Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
TVX
Καταστροφικές οι επιπτώσεις για τη Χαλκιδική και Θράκη

Η εξόρυξη χρυσού στις μοναδικές και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καταστροφική. Αυτό επισημαίνεται σε ψήφισμα του 13ου Συνεδρίου των Οικολογικών Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρόδο και με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στο συγκεκριμένο θέμα και να σεβαστεί τη γνώμη των πολιτών που είναι αντίθετοι με την κατασκευή παρόμοιων εργοστασίων, όπως της TVX στη Χαλκιδική.

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, οι συνέπειες της εκμετάλλευσης χρυσού για τη ζωή στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και του Αιγαίου είναι καταστροφικές και συγκεκριμένα:

  • Θα εξαντληθούν τα αποθέματα νερού. Θα ρυπανθεί το έδαφος και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά από τα κυανιούχα, το αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα. Θα καταστραφεί η πανίδα, η χλωρίδα και το οικοσύστημα. Θα επιδεινωθεί η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
  • Θα επιδεινωθεί η οικονομία της περιοχής, αφού: Θα απαξιωθούν και θα πληγούν βασικές αγροτικές δραστηριότητες, θα αποδυναμωθεί η τουριστική δραστηριότητα στη Χαλκιδική και τη Θράκη, που αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο τόσο για τους κατοίκους όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα, θα εκλείψει η κτηνοτροφική δραστηριότητα, θα δημιουργηθεί στρατιά ανέργων.

Τέλος, οι σύνεδροι του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων αποφάσισαν όλοι μαζί να εμποδίσουν με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την εγκατάσταση και λειτουργία των χρυσωρυχείων στη Θράκη και τη Χαλκιδική και να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ