Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες με αντιπερισπασμούς και κώδικες δεοντολογίας

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή ζήτησε για την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, με «προεξέχον» θέμα, όπως λένε από το Μαξίμου, «την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου», ως αντιπερισπασμό στις αποκαλύψεις για κυκλώματα παιδεραστίας και γενικότερα σεξουαλικής κακοποίησης στο θέατρο κ.α., αφήνοντας στο απυρόβλητο όλο το κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό και νομοθετικό πλαίσιο, που παράγει δράστες και θύματα, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε, χτες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». Δείχνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης, επέμεινε ότι, «δυστυχώς, η αντιπολίτευση, μέρος της αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Είδαμε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά το Σαββατοκύριακο να επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας». Προετοιμάζοντας άλλη μια κοκορομαχία στη Βουλή, ζήτησε «να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag "ΝΔ - παιδεραστές". Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του. Να τοποθετηθεί για όλα αυτά στη Βουλή».

Μάλιστα, ζήτησε, ουσιαστικά, στοίχιση όλων των πολιτικών δυνάμεων πίσω από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση, με τη χαρακτηριστική ...χρονοκαθυστέρηση στην αποκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη: «Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αν αυτό είναι το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που θέλουμε. Και να απαντήσουν τα κόμματα αν πρέπει ή όχι, αν έχουμε ή όχι δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε ένα τείχος και ένα ανάστημα απέναντι σε αυτό τον κατήφορο», είπε η Πελώνη, την ώρα που αφήνουν έξω από κάθε συζήτηση τις ευθύνες κράτους και κυβέρνησης για το υπόβαθρο πάνω στο οποίο φύονται τέτοια φαινόμενα και το θεσμικό πλαίσιο της ατιμωρησίας.

Την ώρα, εξάλλου, που οι ισχύουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για ένα θύμα να καταγγείλει την κακοποίησή του, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη και προστασία από το κράτος, η Πελώνη υποστήριξε, εκ μέρους της κυβέρνησης, το ακριβώς ανάποδο, ότι «ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης».

Πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ένα «άδειασμα» του Μαξίμου στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Συγκεκριμένα η Πελώνη χαρακτήρισε «ατυχή» την πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού ότι ο Λιγνάδης είναι «επικίνδυνος άνθρωπος», με το σκεπτικό ότι «αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη», όπως υποστήριξε. Είπε ότι ήταν «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός» αλλά «δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού», επέμεινε, απαντώντας θετικά και σε ερώτημα αν εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ