Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ζήτημα για το λαό είναι να πιάσει το δικό του νήμα και να τραβήξει μπροστά

Από τη συνεστίαση στο Ρέθυμνο
Από τη συνεστίαση στο Ρέθυμνο
Μιλώντας στη συνεστίαση στο Ρέθυμνο ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Και εδώ στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη, μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού, για να δοθεί αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην πολιτική που στη μία της όψη έχει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη μόρφωση. Και στην άλλη όψη της, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που φέρνουν τον ελληνικό λαό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής μπροστά σε μεγάλους, θανάσιμους κινδύνους.

Και αυτή η πολιτική έχει συνέχεια, γιατί συνέχεια θέλουν να έχει, χωρίς ανακοπές, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Απόδειξη, ότι η ΝΔ χωρίς να χάσει χρόνο έπιασε το νήμα από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με ταχύτητα την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Γιατί να πρωτομιλήσουμε; Για το "νέο Ασφαλιστικό" - καρμανιόλα; Το Φορολογικό, δηλαδή τις ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο; Τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία;

Την ίδια στιγμή βέβαια που συνεχίζονται οι επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλωτές, έχει καταπατηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, ο συνδικαλιστικός νόμος περιορίζει κι άλλο τα εργατικά δικαιώματα και είναι έτοιμα τα σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Απόδειξη πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Το ζήτημα για το λαό είναι να πιάσει το δικό του νήμα, αυτό που μπορεί να ενώσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του εργάτη, του άνεργου, του φτωχού αγρότη και αυτοαπασχολούμενου, και να τραβήξει μπροστά.

Μόνο μπροστά.

Γιατί σήμερα, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα, όσο κι αν πέφτει βαριά η σκιά του αρνητικού συσχετισμού στη συνείδηση, όσο κι αν βαραίνουν οι ανατροπές, το πισωγύρισμα, η αντεπανάσταση, οι σημερινές δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, της παραγωγής, της τεχνικής, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό μας.

Γιατί σήμερα, εδώ σ' αυτή τη χώρα, που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ικανό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, ικανό επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό, ο λαός μας θα μπορούσε να απολαμβάνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, δωρεάν και αναβαθμισμένη Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Θα μπορούσε πραγματικά να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες όλων.

Γι' αυτό δρούμε με πείσμα και επιμονή μέσα στο λαό, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, ώστε να ενισχύεται το στρατόπεδο της πάλης, της διεκδίκησης, ώστε να ανάβουν εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις πόλεις και τα χωριά. Για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης του λαού οι δικές του ανάγκες και όχι οι προτεραιότητες των ομίλων και οι στόχοι τους, που για το λαό μεταφράζονται σε εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανασφάλεια.

Με αγώνα, γνώση, τόλμη και αντοχή, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ.

Γιατί ο σοσιαλισμός, η εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που έρχονται στο προσκήνιο προς όφελος της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των φτωχών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες

Ο λαός μας, που χρόνια τώρα ζει το δράμα των προσφύγων, μπορεί να καταλάβει πως όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις θα υπάρχουν άνθρωποι που ξεριζώνονται, οικογένειες με μικρά παιδιά που θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τις βόμβες, τις καταστροφές. Στις Μόριες, αλλά και στις νέες Αμυγδαλέζες που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, και εδώ στην Κρήτη, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο Προσφυγικό, μπορεί να δει ο λαός μας τα τραγικά, απάνθρωπα αποτελέσματα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί όμως και η ΝΔ, της Συνθήκης του Δουβλίνου, της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ, η οποία επιδεινώνει μέρα με τη μέρα το προσφυγικό πρόβλημα.

Αυτή η πολιτική ανοίγει την πόρτα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που διάφοροι καλοθελητές θέλουν να την κρατήσουν ανοιχτή, όπως συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ολοι αυτοί πρέπει τώρα να απομονωθούν και εδώ στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από το λαό μας, που εκδηλώνει καθημερινά την αλληλεγγύη του.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κρήτης δεν μπορεί παρά να αγκαλιάσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, κάθε παιδί που χωρίς να το θέλει αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο και τη φτώχεια που σπέρνει στις χώρες τους ο καπιταλισμός.

Και την ίδια ώρα να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή. Για να απαιτήσουμε χώρους φιλοξενίας ανοιχτούς, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, με υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε στέγαση και υγιεινή, νερό και ό,τι άλλο απαιτείται για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων από τους πρόσφυγες, που είναι τα παιδιά.

Για να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Για να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να εξασφαλιστούν δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Να δοθούν άδειες διαμονής όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Να κατοχυρωθούν ισότιμα δικαιώματα.

Οσο κι αν τα πράγματα φαίνεται να μένουν στάσιμα, η αλήθεια αποτυπώνεται στο σύνθημά μας:

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός! Για το στόχο αυτό δουλεύουμε από σήμερα, σε καθημερινή βάση, προετοιμαζόμαστε, δυναμώνουμε.

Εχουμε την ιστορική αισιοδοξία και την πίστη στις αρχές μας, στη θεωρία μας, στο Πρόγραμμά μας, στην ίδια τη δυναμική της ταξικής πάλης.

Γιατί, όπως λέτε κι εσείς εδώ στην Κρήτη:

"Αγώνες με συνέπεια και πείρα ενός αιώνα,

για παρακαταθήκη του, τα έχει ένα Κόμμα:

Το Κάππα Κάππα Εψιλον, που στόχο έχει βάλει

να οργανώσει το λαό στην ταξική την πάλη.

Να απαλλαγεί οριστικά απ' την μπουρζουαζία

κι από της εκμετάλλευσης τη βάρβαρη εξουσία"».

Ο λαός να κάψει τα σενάρια των εκβιασμών και της ενσωμάτωσης

Από τα Χανιά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα και σημείωσε:

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά κουρδισμένη. Η ΝΔ απειλεί με διπλές εκλογές, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ταλαιπωρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πάσα για να θυμηθεί την "κασέτα" των παλιών καιρών, έχοντας κυβερνήσει 4,5 χρόνια, έχοντας συγκυβερνήσει ακόμα και με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, περισυλλέγοντας ξανά ό,τι έχει αφήσει το παλιό ΠΑΣΟΚ. Εχοντας αναγορεύσει σε "αριστερά" και "πρόοδο" τις υποκλίσεις στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στο μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ξαναψελλίζει τα περί συστράτευσης για μια "κυβέρνηση προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων".

Ζορίζονται όταν τους λέμε πως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδιεξόδου στον σχηματισμό κυβέρνησης είναι μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος προς μία τέτοια προοπτική.

Αυτό το βασίζουμε στις πράξεις και τις διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι αλήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνιάζονται και ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θέτει το ΚΚΕ;

Ολα αυτά τα στελέχη, που σε διάφορες περιόδους και από διάφορα πόστα έχουν συγκυβερνήσει ήδη με τη ΝΔ, όλοι αυτοί που έχουν διαμορφώσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια δεν έλεγε και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ; "Να πέσει η φωτιά να μας κάψει" - έλεγαν - "αν συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ!".

Το έκαναν όμως κι αυτό, και τώρα ζητάνε από το λαό να κάνει πως δε θυμάται. Ομως ο λαός μας, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι και εδώ στην Κρήτη δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Και μπορούν σήμερα, αξιοποιώντας την πείρα τους, να απαντήσουν και στους εκβιασμούς και στα ψευτοδιλήμματα.

Τα σενάρια των εκβιασμών και της ενσωμάτωσης μπορεί να τα κάψει ο λαός με τη διαμόρφωση μιας πλατιάς αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στη μάχη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ