Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ - ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κόντρες για το «πανωπροίκι»

Από «μηδενική βάση» και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, οι σχέσεις των δύο τραπεζών. «Ισότιμες» χαρακτηρίζονται πλέον οι δυο τράπεζες

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην Εθνική και την Αλφα Τράπεζα του ομίλου Κωστόπουλου. Αυτό προκύπτει ακόμη και από τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των δυο τραπεζών, με την οποία γίνεται προσπάθεια να περισωθούν τα όποια προσχήματα και να κερδηθεί χρόνος τόσο για τους ίδιους όσο και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που είχε και εξακολουθεί να έχει άμεση εμπλοκή στο εγχείρημα της συγχώνευσης.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται: «Οπως σε κάθε μεγάλο εγχείρημα, έτσι και σε συγχώνευση μεταξύ ισότιμων μεγάλων τραπεζών ανακύπτουν δυσκολίες σε διάφορους τομείς. Οι δυσκολίες αυτές με πνεύμα κατανοήσεως και καλής πίστης γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Στόχος μας συνεχίζει να είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ελληνικής τράπεζας με ευρωπαϊκή δομή που θα λειτουργεί με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της σύγχρονης τραπεζικής αγοράς. Αυτό άλλωστε επιτάσσει το συμφέρον της Εθνικής Οικονομίας, των Μετόχων μας και των Εργαζομένων και στις δυο τράπεζες».

Με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι χτες το απόγευμα, αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, αλλά εξίσου πιθανές είναι και λύσεις σαν τη λεγόμενη χαλαρή συνεργασία, «συνεργασία μέσω ανταλλαγής μετοχών», ή και η πλήρης διάρρηξη της προσέγγισης που είχε σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Στο άγριο πάντως επιχειρηματικό παιχνίδι που έχει ξεσπάσει, γιατί περί τέτοιου πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται να κερδίζει πόντους η διοίκηση της Αλφα. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες οι δυο τράπεζες αναγορεύονται σε «ισότιμες μεγάλες τράπεζες» και αυτό παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεγεθών ανάμεσα στην Εθνική και την Αλφα είναι καταφανής. Στην επιχειρηματική κόντρα οι τραπεζίτες επιστράτευσαν και τις διοικήσεις των δύο σωματείων των εργαζομένων. Ειδικά στην περίπτωση της Αλφα ο πρόεδρος του εργοδοτικού σωματείου ανέλαβε τις τελευταίες κρίσιμες μέρες το ρόλο του άτυπου πληροφοριοδότη του Τύπου και της διοχέτευσης των απόψεων και θέσεων των μεγαλομετόχων της τράπεζας στην οποία εργάζεται. Κοινή συνισταμένη της πληροφόρησης που παρέχεται από τον όμιλο Κωστόπουλου είναι πως η διαπραγμάτευση ξεκινά «από μηδενική βάση».

Η διοίκηση του συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, που κινείται περισσότερο σε... φιλοκυβερνητική ρότα, είναι της άποψης ότι η κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών περιέχει πολλές ασάφειες και πως θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τον Θ. Καρατζά. Στο ίδιο μήκος κύματος η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ υποστηρίζει πως «η δημιουργία μιας μεγάλης ισχυρής τράπεζας με υπερεθνική εμβέλεια αποτελεί στόχο ευρύτερης εθνικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας» (!) και διερωτάται για τα «σοβαρά και εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την ασάφεια της κοινής ανακοίνωσης».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης που ανέλαβαν ρόλο «κουμπάρου» στον πολύφερνο γάμο προσποιούνται τώρα τους αποστασιοποιημένους. Σε πείσμα της πραγματικότητας και των εκτεταμένων κυβερνητικών παρεμβάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας έλεγε χτες ότι η κυβέρνηση ενημερώνεται για τις εξελίξεις και θα επιθυμούσε θετική κατάληξη, αλλά ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει ούτε έχει καμία πρόθεση παρέμβασης στις συνεννοήσεις μεταξύ των δυο τραπεζών.

Την ίδια ώρα τα «ήξεις αφήξεις» της κοινής ανακοίνωσης δημιουργούν γόνιμο έδαφος για κάθε είδους κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο. Στο πλαίσιο αυτό έρχονται στη δημοσιότητα κάθε είδους σενάρια για πιθανές και απίθανες συνεργασίες της Αλφα. Κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ των παραγόντων της ντόπιας τραπεζικής αγοράς είναι πως ο «αρραβώνας» δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά. Πολλοί τραπεζίτες, αλλά και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, τέλος, εκτιμούσαν σαν θετικό το γεγονός πως ο αρραβώνας λύθηκε νωρίς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ