Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νευραλγικός ο ρόλος των ΜΕΘ, ουσιαστική ενίσχυση τώρα

Οπως είπε στην παρέμβασή της η Γεωργία Κωνσταντοπούλου, η ΜΕΘ είναι νευραλγικός τομέας του κάθε νοσοκομείου και του συστήματος Υγείας γενικότερα. Είναι ο χώρος που καταλήγουν ή θα έπρεπε να καταλήγουν όλοι οι ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους δεν τους επιτρέπει να υποστηρίξουν βασικές ζωτικές τους λειτουργίες και χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Στο σύνολό τους η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ και το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας που θα τους προσφερθεί εκεί.

Πρόσθεσε ότι οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας είναι εξαιρετικά λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο γιατρός να μπαίνει στο ηθικό δίλημμα να πρέπει να επιλέξει ποιον ασθενή θα υποστηρίξει και ποιον όχι. «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας!» είπε και αποκάλυψε:

«Σαν να μη φτάνει αυτό, οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες, με πολλές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Υπάρχουν, για παράδειγμα, μονάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ασθενείς με συγκεκριμένα νοσήματα, π.χ. νεφροπαθείς, λόγω έλλειψης υποδομών. `Η υπάρχουν κλίνες που ενώ επισήμως θεωρούνται κλίνες ΜΕΘ, στην πράξη λειτουργούν ως ΜΑΦ λόγω έλλειψης αναπνευστήρων! Συνυπολογίζοντας αυτήν την παράμετρο οι πραγματικά "αξιόμαχες" λειτουργικές κλίνες είναι πολύ λιγότερες απ' αυτές που φαίνονται στα χαρτιά.

Το ιατρικό προσωπικό των ΜΕΘ είναι συχνά στα όρια της εξάντλησης από τα εξουθενωτικά ωράρια και τον αριθμό των εφημεριών που αναγκάζεται να κάνει», κατήγγειλε η ομιλήτρια και περιέγραψε την τραγική έλλειψη κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού, που αναγκάζεται να δουλεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς άδεια και με πολλά οφειλόμενα ρεπό.

Ειδικά για τη ΜΕΘ είπε ότι η δουλειά είναι εξειδικευμένη κι απαιτεί χρόνο για εκπαίδευση και προσαρμογή, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο «ήλθον, είδον και απήλθον!». Δηλαδή, «έρχονται για λίγο και μόλις μάθουν φεύγουν γιατί ή λήγει η σύμβασή τους ή ξαναμετακινούνται στα τμήματά τους. Για την εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ το προσωπικό της πρέπει να είναι μόνιμο και σωστά εκπαιδευμένο».

Για τις επιπλέον κλίνες που υποτίθεται ότι άνοιξαν αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 είπε ότι πολλές απ' αυτές ήταν πλασματικές, δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν αν χρειαζόταν, ή θα λειτουργούσαν σε βάρος των γενικών ΜΕΘ και των ασθενών με άλλα νοσήματα. Για παράδειγμα, στο «Αττικόν» δηλώθηκαν 24 κλίνες για ασθενείς με Covid-19, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε οι μισές, εφόσον συνέχιζε τη λειτουργία της η γενική ΜΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ