Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το τρίτο κείμενο των Θέσεων

Το τρίτο κείμενο των Θέσεων σωστά παρουσιάζει τις βασικές εξελίξεις της ταξικής διάρθρωσης στην Ελλάδα και τις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί την προηγούμενη περίοδο σε συνάρτηση με την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Το Κόμμα σωστά προσανατόλισε την δουλειά στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα.

To συνδικαλιστικό κίνημα συνέχισε και το προηγούμενο διάστημα την πορεία υποχώρησης και ενσωμάτωσής του. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η δράση του ΠΑΜΕ και των σωματείων που συσπειρώνονται σ' αυτό και έδωσαν μάχες για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας και της κοινωνικής ειρήνης. Ακόμα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, το ΠΑΜΕ και οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν σε όλες τις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση, κόντρα στη λογική της ΓΣΕΕ, που δεν μπορεί πλέον να συσπειρώσει την εργατική τάξη, παρά μόνο να τη χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται στην ηγεσία της, δημιουργώντας αντιπροσώπους για τις εκλογές των σωματείων.

Παρά τη δουλειά του Κόμματος, που έχει φέρει ορισμένα θετικά αποτελέσματα, δεν άλλαξε το γεγονός ότι οι βασικές δευτεροβάθμιες οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος παραμένουν στα χέρια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βέβαια ο ρόλος του έχει αποκαλυφθεί στην εργατική τάξη, αλλά διατηρεί τον μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων για την εκλογή στα συνέδρια.

Είναι γεγονός ότι παρά την πτώση του ΠΑΣΟΚ σε εκλογικό επίπεδο, η ΠΑΣΚΕ διατηρεί ακέραιες τις δυνάμεις της, στηρίζεται όμως στους μηχανισμούς των πρώην ΔΕΚΟ και των δημοσίων υπαλλήλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογική του άνοδο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια μαζική παράταξη στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η εκλογική του άνοδος σημειώθηκε από την εισροή συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Συνεχίζει άλλωστε να δημιουργεί αντι-ΠΑΜΕ ψηφοδέλτια και να λειτουργεί ως άλλοθι στους σχεδιασμούς του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στον οπορτουνιστικό χώρο εντείνονται οι διεργασίες για τη δημιουργία διακριτού πόλου, αλλά συνεχίζουν να κατεβαίνουν σε ψηφοδέλτια με άλλες δυνάμεις όταν απειλούνται από το ΠΑΜΕ. Συνεχίζουν πάντως να έχουν μια παρουσία στους εκπαιδευτικούς και σε σωματεία του Δημοσίου, όπου κυριαρχεί η λογική της λύσης στο πρόβλημα, χωρίς να βάζουν άλλη προοπτική.

Η επίδραση των αντεπαναστατικών ανατροπών, η απογοήτευση που έφερε σε ένα τμήμα των εργαζομένων η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και η κυριαρχία του εργοδοτικού συνδικαλισμού οδήγησαν σε μείωση του κύρους και της αποτελεσματικότητας δράσης των σωματείων. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί να υποτιμούμε τους εργατικούς αγώνες και τις ανόδους της ταξικής πάλης. Στη χώρα μας υπάρχει η σημαντικότερη κατάκτηση, που είναι το ΠΑΜΕ, που με τη δράση του έχει ξεχωρίσει και αποτελεί πόλο συσπείρωσης της εργατικής τάξης. Η δουλειά μας το επόμενο διάστημα είναι σωστό να επικεντρωθεί εκεί όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων, στους κλάδους εκείνους όπου η συνδικαλιστική δουλειά έχει μείνει πίσω. Είναι ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού και των Τροφίμων, που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αποτελεί έναν από τους κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων, ιδιαίτερα από νέους και γυναίκες, και τα τελευταία αποτελεί πεδίο μεγάλων επενδύσεων και ανταγωνισμού του μεγάλου κεφαλαίου. Υπάρχουν περιοχές όπου η συνδικαλιστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή, επειδή δεν υπήρχε παράδοση εκεί τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις εκεί είναι ελαστικές και είναι κλάδος έντασης της πάλης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Πολλές φορές στην καθημερινή κομματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα εκεί όπου δεν υπάρχουν ΚΟΒ σε χώρους δουλειάς, αμελούμε την οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και δεν τη συνδέουμε με την κομματική οικοδόμηση. Αφήνουμε έτσι τον ταξικό αντίπαλο να «παίζει μπάλα» μόνος του και να διαμορφώνει συνειδήσεις, και όταν φτάνουν οι δυνάμεις μας εκεί είναι αργά. Γι' αυτό πρέπει και οι εδαφικές ΚΟΒ να προσανατολίζουν τη δράση τους στους χώρους δουλειάς της περιοχής τους, έστω κι αν δεν έχουμε δυνάμεις.

Η Απόφαση της ΚΕ για τη δουλειά στο συνδικαλιστικό κίνημα, που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ το προηγούμενο διάστημα, είναι αρκετά διαφωτιστική για τη δράση μας, αλλά δεν μελετήθηκε επαρκώς και δεν παρουσιάστηκε στις Οργανώσεις, παρά μόνο σε έναν στενό περίγυρο. Επίσης το άρθρο της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα για τη δράση των κομμουνιστών στα συνδικάτα είναι καλό να γίνει παρουσίασή του στις ΚΟΒ το επόμενο διάστημα και να αποτελέσει μέρος της αυτομόρφωσης.

Στο αγροτικό κίνημα η δράση μας δεν είναι πάντα ολοκληρωμένη. Εκεί που υπάρχουν δυνάμεις και έγιναν κινητοποιήσεις, δεν συνδυάστηκαν με ολόπλευρο άνοιγμα της οργάνωσης αλλά περιορίστηκαν στον περίγυρό μας και σε όσους ήρθαν κοντά μας. Οι αγροτικοί σύλλογοι θα πρέπει να αποτελούν κύτταρο οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτών σε όλα τα θέματα και να ανοίγουμε τη δουλειά μας ανεξαρτήτως κινητοποιήσεων ή σταθμών στο κίνημα. Υπάρχουν βέβαια λανθασμένες ακόμα αντιλήψεις και κυριαρχεί η λογική της ανάθεσης, που καλλιεργήθηκε από τις αστικές δυνάμεις τα προηγούμενα χρόνια. Στο χέρι μας είναι όμως, με συστηματική και σχεδιασμένη δουλειά, να αλλάξουμε αυτές τις αντιλήψεις, με σχέδιο και χαρτογράφηση του περίγυρού μας.

Η ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος και η χειραφέτηση της γυναίκας είναι προτεραιότητα για το Κόμμα μας, δεν έχουν γίνει όμως αποφασιστικά βήματα για το ξεπέρασμα αντιλήψεων περασμένων ετών, ιδιαίτερα στην επαρχία. Η δουλειά μας στους ΕΒΕ παραμένει αποσπασματική και πίσω από τις ανάγκες, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη παρουσία αυτοαπασχολούμενων.

Στο επόμενο διάστημα πρέπει η ΚΕ να δώσει κατεύθυνση για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της παρέμβασής μας κατά περιοχή και κατά κλάδο της οικονομίας, ώστε αυτό να εξειδικευτεί κατά περιοχές και ΚΟΒ, να γίνεται ολοκληρωμένη παρέμβαση από τις δυνάμεις μας το επόμενο διάστημα, μετά την πανδημία, όπου οι επιπτώσεις από τη νέα οικονομική κρίση θα είναι έντονες και θα υπάρχει αυξημένη δυσαρέσκεια στον κόσμο.

Η εργατική τάξη είναι ο φορέας της επαναστατικής ανατροπής στη χώρα μας. Οταν δημιουργηθούν και οι υποκειμενικές συνθήκες, για να μπορέσει να επιτελέσει το καθήκον της θα πρέπει να υπάρχει δυνατό ΚΚΕ, με ισχυρές Οργανώσεις στους βασικούς κλάδους της οικονομίας, και αυτό θα γίνει με σχεδιασμό, επαγρύπνηση και γνώση της κοσμοθεωρίας μας.


Γεώργιος Αμαργιανός
ΚΟΒ Ακτίου - Βόνιτσας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες σκέψεις και παρατηρήσεις (2021-03-11 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις του 20ού Συνεδρίου (2017-02-23 00:00:00.0)
Ενίσχυση της δουλειάς μας στην εργατική τάξη με παραπέρα βελτίωση των δεικτών της (2017-02-12 00:00:00.0)
Δίνουμε τη μάχη της ανασύνταξης σε σύνθετες συνθήκες (2014-10-18 00:00:00.0)
Να γίνουν τα συνδικάτα στρατηγεία του αγώνα (2013-09-04 00:00:00.0)
Νέο προεδρείο ίδια αντεργατική στρατηγική (2013-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ