Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Εκτός πραγματικότητας» για την κυβέρνηση η ουσιαστική προστασία των εργαζομένων

«Εκτός πραγματικότητας»... χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μείνει εντελώς ακάλυπτοι εν μέσω πανδημίας, ενώ όπως έκανε σαφές ο υπουργός δεν προβλέπεται και καμία προστασία τους στο μέλλον.

Η Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων του κλάδου στην Κρήτη, τα οποία είναι αντίστοιχα με αυτά που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα.

Εντελώς ξεκρέμαστοι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου

Ο βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε ότι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου μένουν όχι μόνο στον αέρα σε σχέση με το αν και πόσο θα εργαστούν, αλλά και αποκλεισμένοι ακόμα και από τα ανεπαρκή επιδόματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που αυτή προσφέρει αμέριστη στήριξη στους μεγαλοξενοδόχους και συνολικά στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Οπως επισήμανε, «είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν δουλειά οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι όχι μόνο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει η κλαδική Σύμβαση και οι τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά ούτε και μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά και την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον επόμενο χρόνο».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «αφήνουν απέξω τους εποχικά εργαζόμενους και τους ελαστικά απασχολούμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Τους αφήνουν ξεκρέμαστους, απροετοίμαστους και χωρίς εισόδημα». Ανέφερε ότι λόγω των προϋποθέσεων που τίθενται πολλοί δεν θα πάρουν ούτε τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, ενώ χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι στον κλάδο ούτε έλαβαν ούτε θα λάβουν έστω την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει κανείς να μείνει απροστάτευτος και χωρίς εισόδημα. Δεν πρέπει να καταργηθεί κανένα δικαίωμα, όπως αυτό της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλαμβάνουν τους εποχικούς εργαζόμενους που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν», όπως απαιτούν τώρα οι εργοδότες, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να αξιώνουν ακόμα και 100% κρατική επιδότηση των μισθών, «δηλαδή να τους πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι»!

Οπως τόνισε, όλα αυτά που διαδραματίζονται αυτήν την περίοδο σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου είναι πρόβα τζενεράλε για την επόμενη μέρα. Και μάλιστα σε έναν κλάδο όπου οι εργοδότες ακόμα και στην περίοδο της 10ετούς καπιταλιστικής κρίσης κατέγραφαν ασύλληπτη κερδοφορία, η οποία εκτινάχθηκε στη συνέχεια, χωρίς βέβαια οι εργαζόμενοι να δουν ούτε σεντ παραπάνω, αντίθετα βίωσαν την άγρια εκμετάλλευση, ενώ «τώρα πάλι, με πρόσχημα την πανδημία, δεν θέλουν να χάσουν δεκάρα τσακιστή από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που μάζεψαν από την εξοντωτική δουλειά των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε και κατέθεσε στα πρακτικά το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν γνωστοποιήσει 43 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, από τις 9 Απρίλη, στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνηση και προβλέπει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στοιχειώδη στήριξή τους, ζητώντας από τον υπουργό να πάρει θέση, ενώ αναφέρθηκε και στην 28η Απρίλη που έχουν κηρύξει πλήθος συνδικαλιστικές οργανώσεις ως μέρα δράσης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των σωματείων, το ΚΚΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις, να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης για όλους όσοι εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους, να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από την 1η Μάρτη που αναγκάστηκαν να υπογράψουν εργαζόμενοι, σε περίπτωση που οι εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι στην αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις κ.ά.

Καημός της κυβέρνησης για... «τους ξενοδόχους μας»

Ο υπουργός Εργασίας αντί να δώσει απάντηση επιδόθηκε στις γνωστές και γραφικές αντικομμουνιστικές του αθλιότητες, χαρακτήρισε τα αιτήματα των εργαζομένων... «εκτός πραγματικότητας», όταν «τα ξενοδοχεία είναι άδεια», ενώ βγάζοντας τον καημό του... για «τους ξενοδόχους μας» αναρωτήθηκε για το «ποιος θα χτυπήσει την πόρτα των ξενοδόχων μας για να έρθει στην Ελλάδα με τέτοιο πρόβλημα υγείας»...

Πρόσθεσε δε, κατά το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα, πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε, κύριε Συντυχάκη, με ευαισθησία, με αντανακλαστικά, με σχέδιο, σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον, για να στηρίξουμε την οικονομία, τους κλάδους, κάθε εργαζόμενο και τον Τουρισμό» κ.ο.κ. Το μόνο σχέδιο βέβαια που υπηρετεί προσηλωμένα η κυβέρνηση είναι η στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αναπόσπαστη πλευρά του οποίου είναι η ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ