Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση των Κομματικών Οργανώσεων η αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη»

Η πείρα της ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης από την τρίμηνη άμιλλα

Θετική πείρα από την προσπάθεια για αύξηση της διακίνησης και καλύτερη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» αναδεικνύεται από την τρίμηνη άμιλλα που προκήρυξε η Τομεακή Επιτροπή Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και «τρέχει» ήδη από τις αρχές Οκτώβρη. Μια πρωτοβουλία που δίνει συνέχεια στη συστηματική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για αύξηση της διακίνησης και αξιοποίησης της εφημερίδας.

Εκτιμήσαμε ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να δοθεί η αναγκαία ώθηση στις Οργανώσεις μας και καλέσαμε όλα τα μέλη του Κόμματος να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η ΚΕ για την αύξηση της διακίνησης μπροστά στα 100χρονα του Κόμματος. Ταυτόχρονα, δίνουμε με επιτυχία τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Σήμερα, στο μέσο της τρίμηνης άμιλλας, μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα αξιοποιώντας την πείρα των ΚΟΒ. Οσον αφορά τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», ήδη καταγράφεται 15% αύξηση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και 25% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Είναι θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΚΟΒ κάνει προσπάθεια να ανταποκριθεί. Πάνω από τις μισές ΚΟΒ της ΤΟ έχουν μέσο ποσοστό κάλυψης του πλάνου πάνω από 100%, ενώ ήδη τρεις από αυτές αναπροσάρμοσαν τους στόχους τους προς τα πάνω και τους καλύπτουν συνεχώς. Στόχος είναι, με το τέλος της άμιλλας και οι υπόλοιπες Κομματικές Οργανώσεις να βρίσκονται σ' αυτήν τη θέση.

Η αφίσα που προπαγανδίζει την τρίμηνη άμιλλα
Η αφίσα που προπαγανδίζει την τρίμηνη άμιλλα
Η προσπάθειά μας με τον καθημερινό «Ριζοσπάστη» χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα. Παρότι πάρθηκαν ειδικά μέτρα εδώ και ένα χρόνο, προκύπτει η ανάγκη να επιμείνουμε περισσότερο, παίρνοντας υπόψη και ορισμένες ιδιαίτερες δυσκολίες.

Είχαμε ορίσει την Πέμπτη ως μέρα εξόρμησης με το καθημερινό φύλλο και το πρώτο εξάμηνο του 2018 έγινε σοβαρή προσπάθεια, που ατόνησε όμως μετά από το καλοκαίρι. Βασική αδυναμία της πρωτοβουλίας αυτής είναι ότι δεν συνδέθηκε πιο άμεσα με την καθημερινή πολιτική παρέμβαση στη συνοικία.

Βέβαια, υπάρχουν ΚΟΒ που καταβάλλουν προσπάθεια και διακινούν παραπάνω φύλλα κι από όσα τους είχαν καταμεριστεί αρχικά. Στόχος μας ήταν - και παραμένει - να αυξηθεί η πρωτοβουλία των Οργανώσεων και να χρεώνονται φύλλα για διακίνηση όταν διοργανώνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις, όταν προγραμματίζουν περιοδείες, όταν πραγματοποιούνται συλλαλητήρια. Με λίγα λόγια, να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας παρέμβασης, όπως πρέπει να είναι.

Σε κάθε περίπτωση, γίνονται φανερές οι αναξιοποίητες δυνατότητες των Οργανώσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι όταν τα Γραφεία των ΚΟΒ βάζουν σχέδιο με χαρτί και μολύβι και η διακίνηση γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων συντρόφων, μπορούμε να μετράμε βήματα.

Παραμένει όμως ως ανάγκη η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» να δένεται πιο μόνιμα και σταθερά με το πολιτικό άνοιγμα των ΚΟΒ, με προσανατολισμό και ιεράρχηση στους χώρους δουλειάς και τη νεολαία.

Πώς οργανώσαμε τη δουλειά μας από την ΤΕ έως τις ΚΟΒ

Αρχικά έγινε συζήτηση στην ΤΕ, επαναφέραμε τους στόχους, θέσαμε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποτιμήσουμε τη δουλειά μας, μιας και όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα κριθεί μόνο από το αν πιάνονται οι αριθμητικοί στόχοι, αλλά και από το κατά πόσο βελτιώνονται μια σειρά ποιοτικοί δείκτες.

Δηλαδή, κατά πόσο αυξάνεται ο αριθμός κομματικών μελών και οπαδών που διαβάζουν και διακινούν την εφημερίδα, αν αυξάνεται η διακίνηση πρώτα από όλα σε νέους εργαζόμενους, αν αξιοποιείται ο «Ριζοσπάστης» στους χώρους που ιεραρχεί κάθε ΚΟΒ στην παρέμβασή της, αν τα ίδια τα στελέχη των ΚΟΒ τον αξιοποιούν στην καθοδηγητική τους δουλειά. Δεν αρκεί μόνο να βλέπουμε τους αριθμούς. Αν δεν συνυπολογίζονται όλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι ελέγχουμε ουσιαστικά την πρόοδο της δράσης μας.

Με βάση τους παραπάνω δείκτες, αποφασίσαμε ότι η πρώτη ΚΟΒ θα βραβευτεί με έργα τέχνης και με τιμητική πλακέτα για τον στολισμό των γραφείων της. Στον πρώτο σύντροφο σε διακίνηση φύλλων «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δοθούν όλες οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για το 2018.

Είναι αρκετοί οι σύντροφοι στην ΤΟ, με παρουσία πολλά χρόνια στη συνοικία, οι οποίοι διακινούν δεκάδες φύλλα κάθε Σαββατοκύριακο και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ειδικά για τους νεότερους. Η βράβευση θα γίνει σε εκδήλωση της ΤΟ αφιερωμένη στον κομματικό Τύπο μέσα στο Φλεβάρη.

Σε όλες τις ΚΟΒ της ΤΟ έγινε νέος κύκλος συνελεύσεων πριν από την έναρξη της τρίμηνης άμιλλας με βάση σημείωμα της ΤΕ. Η συζήτηση γενικά ήταν σε θετικό κλίμα, αναγνωρίζονταν η αναγκαιότητα και οι δυνατότητες να αυξηθεί η διακίνηση του «Ριζοσπάστη».

Η προσπάθεια των δυο τελευταίων χρόνων, η συζήτηση σε όλη την κλίμακα της ΚΟ του σχετικού σημειώματος του ΠΓ και της Απόφασης της ΚΕ έχουν συμβάλει στο να αφομοιωθούν πλευρές σχετικά με τον κομματικό Τύπο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν εκφραστεί στην πράξη, στον βαθμό που χρειάζεται, ώστε να μιλάμε όντως για στροφή στη σχέση των κομματικών μελών και στελεχών με τον «Ριζοσπάστη», τη διακίνηση και την αξιοποίησή του.

Καθοριστικό ρόλο σ' αυτήν την υπόθεση θα παίξουν τα Γραφεία των ΚΟΒ, αλλά και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον κομματικό Τύπο. Πάρθηκαν μέτρα για τον ορισμό νέων υπεύθυνων όπου ήταν αναγκαίο και συζητήθηκε πολύ συγκεκριμένα η αξία του ουσιαστικού ελέγχου της δουλειάς μας. Βάλαμε στόχο η ολοκλήρωση της άμιλλας να μας βγάλει ένα βήμα μπροστά και σε αυτό το στοιχείο.

Αναδεικνύονται οι πραγματικές δυνατότητες

Οι ΚΟΒ που μέτρησαν άνοδο στη διακίνηση, είναι αυτές όπου περισσότεροι σύντροφοι μπήκαν στη μάχη. Σε αυτές τις ΚΟΒ, η δουλειά με τον «Ριζοσπάστη» απασχόλησε περισσότερο τα Γραφεία, πάρθηκαν μέτρα και προχώρησαν.

Για παράδειγμα, στην ΚΟΒ Ανω Τούμπας, που προηγείται στην άμιλλα, διπλασιάστηκε ο αριθμός των κομματικών μελών που μπήκαν σε δράση, ενώ στην ΚΟΒ Ανάληψης - Αγίας Τριάδας, που οριακά έρχεται δεύτερη, δεν υπάρχει σύντροφος που να «αντέχουν τα πόδια του» και να μην συμμετέχει στη διακίνηση.

Στην ΚΟΒ Ντεπώ, όπως και στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης, η δουλειά με χαρτί και μολύβι βοήθησε να αναδειχτούν περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου και να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι προς τα πάνω.

Αυτά τα παραδείγματα, πέρα από το να γενικευτούν, πρέπει να μείνουν και ως παρακαταθήκη για όλο το επόμενο διάστημα. Δεν αρκεί απλά η συζήτηση στα όργανα, όταν μετά οι αποφάσεις δεν ελέγχονται, όταν δεν μπαίνουν ταυτόχρονα γερές βάσεις για τη συνέχεια, για σταθεροποίηση και παραπέρα άνοδο της διακίνησης του «Ριζοσπάστη».

Και όταν λέμε ότι υπάρχουν δυνατότητες, δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου. Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των φύλλων διακινείται σε φίλους του Κόμματος, τους οποίους γνωρίζουν οι Οργανώσεις, χωρίς να αξιοποιείται όμως μια ευρύτερη χαρτογράφηση, που θα μπορούσε να κερδίσει νέους αναγνώστες της εφημερίδας. Επίσης, δεν αξιοποιούνται το ίδιο και οι τρεις μέρες που έχουμε την εφημερίδα του Σαββατοκύριακου στα χέρια μας.

Ως επιπλέον μέτρο, βάλαμε στόχο να συστηματοποιηθούν οι εξορμήσεις, μιας και η εμπειρία από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς ή τη Λαϊκή Αγορά του Σαββάτου στη Χαριλάου δείχνει ότι πάντα θα βρεθεί κόσμος που θα μας ζητήσει τον «Ριζοσπάστη».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάνει πλέον προσπάθεια και η ΚΟΒ Α' Διαμερίσματος να σταθεροποιήσει την παρουσία της στις πλατείες του Κέντρου της Θεσσαλονίκης τα πρωινά του Σαββάτου, ενώ σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα την κυριακάτικη εξόρμηση, βγαίνοντας πόρτα - πόρτα στις γειτονιές με την ΚΝΕ.

Να φτάσουμε με τον «Ριζοσπάστη» σε περισσότερους εργαζόμενους

Συζητώντας στο ΤΓ τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το πρώτο μισό της άμιλλας, καταλήξαμε ότι πέρα από το να επεκταθεί και να αφομοιωθεί η θετική πείρα σ' όλες τις ΚΟΒ, πρέπει να μας απασχολήσει πιο σοβαρά πώς θα φτάσουμε με τον «Ριζοσπάστη» σε περισσότερους εργαζόμενους, ιδιαίτερα νεότερους σε ηλικία.

Η πλειοψηφία των φύλλων σήμερα συνεχίζει να διακινείται σε συνταξιούχους και σε μικρομάγαζα αυτοαπασχολούμενων στη γειτονιά.

Οι ΚΟΒ μας έχουν στόχους παρέμβασης και οικοδόμησης σε μεγάλους χώρους δουλειάς και ο «Ριζοσπάστης» μπορεί να μας ανοίξει δρόμους. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, υπάρχει εμπειρία στις Οργανώσεις.

Οι ΚΟΒ Ανω και Κάτω Τούμπας, για παράδειγμα, δουλεύουν με τον «Ριζοσπάστη» εδώ και χρόνια με εργαζόμενους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην περιοχή, σε συνεργασία με τις κλαδικές ΚΟΒ. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, χρειάστηκε υπομονή. Πολλές ήταν οι φορές που «δεν έφευγε φύλλο», αλλά γίνονταν συζητήσεις για τις εξελίξεις και για την ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες.

Οι εργαζόμενοι έπαιρναν τις ανακοινώσεις του Κόμματος και σιγά - σιγά κάποιοι άρχισαν να παίρνουν πιο σταθερά τον «Ριζοσπάστη». Πλέον παρεμβαίνουμε με καλύτερους όρους σ' αυτούς τους χώρους. Επίσης, υπάρχει θετική πείρα και σε άλλες ΚΟΒ από την παρέμβαση σε επιχειρήσεις του Επισιτισμού και του Εμπορίου, σε εργοτάξια ΟΤΑ κυρίως στην Καλαμαριά και στην Ανω Πόλη, όπου υπάρχει πιο συστηματική παρουσία, με παράλληλη αξιοποίηση της εφημερίδας.

Παραμένει ζητούμενο να ιεραρχήσουμε την απεύθυνση στους εργαζόμενους που ήδη γνωρίζουμε καθώς και στους τόπους δουλειάς που θέλουμε να αποκτήσουμε πιο μόνιμη παρουσία. Κατά καιρούς, εκτός από την εξόρμηση με την εφημερίδα, κάποιες ΚΟΒ ανατυπώνουν άρθρα και τα μοιράζουν σε συγκεκριμένους χώρους, ενώ αρκετές φορές στα Γραφεία των ΚΟΒ ή στις ομάδες οικοδόμησης αξιοποιείται η αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη» για να ενισχύεται η επιχειρηματολογία μας.

Η μέχρι τώρα πορεία κάλυψης των αριθμητικών πλάνων δεν μας εφησυχάζει. Στόχος είναι τα βήματα που μετρήσαμε να κατοχυρωθούν και μετά την ολοκλήρωση της άμιλλας. Με περισσότερες δυνάμεις στη μάχη, με συγκεκριμένο σχέδιο και πλατύ άνοιγμα στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, μπορούμε το 2019 να μετρήσουμε σημαντική άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη».


Κώστας ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
Μέλος του ΤΓ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολες οι δυνάμεις στη μάχη της πλατιάς διακίνησής της σε όλη τη χώρα (2021-07-13 00:00:00.0)
Με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι σε χιλιάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές (2021-02-06 00:00:00.0)
Στο πόδι τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στην Αττική! (2020-03-10 00:00:00.0)
Πανεξόρμηση στις 7 - 8 Μάρτη με το ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα του ΚΚΕ (2020-03-04 00:00:00.0)
Αμιλλα για την πανεξόρμηση (2018-01-09 00:00:00.0)
Τα στοιχεία της διακίνησης (2016-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ