Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η σκανδαλολογία

Συνεχίζεται η σκανδαλολογία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη σαπίλα του συστήματος που από κοινού υπηρετούν, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι «δουλειές» ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις - επιχειρηματικούς ομίλους - κράτη, ιμπεριαλιστικά κέντρα και κάθε είδους υπηρεσίες.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κλωτσώντας και παραπέρα το τενεκεδάκι της κοκορομαχίας γύρω από τους διαλόγους Παππά - Μιωνή και τις αναφορές τους στον Παπαγγελόπουλο, μίλησε για «παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», όπου «το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούσε σαν "μαγαζί" με παραμάγαζα». Σε μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί η συζήτηση στην «ηθική» συγκεκριμένων στελεχών ώστε να «βγει λάδι» το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Παραπέρα, ο Πέτσας κάλυψε τον Αδ. Γεωργιάδη, που δήλωσε ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή, λέγοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης «εξέφρασε μία προσωπική αγανάκτηση, για το γεγονός ότι η υπόθεσή του δεν έχει διαλευκανθεί, εδώ και χρόνια». Σε ερώτημα, δε, αν θα ζητήσει η κυβέρνηση να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της Προανακριτικής και να συμπεριληφθεί σε αυτό και ο Ν. Παππάς, όπως προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το απέκλεισε.

Περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ και «αυτοκριτική» για το «ύφος»

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Πολιτικού του Συμβουλίου που συνεδρίασε χτες, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αξιοποιεί υλικό από παράνομες υποκλοπές σε μια προσπάθεια «αντιπερισπασμού» και «αποπροσανατολισμού» από τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της. Χωρίς να σχολιάζει επί της ουσίας όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο».

Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της διαταράσσει την «κοινωνική συνοχή» και επιλέγει τη λάσπη για πολιτικούς της αντιπάλους. Από αυτήν τη σκοπιά, κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Πρόσθεσε ότι δεν έχει «καμιά αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών» του, όμως «ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες», «για να μην τα επαναλάβουμε».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» και ότι «κάνει αυτοκριτική» για τη συνομιλία με τον Μιωνή, όμως «όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω». Και χαρακτήρισε «λάθη ύφους και ουσίας» όσα αξιοποιεί η ΝΔ στη δικομματική αντιπαράθεση.

Κατά τ' άλλα, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει αύριο, τη συμπλήρωση του ονόματός του με τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία». Επίσης, παρέπεμψε στα τέλη Αυγούστου για τον ορισμό ημερομηνίας του συνεδρίου.

  • Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι «κλείνει» την υπόθεση «Novartis», με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της εταιρείας, του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η «Novartis» συμφώνησε να καταβάλει ποσό πάνω από 112 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών περί παραβίασης των Πρακτικών Διαφθοράς στην Αλλοδαπή, για δωροδοκίες την περίοδο από το 2012 έως το 2016, ενώ σε δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι στην απόφαση δεν υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Αμερική ή αλλού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ