Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καταγγέλλουν το νέο χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας συνεχίζουν να νομοθετούν σειρά αντεργατικών μέτρων, «ενώ πίσω από τα σαθρά επιχειρήματα περί "τόνωσης της ναυτοσύνης" και της "ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου" κρύβονται οι απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει νέο πακέτο προνομίων και αντιναυτεργατικών μέτρων.

Οπως τονίζουν, «μετά τον νόμο έκτρωμα 4714/2020, που καταργεί τις ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια και παρεμβαίνει στις διαδικασίες του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο το οποίο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο περιλαμβάνει νέα προνόμια σε εφοπλιστές, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στη ναυπηγοεπισκευή, στον παράκτιο τουρισμό, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, στην εξόρυξη και μεταφορά πετρελαίου - φυσικού αερίου σε υποδομές αποθήκευσης και διανομής μέσω των αγωγών από τα λιμάνια της χώρας.

Από την άλλη, παρατείνει την επιδότηση «των 534 ευρώ για ελάχιστους ναυτεργάτες, που είναι σε κατάσταση αναστολής» ενώ ακόμα και αυτό το ψίχουλο δεν τους έχει δοθεί για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2020. Παράλληλα, «συνεχίζονται οι περιορισμοί στην επιδότηση των ανέργων, με τους μακροχρόνια άνεργους να αποκλείονται ακόμα και από το επίδομα πείνας των 350 ευρώ». Καμία κάλυψη δεν προβλέπεται για τους ναυτεργάτες που είναι στα ποντοπόρα, με τους περιορισμούς που υπάρχουν από την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει πολύμηνη ανεργία στους αντικαταστάτες τους.

Τα σωματεία αναφέρονται και στα άρθρα που αφορούν τη Ναυτική Εκπαίδευση, όπως αυτά που προβλέπουν ότι πλέον τα κριτήρια για τις θέσεις διευθυντών σε ΚΕΣΕΝ - ΑΕΝ «θα τα καθορίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ διατηρείται το στρατιωτικό καθεστώς, με την παρουσία λιμενικών στις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών».

Επιπλέον, η κυβέρνηση «θεσμοθετεί την τηλεκπαίδευση σε Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, εφαρμόζοντας τη θέση των εφοπλιστών και για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε κλιμάκωση της πάλης, «με την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των εφοπλιστών», ενώ προβάλλουν διεκδικητικό πλαίσιο για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, κατάργηση των ΠΝΠ και των αντεργατικών νόμων, ουσιαστική προστασία των ανέργων, μόνιμη σταθερή εργασία, επαναπατρισμό των ναυτεργατών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ