Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο καλπονοθευτικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει την αντιλαϊκή κυβερνητική «σταθερότητα». Από τους 284 βουλευτές 163 ψήφισαν υπέρ και 121 κατά, ενώ ο νόμος, πλέον, με τον τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», για να εφαρμοζόταν από τις επόμενες εκλογές απαιτούσε να ψηφίσουν υπέρ 200 βουλευτές.

Αποτελείται από τρία άρθρα και προβλέπει εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες, στις έδρες που αναλογούν στο πρώτο κόμμα. Σε ποσοστό 25% παίρνει 20 έδρες και από εκεί και πάνω θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, με ανώτατο αριθμό τις 30 έδρες. Στις 20 έδρες που θα πάρει το πρώτο κόμμα, δηλαδή, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων», με την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος της δύναμής τους είναι υψηλότερος από το ποσοστό του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα προσήλθαν στη συζήτηση παραθέτοντας τις δικές τους προτάσεις καλπονοθευτικών συστημάτων, τις οποίες παρουσίασαν ως πιο αξιόπιστες για την επίτευξη της «κυβερνησιμότητας», αλλά και της αναγκαίας συναίνεσης στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

Μόνο το ΚΚΕ, από θέση αρχής, τάχθηκε υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής, αναδεικνύοντας βέβαια ότι το «κλειδί» για το λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα και στην εναλλαγή κυβερνήσεων - διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά στην οργάνωση και την κλιμάκωση της λαϊκής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ