Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ευχολόγια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν «παρών») ένα ακόμα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση τάχα της διασυνοριακής φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που «τρέχουν» κάθε λογής φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, έχει τίτλο «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών». Περιέχει κάποιους υποτίθεται περιορισμούς και ελέγχους που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «μακιγιάρουν» το σύστημα και να θολώνουν τα νερά, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα.

Η βουλευτής του Κόμματος ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να παρθούν μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, χωρίς σύγκρουση με τις βασικές αρχές λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς, στην ουσία με την ίδια την καπιταλιστική οικονομία.

Οπως ανέφερε, τα μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, όπως η διασυνοριακή φοροδιαφυγή, στην οποία αναφέρεται η πολυμερής διεθνής σύμβαση, «δεν μπορεί παρά να αποτελούν ένα ευχολόγιο, ένα πυροτέχνημα στην καλύτερη των περιπτώσεων» όσο διατηρούνται η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, η ανωνυμία των μετοχών των εταιρειών, οι οφσόρ εταιρείες και κυρίως όσο ο βασικός κανόνας της οικονομίας παραμένει ο ανταγωνισμός για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους. «Ο ανταγωνισμός αυτός», πρόσθεσε, «δεν χρησιμοποιεί μόνο παράνομες μεθόδους και σκοτεινές πηγές πλουτισμού, αλλά αξιοποιεί μια σειρά από νόμιμες φορολογικές διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις και ασυλίες».

Η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε πως συνεχώς διευρύνονται οι φορολογικοί παράδεισοι που ανθούν πια και στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και τα κράτη προσφέρουν όλο και περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσουν επενδυτές, συμπληρώνοντας πως «σε αυτήν τη λίστα επιχειρεί να προστεθεί εσχάτως και η χώρα μας», καθώς «θέλει να επικρατήσει στον ανταγωνισμό ή να προσεγγίσει τον ανταγωνισμό προσέλκυσης επενδυτών». Ανέφερε τα μέτρα για τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου που πήραν διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ και ανέδειξε πως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι μισθωτοί, εισφέρουν το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχειρήσεις, όπως σημείωσε, έχουν «φιλική συμμετοχή» της τάξης του 5%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμη μια σύμβαση για τη δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής (2018-04-04 00:00:00.0)
Αλλη μία διακρατική συμφωνία ...κατά της φοροδιαφυγής (2018-01-25 00:00:00.0)
Η απάτη... βγάζει μάτι (2017-08-08 00:00:00.0)
Με τεχνάσματα δρομολογούν νέα μέτρα (2013-03-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-01-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ