Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», με το οποίο η κυβέρνηση, κάτω από τον βαρύγδουπο και ψευδεπίγραφο τίτλο, αυτό που κάνει είναι να μειώνει τον μεικτό μισθό και να προωθεί τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως προβλέπουν το «πόρισμα Πισσαρίδη» και οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

«Εμβληματικό» άρθρο του νομοσχεδίου είναι το 31, που προβλέπει ακριβώς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, απαλλάσσοντας κράτος και εργοδοσία από το «μισθολογικό βάρος». Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «αναπτυξιακό μέτρο», το ΚΙΝΑΛ να μιλάει για «φιλοεπενδυτικό» μέτρο, κ.ο.κ., με «ενστάσεις» για τον τρόπο που θα πληρώσει ο λαός.

Με βάση το εν λόγω μέτρο, μάλιστα, η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να καλλιεργήσει προσδοκίες περί «αύξησης μισθών», την ώρα που το «κέρδος» των εργαζομένων θα είναι 8 ευρώ το μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, 13 ευρώ στον μεικτό μισθό των 700 ευρώ και 16 ευρώ στον μεικτό μισθό των 1.000 ευρώ. Αυτά τα ψίχουλα οι εργαζόμενοι θα τα πληρώσουν στο πολλαπλάσιο από την «άλλη τσέπη», αφού ταυτόχρονα μειώνεται ακόμα πιο δραστικά η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, ενώ επιπτώσεις θα έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Υγεία και τις συντάξεις.

Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για την προστασία των ανέργων και συνολικά των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, θα έκανε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το Κόμμα, όπως αυτή που προβλέπει την εφάπαξ ενίσχυση όλων των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων με επίδομα ύψους 600 ευρώ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ