Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Πολύτιμη έκδοση με εκατοντάδες ντοκουμέντα στα χέρια των αναγνωστών

Περισσότερα από 600 ντοκουμέντα, αρκετά από τα οποία δίνονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αποτελούν την ύλη του Λευκώματος, μια έκδοση - αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, με δεκάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να έχουν ασχοληθεί εδώ και μήνες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια από το Αρχείο του ΚΚΕ και από το Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και η συμβολή των υπόλοιπων αρχείων και βιβλιοθηκών που διέθεσαν υλικό για μελέτη και αξιοποίηση, ενώ «οδηγός» ήταν πάντα το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος.

Οι ενότητες της έκδοσης ξεκινούν από την Κατοχή και την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τόσο για το λαό όσο και για το ΚΚΕ, τις συνθήκες στις οποίες κλήθηκε να δράσει το Κόμμα, αναδεικνύοντας τον άθλο της ανασυγκρότησής του και τη συγκρότηση των Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ, ΕΠΟΝ κ.λπ.). Γίνεται αναφορά στο ρόλο των αστικών δυνάμεων, αλλά και στα προβλήματα που σχετίζονται με τη στρατηγική του ΚΚΕ που οδήγησαν στις απαράδεκτες υποχωρήσεις, στις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας.

Στη συνέχεια, στην ενότητα για τις μέρες της Απελευθέρωσης αναδεικνύονται στοιχεία που συνθέτουν τις πλευρές της επαναστατικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στη χώρα. Στις σελίδες για την ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη ο αναγνώστης θα βρει για μία προς μία τις μέρες του αγώνα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαταγές, χάρτες, έγγραφα από βρετανικά αρχεία, που του δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την κλιμάκωση των συγκλονιστικών γεγονότων.

Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τους νέους αγώνες που αναπτύσσονται παρά την ήττα, με το κύρος και την επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος να παραμένει τεράστια, κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία που παρατίθενται στο Λεύκωμα.

Ακολούθησε η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), της κορυφαίας ένοπλης ταξικής αναμέτρησης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

  • Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιευτεί αναλυτική παρουσίαση του υλικού του Λευκώματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ