Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Εξαγγελίες που οδηγούν στα χειρότερα

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην αγροτική οικονομία από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, δεν προσθέτουν σχεδόν τίποτα καινούριο στο απαράδεκτο καθεστώς που υπήρχε, αντίθετα προσθέτουν νέα χαράτσια σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, γι' αυτό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις, στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση:

«Με τα μέτρα αυτά επιβεβαίωσε, ότι δε θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ το 100% των ζημιών στη φυτική παραγωγή, αλλά μόνο το 75%.

Αρνήθηκε, άλλη μια φορά, να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες, με αποτέλεσμα να τον εξαναγκάσει σε δανεισμό, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη χρεοκοπία του, για να υλοποιηθεί στην πράξη η ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων που θεσμοθέτησε με το νέο νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Οκτώβρη.

Σκόπιμα δεν προσδιόρισε το ποσοστό των ζημιών, που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, δηλαδή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο στα θερμοκήπια, στους στάβλους, στις αποθήκες κ.ά. επειδή θα είναι πολύ χαμηλό, όπως πολύ χαμηλό ήταν σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Πάγωσε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα χρέη των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων στην ΑΤΕ και δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο ευνοϊκής χρηματοδότησής τους από την ΑΤΕ, για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αντίθετα, αύξησε από 1-1-2002 τα τέλη εκτίμησης σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων από 70% έως 240%, με στόχο "να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι".

Τα μέτρα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων και της ΑΤΕ που προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από ένα αποτελεσματικό κρατικό σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας.

Το ΚΚΕ ριζικά αντίθετο με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να ρίξει στάχτη στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών και της κοινής γνώμης, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Εγκαιρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στη φυτική και ζωική παραγωγή με κρατική επιχορήγηση, για να μην οδηγηθεί στο δανεισμό και στη χρεοκοπία ο ΕΛΓΑ.
  • Εγκαιρη αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100% της ζημιάς στο αγροτικό κεφάλαιο που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ.
  • Πάγωμα των χρεών των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ μέχρι τη νέα σοδειά και χορήγηση ευνοϊκής χρηματοδότησης από την ΑΤΕ για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
  • Ανάκληση των αυξήσεων στα τέλη εκτίμησης.
  • Νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλα τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, θα επιχορηγείται από το κράτος και θα κάνει έργα προληπτικής προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ