Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξύπνα ΤΩΡΑ

«

Ακου ένα ανέκδοτο». «Πρωί πρωί βρε Αποστόλη, ανέκδοτα;». Ομως δεν έχει σημασία αν θέλω ή δε θέλω ν' ακούσω ανέκδοτα. Ο Αποστόλης, ήθελε να το πει και το είπε. Ηταν, λέει, ένας σύλλογος κυριών της «υψηλής κοινωνίας», που συναντιόταν μια φορά τη βδομάδα στη λέσχη τους και «λύνανε» τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο. Αυτή τη φορά, το θέμα τους ήταν ο βιασμός. Και κλείνοντας τη συζήτηση η κυρία πρόεδρος, που είχε και δίπλωμα ψυχολογίας, κατέληξε: «Αν βρεθείτε σ' αυτή τη θέση και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε, συγκεντρωθείτε και φανταστείτε ότι είναι ο καινούριος εραστής σας που ήρθε μεταμφιεσμένος να σας τρομάξει, αλλά εσείς τον αναγνωρίζετε και του επιτίθεστε πρώτη και... απολαμβάνετε». Ο Αποστόλης κίνησε να φύγει, αλλά καθώς είδε τη σοκαρισμένη φάτσα μου, πρόσθεσε: «Ούτε μένα μ' αρέσουν τα ανέκδοτα, αλλά όποιος έτυχε να ξέρει αυτό το ανέκδοτο, σίγουρα θα του έρθει στο μυαλό διαβάζοντας τις αστικές εφημερίδες που τη συμφορά τη βάφτισαν νίκη του πολιτισμού. Γεια σου».

Οταν έμεινα μόνος συνέχισα να διαβάζω τις εφημερίδες αλλά το μυαλό ήταν στον Αποστόλη. Ανησυχούσα. Διάβαζα λέξη λέξη ό,τι εφημερίδα βρισκόταν στο γραφείο. Κάποια στιγμή άρχισα να γελώ. Μόνο οι τίτλοι φτάνουν για να καταλάβεις τι εννοούσε ο Αποστόλης. Για να μην πλήξω ξεφυλλίζοντας μία μία τις εφημερίδες, ψάχνοντας να βρω τους τίτλους για να τους αντιγράψω, θα τους αναφέρω όπως τους θυμάμαι. Τη μεγαλύτερη επιτυχία την έχει η εξωτερική μας πολιτική. «ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ Ο Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ». «ΣΥΣΦΙΓΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ». «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΔΩΡΟ 12 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ PARKING ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ». Φταίει ο Αποστόλης μετά; Κάπως έτσι δε μας παρουσιάζουν την κατάσταση τα τιμημένα ΜΜΕ μας; Μπορεί οι παραπάνω τίτλοι να είναι φτιαχτοί και τόσο φανερή διακωμώδηση μιας πραγματικότητας, που μόνο σ' ένα σατιρικό περιοδικό θα είχαν θέση. Ομως αν διαβάσεις τους τίτλους και τα κείμενα κάτω από τους τίτλους, θα διαπιστώσεις ότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν την πραγματικότητα και να αποφύγουν το σωστό τίτλο.

Δανείζομαι, για παράδειγμα, ένα σύντομο απόσπασμα από ένα άρθρο του κ. Ι.Κ. Πρετεντέρη με τίτλο «Τι κρύβουν οι εξυπνάκηδες;» στο «Βήμα» της 22/11/01. Γράφει: «Οι εξυπνάκηδες δρουν αυτεπαγγέλτως. Και με τον ίδιο πάντα τρόπο. Στην υπαρκτή απειλή (την τρομοκρατία) αντιτείνουν μια υποθετική απειλή (τον περιορισμό των ελευθεριών). Και εν ονόματι της υποθετικής απειλής ζητούν να μείνουμε απροστάτευτοι απέναντι στην πραγματική απειλή. Να μην κάνουμε τίποτα». Τι του λες τώρα; Είναι ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ η απειλή. Δεν έχει ακούσει για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί μέσα στην ίδια την Αμερική; Δεν έχει ακούσει για νομιμοποίηση των βασανιστηρίων; Τι διάολο, κλείνεται σ' ένα δωμάτιο χωρίς τηλεόραση, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς εφημερίδες και μελετά τον Μινχάουζεν παρέα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος; Ποιος τον πιστεύει; Ούτε οι κυρίες του ανεκδότου με το βιασμό. Κι αλήθεια, δε ξέρω πώς του ήρθε του Αποστόλη και το είπε γιατί κι αυτός και εγώ σεβόμαστε και τιμούμε τις γυναίκες. Ο Αποστόλης μάλιστα, που είναι και τρεις βδομάδες νεότερός μου, έχει και μερικές επιτυχίες.

Σε ένα άλλο σημείο ο Ι.Κ.Π., γράφει: «Οταν φτιάχνεις στρατό προφανώς θα τον χρησιμοποιήσεις για να προστατευτείς από αυτό που κυρίως σε απειλεί, δηλαδή από την τρομοκρατία». Δεν έχει ακούσει ότι «φτιάχνονται» στρατοί για τα πετρέλαια και για την υποδούλωση των λαών πριν εφευρεθεί η τρομοκρατία. Ούτε για τους στρατιώτες που στείλαμε στη Γιουγκοσλαβία, όχι για την πάταξη της τρομοκρατίας αλλά για να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ, στο ανθρωπιστικό τους έργο!!! Αχ Αποστόλη, να ήξερες πόσο μου έλειψες σήμερα. Πόσο έλειψε η μούντζα σου. Πόσο μου λείπει να πηγαίναμε στο παράθυρο, να τ' ανοίγαμε και με το ένα, δύο, τρία, να φωνάζαμε μ' όλη τη δύναμη που μας έμεινε: «Ρε 86%. Ξύπνα. Ξύπνα τώρα. ΤΩΡΑ».

Αντε γεια.


του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ