Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρήγμα στους κόλπους του «σκληρού πυρήνα»

Απροσδιόριστες είναι οι συνέπειες του ρήγματος που άνοιξε στους κόλπους του «σκληρού πυρήνα» της ιεραρχίας της Εκκλησίας, μετά την επίθεση Καλλίνικου κατά Χριστόδουλου. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνηγορούν ότι πρόκειται για την απαρχή ενός αποφασιστικού γύρου «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» με στόχο τον έλεγχο της εκκλησιαστικής εξουσίας και τη νομή της. Δεν αποκλείεται ωστόσο, ακριβώς επειδή αυτό είναι το αντικείμενο της διαμάχης, να υπάρξει «συμβιβασμός» και «όλοι να βολευτούν».

Ο «πνευματικός πατέρας» του σημερινού αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, εμφανίζεται να αντιδρά με όλα τα μέσα στο ενδεχόμενο της «χειραφέτησης» του Χριστόδουλου τόσο από την άμεση επιρροή του όσο και από τη «Χρυσοπηγή», μια παραθρησκευτική οργάνωση που ίδρυσαν από κοινού το 1973. Οι συνεργάτες του Χριστόδουλου κατηγορούν τον Καλλίνικο γιατί θέλει να έχει «τον ύστατο λόγο πάνω στα εκκλησιαστικά πράγματα», επειδή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο βρίσκεται το πνευματικό του παιδί ο Χριστόδουλος και αποδίδουν τις επιθέσεις του Πειραιώς στο ότι διαπίστωσε πως «χάνει το παιχνίδι επηρεασμού του αρχιεπισκόπου». Από την πλευρά του ο Καλλίνικος εξαπέλυσε επίθεση στο περιβάλλον του Χριστόδουλου και έκανε λόγο για εκτροπή στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας, αφού «παντελονάδες επισκέπτονται μυστικά και ορίζουν ημερομηνία σύγκλησης της Ιεραρχίας», ενώ υποστήριξε ότι αντιδρά για να «πρυτανεύσει η αξιοκρατία και το συμφέρον της Εκκλησίας». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν πρόκειται περί ρήξεως, αλλά εμμονής στις ιδέες με τις οποίες τον ανέθρεψα (σ.σ. τον Χριστόδουλο) επί δεκαετίες ολόκληρες(!). Εχει χαρίσματα και ικανότητες, αλλά δυστυχώς...».

Στο πλευρό του Καλλίνικου τάχθηκαν οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Θηβών Ιερώνυμος, που είναι μέλη της «Χρυσοπηγής», ενώ και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος αντέδρασε έντονα. Απαντώντας ο σύμβουλος του αρχιεπισκόπου Σ. Τζούμας εξέφρασε τη θλίψη του γιατί «η επίθεση που δέχεται αυτή τη φορά ο αρχιεπίσκοπος έχει εξαπολυθεί από τον ίδιο το Γέροντά του και τους υποτακτικούς του»(!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ