Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Παλλαϊκό ξέσπασμα αγώνα για την υγεία και τα δικαιώματα, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή

Χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Δυνατό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, ηχηρή απάντηση στον αυταρχισμό και την καταστολή, και την απόφασή τους για ακόμα πιο αποφασιστική πάλη για την υπεράσπιση της υγείας τους διατράνωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαίοι που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, συγκρότησαν ένα ογκώδες συλλαλητήριο, στέλνοντας σαφές μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ως απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία», απαίτησαν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, από χώρους δουλειάς που μετρούν όλο και περισσότερους ασθενείς, ακόμα και νεκρούς συναδέλφους τους, όπως το Εμπόδιο και τα εργοστάσια, τις αποθήκες και αλλού.

Δεν γίνεται αλλιώς... Κλιμακώνουμε την πάλη!

«Σήμερα έχει πραγματικά πολύ κόσμο», σχολιάζουν εργαζόμενοι που κατέβηκαν με τις φόρμες της δουλειάς μετά τη βάρδια στα Προπύλαια, δείχνοντας ανακουφισμένοι, αφού η συγκέντρωση απέδειξε ότι «ο λαός δεν το βάζει κάτω. Θα τα καταφέρουμε...». Οπως λέει ένας εργαζόμενος περιμένοντας να ακούσει τις ομιλίες: «Καιρός ήταν να κατέβουμε ξανά στο δρόμο. Δεν γίνεται αλλιώς πια...». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξανάσμιξαν με τους συναδέλφους τους μετά από πολλούς μήνες, είτε λόγω της τηλεργασίας είτε λόγω των «αναστολών» και της «εκ περιτροπής», όλων εκείνων των «εργαλείων» που έχει στα χέρια της η εργοδοσία, αξιοποιώντας την πανδημία ...ως ευκαιρία. Σε ένα πηγαδάκι μάλιστα συζητούν για τα μέτρα της κυβέρνησης: «Σήμερα είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων και βιάζονται να ανοίξουν για τον Τουρισμό όπως - όπως. Τα ίδια ζήσαμε και πέρυσι», θυμίζοντας τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής διαχείρισης με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων.


Συνδικαλιστές, που από την προηγούμενη βδομάδα «έλιωσαν τις σόλες τους» μεταφέροντας το κάλεσμα της διαδήλωσης σε χώρους δουλειάς αλλά και στα σπίτια της τηλεργασίας, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, αφού αρκετές ήταν οι περιπτώσεις εργαζομένων που κατέβηκαν στο δρόμο μετά από πολλά χρόνια, κάτι που διαμορφώνει όρους για περαιτέρω κλιμάκωση της πάλης, ειδικά αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά. «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», ακούστηκε στεντόρειο το σύνθημα, με τους συγκεντρωμένους να ξεκαθαρίζουν ότι η καταστολή, οι απαγορεύσεις, η επίθεση στα σωματεία και τη δράση τους, στους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και υψώνουν φωνή διεκδίκησης, θα δίνεται καθημερινά.

Τη δική τους θέση στη συγκέντρωση, που συγκροτήθηκε αρχικά στα Προπύλαια, πήραν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), κρατώντας τις πικέτες τους.

Εκεί ήταν και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με αυτοαπασχολούμενους που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης και οργανώνουν τη δική τους κινητοποίηση στις 31 Μάρτη.

Το «παρών» έδωσαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, συνεχίζοντας τον αγώνα για να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα οι σχολές τους. «Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια... Ως εδώ», έγραφαν χαρακτηριστικά τα τρικάκια του ΜΑΣ που πέταξαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.


Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, έγινε πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Εκεί βρίσκονταν ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία και άλλοι φορείς. «Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία» ήταν το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τις φωνές τους.

Να δώσουμε εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση

«Το ξαναλέμε, όσα μέτρα κι αν πάρετε, με τα συνδικάτα μας, τη μαζική, μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας, θα τα εμποδίσουμε να εφαρμοστούν. Για μας το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς. Θα απαντήσουμε με το σύνθημα: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια ο Θ. Οικονόμου, οδηγός στα λεωφορεία και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας.

Για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ επεσήμανε ότι στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται «νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη συνδικαλιστική δράση (...) Στοχεύουν στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη "Ειδική Οικονομική Ζώνη", με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, με ακόμα πιο λυμένα χέρια στο κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όποτε, όπου, όπως και για όσο θέλει.


Το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση ΝΔ αξιοποιεί το έδαφος που έστρωσαν η απεργοκτόνα διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η σημερινή κυβέρνηση για το χτύπημα των διαδηλώσεων, όπως και τη χρησιμοποίηση της πανδημίας ως προσχήματος για το συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων και των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων».

Από την άλλη, σημείωσε, για την εργοδοτική τρομοκρατία «που στέλνει συναδέλφους μας ακόμη και στο θάνατο, όπως στα σούπερ μάρκετ, στα λεωφορεία, για την τρομοκρατία της ανεργίας που κλείνει τα εργοστάσια γιατί ο όμιλος δεν κερδίζει όσα θέλει, δεν βγάζουν άχνα, ή μάλλον τους δίνουν πλήρη στήριξη».

Κατήγγειλε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει «την κρατική καταστολή σαν έργο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ» θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν συνταξιούχους, εργαζόμενους, μαθητές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.

«Μπροστά μας» - συνέχισε - «έχουμε μακρύ δρόμο αγώνα (...) Να μη μείνει χώρος όπου να μη μας βρουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, έξω και μέσα στις επιχειρήσεις, να συζητήσουμε την ανάγκη να δώσουμε εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Από την «πρώτη γραμμή» στην ανεργία οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα


Νωρίτερα, χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Λάζαρος Σαββίδης εκ μέρους των συμβασιούχων εργαζομένων στην Καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών, οι οποίοι πετιούνται στην ανεργία στα τέλη του μήνα. «Βρισκόμαστε απέναντι στην απόλυση, μέσα στην πανδημία, εμείς που τόσο καιρό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, καθαρίζουμε, απολυμαίνουμε, προστατεύουμε με τη δουλειά μας τους συναδέλφους μας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τον κόσμο που ερχόταν στις εφορίες, στο υπουργείο», τόνισε. «Ενώ οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία στενάζουν για προσωπικό, ειδικά στην καθαριότητα, εμείς θεωρούμαστε περιττοί», σχολίασε και απαίτησε να παραταθεί η ισχύς των συμβάσεων, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, να μη γίνει καμία απόλυση.


Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ