Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και σκληρά παζάρια

Από τη νέα συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ

Turkish Presidency

Από τη νέα συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιζόμενος την αυθαίρετη συμφωνία που υπέγραψαν Αγκυρα - Τρίπολη στα τέλη Νοέμβρη για τον καθορισμό ΑΟΖ και προσθέτοντας ότι «είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη». Λίγες μέρες αφού είχε ξεκαθαρίσει την ετοιμότητα της Αγκυρας να προσφέρει και στρατιωτική στήριξη στον δοτό Λίβυο πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ (ενώ στη Λιβύη οξύνονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αλλά και οι πολύμορφες παρεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων), ο Ερντογάν επισήμανε ξανά και την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να διαπραγματευτεί με όλα τα ισχυρά μονοπώλια που ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Haber» ότι η χώρα του θα εργαστεί με εταιρείες που «είναι ισχυρές στη διεθνή κοινότητα».

Αλλωστε, ο Ερντογάν την Κυριακή υποδέχτηκε ξανά στην Κωνσταντινούπολη τον Σάρατζ, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, που ωστόσο συνδέθηκε αμέσως με την πορεία υλοποίησης των ερευνών στις περιοχές που οι δύο πλευρές ορίζουν πλέον ως «ΑΟΖ» τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο «Αναντολού», συνέκρινε τις σημερινές συνθήκες με εκείνες που επικρατούσαν πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ισχυριζόμενος ότι δεν απειλεί αλλά «καλεί όλους να δουν τις σημερινές πραγματικότητες».

Και τουρκική βάση στα Κατεχόμενα;

Την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αναδεικνύει πάντως και η προσγείωση - χτες το πρωί - των πρώτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τύπου «Bayraktar TB2», στο παλιό αεροδρόμιο στην περιοχή Λευκονοίκου της κατεχόμενης Κύπρου (επαρχία Αμμοχώστου), μετά από «άδεια» που χορήγησε η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), όπως προκλητικά αναγνωρίζει το ψευδοκράτος η Αγκυρα. Η εξέλιξη αυτή υπενθύμισε διακηρυγμένα εδώ και πολλά χρόνια σχέδια της Αγκυρας για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα.

Το ψευδοκράτος έκανε λόγο για «προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» του ίδιου και της Τουρκίας, ενώ ο «υπουργός Εργων και Μεταφορών», Τόλγκα Ατακάν, μίλησε για «σύμβαση» που προβλέπει «την παραχώρηση άδειας στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Κύπρο και στις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο όταν θέλουν».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «ακόμα μία αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή».

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, επιβεβαίωσε ότι στα μέσα Νοέμβρη σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κάλεσε το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος «Bat Galim» να αποχωρήσει από περιοχή στα κυπριακά χωρικά ύδατα, σχολιάζοντας ότι δεν επρόκειτο για «θερμό επεισόδιο» όπως μετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ.

Ξανά για τις αμερικανικές βάσεις ο Ερντογάν

Οι κινήσεις της Τουρκίας και οι εξελίξεις σε Κύπρο, Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν παρά τμήμα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών που «τρέχουν».

Καθόλου τυχαία, στη συνέντευξή του στο δίκτυο «Haber» ο Ερντογάν επανέφερε το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης των στρατιωτικών βάσεων που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν στη χώρα του. «Αν είναι αναγκαίο, θα διεξαγάγουμε συζητήσεις με τις αντιπροσωπείες μας, ίσως κλείσουμε τη βάση στο Ιντσιρλίκ και το Κιουρτετσίκ...», δήλωσε, μην ξεχνώντας να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. «Είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές (Αγκυρα και Ουάσιγκτον) η αμερικανική πλευρά να μην κάνει ανεπανόρθωτα βήματα στις σχέσεις μας...», υπογράμμισε.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου του επιδόθηκε έγγραφη διαμαρτυρία όπου αναφέρεται πως το σχετικό ψήφισμα «θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των σχέσεων».

Τις τριβές στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση ανέδειξε και η έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όπου προσεκτικά αλλά στοχευμένα εκφράζονται αντιρρήσεις για τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ). Η Αγκυρα επέκρινε την ΕΕ ότι «στηρίζει τις άδικες και μαξιμαλιστικές θέσεις» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για τον ορισμό των θαλάσσιων περιοχών» αλλά και ότι συνεχίζει να τηρεί στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Τέλος, τη μεγάλη γεωστρατηγική αξία της περιοχής ανέδειξαν και οι υπογραφές που έπεσαν την Παρασκευή οριστικοποιώντας και επίσημα το επενδυτικό μπάσιμο των κινεζικών μονοπωλίων και στην Κύπρο: Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ) και η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι κινεζικοί κολοσσοί «JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd» και «Hudong - Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd» (με συνεργάτη και την ελληνική «Metron») υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης με πλωτή μονάδα. Επένδυση που φυσικά δεν σχετίζεται απλά με τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες αλλά αφορά μονοπωλιακά σχέδια για ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου.

Παρέμβαση Σίσι για τη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, μιλώντας την Κυριακή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας στο Σαρμ αλ Σέιχ, αμφισβήτησε την κυβέρνηση Σάρατζ θεωρώντας πως είναι «όμηρος ένοπλων και τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε επίσης πως η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη συνιστά «απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου», εξαιτίας της ροής μισθοφόρων, τζιχαντιστών και λαθρεμπόρων όπλων. Τόνισε πως «θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη, αλλά δεν το κάναμε γιατί σεβαστήκαμε την κατάσταση».

Νωρίτερα, η πρεσβεία της Λιβύης στο Κάιρο ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία της επικαλούμενη «ζητήματα ασφάλειας». Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες περί αυτομόλησης στελεχών της πρεσβείας προς το πλευρό του στρατηγού Χάφταρ, που ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και υποστηρίζεται από το εκλεγμένο λιβυκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ Εϊσα, μιλώντας στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή ιστοσελίδα «Egypt Today» αμφισβήτησε ξανά την κυβέρνηση Σάρατζ τονίζοντας ότι θα ζητήσει από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου κατά την κοινοβουλευτική συνέλευσή τους στο Κάιρο στις 15 Γενάρη να άρουν την αναγνώριση προς την κυβέρνηση Σάρατζ.

Τέλος, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός, Φ. Σάρατζ, πριν μεταβεί το Σαββατοκύριακο σε Ντόχα και Κωνσταντινούπολη, αμφισβήτησε ότι ο αντίπαλός του, στρατηγός ε.α. Χ. Χάφταρ ξεκίνησε την «τελική επιχείρηση» για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Τρίπολης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία νέα επίθεση και ότι όλα αυτά αποτελούν «μέρος των ψευδαισθήσεων του στρατηγού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ