Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβουλεύσεις για την παροχή κονδυλίων σε επιχειρήσεις του Τύπου

Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων είχε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αντικείμενο τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διάταξη για το «πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων». Αφορμή για τις συναντήσεις στάθηκε το γεγονός ότι η ΚΥΑ της κυβέρνησης με την οποία επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η παραπάνω διάταξη μοίραζε από 200.000 ευρώ σε όλες τις εφημερίδες, ακόμα και σε εκείνες που εκφέρουν ρατσιστικό - φασιστικό λόγο (π.χ. «Μακελειό»), με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις, οι οποίες οδήγησαν στη μη εφαρμογή της για φέτος. Οπως ενημέρωσε ο υπουργός, θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις προκειμένου η ΚΥΑ να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, κατά τη συνάντησή του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε ότι οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες για τις οποίες προβλέπεται «κρατική ενίσχυση» ανήκουν κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και από αυτήν την άποψη δεν μπορεί να δίνονται χρήματα που στερείται ο ελληνικός λαός για να καλύπτονται υποχρεώσεις των επιχειρηματιών. Επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, αν δίνονταν χρήματα, αυτό έπρεπε να γίνει με κριτήριο τη στήριξη των εργαζομένων και προφανώς αποκλείοντας έντυπα που καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Εδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, μια τέτοια διαδικασία θα ερχόταν αντιμέτωπη με την εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί στον κλάδο, την πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, τη μαύρη εργασία και τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, που εξαπλώνονται από την εργοδοσία με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συναντήσεις, ο Στ. Πέτσας αναφέρει ότι «επειδή προέκυψαν μη επιθυμητά αποτελέσματα» από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εξειδίκευαν την τροπολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αναστέλλεται για φέτος. Βεβαίως, η ανακοίνωση εμπεριέχει λαθροχειρία σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ, καθώς αναφέρει ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου». Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ δεν διαφωνεί γενικά με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά με τη συγκεκριμένη διαδικασία, που στην ουσία είναι παροχή ζεστού χρήματος στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ