν την ομοιότητα και απαντούν στο ερώτημα «ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας;».



Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας!

Συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες

Με σύνθημα «Συναγερμός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου!», οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν μια σειρά από συσκέψεις και εκδηλώσεις για τις εξελίξεις, αλλά και δεκάδες εξορμήσεις καθημερινά σε χώρους δουλειάς, σπουδών και γειτονιές. Το πρόγραμμα των συσκέψεων και εκδηλώσεων γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Αλκιβιάδου 176). Θα μιλήσει ο Αλέκος Κοτέας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αργυρούπολης και Ελληνικού καλούν σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μ. Θεοδωράκης» (Λ. Κύπρου 68, Αργυρούπολη). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης καλεί σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία» στη Βούλα. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του Κόμματος.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Γ΄ - Δ΄ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στα γραφεία της (Σάμου 23, Καμίνια). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Ωρωπού καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων στις φυλακές Ωρωπού. Θα μιλήσει ο Τεύκρος Παντελόγλου, μέλος του ΤΓ Βόρειου Τομέα.

-- Στις 2 μ.μ., η ΚΟΒ Μουσικών καλεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα). Θα μιλήσει ο Κώστας Σταυρόπουλος, μέλος της ΤΕ Καλλιτεχνών.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Εικαστικών καλεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Αθήνα). Θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Την Κυριακή 13 Μάρτη

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ και η ΟΒ Πετρούπολης καλούν σε συγκέντρωση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Βάρναλη 33). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου καλεί σε σύσκεψη στο Θεατράκι του δήμου Χολαργού - Παπάγου. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., οι ΚΟ Καλλιθέας καλούν σε συγκέντρωση στον κινηματοθέατρο «Καλυψώ» (Γρ. Λαμπράκη 9). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Νότιου Τομέα.

-- Στις 12 μ., οι ΚΟ 6ης Δημοτικής Κοινότητας Α' Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Μοσχάτου καλεί σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο (Σολωμού 30). Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Μπραχαμίου καλούν σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (δημαρχείο Αγ. Δημητρίου). Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου καλεί σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Δάφνης - Υμηττού καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Υμηττού. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6 μ.μ., σύσκεψη εργαζομένων στο Μέταλλο με ομιλητή τον Γ. Ραπτάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κουφαλίων, στις 6 μ.μ., θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στην αίθουσα ΚΑΠΗ Διαβατών, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Σταύρος Τριλυράκης, μέλος της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Συσκέψεις οργανώνονται ακόμη στις 7 μ.μ. στην κοινότητα Βασιλικών και την ίδια ώρα με εργαζόμενους από το ΨΝΘ, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στην Περαία, στις 7.30 μ.μ. στο «Αrt cafe» στον πεζόδρομο Κατερίνης.

Την Κυριακή 13 Μάρτη

-- Στις 11 π.μ., στο καφενείο «Κατσίμπουρας» στην περιοχή Μηλαύλακου Κατερίνης, θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Αντώνης Παπαδόπουλος.

-- Στις 11 π.μ., στο καφέ «Αγέρι» στον Καταχά Πιερίας, θα μιλήσει ο Στέργιος Κλιγκόπουλος, μέλος του ΤΓ Πιερίας του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Παρασκευή

-- Εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο «Cafe Nicola» σε εκδήλωση της ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου - Σουφλαρίων Λάρισας, θα μιλήσει ο Χρήστος Μπίκας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας, θα μιλήσει ο Θοδωρής Αναπλιώτης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας και Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Θόλος) η ΤΕ Μαγνησίας πραγματοποιεί εκδήλωση με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά. Παρέμβαση θα κάνει ο Νίκος Κανέλλος, τέως πρέσβης.

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, θα μιλήσει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων και μέλος του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟΒ ΕΒΕ Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στις «Μουσικές διαδρομές», με ομιλητή τον Αγη Τριγάζη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Η ΚΟΒ Μηχανικών Λάρισας οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η "πράσινη μετάβαση" στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία», στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο του ΤΕΕ, με ομιλητή τον Αλέξη Ζορμπά, μέλος του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας.

Την Κυριακή 13 Μάρτη

-- Σε εκδήλωση της ΤΕ Τρικάλων, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Θεσσαλίας.

-- Στις 7 μ.μ. στις φοιτητικές εστίες, σε εκδήλωση της ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ θα μιλήσει ο Πάνος Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στην Αχαΐα

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη στην Κάτω Αχαΐα (αίθουσα «Μ. Μερκούρη») με ομιλητή τον Χρήστο Δάβουλο, μέλος του ΤΓ της ΤΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη στο Ζαβλάνι της Πάτρας, στο καφενείο «Δημήτρη Διονυσόπουλου» (στη συμβολή Λαμίας και Φλωρίνης), με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Το Σάββατο 12 Μάρτη στις 11.30 π.μ. σύσκεψη στο καφενείο «Μίκης» στην Πάτρα, με ομιλητή τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας.

Την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., σύσκεψη στην πλατεία Ταραμπούρα στην Πάτρα, με ομιλητή στέλεχος του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Παρασκευή

Η ΚΟΒ Ορεστιάδας οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, στις 6.30 μ.μ. στο πολιτιστικό καφενείο «Μπεντρεντίν» (Σεύθη Α' 6). Θα μιλήσει ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου και μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λιβαδειά διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση στις 7.30 μ.μ., στο «στροφόμετρο cafe».

-- Η ΚΟΒ Καρπενησίου του ΚΚΕ οργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Η ΚΟΒ Λευκίμμης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στις 6 μ.μ., στο Γυμνάσιο.

Την Κυριακή 13 Μάρτη

-- Η ΤΟ Δράμας της ΚΝΕ και η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 11 π.μ. στο δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ ΕΒΕ Χανίων οργανώνει σύσκεψη στα καινούρια γραφεία του Κόμματος στον Κουμπέ στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Μπάμπη Λουτσέτη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Χανίων του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Σύσκεψη στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης με ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγράφων πραγματοποιεί αντιπολεμική εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία της Βαλαώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ