Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΠ
Πολύ κακό για το τίποτα...

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της πρώτης μέρας, οι εργασίες της δεύτερης μέρας του ιδρυτικού συνεδρίου του ΚΕΠ στη Θεσσαλονίκη έδειξαν ότι λίγες ίσως φορές στη νεότερη πολιτική ιστορία μας έγινε τόσο πολύς θόρυβος για το τίποτα.

Τρία ήταν τα βασικά στοιχεία της δεύτερης μέρας του συνεδρίου: Η έντονη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η επιχείρηση συνέδριο για να προβληθεί ο χαρισματικός ηγέτης, που σημαίνει στην ουσία μια ακόμα προσπάθεια συγκρότησης αρχηγικού αστικού κόμματος. Η επανάληψη παλιάς συνθηματολογίας τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ με νέα λόγια και η ολοφάνερη προσπάθεια να δοθεί στο νέο πολιτικό φορέα νεοβενιζελική χροιά και προοπτική.

Η τελευταία αυτή τάση εκφράστηκε και στον ύμνο του νέου κόμματος που τραγουδήθηκε κατά κόρον και που χρησιμοποιεί τη μουσική του γνωστού τραγουδιού «Της αμύνης τα παιδιά» και που κύριο στοιχείο έχει «τη λεβεντιά του Δημήτρη» και το... άνοιγμα «του νέου δρόμου...».

Τόσο η ομιλία του προέδρου, κ. Δ. Αβραμόπουλου, που εκλέχτηκε πράγματι «διά βοής» με συνοπτικές διαδικασίες, όσο και η Ιδρυτική Πράξη, η Ιδρυτική Διακήρυξη που με πολλή φανφάρα υπογράφτηκε από τον πρόεδρο και τους συνέδρους, αλλά και η Πολιτική και Ιδεολογική Χάρτα περιέχουν έντονο βερμπαλισμό για αξίες, νέο ξεκίνημα και ελευθερία και αλληλεγγύη στην πράξη, αλλά πολύ λίγη ουσία και καμιά σχεδόν διαφορά από τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα.

Η Ιδρυτική Πράξη, αντιγράφοντας την ομιλία του προέδρου, κάνει λόγο για «μια Ελλάδα με κύρος, αξιοπρέπεια και ισχυρούς θεσμούς». Για «μια Ελλάδα με δύναμη λόγου και παρουσίας στο νέο παγκόσμιο σκηνικό». Αν δεν ήξερε κάποιος ότι πρόκειται για συνέδριο του ΚΕΠ, θα νόμιζε ότι άκουγε τον πρωθυπουργό! Οσο για τα άλλα συνθήματα «Μια Ελλάδα Νέα. Μια Ελλάδα για όλους. Μια Ελλάδα με περισσότερο φως», δεν είναι παρά νέα παραλλαγή του συνθήματος της ΝΔ «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε».

Η στάση ταλάντευσης ανάμεσα στους δυο πόλους του δικομματισμού εκφράστηκε και με τη δήλωση του κ. Αβραμόπουλου στη διάρκεια της ομιλίας του ότι το ΚΕΠ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και η προτροπή του προς τον παρευρισκόμενο νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλο, ότι οι πόρτες του ΚΕΠ είναι ανοιχτές γι' αυτόν, εάν κάποτε το αποφασίσει. Ο δήμαρχος και ο νομάρχης είχαν πριν λίγο απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο.

Η διαχειριστική αντίληψη του νέου κόμματος εκφράστηκε σαφώς στην ομιλία του προέδρου. «Η Δημοκρατία μας έχει γερά θεμέλια», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. «Ομως οι σημερινοί διαχειριστές της έδωσαν ό,τι είχαν να δώσουν...». Που σημαίνει ότι ο κ. Αβραμόπουλος και το κόμμα του μπορούν να τη διαχειριστούν καλύτερα, όπως ακριβώς πιστεύει και η ΝΔ. Αυτήν όμως την άλλη διαχείριση η ομιλία την παρουσίασε σαν «πολιτική της πράξης» και μάλιστα υποστήριξε ότι «από τώρα και μετά οι συμβατικές πολιτικές ισορροπίες και οι γνωστοί απαρχαιωμένοι συσχετισμοί ανατρέπονται και καταρρέουν»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ