Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ζωτικής σημασίας η λήψη ουσιαστικών μέτρων στους χώρους της Ειδικής Αγωγής

Την ανάγκη για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των συνεπειών του στον ιδιαίτερα κρίσιμο χώρο της Ειδικής Αγωγής αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Οπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στους χώρους Ειδικής Αγωγής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, λόγω συνοδών ιατρικών προβλημάτων είτε χρόνιων νοσημάτων που τους καθιστούν ευάλωτους.

Επιπλέον, στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (ΝΠΙΔ) απασχολούνται / υποστηρίζονται άνθρωποι από πολλούς δήμους και περιοχές, με συνέπεια να μην ελέγχεται η πιθανή διασπορά σε / από τοποθεσίες και πληθυσμούς που δύναται να νοσήσουν. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται με μισθωμένα λεωφορεία, πράγμα που δυσκολεύει τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

«Πρόκειται για πληθυσμό που "εκπαιδεύεται" στην αυτοφροντίδα» και για τον οποίο «η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Χρειάζεται συστηματική επιτήρηση», τονίζει η Ομοσπονδία.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι εκτεθειμένοι στις ορέξεις της εργοδοσίας, υπογραμμίζει η ΠΟΜΕΕΑ. Χαρακτηριστικά, στα ΝΠΙΔ του κλάδου διαδίδεται πως ο εργοδότης δύναται να μην καταβάλει τους μισθούς για την περίοδο που θα υπάρχει εντολή κλεισίματος δομών, καθώς κάτι τέτοιο αφορά «κατάσταση ανωτέρας βίας». Ηδη τέτοια απόπειρα έγινε στο ίδρυμα «Μέριμνα» στην Αχαΐα (βλ. περισσότερα στη σελ. 7)

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία να πάρουν άμεσα και επείγοντα μέτρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παίζουν με τη δημόσια υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, των ΑμεΑ και των οικογενειών όλων.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε οικοτροφεία - Κέντρα Ειδικής Αγωγής - προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή με προσωπικό ασφαλείας.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και για τους εργαζόμενους που έχουν στην οικογένειά τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να δοθούν άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για τους εργαζόμενους των Κέντρων Ειδικής Αγωγής αλλά και για τους γονείς και κηδεμόνες των ανθρώπων που απασχολούνται / υποστηρίζονται στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής για όσο διάστημα χρειαστεί, είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης.
  • Αμεσα μέτρα για τις αναρρωτικές άδειες των εργαζομένων που δουλεύουν με «μπλοκάκι». Η εργοδοσία και το κράτος να εξασφαλίσουν τη σταθερή μισθοδοσία τους για όσο διάστημα χρειαστεί, είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης. Να παγώσουν οι πληρωμές των συναδέλφων με «μπλοκάκι» προς τον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα δεν εργάζονται λόγω της κατάστασης.
  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού και επισκευή - δημιουργία απαραίτητων υποδομών.
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των χώρων Ειδικής Αγωγής.
  • Να εξασφαλιστούν η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε καθημερινή βάση στα προνοιακά ιδρύματα και στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
  • Αμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των Συλλόγων Γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι εργαζόμενοι στους χώρους Ειδικής Αγωγής για την προβλεπόμενη διαδικασία σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος κορονοϊού από γιατρούς Εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ