Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «IGB»
Ολοκληρώνεται η αδειοδοτική διαδικασία

Ολοκληρώνεται η τυπική διαδικασία έγκρισης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου «IGB», καθώς όπως ανακοίνωσε χτες η ΔΕΠΑ, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης χορήγησε την απαιτούμενη άδεια εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του αγωγού και σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Τελευταία εκκρεμότητα αδειοδοτικού χαρακτήρα είναι η έκδοση ανάλογης έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία και αυτή αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Στο μεταξύ, η απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία προχωρά με ανάλογους ρυθμούς και για το βουλγάρικο τμήμα του αγωγού, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει επίσης έγκριση στη χρηματοδότηση του «IGB» από κρατικά κονδύλια των δύο χωρών.

Ο αγωγός «IGB» απολαμβάνει θερμής υποστήριξης από τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται «στρατηγικής σημασίας» από τις Βρυξέλλες, ως έργο που θα συμβάλει στη «διαφοροποίηση» του εφοδιασμού της Ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP, με τον οποίο διασυνδέεται, με στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία το β' εξάμηνο του 2020.

Εθνική Τράπεζα: Δάνεια 3,5 δισ. σε ενεργειακά έργα

Τις επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας στην παροχή δανείων για ενεργειακές επενδύσεις παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Π. Μυλωνάς, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι χρηματοδοτήσεις έργων από την Εθνική έφτασαν το 2018 τα 3,5 δισ. ευρώ (πάνω από 30% του συνολικού μεριδίου), τάση που αναμένεται να ενισχυθεί το 2019, δεδομένου ότι η Τράπεζα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεσή της με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου όπως επίσης και την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι θα συνεχίσει την ενίσχυση επενδύσεων στις ΑΠΕ, στις οποίες κατέχει συνολικό ποσοστό μερίδιο αγοράς 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ