Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ Ή ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ;»

Η αίθουσα του Πανεπιστημίου «Birkbeck» του Λονδίνου γέμισε το Σάββατο το μεσημέρι με νεολαία, Ελληνες και ξένους φοιτητές, επιστήμονες, εργαζόμενους που παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ με θέμα: «Επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία στην υπηρεσία του καπιταλιστικού κέρδους ή των κοινωνικών αναγκών;».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιστημονικές παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Κιβωτίδη, λέκτορα Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ανατολικού Λονδίνου, την Νίκα Μπαλωμένου, επίκουρο καθηγήτρια Τουριστικού Σχεδιασμού και επιμελήτρια ερευνητικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ, τον Νίκο Φουντουλάκη, παθολόγο και υποψήφιο διδάκτορα Ιατρικής στο «King's College London», και τον Πέτρο Ανδροβιτσανέα, μεταδιδακτορικό ερευνητή στη Φυσική του Πανεπιστημίου του Εξετερ.

Την εκδήλωση «άνοιξε» και συντόνισε ο Παναγιώτης Ρεντζελάς, Γραμματέας της ΤΟ Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ και αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πραγματοποιούμε αυτήν την εκδήλωση σε αυτήν την πόλη όπου έζησαν, μελέτησαν, έδρασαν, αγωνίστηκαν και έγραψαν οι Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, οι θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού. Σε μια χώρα, στην οποία έρχονται πολλοί επιστήμονες και ερευνητές από όλον τον κόσμο για να εργαστούν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν αποτελούν βέβαια τη "Γη της Επαγγελίας" όσον αφορά στις εργασιακές συνθήκες και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται η έρευνα.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η πλήρης εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η απελευθέρωση της αγοράς (δίδακτρα, φοιτητικά δάνεια, οικονομική αυτονομία των πανεπιστημίων). Τα πανεπιστήμια αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία έχουν τυπικά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι δεν μοιράζουν κέρδη σε μετόχους, αλλά είναι υποχρεωμένα να επανεπενδύουν τα κέρδη τους σε στόχους διεύρυνσης, ανάπτυξης κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν κανονικότατες επιχειρήσεις, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού εφαρμόζουν όλα τα μέτρα και εργαλεία των ιδιωτικών επιχειρήσεων (κυνήγι πελατών, ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση εργασίας, συγχωνεύσεις και απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών κ.ά.).

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα πανεπιστήμια στην πρόσφατη απεργία ανέδειξε τα πολλαπλά προβλήματα, με σπουδαιότερα τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας και τους πολλαπλούς περιορισμούς στην έρευνα, που επιβάλλονται μέσα από το σύστημα της χρηματοδότησης και της αξιολόγησης».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών.

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτεί στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», στις 18 - 19/1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ