Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΩΜΙ
Οι ανατιμήσεις προηγήθηκαν του ευρώ...

Κυβέρνηση και ΕΕ οδηγούν σε εξόντωση τα αρτοποιεία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες ελιγμών στα πλαίσια της εθνικής νομοθεσίας, λένε οι αρτοποιοί

Το 90%-95% των αρτοποιών της χώρας είχε ήδη προχωρήσει μέχρι το Δεκέμβρη σε αύξηση της τιμής του ψωμιού στις 340-360 δρχ. τις δύο φραντζόλες ή 170-180 δρχ. τη μία. Αυτό διευκρίνισε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Ηλ. Εξαρχος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αρτοποιοί που έκαναν αυξήσεις μετά την 1η του Γενάρη εξυπηρετούν συμφέροντα που θέλουν να πλήξουν το παραδοσιακό αρτοποιείο.

Πάντως, παρά τις ομολογίες ουσιαστικά για τις... προ ευρώ ανατιμήσεις, που έγιναν στις τιμές του ψωμιού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών εξήγησε - και σωστά - ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί και στο χώρο της αρτοποιίας, επιδιώκει την εξόντωση των παραδοσιακών βιοτεχνικών αρτοποιείων και την παράδοση της παραγωγής και διακίνησης άρτου στις βιομηχανίες και στα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι εκάστοτε αιτιάσεις της κυβέρνησης περί συγκεκριμένων εντολών από την ΕΕ και υποχρεωτικότητας των οδηγιών για «απελευθέρωση» του κλάδου είναι αβάσιμες, αφού είναι θέμα πολιτικής βούλησης και εξαρτάται από την ίδια την κυβέρνηση η πολιτική που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας και των ελιγμών που μπορεί να γίνουν για να προστατευτούν τα μικρά αρτοποιεία.

Στο μεταξύ, οι τιμές των οπωροκηπευτικών εξακολουθούν να «καλπάζουν». Χτες παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τα πράσινα κηπευτικά και τα χόρτα να σύρουν το χορό της ακρίβειας. Με αφορμή τις υπέρογκες ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών με ανακοίνωσή της φωτογραφίζει τους χονδρεμπόρους ως υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των τιμών, ενώ και η αντίστοιχη ομοσπονδία των πωλητών λαϊκών αγορών από τη μεριά της κατηγορεί τους χονδρεμπόρους ότι «βαφτίζουν» ελληνικά τα εισαγόμενα προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ