Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Νέα αντιλαϊκή επιδρομή για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια της Βουλής

INTIME NEWS

Ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκέμβρη η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Την Παρασκευή συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ που ανέδειξαν επιμέρους πλευρές του αντιλαϊκού προϋπολογισμού (αναλυτικό ρεπορτάζ από τις ομιλίες τους στο φύλλο της Τρίτης). Ακολουθούν αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και γενικού εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, στην Ολομέλεια.

***

«Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό θα ακουστούν πολλά ερωτηματικά, θα μπουν πολλά διλήμματα στη συζήτηση, που όμως έχουν ως στόχο και σκοπό να συσκοτίσουν το πραγματικό ερώτημα: Γιατί το ρολόι της Ιστορίας να γυρίζει προς τα πίσω; Γιατί η νέα γενιά να ζει χειρότερα από την προηγούμενη, αντί να ζει καλύτερα; Γιατί να καταργούνται μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις, αντί αυτά να διευρύνονται, έτσι όπως ορίζουν η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας;

Μήπως αυτή η κατάσταση και η εικόνα είναι απλώς και μόνο μια ελληνική ιδιομορφία; Τα βλέπουμε αυτά σε όλη την ΕΕ, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (...)

Για το ΚΚΕ το πραγματικά νέο είναι αυτό που συμβαδίζει με την εποχή. Δηλαδή να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας για να δουλεύει κάτω από καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο εργάσιμο χρόνο, με καλύτερο εισόδημα και αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα του εξασφαλίζουν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Με ελεύθερο χρόνο για να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Με κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών σε σύγχρονα σπίτια, εντός ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με ελεύθερους χώρους, παιδικές χαρές, με ολοκληρωμένα συστήματα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Η υπεροχή της πρότασης του ΚΚΕ απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Πώς θα γίνουν, όμως, αυτά; Εμείς το λέμε καθαρά: Με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η οποία θα απελευθερώνει τις μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα και οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Οταν όλα τα οικονομικά εργαλεία μπουν στην υπηρεσία του λαού, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου γίνουν κοινωνική περιουσία και το εμπόριο κρατικό.

Ετσι, μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά η αναρχία της παραγωγής που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα, να εξαλειφθεί η ζούγκλα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Μόνο έτσι μπορούν να εξαλειφθούν οριστικά και οι οικονομικές κρίσεις.

Η λαϊκή εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει και να κατανείμει το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εξαλείφοντας την ανεργία.

Η αποδέσμευση της χώρας από τις αλυσίδες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για τη σύναψη επωφελών διεθνών σχέσεων συνεργασίας με άλλες χώρες του κόσμου (...)

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και αναγκαία, γιατί απαντάει στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τι χρειάζεται; Απλώς και μόνο η λαϊκή απόφαση να βάλει την αστική τάξη στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και να πάρει την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας η εργατική τάξη μαζί με τα σύμμαχα κοινωνικά στρώματα.

«Κενό γράμμα» τα περί «νέας εποχής» και αλλαγής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ

(...) Η νέα εποχή και η αλλαγή πορείας που ισχυρίζονται οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελούν για το λαό κενό γράμμα. Το αποδεικνύει περίτρανα και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019. Είναι άδικος, ταξικός και οδηγεί στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους λιγότερο φτωχούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, των επιχειρηματικών ελίτ, των κεφαλαιοκρατών. Ενα εργαλείο εφαρμογής των σχεδίων της αστικής τάξης και των αναγκαίων προσαρμογών που πρέπει να γίνουν για να βοηθηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται η φοροεπιδρομή απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ενα δισεκατομμύριο παραπάνω φόρους θα κληθούν να πληρώσουν για το 2019 σε σχέση με το 2018. Ενώ, αντίθετα, το μεγάλο κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο πληρώνοντας σκανδαλωδώς - κι αν θα πληρώσει - περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Δεύτερο στοιχείο του κρατικού προϋπολογισμού είναι οι μειώσεις των δαπανών. Οι παροχές προς τους εργαζόμενους θα μειωθούν σε σχέση με το 2018 κατά 530 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατομμύρια ευρώ. Εχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, τη στιγμή που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μείωση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ με αποτέλεσμα να αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι ίδιοι πόροι που προέρχονται από τα τέλη, την τοπική φορολογία, από το σύστημα της ανταποδοτικότητας. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ως επιτυχία της τη μη κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" στις συντάξεις, όμως, αποτελεί πρόκληση αυτός ο πανηγυρισμός, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών που έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι συνταξιούχοι. Πολύ περισσότερο αποτελεί πρόκληση όταν αντιστάθμισμα - όπως επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας το Νοέμβρη του 2018 - στη μη περικοπή της "προσωπικής διαφοράς" αποτελεί το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022, το οποίο θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, και πάλι χαμένο θα βγει το σύνολο των συνταξιούχων λόγω της μη τιμαριθμοποίησης των συντάξεών τους.

Στο όνομα της μη περικοπής, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών παρεμβάσεων - αντίμετρα, τα λέγατε - ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν την επέκταση του προγράμματος "σχολικά γεύματα", τη δαπάνη για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, τη μείωση της δαπάνης για την επιδότηση του ενοικίου και την κατάργηση της επιδότησης της δαπάνης για τη μη συμμετοχή των συνταξιούχων στη φαρμακευτική αγωγή.

Προϋπολογισμός περιοριστικός για τις λαϊκές ανάγκες και επεκτατικός για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

(...) Στο όνομα των αντισταθμιστικών μέτρων επιδοτείτε τις επιχειρήσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων. Μειώνετε με το υπερπλεόνασμα - το οποίο το πληρώνουν με το αίμα τους τα λαϊκά νοικοκυριά - το φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη. Ταξική μεροληψία υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Μειώνετε τον συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών (...) Είναι πρόκληση οι οικονομικές ελίτ που προστατεύετε να πληρώνουν μόνο το 10% για τα διανεμόμενα κέρδη, ενώ ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης και ο αυτοαπασχολούμενος να πληρώνουν 22% (...) Η δίκαιη ανάπτυξη που λέτε, πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, που έχουν επιβάλει οι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι έγιναν για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Και με τους μνημονιακούς αυτούς νόμους, τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί, παρά την τυπική λήξη των μνημονίων, διαμορφώθηκαν αυτοί οι μηχανισμοί, οι οποίοι αναπαράγουν μια φτηνή αναλώσιμη εργατική δύναμη, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά. Οι περισσότερες θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, δηλαδή μερικής απασχόλησης, για μερική ζωή, συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Ολα αυτά οδήγησαν στην εντατικοποίηση της εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων. Το 2017 το 25% των εργαζομένων να αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά, ο μέσος μισθός να κατρακυλάει, από 1.011 ευρώ που ήταν το 2014, έφτασε το 2017 στα 982 ευρώ.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει

Αλλά και "τα έργα και οι ημέρες" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αποκαλυπτικά. Μια έκθεση της "διαΝΕΟσις" λέει ότι: Από το 2009 έως το 2014 οι μισθωτοί έχασαν το 38,6% των εισοδημάτων τους, οι αυτοαπασχολούμενοι έχασαν το 40,3%, οι άνεργοι το 43,8% και οι συνταξιούχοι το 32,5%. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν το υπόβαθρο αυτών των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, σας αποκαλύπτει η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας: Από το 2008 έως το 2017, κάθε χρόνο σε ετήσια βάση μειωνόταν το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών κατά 3,1%, δηλαδή πάνω από 37% - 38%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρώσει την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο νόμος Κατρούγκαλου, ακριβώς, ολοκλήρωσε αυτό το έγκλημα γιατί μειώσατε τον συντελεστή αναπλήρωσης των συντάξεων από 70% που ήταν στο 33% έως 43%, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτό οδήγησε στη μείωση των συντάξεων. Η κατώτατη σύνταξη επί των ημερών σας διαμορφώνεται στα 413 ευρώ από 716 ευρώ μαζί με το ΕΚΑΣ (...)

Αυξήσατε τα όρια συνταξιοδότησης, τις εισφορές, τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αρα, προχωρήσατε ένα βήμα παραπέρα, από αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, το μετατρέψατε σε ανταποδοτικό, κάνοντας την Ασφάλιση ατομική ευθύνη, για να υποχρεώνεται ο εργαζόμενος να καταφεύγει στη συμπληρωματική Ασφάλιση. Τον στέλνετε δηλαδή στο στόμα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών είτε με τα ιδιωτικά συμβόλαια είτε με τα επαγγελματικά ταμεία.

Γι' αυτό, ακριβώς, το τελευταίο διάστημα φέρατε δύο οδηγίες της ΕΕ που διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου ενσωματώνει και το πνεύμα και το γράμμα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ.

Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες και οι έμποροι, εκτός από τη φοροεπιδρομή και την αντιασφαλιστική λαίλαπα, έχουν να αντιμετωπίσουν, στο όνομα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, και τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Ετσι, σπρώχνονται βίαια εκτός αγοράς.

Η "δίκαιη ανάπτυξή" σας στιγματίζεται από τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 (...) Μια ανάπτυξη αναιμική και αβέβαιη, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, της όξυνσης των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις μεγάλες οικονομίες, ανταγωνισμούς στους οποίους εμπλέκεται και η Ελλάδα στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αυξάνοντας τους κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας άσφαιρης αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που επιδιώκει να κρύψει και να συγκαλύψει τη συμφωνία των κομμάτων αυτών στην πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, στην πολιτική της ΕΕ, στους στόχους της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση. Επιδιώκετε μέσα από αυτήν την αντιπαράθεση να προωθήσετε την αναπαλαίωση, αλλά και θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Θέλετε να οδηγήσετε στη μείωση των απαιτήσεων του λαού σε επίπεδο προγραμμάτων φιλανθρωπίας και τίποτα άλλο. Επιδιώκετε τον εγκλωβισμό της λαϊκής συνείδησης ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη για να επιλέγει κάθε φορά τον δυνάστη της.

Αντί ο λαός να ψάχνει διαφορές σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιπούς, να κάνει τη διαφορά

Η διαπάλη αυτή έχει, όμως, βέβαια έναν σκοπό. Ποιος θα δώσει τα καλύτερα εχέγγυα ότι μπορεί να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο. Και σε αυτόν βεβαίως τον δρόμο βαδίζουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και η Χρυσή Αυγή που είναι ένα προδοτικό αντιπατριωτικό κόμμα το οποίο θέλει την Ελλάδα να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Φτιάχνει γραφεία δουλεμπορικά για φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, επιτίθεται στους αδύναμους για να προστατεύσει τα αφεντικά. Αποτελεί δηλαδή τον εκτελεστικό βραχίονα και το δολοφονικό χέρι του συστήματος.

Αντί, λοιπόν, ο λαός να ψάχνει να βρει τις διαφορές που έχετε εσείς με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, που είναι απειροελάχιστες, καλύτερα να κάνει τη διαφορά και να εμπιστευτεί σήμερα το ΚΚΕ με αποφασιστικότητα, να το ισχυροποιήσει. Γιατί αποτελεί την εγγύηση για ένα πολύ πιο δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα, το οποίο θα πατάει πάνω στα εργατικά σωματεία και συνδικάτα, θα πατά πάνω στους φορείς οργάνωσης στις λαϊκές συνοικίες και θα προωθεί την κοινωνική συμμαχία για τη λαϊκή αντεπίθεση, η οποία θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τη δράση των μονοπωλίων και το σύστημα που διασφαλίζει το καπιταλιστικό κέρδος και όχι απλά και μόνο τους διαχειριστές, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ