Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Eurokinissi

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις και τις προμήθειες. Με αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τη fast track πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα χρηματοδοτικά πακέτα, πρώτα και κύρια στα δισεκατομμύρια που αναμένονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης», στα δημόσια έργα. Συνολικά προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματιών σε κρατικές λειτουργίες και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, με σοβαρές εκπτώσεις ακόμα και στα ζητήματα ασφαλείας των έργων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται επίσης άρθρα για το πλαίσιο συμβάσεων που αφορούν την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η ονομαστική ψηφοφορία αφορούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και για τα άρθρα:

  • 15. Δίνει τη δυνατότητα να διενεργείται διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση σύμβασης, μελέτης και κατασκευής πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εκτέλεση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • 19. Προβλέπει βιομηχανική δράση ακόμα και σε περιοχές Natura.
  • Αφορούσε επίσης την τροπολογία 776, που προβλέπει την αναστολή, έως τις 31 Οκτώβρη, της εκτέλεσης κατεδαφίσεων για κάθε είδους κατασκευές σε παραλίες, σε αιγιαλό, όχθες κ.λπ.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δίνει τον χρόνο σε μεγαλοξενοδόχους, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό κ.λπ. να νομιμοποιήσουν τα αυθαιρεσίες τους, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο συνολικά εκσυγχρονίζει - όπως αναφέρθηκε και από τους υπουργούς της κυβέρνησης που πήραν τον λόγο - τον νόμο 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ψηφίσει από κοινού τότε με τη ΝΔ, για τις δημόσιες συμβάσεις. Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής, εκφράζοντας την απορία του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, απόρησε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. «Ψηφίστε επί της αρχής» - ανέφερε προς τον ΣΥΡΙΖΑ - «όπως κάναμε εμείς και καταψηφίστε τα άρθρα για τα οποία διαφωνείτε».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε ούτε στιγμή την ουσία του νομοσχεδίου. Μάλιστα ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί αναλυτικά, έκανε κάποια χλιαρή κριτική σε επιμέρους σημεία και στη συνέχεια, πατώντας την μπάλα στην εξέδρα, «το 'ριξε» στη σκανδαλολογία. Χαρακτηριστικό εξάλλου ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το απόγευμα αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας μόνο για το άρθρο 219, κι αυτό βέβαια για τα «μάτια του κόσμου», αφού την ...ευαισθησία του για το περιβάλλον την έχει δείξει ως κυβέρνηση, μεταξύ άλλων όταν διέπραξε το έγκλημα της αδειοδότησης της «ΑΓΕΤ - Ηρακλής» για την καύση απορριμμάτων.

Το ΚΚΕ, με τις τοποθετήσεις του ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα και των βουλευτών του που πήραν τον λόγο, ανέδειξε ότι το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό, ικανό και ευέλικτο μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ για τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό από συνειδητή, ταξική πολιτική επιλογή. Γι' αυτό, την ίδια ώρα που θα προχωράνε τα δημόσια έργα με όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, τα έργα της Πολιτικής Προστασίας, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, θα παραμένουν καθηλωμένα και θα υποβαθμίζονται, επειδή θεωρούνται περιττό κόστος για το κράτος. Ανέδειξαν επίσης ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, από την ίδια την προστασία της υγείας μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να συνυπάρξει με το καπιταλιστικό κέρδος, και φώτισαν τον δρόμο ανάπτυξης που θα είναι προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ