Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μπλόκα απ' άκρη σ' άκρη

Απρόσμενες διαστάσεις σε μαζικότητα και δυναμισμό παίρνει η κινητοποίηση των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση της αγροτιάς, από τον Εβρο ως τα Γρεβενά, είναι να συνεχίσει ανυποχώρητα το δύσκολο αγώνα που ξεκίνησε, ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που δουλικά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, καθημερινά βρίσκει και νέους συμπαραστάτες.

Ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές, που δεν έχουν στηθεί τα μπλόκα της οργής. Απ' άκρη σε άκρη της Μακεδονίας και της Θράκης, τα μπλόκα καθημερινά ενισχύονται. Ακόμη και οι αγρότες, που μέχρι χτες ήταν διστακτικοί, για διάφορους λόγους, μετά την απαράδεκτη και προκλητική στάση της κυβέρνησης, μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα. Οι περιοδείες στα χωριά από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και οι προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών συνεχίζονται. Χτες το απόγευμα, επίσης, συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή αγροτών της Μακεδονίας, η οποία σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη που γίνεται στη Λάρισα.

Παράλληλα, το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης μεγαλώνει και διαψεύδει τα όσα δήλωνε προχτές ο υπουργός Γεωργίας ότι δήθεν όλες οι παραγωγικές τάξεις στρέφονται ενάντια στους αγρότες. Το αποδεικνύουν καθημερινά οι εκδηλώσεις συμπαράστασης των εργατών και υπαλλήλων, των μαθητών που χτες κίνησαν από την Κατερίνη για να συμπαρασταθούν στους αγρότες στα μπλόκα του Λιτοχώρου και του Αιγινίου, του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, που χτες πήρε απόφαση να κλείσουν τα καταστήματα σε ένδειξη αλληλεγγύης. Και αυτά τα παραδείγματα είναι λίγα σε σχέση με όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν.

Αυξάνονται τα μπλόκα

Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν απεγνωσμένα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και οι βουλευτές του, τα μπλόκα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ιδιαίτερα στα χωριά της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Πέλλας κάθε βράδυ περιοδεύουν στα καφενεία για να πείσουν τους αγρότες να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης αποχωρώντας από τα μπλόκα. Ομως οι αγρότες αρνούνται να "υπακούσουν". Τους διώχνουν και τους δηλώνουν πως ενωμένοι θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν τους παίρνει, άλλωστε, όταν καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός όσων απειλούνται οι περιουσίες τους με κατάσχεση από την ΑΤΕ. Οταν από τη δουλιά ενός χρόνου, αντί να βγάλουν, χάνουν κι από πάνω, όπως είπε ο Λ. Λάπας από το Λιτόχωρο. "Για να καλλιεργήσουμε ένα στρέμμα καλαμπόκι, ξοδεύουμε 56.000 δρχ. και τελικά παίρνουμε 45.000, αφού η μέση απόδοση δεν ξεπερνάει τα 1000 κιλά και η τιμή με το ζόρι φτάνει στις 45 δραχμές το κιλό".

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα μπλόκα της εξεγερμένης αγροτιάς γύρω από το αεροδρόμιο παραμένουν και ενισχύονται. Επίσης στην αερογέφυρα της Θέρμης και στα Πράσινα Φανάρια, στη γέφυρα των Μαλγάρων, στο Λουδία, στη Χαλκηδόνα και την Κοινότητα Γέφυρας.

Πιερία

Στην Πιερία παραμένει κλειστή η ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Αιγίνιο και στο Βαρυκό.

Πέλλα

Χτες ενισχύθηκε το μπλόκο των Γιαννιτσών στην Πέλλα με τη συμμετοχή αγροτών από τους Αγροτικούς Συλλόγους Κρύας Βρύσης και Αμπελιών. Κλειστές παρέμειναν, επίσης, η σερβική γέφυρα στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, η διασταύρωση Μεσσιανού στην Επ. Οδό Πέλλα - Γουμένισσα, η ΕΟ Σκύδρας - Εδεσσας στη διασταύρωση Αριδαίας, η γέφυρα Δαμιανού στην Επ. Οδό Γιαννιτσών - Πολυκάστρου, η γέφυρα Μηδέν του Λουδία και η Επ. Οδός Ν. Χαλκηδόνας - Αξιούπολης.

Ημαθία

Στην Ημαθία υπάρχουν μπλόκα στην ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Κατερίνης στην Κυψέλη, Στην ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας στα Καβάσιλα και στην Τάφρο 66. Στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο Κλειδί, στο Μακροχώρι στον κόμβο Κουλούρας, και στο 32ο χλμ. Επίσης στην ΕΟ Βέροιας - Νάουσας στη διασταύρωση Σφαγείων στο 1ο και στο 12ο χλμ. και στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας - Κυψέλης στην Αγκαθιά.

Κιλκίς

Και στο Κιλκίς παραμένει κλειστός ο δρόμος προς Σέρρες έξω από την Καλίβρια.

Σέρρες
Στις Σέρρες κλειστές παραμένουν οι γέφυρες του Στρυμόνα, η γέφυρα του Πετριτσίου και η διασταύρωση Ν. Σουλίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δίοδος προς το Τελωνείο Προμαχώνα, την Καβάλα και τη Δράμα. Επίσης η διασταύρωση Δαφνουδίου στην Εθνική Οδό Σερρών - Δράμας, η διασταύρωση Ανω και Κάτω Βροντούς στο επαρχιακό δίκτυο Σερρών - Δράμας, η διασταύρωση Νέας Μπάφρας στον Επαρχιακό δρόμο Αμφίπολης - Δράμας και στη διασταύρωση Τούμπας στον Επαρχιακό Δρόμος Σερρών - Πεθελινού. Χτες από το πρωί πατατοπαραγωγοί της Ανω Βροντούς και της Ορεινής απέκλεισαν με αγροτικά μηχανήματα τη Νομαρχία, απαιτώντας μέτρα για την προώθηση της παραγωγής τους που σαπίζει αδιάθετη. Δράμα

Στο Νομό Δράμας το οδικό δίκτυο είναι αποκλεισμένο σε 11 σημεία προς Καβάλα, Νευροκόπι, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Οι αγρότες με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ παραμένουν σε δύο μπλόκα μέσα στη Δράμα, αποκλείοντας τη Νομαρχία.

Καβάλα

Στην Καβάλα κλειστές παραμένουν οι ΕΟ Καβάλας - Σερρών στο Παληοχώρι και στην Ελευθερούπολη στην ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Επίσης αποκλεισμένη με εκατοντάδες τρακτέρ είναι η ΕΟ Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της διασταύρωσης Χρυσούπολης προς το αεροδρόμιο της πόλης.

Κοζάνη

Στην Κοζάνη μπλόκα υπάρχουν στο 9ο χιλ. Κοζάνης - Θεσσαλονίκης και στη διασταύρωση ΑΕΒΑΛ της ΕΟ Πτολεμαϊδας - Φλώρινας.

Γρεβενά

Στα Γρεβενά οι αγρότες ενισχύουν το οδόφραγμα στο Καρπερό στην ΕΟ Γρεβενών - Τρικάλων.

Ροδόπη

Στη Ροδόπη στη γέφυρα Πολυάνθου στην ΕΟ Κομοτηνής - Ξάνθης και στη διασταύρωση Φαναρίου στο Πόρτο Λάγος.

Εβρος

Στον Εβρο κλειστοί είναι ο δρόμοι προς Τουρκία και Βουλγαρία με μπλόκα στο Διδυμότειχο, στο Ορμένιο, στις Καστανιές, στο Αρδάνιο, στη Διασταύρωση Αισύμης, ενώ μπλοκαρισμένο παραμένει το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στη Γέφυρα του Μαϊστρου.

Περιοδεία της Μ. Μπόσκου

Χτες το βράδυ στα μπλόκα των Γιαννιτσών περιόδευσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,η οποία έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις. Μιλώντας με τους αγρότες, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή να μείνουν ενωμένοι, όπως ήταν από την αρχή, οι αγρότες. Απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΚΚΕ, εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλόκο έξω από την πόλη των Γιαννιτσών τόνισε: "Στέλνουμε μήνυμα ότι απέτυχαν οι μηχανισμοί που στήθηκαν για να μας λυγίσουν. Αύριο θα δουν ότι θα δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ