Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργα

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Καρύστου Ευβοίας από τις βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα. Η περίπτωση δεν είναι η μόνη, αλλά είναι χαρακτηριστική της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης που - με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού - χαρακτηρίζει τη χώρα και βασανίζει τους κατοίκους της. Το θέμα έφερε και στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έστειλε ο δήμος στους υπουργούς Εσωτερικών - ΠΕΧΩΔΕ και άλλους παράγοντες, πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης στον κάμπο της Καρύστου. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο αγροτικό οδικό δίκτυο, είναι δύσκολη η συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις τους. «Αμεση και επιβεβλημένη είναι, επομένως, η παρέμβαση για αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου», επισημαίνει ο δήμος.

Συνεχίζει ότι τη μεγαλύτερη καταστροφή υπέστη η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή της Αγίας Τριάδας, εξαιτίας της μεταφοράς χιλιάδων κυβικών φερτών υλών, που μεταφέρθηκαν, με αποτέλεσμα το τοπίο να μην είναι πλέον αναγνωρίσιμο.

Ωστόσο, το πλέον σοβαρό πρόβλημα είναι ότι καταπλακώθηκε η υδρομάστευση της πηγής της Αγίας Τριάδας, από όπου υδρεύεται η πόλη της Καρύστου και διάφοροι οικισμοί. Οπως σημειώνουν οι αιρετοί της περιοχής, η υδροδότηση διακόπηκε και για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της πόλης, τέθηκαν σε λειτουργία γεωτρήσεις. Ο δήμος ζητά χρήματα για να αντιμετωπίσει τις ζημιές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, έθεσαν το ζήτημα και ρωτούν «αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών και αν θα πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα».

Μιλώντας στο «Ρ», ο δήμαρχος Σπ. Πλατυμέσης αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα από τις κεντρικές υπηρεσίες για χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ζημιών. Ομως, σύμφωνα με νεότερο υπόμνημα του δήμου προς τη Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απαιτείται «άμεση επέμβαση με διαδικασίες του κατεπείγοντος για την αποκατάσταση της υδροδότησης και τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων της περιοχής». Στο υπόμνημα σημειώνεται εξάλλου ότι η πηγή της Αγ. Τριάδας παρείχε το 40% της ύδρευσης της Καρύστου και η απώλειά της φέρνει την πόλη σε δεινή θέση, με δεδομένη την έλλειψη υδάτινων πόρων. Και ότι με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, η αναγκαία παρέμβαση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 εκατ. δρχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένος αγώνας για να σωθεί το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας(2023-02-15 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης(2020-10-03 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης των πληγέντων(2016-09-10 00:00:00.0)
Αμεση ενίσχυση των πληγέντων ζητά το ΚΚΕ(2015-09-25 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα(2010-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ