Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 30 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ»
Ο σκεπτικισμός του λαού για τα «οφέλη» παραμένει

Εκπρόσωποι κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών «χαιρέτισαν» την επέτειο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τριάντα χρόνια από τη λεγόμενη «επανένωση» της Γερμανίας, όπως ονομάζεται η καπιταλιστική παλινόρθωση στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, συμπληρώθηκαν το Σάββατο 3 Οκτώβρη, η οποία έγινε και επίσημα το 1990.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αλλά πάντα με τους πανηγυρισμούς ντόπιων και ξένων ιμπεριαλιστών για την επικράτηση των κεφαλαιοκρατικών εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, που σάρωσαν τα εργατικά δικαιώματα τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία.

Για «ενότητα στην ελευθερία και την ποικιλομορφία» έκανε λόγο ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι οι ανισότητες μεταξύ Ανατολής και Δύσης παραμένουν, ειδικά ένα «σαφές μισθολογικό χάσμα». Σε μια περίοδο που οι φτωχοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη χώρα διαρκώς αυξάνουν, ενώ η πανδημία έχει αποκαλύψει τις τραγικές συνέπειες της ιδιωτικοποιημένης και εμπορευματοποιημένης Υγείας, ο Πρόεδρος της Γερμανίας ισχυρίστηκε πως «ζούμε στην καλύτερη Γερμανία που υπήρξε ποτέ».

Για τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «η 3η Οκτώβρη 1990 ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη Γερμανία, την Ευρώπη και τον κόσμο». «Μια ενωμένη Ευρώπη και ένας ισχυρός διατλαντικός δεσμός συνεχίζουν να είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας σήμερα», πρόσθεσε.

Μηνύματα έστειλαν και άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σχετικές δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τη δυσαρέσκεια ή τον σκεπτικισμό τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η γερμανική επανένωση, όσο και για τα οφέλη της για τον γερμανικό λαό. Οι πληγές από τον διαβόητο «φορέα» «Tρόιχαντ», που ξεπούλησε ή έκλεισε χιλιάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις που αποτελούσαν λαϊκή περιουσία, από την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου και την εκτόξευση της ανεργίας, τη μαζική μετανάστευση εκατομμυρίων Ανατολικογερμανών προς τη Δύση, είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στη συλλογική συνείδηση των Γερμανών.

Ετσι, σε δημοσκόπηση του NDR, το 58% των Ανατολικογερμανών πιστεύουν ότι η επανένωση εξελίχθηκε με άδικο τρόπο (από 52% πέρυσι), όπως και το 39% των Δυτικογερμανών (από 37%). Σε άλλη δημοσκόπηση (mdrFRAGT), μόλις το 60% των Γερμανών απαντά πως η επανένωση σήμαινε κυρίως «οφέλη» ή «περισσότερο όφελος παρά απώλεια», ενώ το 36% αμφισβητεί τα οφέλη της επανένωσης. Εξάλλου, μόλις το 46% των ερωτηθέντων (yougov) δηλώνουν ότι η πτώση του τείχους του Βερολίνου και η γερμανική ενοποίηση έφεραν περισσότερα οφέλη για τον γερμανικό λαό συνολικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ