Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων

Μια χαρακτηριστική απόδειξη για το ότι οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου πάνε μαζί με τις συνεργασίες του, αποτελώντας ουσιαστικά τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα, στις 3 Μάρτη, σε μια «κλειστή επιχειρηματική εκδήλωση» υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού (ΤΕΕΣ) Συμβουλίου της Επιτροπής Οικονομικών Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκίας (Foreign Economic Relations Board - DEIK), με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων του κεφαλαίου των δύο χωρών.

Σε αυτή συμμετείχαν μέλη του ΤΕΕΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο Levent Sadik Ahmet και μέλη - επιχειρήσεις του DEIK, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Efe Ceylan, και ο σύμβουλος Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρος Αλεξιάδης.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών μέσω της συνεργασίας ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για την Ελλάδα, με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία και να διαμορφώνεται σε 3,9 δισ. ευρώ το 2019. Τέλος, τόνισε πως «οι συνέργειες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ξεχωρίζοντας τη Βόρεια Ελλάδα ως μελλοντικό «πόλο έλξης επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ έθεσε ως στόχο μέσα από τη συνεργασία των δύο φορέων τη συνεισφορά στο διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών από 4 δισ. σε 8 δισ. δολάρια, αλλά και την από κοινού πραγματοποίηση έργων σε τρίτες χώρες.

Ο Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία της πρωτοβουλίας των δύο φορέων, ώστε να αποτελέσει την απαρχή μίας «νέας συνεργασίας και η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες των δύο χωρών». Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ-DEIK είναι μία σημαντική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες είναι ανταγωνιστικές, αλλά και συμπληρωματικές.

Με το μνημόνιο συνεργασίας, τουρκικό και ελληνικό κεφάλαιο αποσκοπούν σε «μία στενότερη συνεργασία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, αμοιβαίας ενημέρωσης σε θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, παρεμβάσεων για την επίλυση όποιων προβλημάτων με στόχο τη διευκόλυνση και προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κοινών δράσεων τόσο στις δύο χώρες, όσο και σε τρίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ