Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η γενετική του ανθρώπου στην υπηρεσία του κέρδους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Αλυσσανδράκη, σε σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την ανθρώπινη γενετική, πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Κατά τη γνώμη μου είναι δυστύχημα για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας, περιλαμβανομένης της κλωνοποίησης, της καταγραφής του ανθρώπινου γονιδιώματος, της δυνατότητας πρόκλησης γενετικής μετάλλαξης, πραγματοποιούνται σε εποχή που επικρατεί ακόμα το καπιταλιστικό σύστημα. Στο απάνθρωπα εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε σήμερα, όπου τα πάντα υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους, οι ανακαλύψεις αυτές είναι αδύνατον να τεθούν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Αντίθετα, θα είναι εντελώς φυσιολογικό να τεθούν στην υπηρεσία των εμπλεκομένων μονοπωλίων. Δε θα μας φανεί περίεργο να αναπτυχθεί π.χ. αγορά ανθρωπίνων ωαρίων, εμβρύων και βλαστικών κυττάρων, ή ακόμα οι νέες θεραπευτικές δυνατότητες να είναι προσιτές μόνο σ' αυτούς που μπορούν να πληρώσουν αδρά.

Ετσι κι αλλιώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τροποποιήσεις του γενετικού υλικού. Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι η ζωή χρειάστηκε ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να αναπτυχθεί στον πλανήτη μας και ότι εξελίχτηκε αργά με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε άμεσα στην εξελικτική διαδικασία και μπορούμε ίσως να δούμε τα άμεσα αποτελέσματα τέτοιων παρεμβάσεων, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειές τους μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια. Και αν αυτό το διάστημα σας φαίνεται μεγάλο, μπορώ, ως αστρονόμος, να σας διαβεβαιώσω ότι ο ήλιος θα υπάρχει για άλλα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πέρα από αυτό έχουμε μπροστά μας το εκφυλιστικό φαινόμενο της κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ζωντανούς οργανισμούς και ανθρώπινα γονίδια. Η άποψή μας σ' αυτό το θέμα είναι καθαρή. Κανένα μέρος του ανθρωπίνου σώματος, κανένα κύτταρο, κανένα μόριο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ευρεσιτεχνίας. Είμαστε επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι στη χρήση του γενετικού κώδικα από εργοδότες, ασφαλιστικές εταιρίες, μυστικές υπηρεσίες κ.λπ.

Η έκθεση που εξετάζουμε περιέχει ενδιαφέρουσες απόψεις για μια σειρά ζητήματα. Σε αρκετά άρθρα επισημαίνει κινδύνους που απορρέουν από την εμπορευματοποίηση των νέων βιοτεχνολογιών, ειδικότερα για τις λιγότερο ισχυρές οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Ομως το ψήφισμα τελικά παραμένει εγκλωβισμένο στη λογική της ανταγωνιστικότητας και κρατά σχεδόν ουδέτερη στάση στο νομικό ζήτημα.

Η συζήτηση που ολοκληρώνουμε σήμερα, ας σηματοδοτήσει την αρχή ενός γενικότερου προβληματισμού και αφορμή για ανάπτυξη μιας υπεύθυνης στάσης στο τεράστιας σημασίας ζήτημα της ανθρώπινης γενετικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ