Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής της Φυλής

Η αποφασιστική κινητοποίηση ακύρωσε τον σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ

Αναβλήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που είχε θέμα την επέκταση της δυναμικότητας της χωματερής στη Φυλή κατά 200.000 τόνους απορριμμάτων, μετά τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και άλλα σωματεία και μαζικοί φορείς του δήμου Φυλής. Την κινητοποίηση στήριξε η δημοτική αρχή Πετρούπολης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική με «fast track» διαδικασίες επιχειρούν να επεκτείνουν το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια σε βάρος των κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Αττικής και του Θριασίου, εγκρίνοντας την επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής (ΕΜΑΚ).

Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν από νωρίς την είσοδο του χώρου της συνεδρίασης, με βασικά συνθήματα «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή» και «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση των εγκληματικών σχεδιασμών κυβέρνησης - Περιφέρειας.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φυλής και Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Νίκος Ζαπάντης και Θοδωρής Σκολαρίκος αντίστοιχα, η Ανθή Ζορμπά, αντιδήμαρχος Πετρούπολης, και ο Δημήτρης Τσιουμπρής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύντομους χαιρετισμούς στη χτεσινή συγκέντρωση απηύθυναν ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πετρούπολης, καλώντας τους συγκεντρωμένους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αποφασιστικά να ακυρώσουν αυτούς τους βρώμικους σχεδιασμούς, ενώ ο Θοδωρής Χαμαλίδης, μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε ότι η χωματερή της Φυλής πρέπει να κλείσει, να πάψει να επιβαρύνει άλλο τις λαϊκές γειτονιές. Ο Θανάσης Φιλίππου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης, τόνισε ότι είναι στο χέρι των κατοίκων των όμορων δήμων να στείλουν αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στη χωματερή.

«Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής»

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει τη νέα επίθεση που επιχειρεί η διοίκηση Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Αναλύοντας διεξοδικά τις μεθοδεύσεις που προωθούν κυβέρνηση και πλειοψηφία στην Περιφέρεια, οι οποίες επεκτείνουν και αυξάνουν κάθε λογής απόβλητα στη χωματερή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι πρόκειται για πολιτικές επιλογές που στόχο έχουν την πολύπλευρη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι προσβλέπουν στο κέρδος που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από τα απορρίμματα.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αξία της σύμβασης για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χωματερή αντιστοιχεί σε περίπου 152,782 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος του έργου θα το διαχειρίζεται για τουλάχιστον μια οκταετία εξασφαλίζοντας «επί 8 χρόνια ένα μεγάλο κέρδος χωρίς να βάλει τίποτα από την τσέπη του, καθώς το έργο και τις υπηρεσίες του θα τις πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ από δικούς του πόρους, (...) δηλαδή από την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ στηρίζουν ολόπλευρα τον αγώνα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής και απαιτούν:

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στο λατομείο Σταμέλου. Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ