Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές διεργασίες, ενώ ψευδοκράτος και Τουρκία επιμένουν με προκλήσεις

«Η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου είναι κυρίαρχο κράτος που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και το μοντέλο λύσης του Κυπριακού με δύο κράτη συζητιέται τώρα παντού, περιλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς», επανέλαβε χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «τουρκοκυπριακής προεδρίας», ο Τατάρ έκανε λόγο για «νέα σελίδα» που άνοιξε στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού είναι πολύ σημαντική» και ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν "κόκκινη γραμμή"» για την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ μίλησε και για την «αυξανόμενη σημασία της ΤΔΒΚ στη "Γαλάζια Πατρίδα"». Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας ο Τατάρ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι θέτει στις συνομιλίες όρους (π.χ. να σταματήσει το άνοιγμα των Βαρωσίων) που «στοχεύουν να δυναμιτίσουν την άτυπη διάσκεψη 5+1» και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να επιτραπεί η ρωμαίικη πλευρά να διεκδικήσει μόνη της τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να καταγραφούν και οι νέες προκλητικές υποδείξεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, κανένας να μην «αγνοεί» την «ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο», «οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν την ασυμβίβαστη στάση το συντομότερο» και η ΕΕ «τη στρατηγική της τύφλωσης (...) Συζητώντας ξανά και ξανά πάνω σε παλιές φόρμουλες λύσεων, που απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια, δεν οδηγεί σε κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά σε χάσιμο χρόνου (...) Εμείς, που παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από μια λύση δύο κρατών».

Στο μεταξύ, ενόψει της άτυπης Διάσκεψης που διοργανώνει ο ΟΗΕ τον Απρίλη - μετά τη Σύνοδο της ΕΕ, όπου τα ευρωτουρκικά παζάρια θα επιδράσουν αποφασιστικά και στις εξελίξεις για το Κυπριακό - αναμένονται νέες επαφές της ειδικής απεσταλμένης του γγ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ.

Το Σάββατο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και «συμφώνησαν στην ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ στην εν λόγω Διάσκεψη, αλλά και ουσιαστικής εμπλοκής της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ, και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού». Αντίστοιχη επικοινωνία είχε ο Αναστασιάδης και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε τη σημασία που το Παρίσι αποδίδει στην «αμυντική συνεργασία» με τη Λευκωσία.

Σημειωτέον, παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, λέγοντας ότι κάθε αλλαγή στις βασικές παραμέτρους για λύση του Κυπριακού χωρίς συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αξιολογήσουν τις διάφορες εξωτερικές προτροπές σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις μιας διευθέτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ