Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ευρωατλαντική «ομπρέλα» στις επικίνδυνες διευθετήσεις

Την εμπλοκή της ΕΕ στην επιχείρηση «διευθετήσεων» με την Τουρκία επανέλαβε χτες από την Κύπρο ο Ζ. Μπορέλ

Copyright 2020 The Associated

Την εμπλοκή της ΕΕ στην επιχείρηση «διευθετήσεων» με την Τουρκία επανέλαβε χτες από την Κύπρο ο Ζ. Μπορέλ
Τη βεντάλια των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ανοίγουν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωνωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Χαμί Ακσόι δήλωσε χτες ότι «η Ελλάδα και η "ελληνοκυπριακή διοίκηση"θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο».

Συμβούλευσε δε την Ελλάδα ότι δεν θα ωφελήσει «να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας» και πως «πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί να παραπονιέται για εμάς» σημειώνοντας προκλητικά πως... «αυτό απαιτούν το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος δε στο Μεταναστευτικό, ο εκπρόσωπος της Αγκυρας επιβεβαίωσε ότι με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, θα παραμείνει «χαρτί» στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών, σημειώνοντας πως «αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την ΕΕ και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

Οξυνση των παζαριών ανήγγειλε από την πλευρά του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «με παρόμοιες συμφωνίες», αναφερόμενος στο ανυπόστατο μνημόνιο Σάρατζ - Ερντογάν. Ενώ επανέλαβε πως στην Ανατολική Μεσόγειο, «είναι λάθος να παραβλέπουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και να μας δείχνουν σαν να είμαστε αποικιοκράτες. Εμείς εκεί (στη Λιβύη) δεν πάμε με τη βία. Υποβάλλουμε προτάσεις, γίνονται αποδεκτές ή μας καλούν οι ίδιοι προσωπικά».

Εύγλωττα και τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ότι «θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε "ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε". Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε».

Στο «ντορό» του ευρωατλαντικού εφησυχασμού η κυβέρνηση

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο «ντορό» του επικίνδυνου εφησυχασμού, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις συμμαχίες της αστικής τάξης και την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ που δρομολογούν και τις επικίνδυνες εξελίξεις, ως τάχα «ασπίδα» προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο βρέθηκαν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στα άλλα στο μενού της τηλεδιάσκεψης που είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ενόψει του επικείμενου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, στο φόντο και της επιδείνωσης των γαλλοτουρκικών σχέσεων, κι ενώ όπως δήλωνε και τις προάλλες ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζ. Υ. Λε Ντριάν, απαιτείται «η ΕΕ να ξεκινήσει ταχύτατα μια ουσιαστική συζήτηση, χωρίς ταμπού, χωρίς αφέλεια, για τις προοπτικές της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία», μεταξύ άλλων και για «τον τρόπο με τον οποίο θα ωθήσουμε την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις».

Να σημειωθεί πως μετά τις συναντήσεις του με τον Πάιατ και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες και με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Μάσλοφ για να συζητήσουν, επισήμως, «διμερή και περιφερειακά θέματα».

Κληθείς στο μεταξύ, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αυτά που μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ακριβώς από τους «συμμάχους και εταίρους», επισπεύδοντας διευθετήσεις και συνδιαχείριση για να «τρέξουν» μπίζνες και ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί κόντρα σε άλλα κέντρα.

Επίσης, για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, επανέλαβε ότι «αυτό το ζήτημα δεν είναι ζήτημα Ελλάδας - Τουρκίας», προσθέτοντας πως «θα είναι μεγάλο λάθος, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα όχι μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά ανάμεσα στους Χριστιανούς και την Τουρκία».

Να σημειωθεί πως νέα παρέμβαση για την Αγιά Σοφιά έκαναν χτες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την κυβέρνηση στην Τουρκία να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και ο οικουμενικός πατριάρχης, που με δηλώσεις του στη «Washington Post» δήλωσε «θλιμμένος και συγκλονισμένος» που «αντί να μας ενώνει, ένα σύμβολο 1.500 ετών μας χωρίζει».

Προκλήσεις και... ΝΑΤΟικές συνεκπαιδεύσεις

Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο η Αγκυρα συνέχιζε την έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς τουρκικά «F-16» πραγματοποίησαν και χτες υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες. Τις τέτοιες παραβιάσεις ακολούθησαν αναχαιτίσεις και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Επίσης, με Navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο σταθμός της Αττάλειας της Τουρκικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας δέσμευσε τρεις περιοχές νοτίως της Κρήτης, για την πραγματοποίηση ναυτικών γυμνασίων. Πηγές από το ΓΕΝ μίλαγαν για περιοχές που απλώνονται στη διαδρομή τουρκικών πλοίων που πλέουν προς Λιβύη για να «σκαντζάρουν» άλλες τουρκικές φρεγάτες που επιχειρούσαν εκεί το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι περιοχές που ορίζονται από τις Navtex καλύπτουν τόσο τη ζώνη του ανυπόστατου συμφώνου Ερντογάν - Σάρατζ, αλλά και διεθνή ύδατα νοτίως της Πελοποννήσου, κοντά στο όριο της ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε πρόσφατα με την Ιταλία.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν εμποδίζουν μονάδες από τα δυο Πολεμικά Ναυτικά να ασκούνται μαζί εντός πλαισίου ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, στην άσκηση «AΡΙΑΔΝΗ» που διεξάγεται από τη Διοίκηση Ναρκοπολέμου του Αρχηγείου Στόλου στον Πατραϊκό κόλπο στο διάστημα 19 έως 27/6, συμμετέχει και η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2 (με διοικητή Ελληνα αντιπλοίαρχο), συμπεριλαμβανομένου και του τουρκικού ναρκοθηρευτικού «TCG AMASRA», μαζί και ένα ελαφρύ αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (Light Autonomous Underwater Vehicle - HOSA) συν βέβαια το ανάλογο προσωπικό.

Στην Κύπρο ο Μπορέλ

Οι εξελίξεις στην περιοχή βρέθηκαν και στη συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων γενικόλογων και ανέξοδων διαπιστώσεων, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι «η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και ότι «οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Χριστοδουλίδης είπε από τη δική του πλευρά ότι «για κάθε κράτος που εύχεται να βαδίσει το δρόμο προς την ΕΕ» αποτελούν «βασικές προϋποθέσεις» και οι «σχέσεις καλής γειτονίας». Αργότερα, ο Μπορέλ αναμενόταν να γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και να συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον - για λίγα 24ωρα ακόμα - Κύπριο υπουργό Αμυνας, Σάββα Αγγελίδη.

Απευθυνόμενος στην κυπριακή κυβέρνηση ο Μπορέλ είπε μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε - και γνωρίζω ότι και εσείς ενδιαφέρεστε πολύ γι' αυτό - να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας». Ενώ τόνισε ότι «χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ