Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Αισιοδοξεί» για τη συνέχεια της πολιτικής εγκλωβισμού της ΕΕ που οδηγεί στα σημερινά αδιέξοδα

INTIME NEWS

Στη Βιέννη βρέθηκε χτες το μεσημέρι ο Κυρ. Μητσοτάκης για επαφές με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τις συνομιλίες να εστιάζουν στο Προσφυγικό και το «μεγάλο παζάρι» με την Τουρκία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στις πλάτες των λαών της περιοχής και των προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την «αυστριακή συνδρομή για το Μεταναστευτικό» (με τεθωρακισμένο όχημα και drones που πάνε στον Εβρο) λέγοντας πως «το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία μας διαθέσατε, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών στον Εβρο την οποία οργανώνει η Τουρκία». Ταυτόχρονα, χαιρέτισε το γεγονός ότι κι άλλα μέλη της ΕΕ «προσφέρθηκαν σε αυτήν τη δύσκολη κρίση να συνδράμουν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, επιχειρησιακά, με μέσα, με ανθρώπους αλλά και με χρήματα», την ελληνική κυβέρνηση, όπως και με την αποστολή δυνάμεων της Frontex. Κίνηση που ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες εξελίξεις, αφού αναθέτει αποστολή, άρα και λόγο, σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, σε μια περίοδο μάλιστα που δρομολογούνται επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνδιαχείρισης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι ανάμεσα στα βασικά ζητούμενα των παζαριών είναι η «προσαρμογή» της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα» προς τη μεριά της Τουρκίας υπό το φως και των εξελίξεων στη Συρία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου, η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη ρητή της θέση για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας υπό το φως, όμως, και των πρόσφατων γεγονότων».

Ενώ βάζοντας κι αυτός κάποιους όρους σε αυτό το παζάρι, είπε ότι «πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης. Μια αποκλιμάκωση και στα βόρεια σύνορά μας - στον Εβρο - όπου αυτό το απελπισμένο πλήθος κατατρεγμένων ανθρώπων, τους οποίους η Τουρκία ενθάρρυνε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί και να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Εβρο. Αλλά το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα νησιά μας, όπου οφείλω να αναγνωρίσω ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών προς τα νησιά μας ήταν μηδενικές», έσπευσε έως και να ...συγχαρεί εμμέσως τον Ερντογάν. «Εύχομαι και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία όντως συμμορφώνεται με μια πολύ σημαντική πτυχή της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».

«Κοινός βηματισμός» με την Τουρκία για «αμοιβαία οφέλη»

Εστειλε, άλλωστε, σήμα στην Αγκυρα ότι Ελλάδα και ΕΕ «επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», ζητώντας η πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών «να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης. Σίγουρα, όχι με όρους εκβιασμού...».

Πλήρως «δεσμευμένος» στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει το καθήκον - το οποίο απορρέει, ρητά, από τη Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας - να συγκρατεί τις ροές και βέβαια αφού το κάνει να επιβραβεύεται γι' αυτό. Και η Ευρώπη πρέπει να της προσφέρει - εφόσον εκπληρώνει αυτή την κεντρική της υποχρέωση - και βοήθεια και στήριξη».

Δήλωσε, εξάλλου, ότι χτες ήταν «πιο αισιόδοξος» από ό,τι πριν κάποιες μέρες πως «μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος και για την ΕΕ αλλά και για την Τουρκία».

Παραπέμποντας, παραπέρα, στην ευρύτερη εικόνα, γνωστοποίησε ότι με τον Αυστριακό καγκελάριο συζήτησαν «και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο: Τη στήριξή μας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσες, το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τις ενεργειακές της πηγές». Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το άκυρο έγγραφο το οποίο υπέγραψε η Τουρκία με τη διοίκηση της Τρίπολης της Λιβύης σχετικά με τη δήθεν οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε «την Ελλάδα για όλες τις προσπάθειες που κάνει να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υπάρχει εδώ μια επίθεση από πλευράς της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος, κ. Ερντογάν, κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο και να τη γονατίσει», είπε. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του θέλει να «συνεισφέρει», «υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα», παραπέμποντας στα μέσα και το προσωπικό που στέλνει στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις «προσπάθειές» της να κάνει την Ελλάδα «ελκυστική και πάλι για επενδύσεις».

«Δουλειές» για πράσινες μπίζνες

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι μπίζνες του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι το Μάη θα συναντηθούν στην Ελλάδα 30 μεγάλες επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες σε ένα οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις, στην «πράσινη Ενέργεια», στις μεταφορές, στο εμπόριο και τον τουρισμό.

Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη αμέσως μετά το Οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου, όπου εκτός από την Μέρκελ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με πολιτικούς, εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και φορείς της γερμανικής οικονομίας. Π.χ. χτες το πρωί, είχε συνάντηση όπου από γερμανικής πλευράς ήταν μεταξύ άλλων οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Κεντρικής Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Martin Wansleben, της Ομοσπονδιακής Ενωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Joachim Lang, της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ZDH), Holger Schwannecke, και της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών Γερμανίας (BDA), Steffen Kampeter.

Επισήμως, συζητήθηκαν «η δυνατότητα επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπου η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, τα logistics και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικών - εκπαιδευτικών κέντρων για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ