Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΔΝ
Στόχος η δυναμικότερη παρέμβαση στους αγώνες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε με τη φιλοξενία της ΚΝΕ στην Αθήνα

Αποψη από τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αποψη από τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων ήταν η συμμετοχή των ξένων νεολαιίστικων οργανώσεων στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 του Δεκέμβρη, με τη φιλοξενία της ΚΝΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γεγονός που αποτυπώνει την ενδυνάμωση του κύρους της ΠΟΔΝ και το ενδιαφέρον των οργανώσεων για κοινή δράση, αλλά και το αυξημένο κύρος της ΚΝΕ όπως αποδεικνύει και η μεγάλη συμμετοχή κομμουνιστικών και προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο στις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της.

Κοινή ήταν η εκτίμηση της ανοδικής πορείας στη δράση της Ομοσπονδίας, άλλωστε σ' αυτό το Γενικό Συμβούλιο εντάχθηκαν στη δύναμή της τρεις επιπλέον οργανώσεις (Κομμουνιστική Νεολαία Φινλανδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ουκρανίας και Σοσιαλιστική Φοιτητική Ενωση Σρι Λάνκα). Υπό αυτές τις συνθήκες και με στόχο την ακόμα πιο αγωνιστική παρέμβαση και δράση της Ομοσπονδίας, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε η 16η Γενική Συνέλευσή της (Συνέδριο) να πραγματοποιηθεί στη σοσιαλιστική Κούβα τον Φλεβάρη του 2003.

Καταδίκη της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας

Πλούσιος ήταν ο προβληματισμός στην τριήμερη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και αφορούσε, μεταξύ άλλων, στη γενική πολιτική κατάσταση μετά και την έναρξη του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, στις ιδιαίτερες εξελίξεις σε σειρά χωρών, στις κινητοποιήσεις κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, στον απολογισμό του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στον απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης της κλπ.

Δριμεία υπήρξε η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται με πρόφαση την τρομοκρατία, ενώ η συζήτηση αποτύπωσε την ανησυχία για τις συνέπειες των σχεδίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Με σύνθημα «Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και οι μηχανισμοί τους», οι συμμετέχοντες στο Γενικό Συμβούλιο κατέδειξαν τους ενόχους, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την προσπάθεια ελαστικής ερμηνείας της έννοιας «τρομοκρατία», που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, περιλαμβάνει εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, ένοπλα επαναστατικά λαϊκά κινήματα (FARC-EP), σοσιαλιστικές χώρες όπως η Κούβα και η Κορέα, αλλά και τη δράση κομμουνιστικών νεολαιών και κομμάτων. Στα πλαίσια αυτά εξάλλου εκτιμήθηκε πως εντάσσεται η όξυνση του αυταρχισμού και της επιθετικότητας, της καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των λαών και της νεολαίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών εκφράστηκε έντονα η αλληλεγγύη προς χώρες και λαούς που αντιστέκονται στη βάρβαρη επίθεση του ιμπεριαλισμού. Ιδιαίτερα για την Παλαιστίνη, πέραν της δήλωσης αλληλεγγύης που υιοθέτησε το ΓΣ, υπήρξαν σκέψεις για παραπέρα πρωτοβουλίες (μαζική αποστολή αντιπροσωπείας της ΠΟΔΝ, έκδοση αφίσας, βδομάδα κοινής δράσης σε όλες τις χώρες κ.ά.). Παράλληλα, συζητήθηκαν οι επιθέσεις που δέχονται χώρες όπως η Κολομβία, η Κούβα και η Κορέα και τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει και εμπράκτως η αλληλεγγύη προς αυτές.

Εθνικοί και διεθνικοί αγώνες

Στα πλαίσια του προγραμματισμού δράσης της ΠΟΔΝ εκτιμήθηκε η ανάγκη πιο ενεργητικής εμπλοκής της και της διακριτής της παρουσίας στο κίνημα κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, μπολιάζοντάς το με τους αγώνες, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των νέων. Εντονα καταγράφτηκε η ανάγκη να αντιταχθεί στην εφ' όλης της ύλης επίθεση του κεφαλαίου ένα μαζικό και μαχητικό διεθνές λαϊκό κίνημα, που θα στηρίζεται στη βάση της ανάπτυξης των αγώνων σε εθνικό επίπεδο και θα αξιώνει όχι μερεμέτια αλλά ριζικές αλλαγές για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, όπου θα «παγκοσμιοποιείται» η αλληλεγγύη και όχι η κυριαρχία του κεφαλαίου. Ετσι, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού κλείστηκε για τον Φλεβάρη του 2002 στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε, όπου αναμένονται περίπου 15.000 νέοι από όλο τον κόσμο. Εκεί η ΠΟΔΝ θα έχει το δικό της δυναμικό «παρών».

Σε ό,τι αφορά στον απολογισμό του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στην Αλγερία, το ΓΣ εκτίμησε ότι η διεξαγωγή του αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία. Το φεστιβάλ συγκέντρωσε χιλιάδες νέους από 140 χώρες του κόσμου και υπήρξε μια πραγματική παγκόσμια εκδήλωση κατά της «παγκοσμιοποίησης», μια και στο πλαίσιό του διαδήλωσαν νέοι προερχόμενοι από εκείνες τις χώρες που πρωτίστως πλήττονται από τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου. Παρότι διεξήχθη κάτω από αντίξοες συνθήκες και δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση από τις δυνάμεις της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, και όχι μόνο, το Φεστιβάλ είχε σαφή αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και η ΠΟΔΝ βγήκε απ' αυτό πιο δυνατή.

Στο ΓΣ κατατέθηκε μια πρώτη σκέψη για τη διεξαγωγή του επόμενου φεστιβάλ στην Ασία.

Τέλος, στην αγωνιστική πορεία της ΠΟΔΝ υπάρχουν μια σειρά σταθμοί-πρωτοβουλίες των οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο, που αποκτούν όμως διεθνή διάσταση, όπως είναι η διαδήλωση που προγραμματίζεται στην Πράγα τον Νοέμβρη του 2002 με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ