Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Υπό του μηδενός ο κρατικός μηχανισμός

Σε κλοιό αποκλεισμού εκατοντάδες χωριά σ' ολόκληρη τη χώρα

Δεν πρόλαβαν οι πόλεις της Θεσσαλίας να... ξαποστάσουν από το προηγούμενο χιόνι και ήδη ταλαιπωρούνται με νέες χιονοθύελλες

Eurokinissi

Δεν πρόλαβαν οι πόλεις της Θεσσαλίας να... ξαποστάσουν από το προηγούμενο χιόνι και ήδη ταλαιπωρούνται με νέες χιονοθύελλες
Με σφοδρές χιονοπτώσεις στους νομούς της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας και τον κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί υπό του μηδενός, έκανε την εμφάνισή του το αναμενόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας και τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν, οξύνθηκαν. Η ζωή στις πόλεις και στα χωριά βρίσκεται σε «κώμα» καθώς το παχύ στρώμα πάγου που είχε στρωθεί παντού, ενισχύθηκε από τις νέες χιονοπτώσεις και έγινε ακόμα πιο ολισθηρό.

Στη Θεσσαλία

Οι πολικές θερμοκρασίες παραμένουν και στη Λάρισα το θερμόμετρο έδειξε και πάλι -20 βαθμούς Κελσίου. Τα σχολεία, είναι κλειστά από την προηγούμενη Δευτέρα και θ' ανοίξουν μετά τις γιορτές, στις 8 του Γενάρη. Με την εμφάνιση του νέου κύματος κακοκαιρίας, που ήταν αναμενόμενο, φάνηκε για μια ακόμα φορά και η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Οπως αυτό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όπου διακόπηκε χτες το μεσημέρι στο 275ο Χιλιόμετρο, στο ύψος του Βελεστίνου ταλαιπωρώντας χιλιάδες ταξιδιώτες. Με την εκδήλωση των πρώτων χιονοπτώσεων στο συγκεκριμένο σημείο διακόπηκε πολλές φορές η κυκλοφορία. Κατά συνέπεια, εν αναμονή του νέου κύματος κακοκαιρίας έπρεπε να βρίσκονται εκεί μηχανήματα για τη διάνοιξη του δρόμου.

Το παχύ στρώμα πάγου στους δρόμους και τα πεζοδρόμια απειλεί τη σωματική ακεραιότητα των πεζών και οι διακομιδές στα νοσοκομεία, με κατάγματα και τραυματισμούς από πτώσεις στον πάγο, αυξάνονται συνεχώς. Στις πόλεις παραμένουν τα προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ και πολλές συνοικίες μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, ενώ οι καταστροφές που σημειώνονται στα δίκτυα ύδρευσης αφήνουν χωρίς νερό πολλά νοικοκυριά.

Η νέα σφοδρή χιονόπτωση, που σημειώθηκε πριν λιώσει το χιόνι των προηγούμενων ημερών, ήρθε να ενισχύσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο πλημμυρών στη Θεσσαλία, καθώς η περιοχή είναι ανοχύρωτη λόγω πλήρους ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων και της αδιαφορίας του κράτους που δεν παίρνει έστω κάποια μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί το κακό όταν λιώσουν τα χιόνια και ξεχειλίσουν τα ποτάμια.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με τον έντονο φόβο του αυξημένου κινδύνου πλημμυρών, ζουν και οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή και της σοβαρότητας του κινδύνου πλημμυρών είναι και η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ν. Ροδόπης που καλεί τις τοπικές αρχές να διαθέσουν άμεσα, πριν να θρηνήσουμε θύματα, τα απαραίτητα κονδύλια και κάθε πρόσφορο μέσο, για ν' αντιμετωπιστεί ο αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών.

Στη Θεσσαλονίκη το αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρέμεινε χτες, μέχρι το απόγευμα, κλειστό για πολλές ώρες λόγω ομίχλης και εξαιτίας του ότι ο διάδρομος προσγείωσης που λειτουργεί με το νέο σύστημα (LSII), δεν είχε καθαριστεί από τους πάγους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσγειωθούν τα αεροσκάφη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις Εθνικές Οδούς Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Θεσσαλονίκης - Μουδανιών τις Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 24, 25 κι 26 Δεκέμβρη τις ώρες αιχμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ