Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με γνώμονα τη διαφύλαξη των κερδών των επιχειρηματιών του Τουρισμού

Με αφορμή το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» και κριτήριο τη διαφύλαξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέες εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας. Αλλωστε η εμπειρία του καλοκαιριού του 2020, με την κατακρεούργηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των εταιρειών στον κλάδο των Μεταφορών, είναι ακόμα νωπή, καθώς η επιλογή αυτή υπήρξε μία από τις κύριες αιτίες - μαζί με την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς και την κατάσταση στα ΜΜΜ - που οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χτες να χαιρετίσει την εισαγωγή του πιστοποιητικού, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητά του, καθώς όπως λένε από το Μαξίμου ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους - μέλους που το πρότεινε. «Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Πρόκειται για μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του Τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», είπε, με πρεμούρα του τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Μιλώντας άλλωστε στο CNN, προανήγγειλε και διμερείς συμφωνίες τέτοιων πιστοποιητικών με χώρες εκτός ΕΕ. «Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τον Τουρισμό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν επισκέπτες στη χώρα με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», είπε. Ολα αυτά ενώ, όπως ο ίδιος είπε, «η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα» της πανδημίας, αλλά εμφανίζοντας ως πανάκεια τον εμβολιασμό είπε ότι καθώς η διαδικασία αυτή προχωρά, η χώρα θα αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά» την πανδημία από άλλες χώρες. Παρέπεμψε δε για κάποια «επιστροφή σε φυσιολογικές δραστηριότητες» στον Μάη. Στο ενδιάμεσο, περιέγραψε ως στόχο της κυβέρνησης το να εφαρμοστούν κάποια «έξυπνα» μέτρα, «αφήνοντας τους πολίτες να είναι ενεργοί ξανά, με κάποιους βαθμούς ελευθερίας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, έκανε σαφές ότι η όλη πρόταση της Κομισιόν αφορά «τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, με το βλέμμα προς την επανεκκίνηση του Τουρισμού το καλοκαίρι». Πρόσθεσε ότι «θα γίνει προφανώς συζήτηση το επόμενο τρίμηνο, για να υπάρξει εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι». Ερωτηθείσα δε για το εμβόλιο της «AstraZeneca», είπε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις οδηγίες του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων)» και ότι «στην ελληνική περίπτωση δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν μια τέτοια απόφαση», διακοπής των εμβολιασμών με το εν λόγω εμβόλιο, όπως αποφασίστηκε σε άλλες χώρες. Συμπλήρωσε πάντως ότι η κυβέρνηση αναμένει την οριστική τοποθέτηση του EMA.

Πρόσκληση και στους Ρώσους να επισκεφτούν την Ελλάδα τη φετινή τουριστική σεζόν απηύθυνε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, σε χτεσινή του συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστνι». Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα ανοίξουν για τους Ρώσους τουρίστες στις 14 Μάη, υπό την προϋπόθεση ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει κάνει αρνητικό τεστ, είτε να έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Σε σχέση με το ρωσικό εμβόλιο, ο Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η Ελλάδα το θεωρεί «ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά για ταξιδιωτικούς λόγους», ακόμα κι αν δεν αναγνωριστεί από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό για χρήση στα προγράμματα εμβολιασμών των ευρωπαϊκών χωρών. Για άλλη μια φορά πάντως επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ασφαλούς τουρισμού», υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη χώρα μας από το φθινόπωρο και έπειτα δεν είχε σχέση με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, αφού στον τομέα του Τουρισμού, όπως είπε, τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες για την αποτροπή της διασποράς της νόσου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ