Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Οριστικοποιήθηκε το πρόστιμο

Οριστικοποιήθηκε, τελικά, προχτές κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής της ΕΕ το πρόστιμο των 19,7 δισ. δρχ. για την κακοδιαχείριση του έργου της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με την - προαναγγελθείσα και αναμενόμενη - αυτή απόφαση η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει τα 57,918 εκατ. ευρώ (19,7 δισ. δρχ.) από τα 100 εκατ. ευρώ με τα οποία έχει συγχρηματοδοτήσει το έργο μέχρι τώρα η ΕΕ. Τα 32 εκατ. ευρώ (11 δισ. δρχ.) θα επιστραφούν εντός του 2002, ή καλύτερα θα παρακρατηθούν από άλλα προγράμματα, ενώ τα υπόλοιπα το 2004 και κατόπιν ελέγχου της πορείας του έργου από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Τα χρήματα αυτά, όπως είναι γνωστό, θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κουτσουρεμένο πρόγραμμα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου σε 8.440 τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Μ. Μπαρνιέ, δήλωσε, πάντως ότι «θα συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, αλλά πάνω σε νέες βάσεις». Οπως είναι γνωστό οι αρμόδιοι της ΕΕ δέχτηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου να χρηματοδοτήσουν νέα προγράμματα του έργου με 54 δισ. δρχ. (η Ελλάδα είχε ζητήσει 84) αλλά με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να τα συγχρηματοδοτήσει τώρα πια με 50% (αντί 30% μέχρι τώρα). Επίσης, θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία που διέπει τη σύνταξη του Κτηματολογίου και να δεχτεί στενή κοινοτική «επιτροπεία» και ελέγχους στις αναθέσεις μελετών και στην εκτέλεση των έργων...

Μέσω Βρυξελλών

Με όπλο ένα έγγραφο της Κομισιόν επιτέθηκε χθες η ΝΔ κατά του Κ.Λαλιώτη. Το έγγραφο είναι το σκεπτικό βάσει του οποίου η Κομισιόν επέβαλε το πρόστιμο των 19,7 δισ. δρχ. για το Κτηματολόγιο. Στο έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «το σχέδιο (σ.σ. του Κτηματολογίου) θα έπρεπε να διαρκέσει 15 χρόνια και να έχει συνολικό κόστος 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ετσι, όπως πήγαιναν τα πράγματα, θα μπορούσε να διαρκέσει 30 χρόνια και να στοιχίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κανένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ελληνικού εδάφους δεν έχει κτηματολογηθεί. Αρα, το Κτηματολόγιο σήμερα αποτελεί ένα σχέδιο εικονικής πραγματικότητας». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «το ποσό των αρχικών συμβολαίων αυξήθηκε περισσότερο από 100% με απ' ευθείας ανάθεση... Οι σοβαρές αυτές διαχειριστικές ανωμαλίες - έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και απόκλιση δαπανών - που δημιουργούν αδικαιολόγητα προβλήματα στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, θεωρούνται από τη Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως «ανωμαλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ