Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτροπιασμό προκαλεί η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων

Από την μεταφορά του Δ. Λιγνάδη στον ανακριτή

Eurokinissi

Από την μεταφορά του Δ. Λιγνάδη στον ανακριτή
Αποκαλυπτικό ως προς τη βαρύτητα των κατηγοριών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, είναι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του το περασμένο Σάββατο με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένταλμα κάνει λόγο για μεθοδική και συστηματική προσέγγιση θυμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, στα οποία ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική ιδιότητά του και σημειώνει ότι προκύπτει άσκηση βίας ή κακοποίηση με τα θύματα σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας.

Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή, αλλά και ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, κυρίως αλλοδαπών, ενώ προκύπτει εμμονή για εγκληματική ροπή για πολλά έτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που κρατείται πλέον στη ΓΑΔΑ μετά τη σύλληψή του, έλαβε προθεσμία για αύριο Τετάρτη να απολογηθεί. «Αρνείται όλες τις κατηγορίες, είναι έντιμος άνθρωπος», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη σύλληψη Λιγνάδη ο δικηγόρος του.

Παράλληλα χτες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα για τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ που έστελναν ανήλικους πρόσφυγες στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για να παρακολουθήσουν μαθήματα. Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά στα μαθήματα θεάτρου του Δημ. Λιγνάδη. Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παρουσία ανήλικων αγοριών κυρίως από το Πακιστάν, το Ιράκ και ορισμένα από τα Βαλκάνια στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη ήταν συνεχής.

Μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν στην ίδια γειτονιά με τον σκηνοθέτη - ηθοποιό αναφέρουν ότι είχε γίνει στόχος τον Μάη του 2012 πρόσκαιρης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., μετά από καταγγελίες για παρουσία ανηλίκων σε οροφοδιαμέρισμα κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη και αναφορές για φωνές παιδιών. Η έρευνα διεξήχθη από τρεις αστυνομικούς, που έθεσαν υπό παρακολούθηση την εν λόγω πολυκατοικία, όμως δεν είδαν καμία ύποπτη κίνηση και η υπόθεση έκλεισε τότε.

Ειδικότερα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη και ηθοποιού εστιάζεται σε δύο υποθέσεις βιασμού που φέρονται να μην έχουν παραγραφεί. Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε την Παρασκευή, με μήνυση στην Εισαγγελία από έναν 25χρονο, ο οποίος τότε ήταν μόλις 14 χρονών. Η δεύτερη υπόθεση έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε επίσης μετά τις καταγγελίες του πρώτου ατόμου που είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του σκηνοθέτη στις 5 Φλεβάρη και δημόσια αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τα όσα συνέβαιναν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο «στόχαστρο» των εισαγγελέων βρίσκεται και δεύτερος γνωστός ηθοποιός, για τον οποίο έχει ήδη κατατεθεί μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση πριν από 10 μέρες από τον 38χρονο σήμερα Δημήτρη Ανθη, που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 22 χρονών.

Επίσης χτες, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, αναφορικά με καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις - ανάμεσά τους και για τον Δ. Λιγνάδη - που έχουν φτάσει στο Πειθαρχικό του Σωματείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυση Κούγια στην Ελ. Γερασιμίδου (2023-08-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η δίκη (2022-04-14 00:00:00.0)
Ισχύει η 18μηνη προφυλάκιση (2021-07-20 00:00:00.0)
Ερευνάται τέταρτη καταγγελία (2021-04-22 00:00:00.0)
Απολογήθηκε ο Δ. Λιγνάδης (2021-02-26 00:00:00.0)
Μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού (2021-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ