Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέα τουρκική άσκηση και ενεργειακός ανταγωνισμός

Από την πρόσφατη διακλαδική στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» με την επίβλεψη του υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ
Από την πρόσφατη διακλαδική στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» με την επίβλεψη του υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ
Τη στρατιωτική της δύναμη συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία, σε μια περίοδο που δυναμώνουν σύνθετα παζάρια σε όλο το τόξο Μέσης Ανατολής - Μεσογείου - Βόρειας Αφρικής.

Ετσι, ήδη ετοιμάζει νέα μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τον κωδικό «Θαλασσόλυκος», με στόχο - όπως σχολιάζουν φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ - να αντιμετωπίσει τις «προκλήσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και θεωρείται αντίστοιχη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» που έγινε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο «Θαλασσόλυκος» θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 έως τις 25 Μάη και - σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» - «θα αποτελεί απάντηση στις πολιτικές περικύκλωσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την ισχύ και τη δεσπόζουσα θέση της στις θάλασσες». Η άσκηση θα περιλαμβάνει σενάρια πολέμου και αντιμετώπισης κρίσεων.

Οι υδρογονάνθρακες στο επίκεντρο

Στο μεταξύ, οι διεργασίες γύρω από την εκμετάλλευση του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής εντείνονται, όπως φάνηκε και στην επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην Αίγυπτο. Μεταξύ άλλων, ο Συλλούρης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα, που στάθηκε στη σημασία της δημιουργίας πρόσφατα του «East Mediterranean Gas Forum» (με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιορδανίας, Ιταλίας και Παλαιστίνης). Ο Μόλα είπε ότι αναμένεται νέα συνάντηση του Φόρουμ μέσα στον Ιούνη και ότι «στόχος μας είναι μαζί να αποτελέσουμε μια εναλλακτική, αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε διαμέσου αγωγών είτε διαμέσου της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου». Την ίδια στιγμή, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος επιδοκίμασε και το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για συμμετοχή στο Φόρουμ, υποστηρίζοντας ότι το Φόρουμ και το φυσικό αέριο της περιοχής μπορούν να δράσουν ως καταλύτης προς όφελος όλων των χωρών και για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, εννοώντας φυσικά ως καταλύτης για την απόκρουση αντίπαλων επιχειρηματικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «πολύ σύντομα, πιθανώς, να έρθει με πρόταση για επανάληψη μιας διεθνούς Διάσκεψης τύπου Κρανς Μοντάνα», συμπληρώνοντας ότι «είναι ανοικτός ο δρόμος για μια νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, καλά προετοιμασμένη, στη σύνθεση του Κρανς Μοντάνα, με το "πλαίσιο Γκουτέρες"...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα ζητήματα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ, ξανατίθενται στο τραπέζι. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, ανήγγειλε χτες την έναρξη διαδικασίας υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ με στόχο την επίλυση διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και η οποία βρίσκεται κοντά σε πιθανώς σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Πάντως οι λιβανέζικες αρχές, όσον αφορά τις ισραηλινές διεκδικήσεις σε τμήματα των «οικοπέδων» 8 και 9 της ΑΟΖ του Λιβάνου, τις χαρακτηρίζουν αβάσιμες, υποστηρίζοντας πως δεν στηρίζονται από τους επίσημους χάρτες που υποβλήθηκαν στον ΟΗΕ και οι οποίοι είναι «ευθυγραμμισμένοι» με τις συμφωνίες εκεχειρίας που υπογράφηκαν το 1949 μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ