Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενισχύθηκαν τα «μέτωπα»

Δυναμικό «παρών» από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Γιαννιτσά και Δράμα. «Μπήκε» στον αγώνα και ο Εβρος

Eurokinissi

Ενισχυμένα ήταν χτες τα «μέτωπα» των κινητοποιήσεων των αγροτών της Κ. Μακεδονίας, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιούνται μεγάλα συλλαλητήρια στα Γιαννιτσά και τη Δράμα. Επίσης κινητοποιήσεις άρχισαν από χτες οι αγρότες του νομού Εβρου, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις άκρες του δρόμου Αλεξανδρούπολης -Ορεστιάδας και σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κλείσιμο του δρόμου στις Φέρρες.

Στη Ν. Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης όπου από τη Δευτέρα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αγροτών με τα τρακτέρ τους, έγινε χτες το μεσημέρι για μισή ώρα περίπου αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Επίσης βαμβακοπαραγωγοί απέκλεισαν συμβολικά για μία ώρα περίπου την Αγροτική Τράπεζα. Το «μπλόκο» της Ν. Χαλκηδόνας στο οποίο υπάρχουν παραγωγοί κυρίως από κεφαλοχώρια και χωριά της γύρω περιοχής ενισχύθηκε χτες το απόγευμα με δεκάδες αγρότες που έφθασαν με τα μηχανήματα τους από το Μικρό Μοναστήρι. Την περιφρούρηση των τρακτέρ το βράδυ, όπου, ας σημειωθεί επικρατεί δριμύτατο ψύχος, αναλαμβάνουν εκ περιτροπής παραγωγοί από τα Κουφάλια, το Λουδία και την Ελεούσα. Δίπλα στα ακινητοποιημένα τρακτέρ οι αγρότες δημιούργησαν πρόχειρα καταλύματα για να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Στον άλλο μεγάλο κόμβο στο Πολύκαστρο, όπου από προχτές βρίσκονται οι αγρότες του Κιλκίς με τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, χτες στις 2 το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό του διεθνή δρόμου Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Μετά από μισή ώρα περίπου οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην κινητοποίηση άνοιξαν το δρόμο τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν, αλλά και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους αφού η κυβέρνηση, όπως έλεγαν, αντί να αντιμετωπίσει τα αιτήματά τους, τους εμπαίζει. Μέχρι αργά το βράδυ χτες έρχονταν νεαροί στην ηλικία κυρίως αγρότες, προκειμένου να ενισχύσουν το μπλόκο στο Πολύκαστρο. Τα τρακτέρ έμεναν ακινητοποιημένα στην αερογέφυρα και στην άκρη του οδοστρώματος, ενώ οι αγρότες βρίσκονται στη διάρκεια της νύχτας γύρω από τις φωτιές που έχουν ανάψει, καθώς το κρύο είναι τσουχτερό.


Μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται να γίνει σήμερα στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Δράμας, ενώ σε πολλά χωριά οι αγρότες βρίσκονται από τη Δευτέρα στις πλατείες αναμένοντας τη στιγμή της εισόδου τους στην πόλη. Τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων έχει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Δράμας, στην οποία συμμετέχουν οι πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές και αγροτικές οργανώσεις του νομού. Στις κινητοποιήσεις κύρια συμμετέχουν οι βαμβακοπαραγωγοί του Φωτολίβους, της Αλιστράτης, του Καλπακίου και της Φτελιάς κ.ά.

Επίσης οι αγρότες του νομού Πέλλας συνεχίζουν να παραμένουν στο δρόμο Εδεσσας - Γιαννιτσών, ενώ σήμερα το πρωί οι αγρότες με τα μηχανήματά τους θα κατευθυνθούν στο κέντρο των Γιαννιτσών, όπου θα συναντηθούν με άλλους συναδέλφους τους και θα φθάσουν στο σημείο όπου θα γίνει το αγροτικό συλλαλητήριο.

Στους δρόμους από χτες βρίσκονται και οι αγρότες του νομού του Εβρου, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στις Φέρρες και παρέμεναν μέχρι το βράδυ κατά μήκος του δρόμου Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας. Σήμερα αναμένεται να ενισχυθεί το μπλόκο τους και στη συνέχεια θα κλείσουν συμβολικά το δρόμο.

Οπως δήλωναν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών του Εβρου οι αγρότες του νομού θα κλιμακώσουν τις επόμενες μέρες τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της «Ατζέντας 2000» που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση και που οδηγεί την πλειοψηφία των αγροτών στην καταστροφή.

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και αγροτισσών, που διεκδικούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους και να μην προστεθούν στις ουρές των ανέργων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σ' όλο το νομό του Εβρου (2002-08-27 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω! (2002-01-30 00:00:00.0)
Στα Φάρσαλα οι αποφάσεις (2001-12-14 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι τη δικαίωση (2001-12-11 00:00:00.0)
Μπλόκα απ' άκρη σ' άκρη (1996-12-07 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση στον υποκινητή (1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ