Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή και αγανάκτηση στην Εύβοια

Εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της κακοκαιρίας οι κάτοικοι της περιοχής. Αποκλεισμένα παραμένουν ακόμη 10 χωριά, δεν έχει αποκατασταθεί το ρεύμα σε πολλές περιοχές

Με αποκλεισμένα 10 χωριά για συνεχή μέρα, σε κάποια από αυτά οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, με ημιανοιχτό το οδικό δίκτυο, με την πρωτεύουσα του νομού να υφίσταται τις συνέπειες της χιονόπτωσης ακόμη και στο κέντρο της και με την ηλεκτροδότηση να μην έχει αποκατασταθεί, η Εύβοια και οι 210.000 κάτοικοί της βιώνουν σε ένα άλλο επίπεδο - εκτός από αυτό της παραγωγικής υποβάθμισης και ανεργίας - τι σημαίνει φιλομονοπωλιακή πολιτική, ιδιωτική πρωτοβουλία, διάλυση του δημόσιου τομέα, κέρδος για την πλουτοκρατία. Τι σημαίνει μιζέρια, φτώχεια, ταλαιπωρία, ξεπάγιασμα, μερόνυχτα χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς τρόφιμα σε κάποιες περιπτώσεις. Τι σημαίνει έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού στον κρατικό μηχανισμό για την προστασία αυτών που αποτελούν την πλειοψηφία του λαού, την πλειοψηφία του καθημερινού μόχθου, από τέτοια καιρικά φαινόμενα. Βιώνουν ακριβώς την πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ, της «παγκοσμιοποίησης» και του μοχθηρού μέλλοντος που αυτή επιφυλάσσει, αν δεν υπάρξει αντίδραση, αν δεν υπάρξει αγώνας και μέτωπο λαϊκό, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της.

Η έκρηξη αγανάκτησης και οργής που συναντάμε τούτες τις μέρες στους δρόμους της Χαλκίδας, οι εκκλήσεις για βοήθεια από τα αποκλεισμένα χωριά της Δίρφης, των Μεσσαπίων, της Καρύστου, του Καφηρέα, είναι ανάγκη να μετατραπούν σε αγωνιστική δράση, να προχωρήσουν παραπέρα.

Σήμερα ήταν οι «έντονες πρωτοφανείς χιονοπτώσεις», χτες ήταν «η θεομηνία των πλημμυρών», κάθε καλοκαίρι οι «εμπρηστές και οι αέρηδες» που τρώνε χιλιάδες στρέμματα δασών της Εύβοιας, αύριο θα είναι άλλα «κακά της μοίρας μας». Και κατ' αυτόν τον τρόπο θα επιβιώνουν και θα «κλέβουν» κάθε φορά την ψήφο του λαού, αυτοί που στηρίζουν ή συμπαρατάσσονται - «πράσινοι» ή «μπλε» - με αυτή την αντιλαϊκή σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτική. Είτε είναι στη Νομαρχιακή είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δήθεν καταγγέλλουν αλλά συναινούν να είναι φορομπήχτες, να παίρνουν αρμοδιότητες αλλά να μην τους δίνουν πόρους, να δέχονται τη μετατροπή της ΝΑ και ΤΑ σε επιχειρήσεις, να θεωρούν το ξεπούλημα προσοδοφόρων για το ιδιωτικό κεφάλαιο δραστηριοτήτων της Αυτοδιοίκησης σύγχρονο μάνατζμεντ.

Είναι η κυβέρνηση που διέλυσε τη ΜΟΜΑ, αλλά είναι και οι «πρασινογάλαζοι» νομάρχες και δήμαρχοι που δε βγάζουν άχνα, αντίθετα συναινούν στη διάλυση καθετί δημόσιου. Και οι μεν και οι δε με σκοπό να τα παραδώσουν στα ιδιωτικά και εργολαβικά συμφέροντα. Γι' αυτούς να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Ετσι, από τα 170 μηχανήματα που δουλεύουν σήμερα για τον εκχιονισμό και τη διάνοιξη δρόμων στην Εύβοια, ελάχιστα, που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, ανήκουν στη ΝΑ Εύβοιας. Τα υπόλοιπα είναι των εργολάβων.

Το ίδιο και για τη ΔΕΗ. Οι εκτεταμένες και μακρόχρονες διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε συνθήκες ψύχους οφείλονται στην πορεία αποσάθρωσης δημόσιων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, στην ιδιωτικοποίηση που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και η ΝΔ. Συναινούν, όμως, τόσο ο νομάρχης όσο και ο δήμαρχος Χαλκίδας, όπου για τέσσερις μέρες συνοικίες της έμειναν χωρίς ρεύμα αλλά έριχναν το μπαλάκι στη «δημόσια ΔΕΗ». Ετσι, αν δεν ενισχυόταν με τεχνικό προσωπικό από Βοιωτία, Φθιώτιδα και Λάρισα, το τοπικό προσωπικό της ΔΕΗ, παρά τις 24ωρες προσπάθειες, δεν έφτανε.

Κανένας από αυτούς τους κυρίους δεν μπήκε μπροστά - ούτε καν ενοχλήθηκε - που εδώ και χρόνια η μονάδα του ΑΗΣ Αλιβερίου υπολειτουργεί και είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος. Ολοι όμως αυτοί, από νομάρχη μέχρι δημάρχους, «πείστηκαν» από την πολυεθνική που κατέχει τον όμιλο της ΑΓΕΤ, ότι μια ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρενέργειας τούς... «συμφέρει». Οπως έκαναν - με μοναδική εξαίρεση τον δήμαρχο Αμαρύνθου - και με τους ιδιώτες που η κυβέρνηση ανέθεσε «εν λευκώ» την αιολική ενέργεια στην Εύβοια και αλλού, με δυσμενείς όρους για τη δημόσια ΔΕΗ.

Κι ένα παράδειγμα «ετοιμότητας» της κρατικής μηχανής: Ενώ είχαν περάσει έξι μέρες αποκλεισμού έξι χωριών της Δίρφης και των Μεσσαπίων, πέταξε ελικόπτερο για τη ρίψη τροφίμων και φαρμάκων. Την προηγούμενη μέρα είχε γίνει ανεπιτυχής προσπάθεια, αφού δεν μπορούσε να προσγειωθεί το ελικόπτερο στο... αεροδρόμιο της Τανάγρας!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ